VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Pulzometer

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Agáta Vřeská | 2.10.2024 | 8 MIN

Hodinky pre lekárov, pulzometre alebo všeobecne hodinky s pulzometrickou stupnicou. Dokážu určiť srdcovú frekvenciu za minútu vďaka jednoduchému, ale dômyselnému systému. Ako fungujú? Kedy boli vynájdené a kto ich vymyslel? Poďme ich preskúmať.

Články o lunetách a váhach:

Meranie tepovej frekvencie je dnes bežnou súčasťou takmer každých inteligentných hodiniek. Nezáleží na tom, či používate Applov, Garminov alebo len inteligentný náramok; monitorovanie srdcovej frekvencie sa stalo súčasťou monitorovania zdravia.

5 spôsobov, ako môžu smart hodinky zlepšiť vaše zdravie
17.9.2024 - Dominik Hok
5 spôsobov, ako môžu smart hodinky zlepšiť vaše zdravie

Nie je to však moderná vychytávka, ako by sa mohlo zdať. Prvé hodinky na účely merania srdcovej frekvencie vznikli koncom 17. a začiatkom 18. storočia. A vo svojej dobe neexistovala významná hodinárska značka, ktorá by nemala vo svojom sortimente hodinky s touto komplikáciou.

V posledných rokoch sa začali objavovať čoraz častejšie, hoci na svoj pôvodný účel sa už pravdepodobne nepoužívajú. Aký je dôvod? K tomu sa ešte dostaneme. Najskôr však to najdôležitejšie: ako vlastne fungujú.

Prim Jan Janský Pulsometer Chronograph.

Prim Jan Janský Pulsometer Chronograph, Zdroj: prim-hodinky.cz

Ako fungujú hodinky s pulzometrickou stupnicou?

Hodinky s pulzometrickou stupnicou sú určené na meranie vašej minútovej srdcovej frekvencie. Všimnite si, že na hodinkách s pulzometrom je zvyčajne stupnica a informácia o tom, na koľko pulzov je stupnica kalibrovaná, najčastejšie na 15 alebo 30 pulzov, ale môže to byť aj 10 alebo 60. Stupnica je niekedy na lunete, niekedy okolo ciferníka. A potom majú hodinky zvyčajne mechanizmus stopiek.

Mechanika „stopiek“ – Fungovanie chronografu pre pokročilých
24.7.2024 - Jakub Pitucha
Mechanika „stopiek“ – Fungovanie chronografu pre pokročilých

Princíp je veľmi jednoduchý. Keď chcete začať meranie, spustíte stopky. Centrálna sekundová ručička beží po stupnici pulzometra. Napočítate daný počet impulzov (napríklad 15) a zastavíte stopky. Číslo na stupnici, pri ktorom sa ručička zastavila, udáva srdcovú frekvenciu za minútu. Ak je stupnica nastavená na 30 pulzov, pred zastavením stopiek napočítate 30 pulzov. Na pulznej stupnici opäť získate údaj o srdcovej frekvencii za minútu.

Červeně je označena pulsometrická stupnice.

Pulzná stupnica je označená červenou farbou. Hodinky mali často aj druhú stupnicu, napríklad tachymetrickú stupnicu alebo ako tu dychovú stupnicu. Model je inšpirovaný modelom zo 60. rokov 20. storočia.

Stupnice najčastejšie začínajú na hodnote 200 alebo 240 a majú klesajúcu hodnotu, najčastejšie na 40 alebo 35. Len pre pripomenutie, normálna srdcová frekvencia by mala byť okolo 60-80 úderov za minútu v závislosti od pohlavia, veku atď.

patek Philippe

Telemetria a stupnica srdcovej frekvencie na hodinkách Patek Philippe.

Áno, máte pravdu, ak o tom teraz premýšľate, teoreticky na to stopky ani nepotrebujete. Stačí počkať, kým sa bežná sekundová ručička hlavného času dostane do východiskovej polohy – t. j. na začiatok pulzometrickej stupnice, zvyčajne na 12. hodine – a začať merať stanovený počet úderov srdca.

A áno, máte pravdu, aj keď ste dospeli k presvedčeniu, že na určenie srdcovej frekvencie nepotrebujete stopky ani pulzometrickú stupnicu. Stačí merať počet pulzov počas 15 sekúnd a potom toto číslo vynásobiť 4, aby ste získali srdcovú frekvenciu za minútu, alebo merať 30 sekúnd a vynásobiť to dvoma. Ak teda napríklad nameriam 17 úderov za 15 sekúnd, moja srdcová frekvencia je 68 úderov za minútu. Podobne, ak nameriam 34 úderov za 30 sekúnd. Alebo môžete jednoducho merať celú minútu.

Omega Speedmaster, reedice modelu 2998 z roku 1959.

Omega Speedmaster, reedícia modelu 2998 z roku 1959.

Podriadené tejto chladnej logickej úvahe sa chronografy so stupnicou tepovej frekvencie zdajú byť úplne zbytočné. Keď sa však pozriete na ich históriu, uvedomíte si, že neboli len zjednodušením a často výrazným urýchlením merania tejto životne dôležitej funkcie.

A viete čo? Prejdime rovno k príbehu.

História meračov srdcovej frekvencie

História skúmania ľudského pulzu je naozaj stará. Existujú záznamy, ktoré siahajú až do staroveku. Niektoré spomínajú mýtického Žltého cisára z Číny, ktorý údajne vládol pred viac ako päťtisíc rokmi. Iné zdroje sa odvolávajú na gréckeho lekára Hérofila (335 pred n. l.), ktorý sa preslávil svojím skúmaním pulzu.

Na meranie pulzu sa prvýkrát použili vodné hodiny. Používal ich Hérofilos, Galén a ešte o stovky rokov neskôr Kepler, ktorý vytvoril tabuľku na porovnávanie tepovej frekvencie a určil "normálnu" tepovú frekvenciu.

The Lovesick

Zamilované dievča, John Steen, okolo roku 1660.

Okrem Keplera do nášho príbehu prekvapivo vstupuje aj ďalšia významná postava renesancie, vedec a umelec Galileo.

Galileo však na to išiel iným spôsobom a predovšetkým s iným cieľom. Nehľadal prístroj, ktorý by mu umožnil presne určiť srdcovú frekvenciu, ale potreboval prístroj na presné meranie svojich experimentov.

Objavil zákon kyvadla a na jeho základe zostrojil prístroj, ktorý sa reguloval frekvenciou úderov jeho srdca a ako jeden z prvých vôbec dokázal merať časový úsek kratší ako minúta.

Potom ho výrazne zdokonalil jeho priateľ, lekár Santorio Santorio, a tentoraz na účely merania pulzu. Dnes sa nazýva pulzomer.

pulsilogium

Pulsilogium. Sanctorio použil na určenie srdcovej frekvencie fyziku kyvadla. Zdroj: https: //hekint.org/

A tu sa dostávame k nášmu hlavnému hrdinovi, sirovi Johnovi Floyerovi, a prvým prenosným hodinkám so systémom na meranie pulzu.

Prvé hodinky sira Floyera so systémom na meranie tepovej frekvencie

Sir John Floyer (1649 – 1734), anglický lekár, ktorý si uvedomoval dôležitú úlohu srdcovej frekvencie u svojich pacientov, sa považuje za vynálezcu prvých hodiniek so snímačom pulzu. Na meranie sa však stále používali kyvadlové hodiny, ktoré neboli práve... najkompaktnejšie.

Sir John Floyer, Zdroj: Wikimedia Commons

Sir John Floyer, Zdroj.Wikimedia Commons

A takto sa to všetko začalo. Pulzometrické hodinky sa zrodili z vedeckej túžby, potreby, nevyhnutnosti.

Dôležité je tiež poznamenať, že v 17. storočí ešte rozhodne nebolo zvykom, aby hodinky mali sekundovú ručičku. A to je základná myšlienka. Sir Floyer sníval o prenosných, v tom čase samozrejme vreckových, hodinkách, ktoré mali sekundovú ručičku a stopkový mechanizmus.

"Dlhé roky som sa pokúšal merať impulzy pomocou minútových ručičiek bežných hodiniek a kyvadlových hodín. Po čase som objavil obyčajnú námornícku minútovú ručičku presýpacích hodín, ktorú som používal pri svojich pokusoch s ľadovým kúpeľom, ale nebola prenosná. Dal som si teda vyrobiť hodinky na meranie impulzov, ktoré bežali 60 sekúnd a boli umiestnené v škatuli, aby boli prenosnejšie." Sir John Floyer, 1707

Oslovil Samuela Watsona, významného hodinára tej doby, ktorý mimochodom ako prvý vyrobil 5-minútový opakovač, ale vyrobil aj hodiny pre Karola II. a pracoval pre Isacco Newtona. V roku 1695 Watson zostrojil podľa Floyerových požiadaviek pulzné hodinky, ktoré mali páku na zastavenie centrálnej sekundovej ručičky. Boli nielen predchodcom neskorších pulzometrických hodiniek, ale aj stopiek!

Floyerův design pulzních hodinek.

Floyerov návrh pulzných hodiniek.

Boli prenosné a merali len 60 sekúnd. Floyer tak získal nástroj na meranie, ktorý si mohol vziať so sebou k pacientom.

Exemplář pulzních hodinek sestrojených Watsonem.

Príklad pulzných hodiniek, ktoré skonštruoval Watson.

V roku 1707 o tom dokonca vydal rozsiahlu knihu venovanú kráľovnej Anne. Kniha bola naozaj dlhá (466 strán) a mala aj dlhý názov: The Physician's Pulse-watch; or an Essay to explain the old Art of Feeling for the Pulse and to Improve it by the Help of a Pulse-watch (Pulzné hodinky lekára alebo esej o vysvetlení starého umenia hmatania pulzu a jeho zlepšenia pomocou pulzných hodiniek). O tri roky neskôr vyšiel druhý diel, ktorý mal dokonca 501 strán.

Sir John vo svojej publikácii podrobne opísal fungovanie svojho prístroja, ale pripojil aj množstvo záznamov o svojich pacientoch. Vďaka širokej vzorke meraní dospel k zaujímavému záveru, že na pulz má vplyv nielen vek pacientov, ale aj strava, vášne a konštitúcia (ako to opísal sám Floyer).

Určite tým ovplyvnil svet medicíny, ale nás zaujímajú hodinky. Dnes by sa jeho vynález rozšíril do celého sveta rýchlosťou internetu, ale vtedy? V skutočnosti trvalo desaťročia, kým sa hodinky na sledovanie srdcovej frekvencie dostali do lekárskej praxe.

https://loupethis.com/

Vreckové hodinky Patek Philippe z 19. storočia. Zdroj: https://loupethis.com/

Hoci Floyerove hodinky boli dôležitým míľnikom, neboli ešte také presné a ich ďalší vývoj bol pomerne pomalý.

Dôležitým objavom, ktorý ovplyvnil naše pulzomery, boli veľmi presné vreckové chronografy, ktoré sa v roku 1816 pripisujú Louisovi Moinetovi.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu
16.8.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu

Za prvý chronograf s pulzometrickou stupnicou sa považujú Breguetove vreckové hodinky z roku 1880. Neskôr prišlo s modelmi s pulzometrickou stupnicou mnoho ďalších značiek, až sa na začiatku 20. storočia dostali do náramkových hodiniek.

Lekárske hodinky

Hodinky s pulzometrickou stupnicou sa často označujú ako lekárske hodinky. Je však zaujímavé, že na začiatku 20. storočia mnohí lekári používali hodinky bez stupnice, ale s výrazným sekundovým ukazovateľom. Medzi takéto hodinky patrili napríklad Rolex Prince, Gruen Techni-Quadron Jump Hour a Alpina-Gruen Tecno. Všetky so strojčekom 877 vyrobeným spoločnosťou Aegler, ktorá ich neskôr dodávala výhradne spoločnosti Rolex.

Rolex Prince a Alpina-Gruen.

Rolex Prince a Alpina-Gruen.

Dôvodom bola pravdepodobne predovšetkým cena, keďže hodinky bez sledovača boli lacnejšie a slúžili prakticky na rovnaký účel. Hodinky s pulzomerom len urýchlili a uľahčili meranie.

Gruen dokonce vybavil hodinky speciální sponou, aby se daly snadno posunout na ruce a lékaři měli volné ruce.

Gruen dokonca vybavil hodinky špeciálnou sponou, aby sa dali ľahko nasadiť na zápästie a lekári mali voľné ruky.

Alpina – švajčiarska sláva, ktorá takmer neprežila
22.11.2019 - Agáta Vřeská
Alpina – švajčiarska sláva, ktorá takmer neprežila

Ako je teda možné, že dnes máme pocit, že to boli práve pulzometrické hodinky, ktoré mali významnú etapu v dejinách horológie? Možno veľké značky ako Patek Philippe, Longines, Omega – všetky mali modely s pulzometrickou stupnicou. Dokonca aj Rolex Daytona 6239.

6239 Daytona 'The Doctor'

Rolex 6239 Daytona "The Doctor", okolo roku 1967. Zdroj: https://www.sothebys.com/

Dnes sú tieto modely vyhľadávané zberateľmi a cenené pre svoju historickú jedinečnosť. A to im dodáva tú auru významnosti. Pretože významné boli.

https://www.analogshift.com/

Mido Multi-Centerchrono Medical, okolo roku 1950, zdroj: https://www.analogshift.com/

Mnohé značky sa k tomuto historickému obdobiu vracajú a majú vo svojej ponuke modely s touto krásnou komplikáciou. Aj keď je táto technológia už prekonaná (napríklad prvý športtester s meraním tepovej frekvencie bol od spoločnosti Polar, kolega o ňom podrobnejšie písal v článku Príbeh značky Polar), hodinky so stupnicou tepovej frekvencie sú vyhľadávanou estetikou.

Krásný monopusher od Longines, 2018

Nádherný monopusher od Longines z roku 2018, inšpirovaný 20. rokmi minulého storočia.

Prináša príjemnú vintage atmosféru a často aj kus hodinárskeho umenia, najmä pokiaľ ide o kombináciu mechanických stopiek so snímačom tepu.

Omega Chronoscope Co‑Axial Master Chronometer Chronograph.

Chronograf Omega Chronoscope Co-Axial Master Chronometer.

Zároveň nás však núti zamyslieť sa nad spojením vedy a horológie a túžbou posúvať možnosti, aby sme dosiahli svoje sny. Či už chcete presne sledovať preteky s tachymetrom, určiť vzdialenosť nepriateľského delostrelectva s telemetrom, zistiť srdcovú frekvenciu pacienta s hodinkami s meraním pulzu... alebo všetko naraz.

Omega Speedmater Multipurpose Chronographe.

Viacúčelový chronograf Omega Speedmater Chronoscope.

Zaujímavé zdroje:

  • https://hekint.org/
  • https://www.cambridge.org/
  • wikipedia.org
  • https://www.analogshift.com/
  • https://watchesbysjx.com/

Mohlo by vás tiež zaujímať:

6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky
15.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky

Hodinársky slovník
29.1.2021 - Agáta Vřeská
Hodinársky slovník

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

312 € nedostupné