VYBRALI SME 6 NAJ: Pánske solárne a cenovo dostupné hodinky

Tagy: Výber najlepších | Pánske | Klasické

Eliška Měrková | 18.5.2021 | 6 MIN | 2x komentár

Často sa stretávam s názorom, že solárna energia je budúcnosťou hodinárskeho sveta (a nielen toho). Ale kedy solárne hodinky vznikli a ako to s nimi vlastne je? Tak na to si dnes posvietime. Pripravili sme pre vás výber solárnych športovo-elegantných a cenovo dostupných hodiniek pre pánov.

(1) Casio Edifice EFS-S510

Casio Edifice EFS-S510 sú moderné hodinky s nápaditým športovo-elegantným dizajnom a solárnym pohonom Tough Solar, ktoré ocenia najmä páni, ktorí hľadajú spoľahlivé, nenáročné a štýlové hodinky na každý deň. Vzhľadom na nadštandardný priemer 46 mm však sadnú skôr na naozaj široké zápästie.

Čo sa týka parametrov, nebudem preháňať, keď poviem, že Casio Edifice vyslovene ohromujú vlastnosťami, ktoré by sme čakali pri vyššej cenovej kategórii. Okrem solárneho pohonu totiž dostali do vienka prakticky nepoškriabateľné zafírové sklíčko a zvýšenú vodeodolnosť do 100 M, takže si s hodinkami môžete ísť aj zaplávať. Precízne pôsobí aj brúsený oceľový náramok s ozdobnými lesklými pruhmi a číselník s tzv. sunburst efektom (brúsenie vychádzajúce zo stredu číselníka, ktoré pri odraze svetla evokuje efekt slnečných lúčov).

Solárna energia je jedným z typov obnoviteľnej energie, ktorá je využiteľná aj v každodennom živote – je zdarma, neznečisťuje životné prostredie a je všadeprítomná (samozrejme okrem dní, kedy je zamračené). V hodinárskom svete je solárna energia už po roky zavedenou alternatívou bežných batériových (quartzových) pohonov, solárne napájané hodinky tak nepotrebujú výmenu jednorázových a ťažko recyklovateľných batérií a sú tým pádom prakticky bezúdržbové.

Naša videorecenzia:

(2) Casio Wave Ceptor WVA-M650

Casio Wave Ceptor WVA-M650 sú skôr športovo ladeným kúskom s moderným kombinovaným ana-digi číselníkom, solárnym napájaním a riadením podľa rádiového signálu.

Okrem cenovej dostupnosti, zaujímavého dizajnu a bezúdržbového solárneho napájania je práve synchronizácia podľa rádiového signálu pravdepodobne najdôležitejším aspektom, ktorý postavil Casio Wave Ceptor na užívateľský piedestál. Pokiaľ chytia signál z jednej z piatich vysielacích staníc (najbližšia je v nemeckom Frankfurte), samy si každú noc nastavia čas na sekundu presne. A aj keď niekedy signál zrovna nie je v dosahu, stále idú s presnosťou bežných quartzových (batériových) hodiniek.

Atómovo presné rádiom riadené hodinky
21.8.2018 - Petr Borovec
Atómovo presné rádiom riadené hodinky

Vo využití solárnej energie sa hodinári inšpirovali vývojom satelitov, na ktoré boli v 50. rokoch pripevňované solárne články, ktoré predlžovali ich životnosť. V priebehu 60. a 70. rokov sa nápadu chytili aj hodinári, ktorí hľadali spôsoby, ako vylepšiť quartzové hodinky, ktoré sa začínali objavovať na trhu. V roku 1972 tak uzreli svetlo sveta prvé solárne digitálky Synchronar patriace vynálezcovi Rogerovi W. Riehlovi. Nasledoval Citizen a jeho prvé analógové hodinky Crystron z roku 1976. Od tej doby sa vývoj prakticky nezastavil.

(3) Citizen Sports Eco-Drive

Hodinky Citizen Sports Eco-Drive pracujú so solárnym napájaním Eco-Drive, najslávnejšou a tiež najdominantnejšou technológiou značky Citizen (nájdete ju asi v 90 % ich produkcie). Názov je skratkou pre spojenie "Ecology Drive", ktoré vychádza z ekologickej filozofie značky.

Citizen Sports Eco-Drive je relatívne triezvy a vyvážený kúsok s ľahkým vintage nádychom a športovo-elegantným dizajnom v tlmených farbách. Na číselníku zaujmú veľké arabské číslice, subčíselníky stopiek a žiarivo žltá minútová stupnica, ktorá oživuje danú farebnú utlmenosť. Mnohí ocenia tiež prostý elegantný kožený remienok s prešitím. Jedná sa o väčšie hodinky s priemerom 43 mm, takže sadnú skôr na širšie zápästie.

6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive
20.1.2022 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive

Na akom princípe solárne hodinky fungujú? Jediný rozdiel oproti bežným quartzovým hodinkám je v tom, že dokážu svoju batériu dobíjať svetlom. Solárne články (nachádzajúce sa najčastejšie pod číselníkom) totiž absorbujú svetlo, ktoré ďalej premieňajú na elektrickú energiu. Elektrická energia je potom uložená v akumulátore (dobíjacej batérii) a vďaka tomu hodinky disponujú vysokou rezervou chodu, ktorá pri dnešných hodinkách činí minimálne 6 mesiacov. Vystavením akémukoľvek svetlu sa hodinky nepretržite nabíjajú.

(4) Festina Solar Energy

V roku 2023 Festina so svojimi solárnymi hodinkami prekvapila nejedného fanúšika. Bolo to totiž prvýkrát, čo sa módna značka do hodiniek na solár pustila, a na svet tak prišli Festina Solar Energy.

Festina tu spojila modernú technológiu solárneho strojčeka s nadčasovým, vysoko formálnym štýlom hodiniek. Jednoduchý dizajn doplnila o modré ručičky, ozdobnú štruktúru číselníka a čierny kožený remienok, ktorý gentleman zladí s farbou opasku a topánok.

Festina Solar Energy predstavenie – Keď viete ako na to, ani tma vás nezastaví
7.3.2023 - Agáta Vřeská
Festina Solar Energy predstavenie – Keď viete ako na to, ani tma vás nezastaví

Nabíjate solárne hodinky správne? Pri nabíjaní solárnych hodiniek je treba brať do úvahy tri hlavné aspekty: intenzita svetla, doba vystavenia svetlu a vzdialenosť k zdroju svetla.
1. Čo sa týka intenzity svetla, najvyššiu má samozrejme svetlo slnečné, ktoré hodinky nabije najrýchlejšie a najefektívnejšie (najmä, keď na oblohe nie je ani mráčik). Účinné je však aj umelé svetlo (reagujú aj na bežné kancelárske osvetlenie, len o dosť pomalšie). Úplné vybitie hrozí len pri ponechaní hodiniek v tme alebo keď ich budete schovávať pod rukávom.

(5) Citizen Elegant Eco-Drive Super Titanium

Nebudem preháňať, keď poviem, že z toho, aké parametre (a za akú cenu) hodinky Citizen Elegant Eco-Drive Super Titanium ponúka, vám asi spadne brada. Nám teda áno.

Prakticky nepoškriabateľné zafírové sklíčko, 100m vodeodolnosť, solárny pohon Eco-Drive a konštrukcia zo Super Titania, ktoré je päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu než oceľ? Po Citizen Elegant siahnu tí, ktorí ocenia naozaj odolné a praktické hodinky s konzervatívnejším, a napriek tomu nevšedným dizajnom.

Naviac sú vďaka titánu mimoriadne ľahké a pohodlné (čomu napomáha aj príjemná priemerná veľkosť 42 mm, ktorá sadne takmer na akékoľvek pánske zápästie), ale čo je pre mnohých ešte dôležitejšie – sú 100% antialergénne, a teda vhodné pre jedincov s citlivou pokožkou či alergiou na nikel, ktorý sa nachádza aj v bežne používanej chirurgickej oceli.

Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ
2.6.2019 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ

2. Dôležitá je tiež doba vystavenia svetlu. Zatiaľ čo jasné slnečné svetlo môže aj úplne vybité hodinky nabiť za niekoľko hodín (najčastejšie je uvádzané 6 hodín), osvetlenie v kancelárii či v domácnosti bude vyžadovať dlhší čas na nabitie (plné nabitie vybitej batérie môže v slabom umelom osvetlení trvať aj 360 hodín). Ak chcete dosiahnuť optimálne nabitie batérie, skúste hodinky vystavovať asi 30 minút jasnému slnečnému žiareniu (napríklad položením na parapet) približne raz za týždeň.

6 NAJ: Pánske titánové hodinky
22.12.2021 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske titánové hodinky

(6) Citizen Sports CA069

Pilotky Citizen Sports CA069 lákajú na moderný, rušný a energický vzhľad a solárny pohon Eco-Drive.

Rovnako ako je tomu pri väčšine moderných leteckých hodinkách, veľký číselník prekypuje celým radom pútavých detailov a užitočných ukazovateľov. Pri Citizen Sports CA069 hrá hlavnú úlohu azimutálna stupnica, subčíselníky stopiek a charizmatická farebná kombinácia lesklej čiernej PVD úpravy, ktorá kontrastuje s bielymi ukazovateľmi a žiarivo žltými detailmi, ktoré sú aj napriek rušnosti číselníka dobre čitateľné. Všetky prvky dostali veľký priestor na vyniknutie – hodinky majú priemer 44 mm, a tak ich budú voliť skôr páni s väčším obvodom zápästia.

Citizen Sports CA069 – Japonská letka
13.1.2021 - Martin Balabán
Citizen Sports CA069 – Japonská letka

3. Posledným aspektom je vzdialenosť k zdroju svetla, ktorá súvisí samozrejme so svetlom umelým. To zjednodušene znamená, že napríklad hodinky položené pod lampou sa nabijú rýchlejšie, než keď ich nosíte iba po umelo osvetlenej miestnosti. Pri nabíjaní umelým svetlom sa teda snažte nebyť príliš ďaleko od zdroja svetla. Pokiaľ však hodinky nabíjate pod lampou, je nutné dať si pozor, aby sa hodinky neprehriali, doporučuje sa vždy UV lampa, ktorá neprenáša teplo.

Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?
26.10.2023 - Eliška Měrková
Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Miroslavpred 850 dňami, reagovať
Ďakujem.Je to výborný článok.
Eliška Měrkovápred 850 dňami
Ďakujem za pekný komentár. Sme radi, že sa vám článok páčil. :)

Hodinky zmienené v článku