» Blog » Návody

Ako vyleštiť sklíčko hodiniek (plast, minerál a zafír)?

Tagy: Návody | Inteligentné | Klasické

Dominik Hok | 5.4.2023 | 5 MIN

Stačí trošku tresknúť do futier alebo prejsť prstienkom a je tam... Vaše okolie ho možno nevidí, ale vy viete, že tam je. Škrabanec. Ako sa ho zbaviť?

Obsah:

Ešte než sa pustíte do čítania, rátajte s tým, že tento návod nefunguje na všetky typy škrabancov. Pokiaľ je príliš hlboký, môžete leštiť koľko chcete, ale proste sa ho nezbavíte. U plytkých vrypov sa môžete dočkať úspechu.

Ako si hodinky pripraviť na leštenie?

Pred leštením je určite dobré dať dole remienok či kovoťah. Na koženom remienku môžu rôzne pasty nechávať šmuhy, ktoré sa ťažko zmývajú. U hodiniek na kovoťahu si pri leštení zasa môžete poškriabať dienko alebo priamo kovoťah.

Okolie číselníka (hlavne lunetu a nožičky) určite prelepte ochrannou lepiacou páskou. Pri leštení skla by ste mohli nechcene prejsť iné časti a urobiť na nich škrabance. Napríklad u puzdier s farebnou úpravou sa môže jednať o veľký problém, pretože farebná úprava sa nedá leštiť.

Ako vyleštiť plastové sklo?

Plastové (akrylátové) sklo je asi to najjednoduchšie. Stačí vám akákoľvek dostupná pasta na leštenie, handrička z mikrovlákna, trocha času a výsledok sa čo nevidieť dostaví.

My sme osobne vyskúšali pasty PolyWatch a Displex. Obe sú priamo robené na leštenie akrylátových sklíčok (či už na klasických alebo smart hodinkách). Napríklad PolyWatch má v balení aj príslušenstvo a nemusíte teda riešiť handričku, textilný kotúč ai.

Celkom lacným riešením je aj leštiaca pasta so zrnitosťou 0,1 mikrónov (väčšinu času je oranžová), ktorú kúpite asi v každom hobby obchode. Táto pasta sa používa na vyleštenie kovov do lesku, ale vďaka malej jemnosti je schopná krásne vyleštiť aj plastové sklo. My na to používame látkový kotúč a brúsku. Za pár minút máte hotovo. S handričkou budete tiež úspešní, ale zaberie to trochu viac času. Doporučujem nepoužívať len tak hocijakú handričku, ktorú nájdete doma. Môže na nej byť usadený prach, ktorý vám môže škrabance len pridávať. Preto je ideálna nová handrička z mikrovlákna.

Najviac domácke riešenie je vyleštenie zubnou pastou. V paste sú jemné mikročiastočky, ktoré dokážu krásne vyleštiť nielen vašu zubnú sklovinu, ale aj plastové sklo.

Ako vyleštiť minerálne a zafírové sklo?

S týmito sklami už to nie je také jednoduché ako s akrylátovými. Je to z toho dôvodu, že kremeň zaberá siedmu priečku na Mohsovej stupnici a zafír dokonca pozíciu deviatu (čo je o jednu priečku pred najtvrdším diamantom).

Tieto dve sklá sú spojené do jednej časti, keďže je proces leštenia totožný.

My na leštenie týchto typov skiel používame diamantové pasty so zrnitosťou 0,25 až 40 mikrónov. Všetko sa odvíja od hĺbky škrabanca. U klasických škrabancov je vhodné začať zrnitosťou 20 mikrónov a proces by sa mal odvíjať od toho, či sa škrabanec stráca alebo nie. Pokiaľ nie, jedná sa o hlbší vryp, je teda potreba väčšiu zrnitosť. Pokiaľ áno, môžete zrnitosť postupne znižovať.

Ideálne je znižovať zrnitosť postupne, ale samozrejme sa to podpíše na financiách, ktoré do toho vložíte. My máme pasty so zrnitosťou 40, 20, 10.5, 3.5, 1, 0.5 a 0.25. Môžete si samozrejme kúpiť len pasty so zrnitosťou napríklad 20, 3.5 a 0.25, ale leštenie potom zaberie omnoho viac času.

Leštiť sa dá aj ručne, kedy je najlepšie pripevniť mikrovlákno napríklad na kúsok dreva. Vďaka tomu budete mať potrebnú silu a zároveň ideálny materiál k lešteniu. Ďalším a rýchlejším spôsobom je leštenie pomocou brúsky s plstenným leštiacim kotúčom.

U hlbších škrabancov sa nebojte začať aj brúsnym papierom P2000 a potom dodržať postup vyššie.

Pozor na hodinky s obojstrannou antireflexnou úpravou! Niekedy sa totiž stáva, že sa škrabance objavia aj na zafírovom sklíčku, ale vo väčšine prípadov sú tieto škrabance v antireflexnej úprave. Pokiaľ by ste tento typ škrabanca chceli leštiť, môže sa stať, že vzhľadu len uškodíte. Také typy hodiniek by som doporučil posielať do autorizovaného servisu.

Dajú sa vyleštiť sklá smart hodiniek?

Úprimne, je to trochu hazard, ktorý by som skôr nedoporučoval. U niektorých smart hodiniek sa nám to podarilo, u niektorých nie. Dokonca samotní výrobcovia to nedoporučujú. Prečo?

K zachovaniu dobrých optických vlastností sú sklá často pokryté špeciálnou úpravou. Docieliť toho, aby ste mali jednotný vzhľad pri zachovaní rovnakých optických podmienok, je naozaj zložitý proces. To je práve rozdiel medzi Corning Gorilla Glass 3 a Corning Glass DX. Práve DX má úpravu na zlepšenie optických vlastností. Preto DX nedoporučujeme leštiť.

Ďalšou premennou je dotyková vrstva. Leštením môžete úplne rozhádzať citlivosť displeja, ak nie jeho funkčnosť. A vzhľadom k tomu, že valná väčšina smart hodiniek je s dotykovým displejom...

Čo sa týka smart hodiniek, najlepšia je prevencia. Hneď po kúpe ideálne nalepte ochranné sklo, vďaka ktorému škrabancom predídete. U telefónu už sa z toho stal štandard a u smart hodiniek by to tak tiež malo byť.

Pokiaľ sa ale budeme baviť o leštení snímačov tepovej frekvencie, ktoré nájdete na dienku, nemal by to byť problém. Väčšinou sa jedná o plast či minerálne sklo, ktoré sa dá vyleštiť.

Nie je lepšie sklíčko vymeniť?

Najčastejším dôvodom môže byť napríklad cena, pretože leštenie vás môže stáť finančne menej než výmena skla.

Naviac je dôležité sa pred výmenou sklíčka zamyslieť nad tým, že s výmenou sú spojené isté nepríjemnosti ako napríklad potenciálne zhoršená tlakuvzdornosť, teda aj vodeodolnosť (samozrejme keď sklíčko necháte vymeniť v autorizovanom servise za originálne, vodeodolnosť vám zaručí, cena sa však často vyšplhá vyššie než u neoriginálneho).

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Výmena skla je totiž zásah do hodiniek, kedy sa pôvodné sklo vyberie a na jeho miesto sa prilepí nové náhradné. Potom vám ale nikto nemôže garantovať, že sú hodinky vodeodolné a vydržia tlakovú skúšku. Môžu, ale nemusia.

Ďalším parametrom je hrúbka skla, pretože výrobcovia do hodiniek (najčastejšie potápačských) vkladajú hrubšie sklá, ktoré odolajú väčšiemu tlaku. Náhradné sklo, najmä pokiaľ kupujete neoriginálne, môže byť tenšie a teda menej odolné.

Posledným hľadiskom je zásah do hodiniek. Je to rovnaké ako s autami. Jedného dňa sa môžete rozhodnúť hodinky poslať ďalej, ale šanca na predaj sa znižuje, pokiaľ do hodiniek niekto zasahoval.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre