Čas regenerácie – Čo to je a ako ho inteligentné hodinky vyhodnocujú

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 11.6.2024 | 1 MIN

Pri tréningu by sa mal človek unaviť. To je asi jasné. Ale môže sa to aj pokaziť a únava môže byť nebezpečná. A ak sa tak stane, nie je dobré ísť na druhý deň opäť "do akcie". Práve preto máme inteligentné hodinky, ktoré nás o tom informujú.

Čas regenerácie nám hovorí, ako dlho nám bude trvať, kým budeme na 100 %. Nie pripravení na tréning, ale naozaj v stopercentnej, pretekárskej kondícii. Tento čas sa kumuluje s našou tréningovou záťažou a narastá, kým si nedáme prestávku.

Samozrejme, že túto metriku ovplyvňuje veľa faktorov a pre nás sú najvplyvnejšie tieto metriky – tepová frekvencia, tempo, čas, počet kilometrov. Podľa týchto metrík sa v tréningu počíta čas zotavenia. Ale akonáhle sa napríklad srdcová frekvencia meria zle (dotiahnutie hodiniek, zlý snímač na zápästí), zrazu sa môže čas regenerácie zbytočne predĺžiť a vôbec nemusí zodpovedať skutočnosti. A tak okrem tohto času v akcii zostáva aj rozum a pocit, ako sa naozaj cítime.

Po tréningu túto hodnotu veľmi ovplyvňuje náš životný štýl – spánok, variabilita srdcovej frekvencie alebo stres vypočítaný práve na základe VST. Zlý spánok, stres a nízka variabilita srdcovej frekvencie môžu predĺžiť čas regenerácie a naopak skvelý spánok, nízky stres a vysoká VST môžu čas regenerácie skrátiť.

Regenerácia je veľmi dôležitá a dá sa povedať, že ak ju zanedbáme, možno sa nikdy nezlepšíme. Ak teda svoje telo ničíte len v tréningoch a nedáte mu šancu na regeneráciu svalov, môžete si koledovať o únavové zlomeniny, zápaly a iné nepríjemné problémy, ktoré vás v konečnom dôsledku môžu spomaliť viac ako deň voľna.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre