» Blog » Casio

Casio G-Shock GD-B500 Recenzia – Najtenší G-Shock na svete

Tagy: Recenzie | Casio | Klasické

Dominik Hok | 12.6.2024 | 8 MIN

Hoci sa v radoch Casio prepisuje história, GD-B500 nevyvoláva na trhu tak pozitívne reakcie, ako by sa pri novom NAJ očakávalo. Ide totiž o doteraz najtenší G-Shock, no jeho dizajn rozdeľuje ľudí na dve skupiny - tých, ktorí sa naň pozerajú cez prsty, a tých, ktorí si ho zamilovali. Hneď na úvod sa priznám, že patrím do tej druhej skupiny.

Samozrejme, internet je plný aj slov chvály, ale tie nikdy nie sú také vtipné ako kritika. Podelím sa s vami o niekoľko negatívne zaváňajúcich poznámok z čias predstavenia modelu.

"Žiadny Tough Solar alebo MIP. Nenávidím ich," zhodnotil tieto hodinky používateľ Reddit AGeniusMan.

Ani ostatní používatelia ich nehodnotili práve pozitívne:

"Snaží sa spoločnosť Casio urobiť zo svojich vlastných hodiniek napodobeniny?" (Top-Bit-3584)

"Prvé hodinky G-Shocks, ktoré si určite nikdy nekúpim." (del1ro)

"Casio pri svojich dizajnových rozhodnutiach určite používa umelú inteligenciu. Zatiaľ to vyzerá tak, že umelá inteligencia postupuje podľa pokynov, aby vytvorila dizajn v štýle nepravdepodobnej budúcnosti." (ModHor)

"Ak bude mať solárnu energiu, Bluetooth a MIP displej, zvážil by som ho. V opačnom prípade dizajn priam kričí - TAKÉ špeciálne." (AlwaysBlessed333)

Majú títo používatelia pravdu?

"Otočte DW-5600 o 90°... Áno, to by fungovalo"

Vintage hodinky G-Shock majú väčšinou obdĺžnikové puzdro. GD-B500 v skutočnosti nie je výnimkou. Až na to, že obdĺžnik je na výšku, nie na šírku. Je zábavné, že keď tieto hodinky otočíte o 90°, vyzerajú ako DW-5600. Možno práve takto prebiehal v spoločnosti Casio dizajnový brainstorming.

Casio G-Shock DW-5600 recenzia – Legenda za pár eur
28.3.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock DW-5600 recenzia – Legenda za pár eur

Casio G-Shock GW-M5610 recenzia - Starý muž, ktorý vyliezol z okna a nastavil sa
18.5.2022 - Dominik Hok
Casio G-Shock GW-M5610 recenzia - Starý muž, ktorý vyliezol z okna a nastavil sa

Možno práve odtiaľ pramenia posmešky, že hodinky vyzerajú ako napodobenina G-Shocku alebo niečo, čo by pochádzalo (ak by pochádzalo) z Temu. V skutočnosti to vyzerá, akoby sa nejaký občan z východu nabúral a omylom vymenil šírku za výšku.

Osobne sa mi tento počin od Casia páči. Nemám rád malé hodinky a s rozmermi 46,3 x 41,5 mm skutočne vypĺňajú pomerne veľkú časť obvodu môjho zápästia. Výška puzdra 46,3 mm totiž vstupuje do obvodu (populárne DW-5600 majú výšku len 42,8 mm).

Tvrdé "labky", ktoré sú spojené s nožičkami hodiniek, zároveň pridávajú na ich veľkosti. Merané rovným pravítkom - predná časť v skutočnosti zaberá približne 5,5 cm, ale labky (zložené pod uhlom približne 45°) sú ľahko pohyblivé a prispôsobia sa viac-menej každému zápästiu. Vyskúšal som ho aj na kolegovi s obvodom zápästia 14,5 cm a vyzeral relatívne (ehm... relatívne) v pohode. Tomu samozrejme napomáha aj hrúbka len 11 mm. Vďaka tomu hodinky krásne sedia na zápästí a vôbec neprekážajú.

Keď už hovoríme o sklopných nožičkách, myslím, že práve vďaka ostrým uhlom GD-B500 vyniká. Nožičky, bočná strana puzdra a zrezané rohy (puzdra aj displeja) v prednej časti sú totiž zhotovené pod uhlom 45°. Tieto ostro rezané hrany majú jednoducho šmrnc a mne sa páčia. Na ostrosti pridávajú aj agresívne vystupujúce tlačidlá alebo textúra odtlačkov labiek, akoby to bol odtlačok naozaj veľkého prsta. Hodinky vyzerajú ako nejaká menšia stavebnica Bionicle.

Pre kontrast spoločnosť Casio spojila toto puzdro s úplne hladkým polyuretánovým remienkom. Má na ňom plastovú sponu, čo vzhľadom na cenu úplne chápem.

Hodinky sa na slovenskom trhu ponúkajú v čiernom a bielom variante. Casio vydalo aj neónovú a sivú verziu. Pri oboch je trochu škoda, že sa na slovenskom trhu neobjavili, ale dúfam, že sa to v budúcnosti zmení.

Odolnosť 11 milimetrov

Nech si o týchto hodinkách hovorí kto chce čo chce, sú výnimočné už len svojou hrúbkou, ktorá je len 11 milimetrov. Spoločnosti Casio sa podarilo puzdro v porovnaní s modelom GA-2100 zoštíhliť o 0,8 mm. Ale aj s takto tenkým puzdrom sú hodinky GD-B500 plnohodnotným modelom G-Shock - s 200M vodotesnosťou, odolné voči nárazom, s minerálnym sklíčkom... Tieto hodinky ničím neprekvapia. Aj keď na to nevyzerajú.

Prečo nie MIP?

Ak existuje jedna otázka, ktorá zjednocuje diskusie na internete, je to "Prečo Casio nepoužilo displej MIP?".

Aby sme objasnili túto otázku, čisto inverzný LCD displej nepatrí medzi najčitateľnejšie veci pod slnkom. Stačí zlý odraz svetla alebo slabé svetlo a úprimne povedané... Budete trochu žmurkať. Najmä pri veľkosti displeja (je dosť malý), ktorú má GD-B500. Casio sa to snaží riešiť aspoň automatickým podsvietením, ale nepovedal by som, že dokáže zmazať rozdiel medzi čitateľnosťou MIP a LCD. Ten je kontrastnejší, vyzerá modernejšie a má oveľa lepšiu čitateľnosť.

Prvým argumentom, prečo Casio nepoužíva displeje MIP, je cena. Na podobne drahých modeloch Casio však nájdete aj LCD displeje.

"Pretože je lepší z hľadiska flexibility a viditeľnosti, nie z hľadiska spotreby energie a overenej životnosti," vysvetľuje používateľ Redditu Digital_Quest_88, prečo Casio nepoužíva displej MIP na všetkých modeloch.

Pravdepodobným dôvodom teda bude, že Casio vždy vsádzalo na jeho spoľahlivosť a odolnosť. Zámerne sa teda vyhýbajú displejom MIP, pretože by to ohrozilo ich životnosť.

Naopak, pri inteligentnejších modeloch, ako sú GBD-200, GBX-100 alebo GBD-H2000, to dáva zmysel, pretože si nekupujete inteligentné hodinky s očakávaním, že ich budete používať napríklad 10 rokov. Ďalším dôvodom je, že displej MIP LCD má oveľa vyššie rozlíšenie a dokáže zobrazovať pokročilejšie veci, ako sú napríklad oznámenia. Takéto upozornenie na displeji GD-B500 by vyzeralo podobne, ako keď sme v detstve písali na kalkulačke "SI OSOL".

Trochu ma mrzí, že čierna verzia s neónovým displejom by bola naozaj atraktívna. Trochu som sa pohral vo Photoshope a...

Osvetlenie je trochu náladové

Osvetlenie je klasické, aktivuje sa stlačením pravého horného tlačidla alebo automaticky pri naklonení k tvári. Alebo je to skôr... Poloautomaticky. Niekedy nereaguje úplne pohotovo, ale nemôžem im to úplne vyčítať, pretože to často nezvládajú ani oveľa inteligentnejšie hodinky. Ale aby som bol spravodlivý, Casio v tom bolo zvyčajne celkom šikovné.

Podsvietenie po aktivácii svieti buď 1,5 sekundy, alebo 3 sekundy.

Tenké puzdro, Bluetooth vyšívané, ale oznámenia nemôžu, jasný pane

Bluetooth v týchto hodinkách slúži na niekoľko vecí.

Jednoduché nastavenie hodiniek. Čo si budeme nahovárať, nastaviť niečo v hodinkách Casio je niekedy strastiplná cesta, ktorá v dnešnej uponáhľanej dobe nestojí ani za úvahu. Casio to v poslednej dobe rieši prepojením s aplikáciou Casio Watches (Android/iOS). v aplikácii si nastavíte naozaj všetko.

Ak chcete hodinky pripojiť k telefónu, stačí podržať tlačidlo MODE približne 5 sekúnd. Hodinky sa potom na 3,5 alebo 10 minút (v závislosti od nastavenia) spoja s telefónom. Na synchronizáciu času nie je potrebné žiadne manuálne pripojenie - hodinky synchronizujú čas automaticky 4-krát denne.

Čas a poloha. Ak ste v základnom časovom režime a stlačíte tlačidlo VYHĽADAŤ, hodinky sa spoja s telefónom, určia vašu polohu a vaša poloha s aktuálnym časom sa uloží do aplikácie Casio Watches. Takto si môžete uložiť napríklad pekné miesta alebo zaparkované auto.

Nájsť môj telefón. Dlhým stlačením a podržaním tlačidla VYHĽADÁVAŤ aktivujete zvonenie telefónu, čím uľahčíte jeho nájdenie. Môžete si vybrať z troch vyzváňacích tónov a nastaviť hlasitosť.

GD-B200 sa tiež uberá cestou ľahkého fitness

Pomocou funkcie Life Log môžete sledovať svoj životný štýl. Spoločnosť Casio do tohto modelu implementovala akcelerometer, ktorý sleduje, či plníte stanovený denný počet krokov a spálených kalórií.

Skvelé je, že svoje pokroky vidíte priamo na hodinkách v základnom zobrazení času. V pravom hornom rohu máte percentuálny údaj (0-100 %) o tom, koľko z vášho denného cieľa krokov ste splnili. Ak je teda denný cieľ 8000 krokov a vy ste zatiaľ urobili 4000, "čiarky" zasiahnu polovicu cieľa.

Vľavo hore je opäť graf vyjadrujúci, v ktorú hodinu z posledných 8 hodín ste boli ako aktívni.

Môžete si tiež nastaviť pripomienku pohybu, pri ktorej na vás hodinky po uplynutí nastaveného času nečinnosti zakričia (doslova, pretože pípnu) "STEP!".

Vľavo - ukazovateľ splnenia denného cieľa počtu krokov, v strede - graf krokov za posledných 8 hodín, vpravo - pripomienka aktivity.

Monitorovanie aktivity - 404 Not Found

V nastaveniach hodiniek som našiel takúto paradoxnú funkciu. Najprv však popíšem, ako fungujú napríklad GA-900, ktoré vyšli v roku 2020.

Recenzia Casio G-Shock GA-900 – Hodinkový šváb
26.11.2020 - Radim Krčmář
Recenzia Casio G-Shock GA-900 – Hodinkový šváb

Tieto hodinky ešte používali na spárovanie (pre mňa oveľa lepšiu) aplikáciu G-SHOCK MOVE. Keď ste na hodinkách spustili stopky, dali ste vášmu telefónu impulz, aby začal ukladať vašu polohu. Keď ste stopky zastavili, údaje z telefónu a hodiniek sa spojili a mali ste úplný záznam svojej športovej aktivity s tempom, časom, medzičasmi, kadenciou krokov atď.

Keď som v nastaveniach hodiniek (v aplikácii Casio Watches) našiel tlačidlo na spustenie zaznamenávania polohy, bol som nadšený. "Určite to musí fungovať tak, že začnem ukladať svoju polohu do telefónu, potom spustím stopky na hodinkách, údaje sa spoja a budem mať úplné monitorovanie," pomyslel som si.

Ale, nemilé bolo moje prekvapenie! Telefón jednoducho zaznamená polohu a v denníku Life Log nájdete zakreslenú trasu, začiatok ukladania polohy a koniec.

Najväčším paradoxom však je, že v nastaveniach hodiniek jednoducho zapnete zaznamenávanie trasy, ale s hodinkami to nemá nič spoločné... Ako povedal Ollivander v prvom diele Harryho Pottera: "Zvláštne... Veľmi zvláštne."

Celkom možno by stačilo nejaké základné monitorovanie, ktoré by nežralo batériu telefónu (kvôli zapnutému polohovaniu), kde by stopky zaznamenávali aj kroky a potom by sa to ukladalo ako aktivita v telefóne. Chápem však, že by sa potom ukladalo ako aktivita každé napr. uvarenie čaju a možno by sa musel vyrobiť nový modul, takže je to skôr z ríše snov.

Otázkou je, či to Casio vyrieši v aktualizácii, pretože naprieč celým manuálom vidíme ľudí behať, takže Casio zrejme videlo tieto hodinky na zápästí športovca a tomu by záznam polohy prospel.

GD-B500 nevynechal ani funkčnú klasiku snáď každého lepšieho Casia

Z hľadiska vylepšenia času sú tieto hodinky vybavené duálnym časom (nastavíte si čas pre iné časové pásmo), stopkami (s presnosťou na stotiny a meraním až 24 hodín), alarmom (až 5 alarmov), signalizáciou celých hodín a odpočítavaním (max. 60 minút).

Ak sú hodinky v čase od 22.00 do 6.00 hod. 150 minút nečinné, automaticky sa prepnú do úsporného režimu, kedy sa displej úplne vypne. Úprimne povedané, neprišiel som na to, či sa v úspornom režime vypne aj indikácia celých hodín, pretože vždy zaspím. Ani na internete som to nikde nenašiel, takže ak to číta nejaká nočná sova, netušíte, ako to je?

Sú GD-B500 naozaj také zlé, ako sa píše na internete?

Je to čisto subjektívna záležitosť, ale myslím si, že GD-B500 nie sú až také zlé. Prečo je to tak? Uveďme si niekoľko dôvodov.

Hrúbka puzdra. Skutočnosť, že Casio vtesnalo všetku svoju odolnosť do 11 mm puzdra, je sama o sebe dosť silným argumentom. Nie každý chce bacuľatý G-Shock a tu tieto krásne sedia na ruke.

Atypický dizajn. Ak existujú nejaké GD-B500, tak sú rozhodne iné.

Cena. Tieto hodinky si môže dovoliť viac-menej každý, kto si môže dovoliť odložiť jednu výplatu.

Životný štýl. Hodinky monitorujú základné denné aktivity. Ak by sa ešte podarilo nejako vyriešiť (ak je to vôbec v pláne) prepojenie stopiek s odčítaním polohy v telefóne, bolo by to perfektné.

Čo si o tom myslíte vy?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku