» Blog » Bulova

Bulova Surveyor Automatic recenzia – Kompaktný balík plný elegancie

Tagy: Recenzie | Bulova | Pánske | Klasické | Tradičné

Lukáš Hamřík | 11.6.2024 | 5 MIN

Značka hodiniek Bulova bola v minulosti symbolom inovácií, kvality a nesmiernej prosperity. So svojím obrovským náskokom pred ostatnými hrdo určovala smer hodiniek a dominovala nielen americkému trhu. Po ťažkom páde a následnom znovuzrodení sa dnes snaží osloviť novú generáciu zákazníkov, pričom stále čerpá zo svojho takmer 100-ročného dedičstva. Na papieri predstavuje nový model Bulova Surveyor Automatic zaujímavý balík funkcií za ešte zaujímavejšiu cenu. Podarilosa to spoločnosti Bulova naozaj?

Správne rozmery

Mnoho ľudí túži po hodinkách na každodenné nosenie, ktoré sú jednoducho krásne, spoľahlivé a cenovo dostupné. Ideálne bez zbytočností a módnych výstrelkov. Takéto hodinky na každý deň by mali vyzerať dostatočne reprezentatívne, ale nie príliš formálne. Skrátka hodinky na každú príležitosť. A presne to mi napadlo, keď som uvidel hodinky Bulova Surveyor. Toto by mohlo byť ono! V nasledujúcich riadkoch tieto hodinky opíšem a zároveň vysvetlím, čo ma vlastne viedlo k tejto úvahe.

Začnime klasickým puzdrom. Je vyrobené z leštenej nehrdzavejúcej ocele 316L. Jeho priemer je veľmi atraktívnych 39 mm a hrúbka o niečo vyšších 12 mm. A práve priemer puzdra ma pri čítaní špecifikácií zaujal najviac, pretože podľa môjho názoru je to taká zlatá stredná cesta moderných hodinkových štandardov. Ak sa vám to zdá málo, nezúfajte! Naopak, hodinky vyzerajú naživo oveľa väčšie a myslím si, že každý milimeter navyše by mohol zásadne narušiť ich dobrú estetiku.

Bulova Curv Classic Chronograph Review - dokonale zakrivený charakter
22.3.2023 - Igor Kratochvíl
Bulova Curv Classic Chronograph Review - dokonale zakrivený charakter

Priemer puzdra je tak akurát, ale hodinky sú o niečo vyššie a ich prítomnosť na zápästí bude určite citeľná - ale nič hrozné sa tu nedeje. Puzdro má mohutné nožičky s rozpätím 46 mm a tvarom sa mierne približuje asymetrickému osemuholníku. Jeho hrany nie sú okrúhle, ale sploštené a po stranách rozdelené na tri segmenty. To v kombinácii s klasickou hladkou lunetou pôsobí veľmi elegantne. Dojem nekazí ani oceľový ustricový náramok s leštenými stredovými článkami a motýľovým zapínaním.

Hranatý tvar pouzdra v kombinaci s kruhovou lunetou.

Hrany puzdra v kombinácii s hladkou lunetou.

Bulova Computron recenzia – Jedny z najikonickejších digitálok
22.2.2023 - Eliška Měrková
Bulova Computron recenzia – Jedny z najikonickejších digitálok

K puzdru neodmysliteľne patrí aj dienko, ktoré je priehľadné a tiež skrutkovacie. Z nápisov na jeho okrajoch sa dozvedáme, že hodinky sú vodotesné a majú zafírové sklíčko. Vodotesnosť v tomto prípade pokrýva len minimálnu požadovanú normu, t. j. 3 ATM. Z môjho pohľadu je tu určite priestor na zlepšenie. Chápem, že nejde o športové hodinky, ale na 3 ATM som zvyknutý najmä pri čistokrvných spoločenských hodinkách, ktorých konštrukcia jednoducho neumožňuje vyššiu špecifikáciu. Pri relatívne robustnej Bulove by som čakal viac.

Bordový ciferník

Po opise puzdra musí prirodzene nasledovať opis časti, na ktorú sa majiteľ hodiniek bude pozerať najčastejšie - ciferníka. Ten je v súčasnosti dostupný v dvoch farbách, a to vo vínovo červenej a smaragdovo zelenej. Obe farby sú doplnené jemným slnečným efektom. Na recenziu som dostal bordovo červený a nemôžem nič namietať. Je nádherná! Zaujímavý bol aj výber farby indexov, ktoré sú na oboch modeloch veľmi kontrastné, pričom u červených je medený a u zelených je strieborný.

Typy dokončovania hodiniek – Gilošovanie, sunburst, tapiséria, ženevské pruhy a ďalšie
27.6.2023 - Agáta Vřeská
Typy dokončovania hodiniek – Gilošovanie, sunburst, tapiséria, ženevské pruhy a ďalšie

Samotné indexy sú v strede rozdelené na dve skosené plochy, ktoré dokážu krásne pracovať so svetlom, na ktorom doslova žiaria. Kontrast tu vytvárajú reliéfne obdĺžniky, ktoré obklopujú ciferník. Vďaka nim je prítomný určitý dojem hĺbky a celý ciferník akoby postupne stúpal do priestoru. Výrazný je aj index na 12. hodine, ktorý má podobu ladiaceho loga značky. Práve táto odkazuje na zlatú éru značky Bulova a jej kolosálny úspech s dnes už legendárnym modelom Bulova Accutron.

Legenda Bulova Accutron – 3 dôvody, prečo o nich snívať
12.5.2023 - Eliška Měrková
Legenda Bulova Accutron – 3 dôvody, prečo o nich snívať

3 481,00 € (doručíme do 16.9.)

Farebne zladené indexy a ručičky v tvare paličky sú vybavené luminiscenčnou vrstvou. Na indexoch však luminiscenciu nehľadajte, postačia vám ručičky. Táto skutočnosť ma však príliš netrápi, predsa len nejde o tool watch hodinky, ale o "univerzálne" hodinky. Diabol sa skrýva v detailoch, takže korunka hodiniek zodpovedá indexom. To je pre mňa naozaj pekný detail, ktorý pozitívne dokresľuje celkový dojem.

Názvy a tvary hodinkových ručičiek
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Názvy a tvary hodinkových ručičiek

Číselník hodinek Bulova Surveyor.

Ciferník hodiniek Bulova Surveyor.

Posledným zaujímavým prvkom ciferníka je okienko s dátumom na 3. hodine. Nie je tu však osamotené, pretože ho sprevádza lupa alebo kyklop. Ako vždy, rozdelí zákazníkov na dva tábory - niektorí ho zbožňujú, iní by hodinky s cyklopom nikdy nenosili. Osobne sa snažím zachovať neutrálny postoj, nie som vyslovene fanúšikom, ale k niektorým hodinkám kyklop nepochybne patrí. V tomto konkrétnom prípade mi jeho prítomnosť rozhodne neprekáža. Hodinky možno dokonca vzdialene pripomínajú ikonický model Rolex Datejust.

Model Rolex Datejust 41 mm s hladkou lunetou, zdroj: www.rolexforums.com

Model Rolex Datejust 41 mm s hladkou lunetou, zdroj: www.rolexforums.com

Čo sa nachádza vo vnútri?

Nájdeme tu starý známy kaliber Miyota 8215. Spolu so svojimi súrodencami z radu 82xx sa hojne používa v mnohých lacnejších hodinkách a je veľmi obľúbený aj u mnohých mikroznačiek. Našli by sme ho v niektorých automatických modeloch značiek ako Timex, Citizen, Festina, Invicta a samozrejme Bulova. Popularitu si získal najmä vďaka svojej prijateľnej cene a vynikajúcej spoľahlivosti. V hodinkách sa objavuje už od 70. rokov minulého storočia.

Pohled na kalibr Miyota 8215.

Pohľad na kaliber Miyota 8215.

Medzi jeho vlastnosti patrí frekvencia 3 Hz, rezerva chodu 42 hodín, automatické a manuálne naťahovanie, dátumovka, hacking a hodinky s 21 kameňmi. Maximálna odchýlka strojčeka by sa mala pohybovať od -20 do +40 sekúnd za deň. Ide o veľmi základný strojček, ktorý však možno bez výhrad označiť za workhorse movement. Je bežnou alternatívou k inému dostupnému japonskému strojčeku, a to Seiko 4R35/NH35. Jeho jedinými neduhmi sú jednosmerné automatické naťahovanie a o niečo väčší objem rotora. V celkovom kontexte celkom nepodstatné veci.

Splnili moje očakávania?

Krátka odpoveď - áno! Myslím si, že Bulova tu prišla s rozumnými hodinkami za prijateľnú cenu. S cenovkou niečo cez 300 eur ide o príjemné hodinky na každodenné nosenie, ktoré rozhodne dokonale splnia svoj účel. Zaradil by som ich do svojej obľúbenej kategórie lacných automatických hodiniek do 400 eur. Spoločným menovateľom sú väčšinou japonské strojčeky Seiko alebo Miyota. Priamou konkurenciou budú podľa mňa hodinky Citizen Tsuyosa, ktoré však ponúkajú vyššiu vodotesnosť, nižšiu cenu a dnes obľúbený integrovaný dizajn.

Bulova Lunar Pilot recenzia - Moderná misia na Mesiac
23.8.2023 - Patrik Zdvíhal
Bulova Lunar Pilot recenzia - Moderná misia na Mesiac

Bulova Oceanographer „Devil Diver“ GMT recenzia – Bulova Oceanographer „Devil Diver" GMT
28.2.2024 - Jakub Pitucha
Bulova Oceanographer „Devil Diver“ GMT recenzia – Bulova Oceanographer „Devil Diver" GMT

Citizen Tsuyosa recenzia – Objav roka?
17.10.2022 - Eliška Měrková
Citizen Tsuyosa recenzia – Objav roka?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku