6 NAJ: Lacné retro hodinky, ktoré rozprávajú príbeh

Tagy: Výber najlepších | Klasické | Retro

Agáta Vřeská | 21.11.2023 | 5 MIN

Bude to tak desať, možno pätnásť rokov, čo záujem o hodinky vo vintage štýle začal strmo rásť. Obklopení digitálnym časom všade a stále, na mobile, ktorý máme stále po ruke, na obrazovkách počítačov, ako by sme naraz zatúžili po niečom viac klasickejšom. Po niečom, čo nám pripomína staré dobré časy, kedy funkcia hodiniek ukazovať čas bola všeobecne cenenou hodnotou.

Máloktorá hodinárska značka na tento trend retro hodiniek nereagovala. Niektoré siahli do skutočných hlbín svojej histórie a pripomenuli modely aj sto rokov vzdialené. Ale stotožňujem sa s názorom, že retro začína už niekedy v deväťdesiatkach minulého storočia. Najväčším lákadlom je potom zdá sa autentickosť, alebo skôr okamžitý pocit nostalgie. A treba povedať, že mnohým sa to podarilo viac než dobre.

6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky
15.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky

Často sú nové retro nie zrovna lacnou záležitosťou. Kupujeme si ich z nostalgie, pôžitkárstva alebo aj ako investíciu. Ale nájdu sa aj také, ktoré rozprávajú svoje príbehy a pritom na ne nemusíte roky šetriť. Tu je niekoľko podarených príkladov z poslednej doby.

(1) Orient Multi-Year Calendar. Neužitočná komplikácia, pre ktorú máme slabosť

Od roku 1965. Tak dlho vyrába Orient Multi-Year Calendar hodinky. A stále sú nesmierne populárne. Pretože sa líšia od súčasného sortimentu a zároveň sú rovnaké ako pred x rokmi.

Orient celkovo ponúka pomerne veľa krásnych retro kúskov. Napríklad Orient Bambino hodinky sú jedny z najuznávanejších pánskych spoločenských hodiniek. A model Multi-Year Calendar je zasa športovo-elegantná záležitosť, ktorá baví zaujímavou kalendárovou komplikáciou.

Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek
4.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z najlepších spoločenských hodiniek

Na prvý pohľad komplikovaný, po rýchlom preštudovaní prekvapivo jednoduchý. V skutočnosti stačí nastaviť aktuálny rok na aktuálny mesiac, aby celý systém začal dávať zmysel.

Kým úplne prvé boli len s ručným naťahovaním, neskoršie boli automaty bez ručného naťahovania a najnovšie verzie sú už automaty s možnosťou naťahovania prostredníctvom korunky. Vo všetkých prípadoch je mechanický mechanizmus vyrobený samotnou spoločnosťou Orient a je spoľahlivým pracantom. K retro štýlu týchto hodiniek prispieva aj prevodový mechanizmus vo vnútri.

Orient New Multi-Year Calendar – recenzia najobľúbenejších Orientov u nás
9.2.2024 - Agáta Vřeská
Orient New Multi-Year Calendar – recenzia najobľúbenejších Orientov u nás

(2) Timex T-80: Digitálky s čím vás len napadne

Už názov digitálnych hodiniek Timex T-80 napovedá, do akej éry sa nimi americký výrobca vracia. Svoju kolekciu rád oživuje modelmi s Pac-Manom, Coca-Colou alebo ju jednoducho necháva v tej najčistejšej podobe.

Timex Coca-Cola recenzia – Vychutnaj si hodinky
22.2.2022 - Igor Kratochvíl
Timex Coca-Cola recenzia – Vychutnaj si hodinky

Špeciálne edície však vždy zaujmú a tí, ktorí váhajú, sa nehrajú. Modely T-80 sa totiž môžu pochváliť bežnými digi-funkciami vrátane možnosti prehrávania tematickej piesne – z reklamy na Coca-Colu, arkádovej hry alebo populárneho seriálu Stranger Things.

Timex x Stranger Things predstavenie – Retro, ktoré prevráti váš svet
24.6.2022 - Eliška Měrková
Timex x Stranger Things predstavenie – Retro, ktoré prevráti váš svet

A to som ešte nespomenul, že k mání sú aj modely s motívom Space Invaders, ktoré Timex zaradil do svojich Special Projects. Záleží na tom, čoho ste fanúšikom. Timex T-80 sú ale vždy fajnové retro digitálky so stopkami, budíkom a elektro podsvietením.

História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc
24.2.2021 - Michael Černík
História Timexu – Americké hodinky pre každého. Prezidentov nevynímajúc

(3) Timex Q Reissue. Dávali zmysel pred 40 rokmi a dávajú zmysel aj dnes

Spoločnosť Timex sa v roku 2019 postarala o pomerne veľký rozruch, keď uviedla na trh svoj model Q Reissue. Išlo o návrat k jej kolekcii zo 70. rokov minulého storočia, keď vyrábala quartzové modely s hrdo vyobrazeným písmenom "Q". Quartzové hodinky stúpali na vrchol a boli symbolom pokroku. Model Q Reissue potom celkom verne kopíroval hodinky predstavené v roku 1979.

Niektorí obvinili Timex Q Reissue z lacného kopírovania hodiniek Rolex GMT Master, ale ťažko poprieť, že hodinky Timex vyzerajú skvele a sú cenovo dostupné. Najmä verzia Pepsi zaznamenala celosvetový úspech. Retro model nie je ochudobnený ani o originálny typ náramku, ktorý vyzerá skvele, ale je jednoducho chlpyrvúci.

Timex Q Reissue s motivem Coca-Cola.

Timex Q Reissue s motívom Coca-Cola.

Vďaka menším rozmerom sa hodia na dámske zápästia, ale Timex pripravil aj vyslovene ženské modely. Najmä farebný model Malibu s pružným remienkom je ideálny pre letné duše.

Dámské Timex Q Reissue Malibu ve zlato-oranžovém provedení.

Dámske Timex Q Reissue Malibu v zlato-oranžovom prevedení.

Timex Q Reissue recenzia – Retro, ktoré nečakane uchvátilo svet
12.8.2021 - Agáta Vřeská
Timex Q Reissue recenzia – Retro, ktoré nečakane uchvátilo svet

(4) Casio F-91. Cool aj bez atentátnika

Nosil ich prezident USA a najznámejší terorista na svete. O hodinkách Casio F-91W by sa dal napísať celý článok. Počkajte, vlastne sme to už v časopise napísali:

Ich retro štýl je tu nepopierateľný, rovnako ako ich kultúrny vplyv. Ale ak sa mi na F-91 niečo naozaj páči, tak je to ich absolútna praktickosť za doslova pár stoviek. Tieto hodinky majú všetko: prehľadné zobrazenie času, budík, svetlo (túlavé, ale dostatočné na to, aby ste si mohli prečítať čas), stopky. Čokoľvek navyše by bolo takmer zbytočné.

Casio by ani nemuselo nič meniť, aby tento ikonický retro model fungoval aj dnes. Jej marketéri si však zrejme uvedomili, že čierna farba nemusí stačiť, a pridaním farebných variácií môžu osloviť ešte širšiu cieľovú skupinu. A to sa aj podarilo. Teraz môžete mať zladený outfit s cool doplnkom.

Klasická varianta nesmrtelných Casio F-91.

Klasická varianta nesmrteľných Casio F-91.

Nápad vyrobiť skeletové remienky a niečo ako trblietavé puzdro priblížil model zo zamatovej revolúcie mladším generáciám a nežnému pohlaviu. Pritom mu nechýba žiadna z dôležitých funkcií a na zápästí si ho musíte zamilovať.

Ak už nič iné retro, tieto digitálne retro hodinky by mali byť v domácnosti každého skutočného fanúšika. A nová farebná kolekcia 2020 ponúka vítanú rozmanitosť výberu. Za mňa palec hore.

(5) Casio A1100. Moderné retro?

Každý pozná legendy ako Casio F-91, Casio A168 alebo kalkulačky DBC-32. Ale do nášho výberu sme chceli zaradiť aj niečo staro-nové. Retro vyzerajúci kúsok, ktorý je na trhu od roku 2023 – Casio Vintage A1100.

129,00 € skladom

No opäť ide o pripomienku pôvodného modelu, ktorý sa nosil ešte v minulom storočí. Spoločnosť Casio ho však oživila teraz a tu, a to v celokovovom prevedení a s minerálnym sklíčkom k tomu. Vyzerá tak oveľa prémiovejšie, ale stále neochvejne retro.

Ak teda hľadáte niečo, čo ešte nemáte, ale zároveň má opodstatnený historický odkaz, A1100 je ideálnou voľbou.

Recenzia Casio Vintage A1100 - cez deň na prácu, v noci na párty
28.11.2023 - Filip Debrecenyi
Recenzia Casio Vintage A1100 - cez deň na prácu, v noci na párty

(6) Casio CA-53: kalkulačka pre 21. storočie

Zápästná kalkulačka s pidi tlačidlami sa ako mávnutím čarovného prútika vracia do 80. rokov minulého storočia. Casio CA-53 je jedným z ďalších modelov, ktoré spoločnosť Casio už roky oprašuje vo svojej produkcii. A stále sa neujal. Preto ich Casio ponechalo v podstate bez zmeny, len ich oblieklo do nových farieb.

49,90 € (doručíme do 6.5.)

Nie je to len kalkulačka, ktorá dáva hodinkám ikonický charakter. Sú to filmy, v ktorých sa CA-53 objavili, ktoré im dodali ešte väčšie čaro. Perníkový tatko, Návrat do budúcnosti, Teória veľkého tresku, Stranger Things a mohli by sme pokračovať.

Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch
23.12.2020 - Dominik Hok
Hodinky Casio, ktoré si zahrali vo filmoch a seriáloch

Aj preto oceňujem snahu spoločnosti Casio udržať tieto modely pri živote a sem-tam im trochu pomôcť, ale s minimálnymi funkčnými alebo dizajnovými obeťami.

Casio v roku 2021 predstavilo podobne štýlové a filmom pobozkané retro v podobe hodiniek Casio Ripley A100 – hodiniek, ktoré si zahrali vo filme Votrelec.

Retro Casio A100 recenzia – Votrelec je späť!
1.10.2021 - Agáta Vřeská
Retro Casio A100 recenzia – Votrelec je späť!

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Hodinky Billa Gatesa Casio Duro MDV-107 recenzia – Bez Marlina, zato s Pepsi a Batmanom
22.3.2022 - Agáta Vřeská
Hodinky Billa Gatesa Casio Duro MDV-107 recenzia – Bez Marlina, zato s Pepsi a Batmanom

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku