» Blog » Casio

Retro Casio A100 recenzia – Votrelec je späť!

Tagy: Recenzie | Casio | Klasické | Retro

Agáta Vřeská | 1.10.2021 | 6 MIN

„Uteč Dallas. Tak uteč.“ Pred týmto Votrelcom ale už niet kam utiecť. Casio predstavilo ďalší zo svojich retro modelov a nechcem sa hrať na proroka, ale hádam, že pôjde o totálny hit. Casio Vintage A100 je interpretáciou modelu F-100, ktoré nosila Ripleyová vo filme Votrelec z roku 1979. A prináša skutočne úžasný futuristický retro pocit.

Vo svojej dobe boli jednoduché digitálky (nielen) od Casia populárna záležitosť. Na nejaký čas sa z hľadáčika stratili, hoci niektoré modely Casio nikdy neprestalo vyrábať. A dnes – dnes ide o vyhľadávanú nostalgickú spomienku, ktorá je dokonalo funkčná, cenovo na veľmi nízkom bode a veľmi ľahko sa dokáže premeniť na zberateľský artefakt.

V modeli A100 pretavilo Casio hodinky vyrábané od roku 1978 s označením F-100. Pre Casio išlo o celkom dôležitý míľnik, pretože to bol práve tento model, ktorý mal puzdro kompletne z resinu, teda syntetickej živice – dnes štandard, ktorý poznáme najmä z radu G-Shock. Ale digitálky F-100 boli v tomto smere otvárakom, ktorý pomohol resin pretlačiť.

Avšak, omnoho väčšiu slávu hodinkám priniesol filmový priemysel. Objavili sa totiž na zápästí Ripleyovej, ktorú si zahrala Sigourney Weaver v prvom diele „Votrelčej“ série. A pokiaľ sa nemýlim, nosili ich aj ďalšie postavy z tohto filmu. Avšak práve Rip sa stala slávnou bojovnicou s takmer nezničiteľnými Votrelcami. Ešte aby nie, snáď ako jediná mala na tej lodi trochu rozumu…

F-100 si tak získali prezývku „Ripley“, „Casio Ripley“ alebo aj „tie druhé hodinky Ripleyovej“ (s odkazom na známe Seiko Ripely, ktoré nosila v pokračovaní Votrelca).

Naše videorecenzia:

Ale späť k retro-modernej verzii A100. Casio ich predstavilo v troch základných verziách – strieborné (Casio Vintage A100WE-1AEF), šedé, gunmetlový odtieň (Casio Vintage A100WEGG-1AEF) a celozlaté prevedenie (Casio Vintage A100WEG-9AEF). Štvrtým variantom je potom limitovaný Pac-Man s hravým motívom slávnej videohry (Casio Vintage A100WEPC-1BER). K nemu sa ešte dostaneme.

Poďme na spracovanie a parametre. Tak najprv bolo veľa diskutované, či je puzdro z ocele alebo plastu. Toho, kto sa prihováral za oceľ sklamem, puzdrá sú skutočne z resinu, avšak majú pochromovanie, ktoré im dodáva „kovový“ vzhľad. Nevýhoda je určite odolnosť, ktorá je pri oceli jednoznačne lepšia, avšak hodinky si vďaka tomu zachovávajú parádnu ľahkosť.

Náramok je už oceľový, a ako sme pri Vintage kolekcii Casia zvyknutí, z jednoduchých článkov (plné alebo zahladené články fakt nehľadajte). Viem si predstaviť, že padnú výčitky ako „chlpotrhač“, ale podľa našich testov v redakcii to nie je nič hrozné. Sem tam nejaký chĺpok to priberie, ale napríklad oproti Timex Q Reissue je to rozprávka.

Timex Q Reissue recenzia – Retro, ktoré nečakane uchvátilo svet
12.8.2021 - Agáta Vřeská
Timex Q Reissue recenzia – Retro, ktoré nečakane uchvátilo svet

A výhodou je aj to, že spona je vo forme jazdca, takže ju ľahko nastavíte bez nutnosti odoberať nejaké články. Stačí nadzdvihnúť pliešok v spone, posunúť sponu podľa vášho zápästia a zasa zacvaknúť. Zapínanie je tiež jednoduché, avšak tu nie je žiadna poistka.

Náramok, rovnako ako puzdro, má u farebných variantov povrchovú úpravu. Ide o typ iontového pokovenia, teda typ tzv. PVD, kedy sú častice látky vstreľované priamo do povrchu. Ide o odolnú vrstvu voči oderu, ale na rovinu, pri nejakých väčších vrypoch alebo pri nosení napríklad pri počítači, kde dostáva spona dosť zabrať, sa nejaké nedokonalosti prejavia.

PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky
21.2.2021 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky

No a konečne sa dostávam k tomu najdôležitejšiemu – dizajnu. Ten je totiž hlavným ťahákom hodiniek. Predovšetkým zaujmú štyri tlačidlá, ktoré sú na čelnej strane hodiniek, nie na boku, ako sme u väčšiny Vintage kolekcie Casio zvyknutí. Vzhľadom tak skôr asociujú nemenej známe kalkulačkové modely.

Tlačidlami sa nastavujú všetky funkcie a to v podstate rovnako, ako u bežných Casio digitálok. Ľavé spodné slúži ako prepínač medzi módmi, horné ľavé ako reset stopiek alebo pre prechádzanie hodnotami. Spodné pravé funguje ako spúšťač stopiek alebo šípka pre zmenu hodnôt a horné pravé je pre osvetlenie.

Digitálny displej je relatívne malý, v podstate jednoriadkový, v hornej časti sa len menšími znakmi zobrazujú doplňujúce údaje. Ale napríklad dátum sa tam nevtesná. Preto pravé spodné tlačidlo funguje tak, že pri zmačknutí sa zobrazí dátum a deň, avšak hodnoty tam zostávajú len po dobu, kedy tlačidlo držíte. Pri digitálkach typu F-91 sme dátum videli v druhom riadku a pravé spodné tlačidlo dokázalo prepnúť medzi 12/24 hodinovým zobrazením. To tu chýba. Popoludnie poznáte podľa „P“ v hornom rohu.

Režim 12/24 bhužel chybí, ale odpoledne poznáte podle Režim 12/24 bohužiaľ chýba, ale popoludnie poznáte podľa "P".

Nastavenie je jednoduché a rovnako aj ovládanie, čo ma úprimne milo prekvapilo. Čakala som problémy pri mačkaní malých hladkých bodiek, ale bolo to veľmi pohodlné, a to aj priamo na zápästí. Tlačidlá nie sú síce nijak popísané (iba na dienku je „legenda“, čo ktoré tlačidlo robí), zato majú farebné označenie, ktoré hodinky vyhuplo o zábavný level vyššie. Pritom to nie je žiadny kolotočový náhodný semafór, ale decentné dokreslenie retro atmosféry.

Rozmery sú menšie než by ste čakali. A to je len dobre. Na výšku majú iba 40,7 mm a hrúbka je 9,2 mm. Mne sedia ako vyrobené na mieru, ale pretože ide o retro, kde menšie rovná sa správne, budú sedieť aj na akékoľvek väčšie zápästie. Pánske aj dámske.

Pacmanovská edícia ide v hravosti ešte o kus ďalej. Celá čelná strana je pokrytá motívom zo známej arkádovky. Stretnete tam hladných žrútov aj duchov: Blinky a Clyde v hornej časti, Pinky a Inky v spodnej. Najzaujímavejšie je ale „tetovanie“ arkádového motívu na náramku. Edícia s Pac-Manom je limitovaná.

Píšem limitovaná, ale ako sme u Casia zvyknutí, nejedná sa o číslovanú limitku. Proste, až sa Casiu bude zdať, že už po nich nikto nebaží, nechá prejsť z linky posledné. Alebo tak nejak. Aj tak ide ale o veľmi zaujímavý zberateľský kúsok, najmä, ak sa zameriavate na veci z 80. rokov, v ktorých bola populárna nielen hra, ale aj samotné hodinky.

Ak ste z promo videí mali pocit, že hodinky dokážu nejakú cool vec zo samotnej hry, tak bohužiaľ. Žiadny pohyblivý duch, žiadna hladná bodka. Hodinky majú úplne rovnaké funkcie ako ostatné tri základné modely. (Na rozdiel napríklad od Timexu s Pac-Manom, ktoré prehrajú znelku z hry.)

6 NAJ: Lacné retro hodinky, ktoré rozprávajú príbeh
21.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Lacné retro hodinky, ktoré rozprávajú príbeh

Funkciami myslím základ podobný všetkým lacným Casio digitálkam – stopky (s presnosťou na 1/10 a maximálnou kapacitou jedna hodina), budík (jednorázový, s opakovaním a dá sa nastaviť aj upozornenie na celú hodinu), dátum (zobrazuje deň v týždni, v mesiaci a aký je mesiac) a už spomínané podsvietenie, ktoré je formou jednej LED žiarovečky.

Podsvietenie u variantov so svetlým displejom a tmavými číslami.

Najmä podsvietenie oceníte, keď siahnete po variante s tmavým podkladom a svetlými číslicami, ktoré majú trošku horší kontrast aj pri dennom svetle. V noci je podsvietenie dostatočne funkčné, aby ste prečítali všetky údaje. Samozrejme časté rozsvecovanie zníži životnosť batérie, ale Casio uvádza nejaké 3 roky do ďalšej výmeny a vieme, aké úsporné Casio dokáže byť.

Podsvětlení u variant se tmavým dispejem a světlými čísly.Podsvietenie u variantov s tmavým dispejom a svetlými číslami.

Finálne myšlienky sú v totálne pozitívnom móde. Som z nich proste nadšená. Je mi jasné, že nie všetkým tento funky štýl sadne, ale pre milovníkov retra alebo zberateľov je to tutovka. Ja som neodolala limitke s Pac-Manom. A to som tej hre nijak zvlášť nepodľahla. Ale tá hravosť! Tá farebnosť! A ten riplejovský štýl… to je vražedná kombinácia! A úprimne, zrejme pridám aj striebornú klasiku.

Všetky varianty sú ale bomba, hoci už za vyššiu cenu, než sme zvyknutí napríklad u F-91, ale v podobnej cene ako A168. A z pohľadu celej kolekcie Vintage ide o celkom adekvátne nastavenú cenu. A hlavne – stále je to skoro za šesták. Najmä keď uvážite, akú radosť tieto malé hranaté digitálky dokážu spôsobiť.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku