» Blog » Správy

Ako hodnotíme športové a inteligentné funkcie smart hodiniek?

Tagy: Správy

Dominik Hok | 24.4.2024 | 2 MIN

Chceli sme vám to čo najviac uľahčiť, preto pri každých smart hodinkách nájdete hodnotenie, ako sú vybavené z hľadiska inteligentných a športových funkcií. A v tomto článku vám vysvetlíme, ako naše bodovanie funguje.

Náš systém bodovania obsahuje vybrané parametre, za ktoré môžu hodinky získať určitý počet bodov. Čím viac bodov hodinky získajú, tým sú vybavenejšie. Keďže každý chce od inteligentných hodiniek niečo trochu iné, funkcie sú rozdelené do dvoch kategórií – športové a inteligentné vybavenie.

Športové vybavenie je založené na snímačoch, ktoré sa nachádzajú v hodinkách. Preto sú jednotlivé funkcie vždy začlenené pod tieto snímače. Funkcie, ktoré nepatria priamo pod konkrétny snímač, sú v časti "Ostatné".

Inteligentné funkcie sú začlenené do niekoľkých kategórií.

Ktoré funkcie sem zaraďujeme?

Veľmi dobre vieme, že do funkcií, ktoré hodinky majú, nezahŕňame veľa funkcií, ale len to, čo má zmysel pre aspoň 1 z 10 používateľov. Do testu teda nie je zaradených veľa špecifických funkcií, ale skôr tie, ktoré majú zmysel pre bežného používateľa bez špecifických požiadaviek (napr. výpočet kompresných prestávok pre potápačov).

Pri výbere funkcií sa riadime tromi hodnotiacimi parametrami – užitočnosťou, cenou a jedinečnosťou.

Ako rozhodujeme o bodovom hodnotení?

Najdôležitejšia je užitočnosť, ktorá by mala tvoriť približne 50 % celkovej váhy hodnotenia, ostatné dve potom tvoria približne 25 % a môžu hodnotenie nejakým spôsobom ovplyvniť. Primárnym hľadiskom je však pre nás používateľ a to, ako dôležitý je pre neho daný parameter. Napríklad cena sa často dá ťažko odhadnúť, ale my ju vieme odhadnúť napríklad podľa ceny hodiniek, v ktorých sa senzor objavuje.

Bodová stupnica je od 5 do 100. Ak má parameter skóre menšie ako 5, je to pre nás signál, že by sme ho s veľkou pravdepodobnosťou nemali zahrnúť do hodnotenia.

Skóre do 30 sa pohybuje v násobkoch piatich a nad 30 v násobkoch 10. Bodové hodnoty sú teda 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100.

Snažili sme sa byť dôslední v bodovaní inteligentných aj športových funkcií. Preto má napríklad akcelerometer takmer identické hodnotenie ako schopnosti telefónu. Vzhľadom na nepomer počtu funkcií v rámci jednotlivých kategórií (športových funkcií je o dosť viac) nemusí byť celkové skóre v jednej kategórii porovnateľné s druhou.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre