» Blog » Casio

Casio Lineage LCW-M170 recenzia – Tie najlepšie univerzálky?

Tagy: Recenzie | Casio | Pánske | Klasické

Radim Krčmář | 17.7.2024 | 7 MIN

Ak je niekto takzvaný "chronoman", potom je pravdepodobné, že jeho zbierka obsahuje niekoľko hodiniek. Na šport, do divadla, na oblek do práce, samozrejme, aj na záhradu a zoznam by u niektorých jedincov mohol určite pokračovať ďalej a ďalej. Čo však odporučiť človeku, ktorý nie je hodinkový "zberateľ" a chcel by jedny univerzálne hodinky na všetko? Odpoveďou by mohli byť hodinky Casio Lineage LCW-M170.

Model LCW-170 rozhodne nie je žiadnym nováčikom. V katalógoch produktov Casio sa objavuje už pekných pár rokov a len z času na čas niektoré farebné varianty modelu zmiznú, aby uvoľnili miesto novým. Ja sám som majiteľom týchto hodiniek niečo vyše sedem rokov, a tak dnešnú recenziu možno bez preháňania nazvať dlhodobým testom.

A hoci by ste u mňa doma momentálne našli viac ako desať hodiniek (áno, je to choroba :)), tento konkrétny model som si kúpil ešte v čase, keď som mal takpovediac jedny hodinky na všetko.

249,00 € (doručíme do 13.9.)

Prečo som si ho vybral?

Dôvod, prečo u mňa vyhrali práve tieto, bol celkom jednoduchý. Hľadal som hodinky, ktoré by boli jednak športové, ale zároveň by mali v sebe aj istú dávku elegancie a nikoho by neurazilo, ani keby som ich nosil ležérne so sakom. Chcel som však aj to, aby hodinky mali nejaké ďalšie schopnosti, nielen ukazovať čas a dátum. Takže po dôkladnom preskúmaní rôznych značiek, ktoré boli v tom čase v ponuke, sa užší výber nakoniec zúžil na Certina DS multi-8 a tieto konkrétne Casia.

Casio LCW-170 mám už přes 7 let. A šel bych do nich znovu.

Hodinky Casio LCW-170 mám už viac ako 7 rokov. A išiel by som do nich znova.

LCW-170 u mňa nakoniec zvíťazil, čiastočne kvôli pozitívnym skúsenostiam, ktoré som mal s Casiom v minulosti, ale najmä preto, že vďaka menším rozmerom jednoducho lepšie sedel do mojej štíhlejšej ruky. Svoju úlohu nepochybne zohrala aj skutočnosť, že v porovnaní so švajčiarskymi Certinami dokázali ponúknuť funkčnejšiu výbavu za približne tretinovú cenu. Takže nebolo čo riešiť.

Aj keď mám hodinky už tak dlho, tieto Casia sa mi, napodiv, stále neprestali vizuálne páčiť. Pripisujem to ich zdanlivo pomerne jednoduchému, ale nadčasovému dizajnu. Hodinky mi tak trochu evokujú VW Passat s trochou nadsádzky. Na prvý pohľad je to pomerne nudné auto, ale vďaka absencii rôznych módnych "rolničiek" vyzerá aj po toľkých rokoch v porovnaní s ázijskými konkurentmi stále dobre.

A rovnaký pocit mám aj z týchto hodiniek. Navyše naživo vyzerajú oveľa lepšie a hodnotnejšie ako na fotografiách. Jednoduchý ciferník s vtipným efektom slnečného lúča, ktorý ukrýva solárny panel, je opticky rozdelený krížikom, ktorý hodinky nenásilne osviežuje, a eleganciu príliš nenarúšajú ani nápisy, na ktoré je Casio jednoducho hrdé, takže hodinky pôsobia vyváženým dojmom.

Zaujímavým a netradičným prvkom sú indexy, ktoré akoby levitovali nad skoseným prstencom kapitol, čo je veľmi efektné najmä pri pohľade zboku. Čo mi však trochu prekáža, je zvláštny tvar horného okraja displeja umiestneného v dolnej polovici ciferníka. Na jeho asymetriu som si jednoducho nezvykol a spolu s absenciou štvrtého tlačidla sú to jediné dve veci, ktoré v mojich očiach z estetického hľadiska tak trochu padajú.

Zaujímavosťou modelu LCW-170 je potom skutočnosť, že je k dispozícii nielen v niekoľkých farebných variantoch, ale prípadný majiteľ si môže vybrať aj z rôznych materiálov hodiniek. Okrem tradičnej ocele sú k dispozícii aj titánové verzie. Rozlíšiť ich je na prvý pohľad jednoduché - oceľové verzie majú vždy tmavý (inverzný) ciferník, zatiaľ čo titánové majú "klasický" svetlý displej. Okrem toho majú v označení aj písmeno T.

Hlavným rozdielom medzi oceľovou a titánovou verziou je hmotnosť hodiniek, konkrétne 122 vs. 80 gramov s neskráteným náramkom. V oboch verziách ide teda o veľmi ľahké hodinky, ktoré neobťažujú zápästie ani pri celodennom nosení.

6 NAJ: Pánske titánové hodinky
22.12.2021 - Eliška Měrková
6 NAJ: Pánske titánové hodinky

Výhodou titánu môže byť pre niektorých aj fakt, že je hypoalergénny. Oproti oceli má však aj nevýhody. Titán je v porovnaní s oceľou oveľa náchylnejší na poškriabanie a má trochu matný vzhľad. Je teda na vás, aby ste zvážili, ktorý materiál vám bude viac vyhovovať.

Oba varianty sa potom môžu pochváliť zafírovým sklom. To je síce bez úpravy proti odleskom, ale úprimne, nikdy som túto skutočnosť nepovažoval za problém. Hodinky sú totiž perfektne čitateľné a nikdy som nemal problém ani na priamom slnku.

Samotný zafír hodnotím ako veľmi kvalitný. Hoci mierne vystupuje nad okraj lunety, ani po toľkých rokoch často nešetrného zaobchádzania na ňom nie je jediný škrabanec, čo sa o zvyšku hodiniek rozhodne povedať nedá. Hodinky toho so mnou prežili veľa, takže nie je prekvapujúce, že zub času sa na ich oceľovom tele esteticky podpísal...

LCW-170 sú vo svojej cenovej kategórii výborné a kvalitne spracované hodinky, ktoré ma v žiadnom prípade nesklamali, až na jednu vec, a tou je náramok. Ten mi jednoducho nevyhovoval. Jednak kvôli prázdnym ušiam na puzdre, ale aj kvôli tomu, že pri pohybe ruky neustále vŕzgal a vydával rôzne klepotavé zvuky, čo ma tak iritovalo, že som ho v krátkom čase vymenil za náhradný.

Inak nemôžem o hodinkách povedať zlé slovo, čo sa týka kvality. Prežili niekoľko rúbaní dreva, jázd na horskom bicykli (vrátane pádov), a hoci majú definovanú vodotesnosť len 5 atmosfér, nezabránilo mi to, aby som s nimi absolvoval nejednu dovolenku pri mori – a to všetko bez straty kvetinky.

Musím tiež vyzdvihnúť, ako dobre sa hodinky nosia. Je to nielen vďaka ideálnemu priemeru tela hodiniek 40 milimetrov, ale aj nízkej hrúbke puzdra (9 mm) a samozrejme spomínanej hmotnosti... Opäť sa teda potvrdzuje, že Casio jednoducho vedelo a stále vie, ako sa vyrábajú kvalitné hodinky!

Funkčná výbava je prekvapujúca

Ako som už spomínal, ďalším dôvodom, prečo som si vybral práve tieto hodinky a čo z nich robí skvelé univerzálne hodinky na každodenné nosenie, je aj perfektná funkčná výbava. Ak máte radi hodinky, ktoré si po kúpe nastavíte a potom sa už o nič nestaráte, potom ste na správnej adrese.

Vo vnútri hodiniek nájdeme obľúbený a rokmi preverený strojček 5161, ktorý by sme mohli nájsť nielen v ostatných modeloch radu LINEAGE, kam LCW-170 patria, ale aj v prémiovom rade OCEANUS, predávanom len v Japonsku.

Hodinky sú tak vybavené solárnym napájaním "Tought Solar", ktoré eliminuje potrebu výmeny batérie. Spoločnosť Casio je jedným z lídrov na trhu s hodinkami so solárnym napájaním a môžem potvrdiť, že funguje perfektne. Keďže sa batéria nabíja nielen slnkom, ale aj akýmkoľvek zdrojom svetla vrátane osvetlenia v interiéri, hodinky môžete jednoducho nosiť. Nikdy – ani v zime – som sa nestretol s poklesom nabitia pod strednú úroveň.

Ďalšou funkciou hodiniek LCW-170 je nastavenie presného času pomocou rádiového signálu systémom Multiband 6. Vďaka miniatúrnej anténe vo vnútri hodiniek dokážu prijímať signál vrátane informácie o letnom alebo zimnom čase a tiež správny dátum z vysielačov, z ktorých v našich zemepisných podmienkach chytáme ten nemecký.

6 NAJ: Pánske rádiom riadené hodinky (do 450 eur)
28.6.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske rádiom riadené hodinky (do 450 eur)

A mimochodom, názov dňa v týždni si môžete vybrať z piatich jazykov. Synchronizácia času prebieha každú noc – samozrejme, automaticky. Ide teda o takzvané hodinky typu "nastav a zabudni". V prípade potreby však môžete čas synchronizovať aj manuálne.

Napriek tomu, že displej tohto modelu je takpovediac miniatúrny, je prekvapujúce, koľko informácií dokáže zobraziť. V základnom režime si dokonca môžete vybrať medzi dátumom, digitálnym časom alebo sekundami so satelitným piktogramom, ktorý indikuje úspešnú synchronizáciu času. K dispozícii sú aj informácie o tom, kedy prebehla posledná synchronizácia, ako aj o úrovni nabitia batérie.

V hodinkách LCW-170 samozrejme nechýbajú ani stopky s medzičasom (ale len na 60 minút) a k dispozícii je aj 100-minútový odpočet. Ako každé multifunkčné Casio, aj ElCéWé majú obligátny budík pre päť rôznych časov, z ktorých jeden má opakovanie. Čo však k dokonalosti chýba, je možnosť nastavenia "pípania" len na pracovné dni.

Cestovateľov poteší možnosť zobrazenia druhého časového pásma. K čomu však mám určité výhrady, je ergonómia ovládania. Aj napriek použitiu iba troch tlačidiel sa trochu líši od iných hodiniek Casio a ak už nejaké máte, budete si pravdepodobne musieť na ovládanie zvyknúť. Napríklad do ponuky nastavení hodiniek sa dostanete dlhým podržaním tlačidla svetla, čo je trochu zvláštne...

Keď už hovoríme o osvetlení, mal by som spomenúť, že vďaka použitiu iba jednej diódy je pokus o prečítanie inverzného displeja v noci vopred odsúdený. Číselník však našťastie svieti dostatočne. Ani luminiscencia indexov a ručičiek nie je práve oslnivá, ale to sa u Casia tak trochu očakáva.

Menšiu výhradu mám aj k tlačidlám. Majú tvar pozemných mín, čo by mi nevadilo, ale vadí mi obrovská sila potrebná na ich stlačenie. Kvôli tvaru sa tlačidlá nepríjemne zarezávajú do prsta. Na druhej strane, aspoň sa vám nestane, že by ste omylom zastavili spustené stopky.

Kúpil by som si ich znova?

Čo môžem napísať na záver? Kúpil by som si ich znova? Určite! Ani po siedmich rokoch sa mi tieto všestranné hodinky neprestali páčiť, a hoci ich už nenosím každý deň, stále ich z času na čas rád nosím.

Robia presne to, čo od hodiniek na každodenné nosenie očakávam, a hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, sú nabité technológiami a funkciami. Zároveň sa o ne nemusím nijako starať a viem, že aj keď ich na mesiac odložím do zásuvky, môžem ich kedykoľvek vytiahnuť a nasadiť na zápästie bez toho, aby som ich musel zložito nastavovať. Čo viac si môžem priať?

Casio Edifice ECB-900 – Prečo im máloktorý chlap odolá?
1.6.2022 - Agáta Vřeská
Casio Edifice ECB-900 – Prečo im máloktorý chlap odolá?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku