5 spôsobov, ako môžu smart hodinky zlepšiť vaše zdravie

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Dominik Hok | 17.9.2024 | 6 MIN

Smart hodinky vám síce pomôžu lepšie sledovať dianie v telefóne a monitorovať vaše športové aktivity, ale ekvivalentom je, že hodinky môžu výrazne zlepšiť vaše zdravie. Je dosť možné, že stačí sledovať týchto 5 ukazovateľov a budete na dobrej ceste k zdravšiemu životu.

Bezpochyby – vždy môžete byť zdravší. Aj keď sa práve necítite dobre alebo bojujete so zdravotnými problémami, tento článok môže nájsť využitie u oboch skupín. Týchto 5 hodnôt vám totiž môže prezradiť nespočetné množstvo chorôb, ktoré sa u vás ešte neprejavili, alebo vám pomôže sledovať trend vášho zdravia a to, či sa uberáte správnym smerom.

Keďže nie som lekár, chcem hneď na úvod predoslať, že tento článok nemá pomôcť riešiť konkrétne zdravotné problémy, ale pomôcť tomu, čo by som označil ako "všeobecné zdravie vášho tela".

Asi najväčším prínosom je, že ak začnete pracovať na zlepšení aspoň jednej z týchto hodnôt, dosť možno sa vám ostatné zrazu trochu vyfarbia.

1. Meranie srdcového tepu

Inteligentné hodinky bez optického snímača srdcovej frekvencie už takmer ani nemožno považovať za inteligentné. Potvrdzuje sa tak dôležitosť srdcovej frekvencie, ktorá odráža činnosť nášho srdca a dokáže odhaliť jeho zdravie. A asi ani nemusím spomínať, aký dôležitý je kardiovaskulárny systém pre fungovanie nášho tela.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami
26.7.2023 - Dominik Hok
Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami

Ak by som to mal opísať čo najjednoduchšie – čím nižšia je vaša srdcová frekvencia, tým lepšie. Samozrejme, existujú aj výnimky, pretože netrénovaný jedinec s naozaj nízkou srdcovou frekvenciou skôr trpí bradykardiou, ktorá môže byť dokonca životu nebezpečná.

Pre predstavu o hodnotách srdcovej frekvencie uvádzame, že priemerná srdcová frekvencia u muža je 72 úderov za minútu, u ženy 76 úderov za minútu. Naproti tomu trénovaní jedinci môžu mať hodnoty výrazne pod 40. Štvornásobný olympijský víťaz Emil Zátopek mal priemernú pokojovú tepovú frekvenciu 30 úderov za minútu.

Ak máte nadpriemernú hodnotu, môže to evokovať zvýšenú pravdepodobnosť srdcového infarktu, zlyhania orgánov, skoršej smrti a z každodenných ťažkostí môže zvýšená srdcová frekvencia spôsobiť únavu alebo zápal v tele.

Naopak, nízka pokojová srdcová frekvencia sa nepochybne spája s dlhovekosťou. Môžeme dokonca siahnuť po príkladoch zo sveta zvierat. Srdce kolibríka bije pri námahe až 1260 úderov za minútu a dožíva sa 3 až 5 rokov. Naproti tomu korytnačky majú pokojovú srdcovú frekvenciu 30 úderov za minútu a dožívajú sa 100 až 200 rokov.

Ale dosť o smrti. Zvýšená srdcová frekvencia vám môže pomôcť identifikovať blížiacu sa chorobu, pretrénovanie alebo dokonca stres. Krátkodobo ju zvyšuje aj alkohol a fajčenie.

Pomôcť vám môže aj pokojová srdcová frekvencia:

  • pravidelné cvičenie – ideálne aeróbne aktivity, ako je beh, bicyklovanie alebo plávanie
  • vyvážená strava – zdravšie stravovanie, obmedzenie alkoholu a fajčenia
  • zvládanie stresu a kvalitný spánok – pomôcť môžu dychové cvičenia, meditácia, ako aj apel na kvalitný spánok, pretože dobre oddýchnuté telo sa prejavuje nižšou pokojovou srdcovou frekvenciou

2. Meranie variability srdcového tepu

Ak by sa mala vyzdvihnúť jedna metrika, ktorá v posledných rokoch zaznamenala rozmach v odvetví nositeľnej elektroniky a monitorovania zdravia, je to variabilita srdcovej frekvencie (HRV).

Meranie stresu a variability srdcového tepu smart hodinkami
19.3.2024 - Dominik Hok
Meranie stresu a variability srdcového tepu smart hodinkami

HRV je časový rozdiel medzi údermi srdca. Hoci by sa mohlo zdať, že ideálne je, ak srdce bije pravidelne, je to práve naopak. Samozrejme, arytmia je potom trochu iná pesnička, ale o tom tu našťastie nehovoríme.

V našom mozgu existujú dve centrá – sympatikus a parasympatikus. Keď ste v strese, je aktívny sympatický nervový systém, ktorý uvoľňuje hormóny, ktoré udržujú vaše telo v pohotovosti, pretože má pocit, že čelíte nebezpečnej situácii. A práve keď je vaše telo v pohotovosti, vaše srdce bije pravidelne. Na druhej strane, keď ste uvoľnení, je aktívny parasympatikus, vaše telo nemusí byť v pohotovosti, a tak vaše srdce bije takpovediac kedykoľvek chce – teda nepravidelne.

Ak teda existuje nejaký ukazovateľ, že naše telo je v napätí, je to nízka variabilita srdcovej frekvencie.

Každopádne, stres môže byť fyzický aj psychický. Fyzický stres je typický pre športujúcich jedincov a dočasné zníženie HRV môže byť v poriadku, pretože telo sa vyrovnáva so stresom, ktorému ho vystavujeme. Ak sa však HRV znižuje dlhodobo, môže to znamenať pretrénovanie a pre nás to môže byť taká červená kontrolka REGENERÁCIE.

Naopak, psychický stres je zložitejší – odráža váš psychický stav, ktorý môže súvisieť s problémami v práci, rodine atď. Najhoršie je, že dlhodobý psychický stres má často fyzické prejavy v podobe cukrovky, zvýšeného krvného tlaku atď.

Pri pokojovej srdcovej frekvencii platí, že čím je nižšia, tým je to lepšie. Pri variabilite srdcovej frekvencie je to naopak, t. j. čím je vyššia, tým lepšie.

Graf ideálního VST podle věku. Zdroj: Whoop

Graf ideálnej VST podľa veku. Zdroj.

Mať variabilitu srdcovej frekvencie vám môže pomôcť:

  • dychové cvičenia – výdych a nádych ovplyvňuje sťahy srdca, a teda sympatikovú alebo parasympatikovú aktivitu, takže môžete "umelo" ovplyvniť svoj stres
  • kvalitný spánok – áno, spánok je génius všetkého a silne ovplyvňuje váš stres
  • hydratácia a vyvážená strava
  • fyzické cvičenie – hoci si privodíte určitý fyzický stres, môžete pomôcť tomu psychickému :)

3. Monitorovanie spánku

Spíme (v ideálnom prípade) tretinu svojho života, takže je jasné, aký je spánok dôležitý. Nejde však len o to, že "nejako" spíme, ale aj o to, ako dlho a hlavne ako dobre spíme.

Ako smart hodinky monitorujú spánok?
18.3.2024 - Dominik Hok
Ako smart hodinky monitorujú spánok?

Ideálny spánok pozostáva zo striedania dvoch fáz N-REM (ľahký, hlboký spánok) a REM v 90-minútových cykloch, ktoré sa opakujú približne štyrikrát až päťkrát.

Zdroj: Sleep Foundation

Zdroj: Sleep Foundation

Dôležité je, že nemusíte poznať presnú teóriu spánku, ale hodinky urobia všetku prácu za vás - zaznamenajú fázy (percentuálne aj hodinové), často poskytnú hodnotenie na stupnici od 0 do 100 a niektoré dokonca odporučia, čo robiť pre lepší spánok.

Inteligentné hodinky so snímačom srdcovej frekvencie (ideálne aj s meraním VST) majú lepšie monitorovanie spánku, pretože dokážu lepšie odhadnúť jednotlivé fázy spánku na základe vašej srdcovej frekvencie. Platí jednoduché pravidlo, že nízka srdcová frekvencia sa spája s hlbším spánkom.

To vám môže pomôcť lepšie spať:

  • dodržiavať pravidelný spánkový režim
  • vyhýbajte sa modrému svetlu aspoň hodinu pred spaním
  • obmedzte kofeín
  • pred spaním relaxujte a nevykonávajte žiadnu fyzickú aktivitu
  • vyhýbajte sa ťažkým jedlám pred spaním
  • vytvorte si večerný rituál

4. Meranie SpO2

Okysličenie krvi je skvelým ukazovateľom toho, že v našom tele jednoducho niečo nie je v poriadku – telo je v nerovnováhe. Správne okysličenie krvi by sa malo pohybovať v rozmedzí 94-99 %.

VŠETKO NA TÉMU: Pulzný oxymeter – Prečo je dôležitý a čo nám prezradí? (1/2)
6.5.2021 - Dominik Hok
VŠETKO NA TÉMU: Pulzný oxymeter – Prečo je dôležitý a čo nám prezradí? (1/2)

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

A ako vám môže meranie SpO2 pomôcť? Vznik viac-menej akéhokoľvek ochorenia je spojený práve so znížením okysličenia krvi. Je preto skvelým indikátorom prichádzajúceho ochorenia. Ak trpíte spánkovým apnoe, často o tom ani nemusíte vedieť, ale práve zníženie okysličenia krvi (v dôsledku prerušovaného dýchania v noci) môže odhaliť nedostatočne okysličené tkanivá, a teda indikovať spánkové apnoe.

Znížené okysličenie môže tiež indikovať pretrénovanie a/alebo dôvod netrénovať. V skutočnosti, keď prežívate chorobu, nemáte dostatok spánku alebo sa možno vraciate z divokej párty, vaše okysličenie bude znížené a vaše telo vám doslova hovorí, aby ste to nerobili.

Extrémnym scenárom je hypoxia, ale potenciálne sa s ňou stretávajú len ľudia vo vysokých nadmorských výškach. Tá vedie od počiatočnej eufórie k zvracaniu až po bezvedomie.

Nedávam tu príliš veľa tipov, ako zlepšiť okysličenie krvi, ale skôr to, že je dobré okysličenie sledovať, aby ste sledovali trend svojho životného štýlu.

5. Minúty intenzívnej aktivity

Či už ide o krúžky, minúty intenzívnej aktivity, počty krokov alebo iný spôsob sledovania množstva aktívne stráveného času, všetci výrobcovia inteligentných hodiniek (a aj lekári) sa zhodujú, že aktívny pohyb je mimoriadne dôležitý. Posilňuje vaše telo, posilňuje vaše srdce a potom sa všetko začne ruka v ruke zlepšovať.

Pre niektorých ľudí je aktivita prirodzenou súčasťou každého dňa, ale nie pre všetkých. Aj preto sa hodia takzvané výzvy na pohyb, keď vás inteligentné hodinky po určitom čase sedenia vyzvú, aby ste sa opäť začali hýbať.

Vo všeobecnosti sa hovorí, že človek by mal mať aspoň 150 minút stredne intenzívnej aktivity alebo 75 minút vysoko intenzívnej aktivity týždenne.

Tak hurá do treniek.

Zdroje fotiek:

Titulná fotka – Freepic

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre