Fitness vek – Ako ho smart hodinky stanovujú?

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Dominik Hok | 24.4.2024 | 1 MIN

To, koľko máte rokov podľa kalendára a koľko má vaše telo, sa môže výrazne líšiť. Preto niektorí výrobcovia smart hodiniek ponúkajú tzv. fitness vek. Ako sa táto hodnota vypočíta a ako sa dá fitnes vek znížiť?

Metabolický vek je už mnoho rokov známym a pomerne obľúbeným ukazovateľom, ktorý niektorých ľudí teší alebo práve naopak. Tak či onak, zistenie zlého metabolického veku môže niekoho motivovať k lepším výkonom. Smart hodinky neponúkajú priamy výpočet metabolického veku, pretože nemajú dostatok údajov na vyhodnotenie. Majú však vlastnú hodnotu, ktorá sa zvyčajne nazýva fitness vek alebo možno vek podľa kondície.

Základné vyhodnotenie veku podľa kondície sa zvyčajne zakladá na kondičnom skóre VO2 Max. Podrobnejšia analýza zahŕňa vašu tréningovú históriu (ako intenzívne ste trénovali) a pokojovú tepovú frekvenciu.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Pravdepodobne najinformovanejší odhad je od výrobcov, ktorí na výpočet používajú aj BMI. Garmin má dokonca vlastnú váhu, ktorá to dokáže vypočítať. Celkovo je však BMI dosť neobjektívny, pretože vysoký BMI nemusí nevyhnutne znamenať zlý životný štýl. Môžete byť napríklad veľmi svalnatý jedinec, ktorý má síce vysokú hmotnosť, ale vysoký BMI má vďaka veľkému množstvu svalov.

A ako znížiť kondičný vek? Cvičením a úpravou životného štýlu. Pravidelné cvičenie, obmedzenie fajčenia a alkoholu, zníženie stresu... To všetko sú faktory, ktoré prispievajú k zníženiu pokojovej srdcovej frekvencie, a teda k zníženiu kondičného veku.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre