» Blog » Citizen

Citizen Bullhead Tsuno – Vtedy v Citizene alebo zlatá sedemdesiata

Tagy: Recenzie | Citizen | Pánske | Klasické | Retro | Tradičné

Eliška Měrková | 18.4.2024 | 3 MIN

Čo sa vám vybaví, keď sa povie hodinky ala 70. roky? Väčšine ľudí sa vybavia pánske integrované náramky a hodinky Tissot PRX. Stavím sa však, že fanúšikovia Tarantina majú inú predstavu. Poznajú ich zo zápästia Brada Pitta a veľmi dobre vedia, že len máloktoré hodinky dokážu na prvý pohľad vyvolať toľko emócií – hodinky Citizen Bullhead Tsuno Chrono Racer majú neúprosnú, agresívnu charizmu, ktorá provokatívne máva červenou vlajkou pred očami každého, kto ešte nenašiel svoje hodinky s príbehom. Bolo ich vydaných len 3 000 kusov, takže olé! Na čo ešte čakáte?

Japonská spoločnosť Citizen je priekopníkom v hodinárskom priemysle snáď od jeho vzniku a jej prvenstvá a úspechy by ste nespočítali na prstoch rúk.

Citizen
2.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen

Rok 1973 sa zdá ako relatívne malý míľnik v porovnaní napríklad s vynálezom solárnych, titánových alebo GPS riadených hodiniek, ale nemožno ho prehliadnuť. V januári 1973 sa zrodila malá rohová legenda, prvé mechanické chronografy od spoločnosti Citizen. A počítali ste správne – svoj míľnik oslávil v roku 2023, takže tu máme dôstojnú limitovanú edíciu vzdávajúcu hold 50. výročiu Bullhead.

Nové hodinky odkazujú na pôvodný model s výraznou farebnou paletou v zlatej, čiernej a hnedej farbe, ale nie je to úplne retro reedícia. Nové Bullheady sú akousi zmesou moderných robustných hodiniek a všetkého, čo nám na retro modeloch pripadá nostalgické.

Toreadorský zápas o Citizen Bull Head
3.8.2020 - Bohumil Vopršal
Toreadorský zápas o Citizen Bull Head

Fanúšikovia si s Bullheads spájajú Tarantinov film Vtedy v Hollywoode (2019) a Brada Pitta, ktorého zápästie upútalo pozornosť nielen zanietených hodinárov. Nosí neprehliadnuteľný zlatý model Citizen Bullhead na hnedom zväzkovom remienku a s výnimočným kalibrom 8110 na meranie času. Film sa však odohráva v roku 1969, a tak je úloha hodiniek trochu anachronická.

Spoločnosť Citizen svoj vôbec prvý mechanický chronograf koncipovala pomerne netradične – s tlačidlami na hornej strane puzdra, nie na boku. A teda v konfigurácii, ktorú fanúšikovia začali láskyplne nazývať "Bullhead" alebo "Tsuno Chrono" ("tsuno" v japončine znamená roh). Pôvodný názov však bol Citizen Challenge Timer. A ako vieme – keď hodinky dostanú láskyplný základ a vlastnú prezývku, nesmrteľnosť je zaručená.

TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať
5.1.2021 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať

Zdroj: wornandwound.com

Zdroj: wornandwound.com

Spoločnosť Citizen však nebola prvá, ktorá prišla s týmto dizajnom. Pôvodný koncept hodiniek Bullhead pochádza zo 60. rokov minulého storočia a pravdepodobne prišiel s rozvojom automobilových pretekov. Zmena polohy tlačidiel chronografu a korunky mala pravdepodobne ergonomickú funkciu. Medzi ďalšie značky, ktoré pôvodne vydali modely Bullhead, patrili Omega (Seamaster z roku 1969) Breitling, Bulova (pozrite si štýlový Parking Meter) a Tissot.

Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví
6.12.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví

Čo ponúkne Bullhead v roku 2023?

Nové hodinky patria do najvyššieho radu Promaster a treba poznamenať, že sa zásadne líšia od svojich predchodcov zo 70. rokov. Oceľové puzdro so šírkou 45 mm a zložito komponovaným dizajnom vyzerá na zápästí pôsobivo. Namiesto pôvodného obláčikového tvaru má telo nových hodiniek poriadne svalnaté a sofistikované viacdielne vrstvenie.

Dizajn je dynamický už na prvý pohľad. Ale čo až na druhý, keď si všimnete ostré fazety, brúsené povrchy a lesklé akcenty, ktoré zachytávajú svetlo takmer v každom uhle.

Hodinky sú vysoké (15,3 mm) a komplikovaná konštrukcia tomu vizuálne pridáva. Na quartzové hodinky sú aj prekvapivo ťažké, hoci pocit materiálu na zápästí tohto masívneho kusu kovu má určite svoje čaro.

Nosí se na hrubé hnědé prošívané kůži se signovanou překlápěcí sponou.

Nosí sa na hrubej hnedej prešívanej koži s podpísanou skladacou sponou.

Okrem dizajnu sú hodinky "nabité" aj po technickej stránke. Solárny pohon Eco-Drive nie je pri hodinkách Citizen žiadnou samozrejmosťou – s kalibrom E210 však máte k dispozícii celých 9 mesiacov výdrže na plné nabitie. Úroveň nabitia môžete sledovať na ciferníku na 9. hodine.

Z hľadiska funkcií tu potom máme okrem charakteristických stopiek aj dátum a budík. Okrem dvoch rozet na ovládanie stopiek a korunky majú hodinky na 5. hodine štvrtý "výčnelok" – tlačidlo, ktorým sa ovláda budík. Niekto by sa mohol sťažovať, že to kazí symetriu hodiniek – ja však považujem funkciu budíka za veľmi praktickú a tlačidlo mi prekvapivo esteticky neprekáža. Hodinky sú samy o sebe dosť rušné, a tak sa stráca.

Potešila ma aj 200M vodotesnosť, zafírové sklíčko s antireflexnou vrstvou a luminiscencia, ktorá k športovým hodinkám neodmysliteľne patrí.

Je takmer škoda, že ich Citizen vyrobil len 3 000 kusov, ale musím uznať, že sú veľmi výnimočné pre stálu zbierku. Oslavujú svoje 50. narodeniny, a to so všetkou dôstojnosťou a noblesou. Tak si ulovte svojho býka, kým máte príležitosť. Myslím, že nebudete ľutovať. ;)

Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?
26.10.2023 - Eliška Měrková
Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku