» Blog » Casio

Casio Protrek PRJ-B001 predstavenie – Protreky, ktoré majú druhú tvár

Tagy: Predstavenie | Casio | Klasické

Filip Debrecenyi | 6.8.2024 | 3 MIN

Hodinky Casio Protrek sú stvorené pre pohyb v prírode. Po dlhom čase prichádza model, ktorý zaujme vzhľadom, ktorý nie je pre túto sériu bežný. Model PRJ-B001 navyše disponuje funkciou Bluetooth, solárnym nabíjaním a veľmi jednoduchým spracovaním.

Spoločnosť Casio predstavila nový prírastok do rodiny – model PRJ-B001, ktorý je zhodou okolností zatiaľ najľahším modelom v tejto sérii. Práve séria Protrek sa snaží ísť iným smerom ako doteraz. Preto má aj modelové číslo 00. Označuje, že ide o prvý model tohto typu. Okrem nízkej hmotnosti by mal zaujať aj svojím minimalistickým dizajnom, ktorý sa líši od toho, čo bežne vídame.

Rozmerovo sa dostaneme na 46 x 13,6 milimetrov a veľmi nízku hmotnosť 44 gramov na živicu. Najzaujímavejší je asi tretí model, ktorý váži ešte menej, len 37 gramov. Je to najmä vďaka unikátnemu, nie tak často vídanému typu remienka. Je čiastočne vyrobený v štýle šnúrky, ak chcete, možno aj v štýle gumičky, a zapína sa pomocou háčika. To uľahčuje nasadzovanie a vyzliekanie, najmä ak hodinky nosíte na vrchnej časti oblečenia, ale uľahčuje to aj ich pripnutie napríklad na batoh.

Vďaka tomu sú to zatiaľ najľahšie hodinky Protreks, čo z môjho pohľadu ocení viac milovníkov horskej turistiky.

Casio Protrek PRW-35 recenzia – Malý, ale šikovný
5.10.2023 - Filip Debrecenyi
Casio Protrek PRW-35 recenzia – Malý, ale šikovný

Svetlý model sa u nás v Európe pravdepodobne vôbec neobjaví, na pulty by mali prísť len tmavšie modely, teda čierny a modrý.

Osemuholníková luneta je zaujímavá aj dizajnovo, čo používateľa jednoducho vtiahne. Krásnym dôkazom je model GA-2100, ktorý si ľudia obľúbili práve vďaka osemhrannému dizajnu. Luneta sa otáča o 45 stupňov, otáčaním proti smeru hodinových ručičiek sa tlačidlá buď zakryjú, alebo odkryjú. Slúži teda aj ako ich ochranný prvok. Tieto Protreky majú vďaka otočnej lunete dve tváre, pretože jej otočením môžete dokonca mierne zmeniť ich tvar.

Čo by sa mi mohlo mierne nepáčiť, sú malé digitálne displeje, ktoré sa jednoducho nebudú najlepšie čítať. A negatívne displeje budú ešte horšie čitateľné. To je z môjho pohľadu pri outdoorových hodinkách základ, aby boli dobre čitateľné. Na ľavej strane ciferníka potom máme ukazovateľ dňa v týždni, ktorý samozrejme slúži aj ako ukazovateľ nastavenia. To sú funkcie, ktoré nie sú nové a videli sme ich už vo viacerých modeloch radu G-Shock atď.

Máme tu aj Bluetooth, ktoré Casio v súčasnosti implementuje takmer všade. Hodinky si tak budete môcť nastaviť aj prostredníctvom mobilnej aplikácie Casio Watches. A keď Bluetooth, samozrejme, nesmie chýbať ani Tough Solar, ktorý náročnosť tejto funkcie podporí, navyše pre outdoorové hodinky je viac ako odporúčaný.

Čo naopak chýba, je trojitý snímač, ktorý je zvyčajne základným stavebným kameňom modelov ProTrek. Hoci presné špecifikácie zatiaľ neboli oznámené, je dosť pravdepodobné, že o tieto senzory prídeme, čo by bola škoda.

Inak nám nebude chýbať to, čo v Protrekoch vždy nájdeme, teda automatické prepínanie letného času, 300 svetových miest na výber, svetové časy, automatická korekcia času, stopky, budík, odpočítavanie času alebo funkcia find my phone. Hodinky disponujú 100-metrovou vodotesnosťou, odolnosťou voči nízkym teplotám a LED podsvietením ciferníka.

Jediné, čoho by som sa mohol mierne obávať, je veľkosť displeja, zo skúseností práve s hodinkami G-Shock a GA-2100, ktoré majú rovnaký štýl displeja. Pri Protreku by mala byť v prvom rade dobrá čitateľnosť, a tú tu neočakávam. Možno aj preto by som odporúčal o niečo starší model PRW-35.

299,00 € skladom

Osobne považujem model PRJ-B001 za zaujímavé spestrenie radu Protrek. Model sa jednoznačne odlišuje od ostatných, má veľmi zaujímavý dizajn (najmä model na nylonovom remienku na štýl gumičky je pre mňa mimoriadne zaujímavý) a veľmi sa teším, až sa mi hodinky dostanú do rúk.

Čo si o novom modeli myslíte vy?

Casio G-Shock – Sprievodca výberom
7.8.2024 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock – Sprievodca výberom

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre