» Blog » Citizen

Citizen Promaster Sky CB5000-50L recenzia – Chlapská záležitosť

Tagy: Recenzie | Citizen | Pánske | Klasické | Letecké

Jiří Hons | 24.6.2024 | 4 MIN | 1x komentár

Sú hodinky, ktoré si získajú vaše srdce na prvý pohľad, a aj keď potom stretnete iné, jednoducho vám zostanú v pamäti. Časom si ich zapamätáte a radi sa k nim budete vracať. A možno pri nich aj zostanete... Jeden taký evergreen si dnes pripomenieme: Citizen Promaster Sky CB500-50L.

Čo je väčšie, to je lepšie

Citizen Promaster Sky Eco-Drive Radio Controlled CB5000-50L sú pomerne veľké. Máme pred sebou bez preháňania kus hodiniek – čo do veľkosti aj hmotnosti. Priemer 45 mm, hrúbka 14 mm a hmotnosť 192 g hovoria za všetko.

Na vašom zápästí sa rozhodne nestratia, budú vynikať a všimnete si ich. Jednoducho kus ocele, robustný a pevný. Iste, je to fajn. Veľkí chlapci majú radi veľké hračky, však?

Tak tu to máte. Nikto nemôže byť na pochybách, že tieto hodinky sú pánske hodinky... No, vlastne sú to skôr pánske hodinky. Niet divu, že si už získali veľa fanúšikov, ktorým pomáhajú zvýrazniť ich osobnosť. Čo sa im darí dokonale.

Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?
13.8.2024 - Eliška Měrková
Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?

Ani na elegancii sa nezabudlo

Áno, existuje množstvo hrubých hodiniek. Aby ste si medzi nimi vybrali "niečo viac", musia mať nejakú pridanú hodnotu. V našom prípade ju tvorí jednak takmer nespočetné množstvo funkcií (ku ktorým sa dostaneme neskôr), jednak celkové štýlové ladenie. Čo je... Vyslovene elegantný.

V prípade kúsku, o ktorom hovoríme, to znamená napríklad veľmi vkusne zvolenú farbu ciferníka – vážne, takáto modrá (alebo možno skôr modrošedá) je nesporne šik. Keďže sa pozeráme na model vhodný pre pilotov alebo potápačov (aj keď väčšina z nás, "normálnych" používateľov, to samozrejme bude), tento farebný tón môže vyvolávať asociácie s oblohou aj morom. Dobrá voľba.

Korunka klasicky na tri a dvojica tlačidiel, ikonická luneta s logaritmickou stupnicou plus trojica subciferníkov a vkusne umiestnená clona jednoduchej dátumovky... Všetko je doladené kvalitným kovovým strojčekom, ktorý vôbec nedrnčí, ako sa to niekedy stáva pri oveľa drahších modeloch hodiniek.

Možno by sa dalo povedať, že sa tu tak trochu hrá na istotu. Všetci však vieme, že takáto kombinácia hrá na city. Veľmi však záleží aj na konkrétnom dizajne – a ten je tu zvládnutý sakra dobre. Všetko do seba zapadá ako pokrievka na hrniec a mne neostáva nič iné, len pridať ďalší bod k dobru.

Kvalita predovšetkým

Myslím, že tu je to len krátke... Oceľ a zafír s antireflexnou vrstvou. Staré dobré osvedčené riešenie. Kvalitné spracovanie – a je to vidieť na prvý pohľad.

Vodotesnosť testovaná pri tlaku vodného stĺpca celých dvesto metrov, chcete niečo viac? Sklo sa nepoškriabe, oceľ áno, ale dá sa ľahko vyleštiť. Takže hurá za dobrodružstvom! Alebo aj do sveta biznisu. Aj tam má kvalita svoje miesto.

Všeumel na pohľadanie

Už som písal, že hodinky, ktoré vás zaujmú, musia ponúkať nejakú pridanú hodnotu, aby vás chytili za srdce. A k tej sa teraz dostávame – aj keď, pravdupovediac, to, čo sme už spomenuli, by mohlo stačiť samo o sebe. To však nie je všetko, čo nám hodinky Citizen Promaster Sky CB5000-50L ponúkajú...

V prvom rade je potrebné spomenúť presnosť. Tú hneď tak niekto netromfne – ak nie ste v baniach, nie je dôvod, prečo by sa hodinky nemohli denne nastavovať podľa rádiového signálu a dostať sa na presnosť atómových hodín. Jednoducho a jasne, vždy máte absolútne nekompromisne presný čas. To sa nedá odmietnuť. Na to sú hodinky v prvom rade určené...

Navyše sa nemusíte obávať o výdrž batérie – pohon Eco Drive zabezpečuje, že dobíjanie prebieha neustále, a to pomocou akéhokoľvek svetla. A aj keď ste v úplnej tme, máte k dispozícii rezervu na približne 300 dní – takmer desať mesiacov. Tak dlho sa v spomínaných baniach sotva zdržíte.

6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive
15.9.2024 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske hodinky Citizen so solárnym pohonom Eco Drive

Niekto by možno mohol vyčítať absenciu osvetlenia – ale vďaka luminiscenčnej vrstve SuperLuminova na ručičkách a indexoch ho v skutočnosti nepotrebujete, teda pri bežnom používaní. Počas dňa svieti dostatočne na to, aby ste celú noc vedeli, na čom ste s časom zostávajúcim do východu slnka.

A to sme ešte vôbec neskončili. O tom, čo všetko tieto hodinky dokážu, by sme mohli pokračovať ďalej a ďalej... Ale komu sa chce čítať dlhé pojednanie, že? Prejdime to jedným ťahom. Nenudite sa.

Máme tu stopky (s presnosťou na 1/20 sekundy a rozsahom až na hodinu), budík, automatický (niekedy označovaný ako "večný") kalendár, zobrazenie dňa v týždni, zobrazenie svetového času/zóny, zobrazenie GMT. A znovu zdôrazním spomínané posuvné pravidlo, ktoré nielenže vyzerá naozaj cool, ale najmä pre mňa je vyslovene návykové...

Vysvetlenie logaritmickej stupnice pre obyčajných smrteľníkov
5.12.2019 - Milan Letošník
Vysvetlenie logaritmickej stupnice pre obyčajných smrteľníkov

A to aj napriek tomu, že samozrejme viem o kalkulačke, ktorú mám neustále po ruke v telefóne. Pomáha mi to vrátiť sa do starých čias (ktoré som, priznávam, sám nezažil), keď sa všetko počítalo s posuvným pravidlom v ruke. Len to skúste, je to super zábava.

Ako... Fakt len pre chlapov?

Samozrejme, vzhľadom na veľkosť a istý index mača, ktorý z týchto Citizens priam srší, nemusia nakoniec zdobiť len zápästia mužskej populácie. Aj keď primárna cieľová skupina je jasná. Ak niektorá príslušníčka nežného pohlavia naznačí, že chce mať na zápästí niečo robustnejšie, vôbec to nevyzerá zle a určite ide o vkusnejší šperk než akýkoľvek masívny náramok.

Takže to ešte trochu vylepšime – hodinky Citizen Promaster Sky Eco-Drive Radio Controlled CB5000-50L sú prevažne mužskou záležitosťou. Ale nemusia byť. Sú totiž skvelou voľbou takmer pre každého. Nie je teda divu, že ich pretrvávajúca popularita... Kto vie, možno sú vhodné aj pre vás.

Mohli by vás tiež zaujímať:

Občan Attesa predstavenie – Očakávaný príchod Titána
19.2.2024 - Lukáš Hamřík
Občan Attesa predstavenie – Očakávaný príchod Titána

Citizen Series 8 recenzia – Prémiovosť, ktorá prekonala očakávania
21.11.2023 - Aleš Pavelek
Citizen Series 8 recenzia – Prémiovosť, ktorá prekonala očakávania

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Peterpred 103 dňami, reagovať
Výborné hodinky na denné používanie, hlavne, keď často meníte časové pásma. Jediný problém, po 2-3 rokoch mi postupne vypadáva čierna farba z otočného krúžku E6b a číslice sú čiastočne nečitateľné....

Hodinky zmienené v článku