» Blog » Casio

Casio Collection MTP-M305 recenzia – Už aj Casio má svoje Apple Watche

Tagy: Recenzie | Casio | Dámske | Pánske | Klasické

Filip Debrecenyi | 25.4.2024 | 3 MIN | 2x komentár

Casio dokáže dokonale vyrobiť takmer každý druh hodiniek. Nie je však obvyklé, aby sa v jej sortimente objavilo prehnané množstvo hranatých modelov. A už vôbec nie v dostupnom rade Collection. Nové hranaté hodinky MTP-M305 vás rozhodne zaujmú nielen svojou cenou, ale aj vzhľadom.

Oplatí sa kúpiť hodinky z radu Collection? Túto otázku si kladie veľa ľudí. Neponúka prémiové materiály, prepracované detaily ani high-tech inovácie. Sú však vhodné pre každého, kto chce jednoduché hodinky, ktoré mu budú verne a poctivo slúžiť celé roky. A ak ich rozbijete alebo zabudnete, nebudete mať až také obavy. Presne na to sú hodinky Collectiony stvorené.

Zapôsobí vzhľadom, prekvapí cenou

Hneď na úvod treba spomenúť, že hodinky MTP-M305 sú zatiaľ najdrahšie hodinky z radu Collectiony. S cenovkou takmer 120 eur sa už vyrovnali cenovej hladine napríklad radu Edifice. Dokážu túto cenu obhájiť pred silnou konkurenciou iných značiek?

Dizajn je veľmi zaujímavý – zaoblený štvorcový tvar, ktorý pripomína slávne Apple Watche. Samozrejme, pokročilých smart funkcií a pod. sa tu nedočkáme, ale Collectiony aspoň vydržia dlhšie na batériu (prepáčte, nemohol som si to odpustiť).

Hodinky sú unisex, a to nielen vďaka vzhľadu, ale aj vďaka kompaktným rozmerom. Rozmery 34x9 milimetrov nepochybne ocení každá žena, ale aj muži s menšou veľkosťou zápästia. Poteší aj veľmi príjemná hmotnosť 80 gramov v prípade kovu a 55 gramov v prípade kože.

Sklíčko hodiniek je minerálne, v tejto cenovej kategórii a všeobecne v rade Collection sa nedalo očakávať zafírové. Nie že by to Casio za tie peniaze nevedelo, ale chápem voľbu minerálneho. Nenájdeme tu ani luminiscenciu, takže musíme počítať s tým, že hodinky sú skôr doplnkom ako praktickým nástrojom. Ručičky sú veľmi subtílne, tenké a chýba im luminiscencia. Čo sa mi nepáči, je zaoblený tvar ručičiek, ale to je asi vec vkusu.

Prejdime k ciferníku. Zdobia ho dva subciferníky po stranách a funguje ako ukazovateľ dňa a dátumu. Na pravom subciferníku nájdeme deň v mesiaci, na ľavom deň v týždni. Osobne sa mi to veľmi nepáči. Nehodí sa k typu ani dizajnu týchto hodiniek a oveľa viac by som ocenil klasický ukazovateľ dátumu. A najlepšie na pozícii šiestich hodín.

Čo sa mi naopak páči, sú decentné neočíslované indexy. Jediný očíslovaný index je dvanástka. Zvyšok indexov tvoria jemné čiarky, ktoré sa podľa mňa veľmi hodia ku koncepčnému dizajnu a podčiarkujú étos spoločenských hodiniek.

Puzdro je vyrobené z ocele, to dodáva veľmi pekný spoločenský nádych a hodinky budú vyzerať dobre pri každej príležitosti, aj formálnejšej. Dostali sme tri varianty, dva na milánskom strojčeku a tretí na hnedom koženom remienku. Tú na koženom remienku považujem za najvydarenejšiu, hodinkám dokonale pristane.

Kožená verzia sa mierne líši aj spracovaním. Kým kovové varianty majú strieborné ručičky a indexy, kožený variant dostal pozlátený nádych, ktorý v kombinácii s koženým remienkom vyzerá sakramentsky dobre.

Zaujímavým, v rade Collection nevídaným prvkom je ukazovateľ fázy mesiaca. Ide pravdepodobne o najzbytočnejšiu, ale zároveň najzaujímavejšiu funkciu, akú môžeme v hodinkách nájsť. Vôbec nechcem spochybňovať fakt, že túto funkciu môže využívať ktokoľvek, ale úprimne... Je to skôr ukážka a trochu zaujímavý detail.

Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?

Pod fázou mesiaca nájdeme drobný nápis označujúci odolnosť voči vode. Tá je tu 50 m, takže pre spoločenské hodinky plne postačujúca. S kľudom si ich môžete vziať do sprchy a umyť si s nimi ruky. Osobne by som sa tohto označenia na ciferníku vzdal, pretože je pre tento typ hodiniek zbytočné a pokojne by mohlo byť len na ciferníku. Pochopil by som to pri potápačských hodinkách, ale pri spoločenských hodinkách to mierne kazí celkový dojem.

Hodinky sú potom poháňané quartzovým strojčekom Casio 3744, pričom batéria zaručuje životnosť až 3 roky.

A keďže som tak ľahko zaťažený na potápačské hodinky, priamo porovnám tieto MTPé napríklad s modelom Casio Duro, ktorý tiež ponúka luminiscenciu indexov a ručičiek, má 200 m vodotesnosť a je päťkrát lacnejší. Nenapadá ma žiadny iný adekvátny dôvod, prečo majú tieto hodinky takú vysokú cenovku.

Hodnotenie

Zaujímavé, neobvyklé, cenovo dostupné. Takto by som opísal tento model radu Collection. Veľmi sa mi páči, v tejto línii vyniká nevšedným spôsobom a myslím, že zaujme na mnohých zápästiach. Jediné, čo by som mu vytkol, je vyššia cena, pretože si ho viem predstaviť, že by pokojne mohol ísť o pár stoviek dole.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Recenzia: Casio Collection Youth AE-1500 – Najlepšie digitálky pod 30 eur?
28.7.2021 - Agáta Vřeská
Recenzia: Casio Collection Youth AE-1500 – Najlepšie digitálky pod 30 eur?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

hovadopred 9 dňami, reagovať
neviete nahodou aka je ročna odchýlka tej najzbytočnejšej funkcie fazy mesiaca ? ... keďže sa jedna o hlupučky bateriovy quartz, ktory ma odchýlku u tychto strojčekov cca 12 sec za mesiac, a navyše je faza mesiaca vždy ,,perfektne nastaviteľná,, je to určite skvela hodnota, ktora poteší majiteľa.
Filip Debrecenyipred 3 dňami
Dobrý den, to bohužel netuším. Ani samotný výrobce tuto odchylku neuvádí.

Hodinky zmienené v článku

Novinka Február
119 € skladom
Novinka Február
119 € skladom
Novinka Február
119 € skladom