» Blog » Citizen

Citizen Automatic NJ018 recenzia – Kúzlo titánových Tsuyos

Tagy: Recenzie | Citizen | Klasické

Agáta Vřeská | 12.9.2024 | 6 MIN

Hodinky Citizen Automatic s mimostredovou sekundovou ručičkou sú novinkou, ktorá zaujala podobne ako svojho času Citizen Tsuyosa. Len s tým (podstatným) rozdielom, že tu máme plne titánovú verziu. Uvidíme, ako sa osvedčia v praxi.

Podrobne opisovať vzhľad je asi zbytočné. Nepochybujem totiž, že väčšina z vás skôr či neskôr neodolá a zamieri do najbližšieho hodinárstva na osobnú prehliadku.

Dovolím si však poukázať aspoň na niekoľko vecí, ktoré by ste si mali všimnúť, a možno práve týchto niekoľko vecí vám potom nedá spať.

Číselníky z krajiny vychádzajúceho slnka

Boli časy, keď sme v spoločnosti Seiko obdivovali nedosiahnuteľnú krásu ciferníkov. A tá doba... stále trvá. Spoločnosť Seiko (a samozrejme Grand Seiko) prichádza s novými a novými variantmi, ktoré berú dych. Samozrejme... ignorovaná japonská konkurencia v tomto smere Seiko doháňa. A nehovoríme len o modeli Citizen, ale možno aj o Orient Star.

Orient Star má novú kolekciu M. Inšpirovanú gréckou mytológiou a hviezdnou oblohou
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star má novú kolekciu M. Inšpirovanú gréckou mytológiou a hviezdnou oblohou

Štruktúru ciferníka na si všimnete veľmi rýchlo. Vyzerá ako ľadový povrch. Spoločnosť Citizen už predtým použila "škrabancovú" štruktúru. Je však pekné vidieť ju v cenovo dostupnejšej kolekcii. Vynikne najmä v kontraste s hladkým základom subciferníka a kruhmi okolo neho (ktoré dopĺňa sústredná kruhová štruktúra).

Kryštalické zdrsnenie je veľmi jemné a dosahuje svoj vrchol vďaka nezvyčajnému výberu farieb. V tejto súvislosti mi nedá nespomenúť, aké fascinujúce je, že spoločnosť Citizen dokáže ponúknuť produktové fotografie, ktoré zodpovedajú realite takmer 1:1. To sa nevidí často.

Kúzlo a strasti titánu

Puzdro je z väčšej časti matné. Z čelného pohľadu je potom pekná vertikálna stopa po brúsení. Na puzdre sú však zaujímavé dva detaily. Po prvé, leštená luneta, ktorá možno vďaka svojmu výraznému skoseniu často vyzerá takmer čierna a vytvára silný dizajnový kontrast k puzdru.

Je to samozrejme súdkový typ, ale ďalším zaujímavým aspektom je, že strana je de facto rovná. Má však dve pomerne výrazné výstupky na trojke a deviatke, ktoré sú doplnené rovnakou leštenou časťou.

Aj hrany sú potom v lesku, takže celok pôsobí vďaka matnému titánovému vzhľadu mierne industriálne. Na druhej strane máte pocit, že si niekto dal záležať na tom, aby vymyslel puzdro, ktoré je dostatočne v súlade s aktuálnym trendom a zároveň má primeraný šmrnc. Výsledok? Vizuálne pôsobí puzdro užšie, menšie, sofistikovanejšie. Hádam to bolo aj cieľom.

Éra integrovaných náramkov ešte zďaleka neskončila. A priznám sa, že mi to vôbec nevadí. Dobre navrhnutý náramok, ktorý sedí ako hodinky vyrobené priamo pre vás, je na nezaplatenie.

Dobre navrhnutý náramok je na nezaplatenie.

V prípade modelu Citizen Automatic je to tak pol na pol.

Samozrejme, musíte oceniť titánovú povrchovú úpravu. Jeho ľahkosť sa stane každodenným plusovým bodom. Opäť je v tvare písmena H, ako je to pri integrovaných náramkoch zvykom, a je v čisto matnej povrchovej úprave len s malými leštenými plochami uprostred.

Je to pekné na pohľad a dizajn sa k modelu dokonale hodí. Navyše je zalomenie blízko puzdra, takže dôležitá správa – dĺžka puzdra sa dramaticky nezväčšuje a náramok sa rýchlo začne prispôsobovať zápästiu.

Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ
2.6.2019 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium: päťkrát odolnejšie voči poškriabaniu ako oceľ

Spracovanie a pocit z náramku však zodpovedá základnej úrovni titánu. Takže v tomto Citizen chápem – ponúknuť o triedu lepšie, cena stúpa, a keďže Citizen je, žiaľ, stále vnímaný ako výrobca predovšetkým ľudových hodiniek, nechce ísť príliš vysoko.

A aj keď má titán povrchovú úpravu Duratect, nie som si istý, nakoľko bude skutočne odolávať tvorbe vlásočníc v porovnaní s oceľou... Na druhej strane, na matných povrchoch sa dosť držia odtlačky prstov.

Kovová spona vyzerá v titánovej úprave o to obyčajnejšie a povrchy medzičlánkov volajú po lepšej povrchovej úprave.

Inými slovami, práve náramok najviac prezrádza, na akej úrovni sú hodinky. Ale bohvie – sú to hodinky so zafírovým náramkom, v automatickom prevedení a v titánovom prevedení ešte mnohokrát lepšie ako prakticky akýkoľvek konkurent v tejto konfigurácii.

A ako už bolo povedané, zo strany Citizenu ide o logický krok. Tu si navyše vždy spomeniem, aké opodstatnené sú ceny povedzme Series 8, kde budete akúkoľvek nedokonalosť hľadať len s kvapkami potu na čele.

Citizen Series 8 recenzia – Prémiovosť, ktorá prekonala očakávania
21.11.2023 - Aleš Pavelek
Citizen Series 8 recenzia – Prémiovosť, ktorá prekonala očakávania

Čitateľnosť a lumi

Zarazilo ma, že štruktúra ciferníka nebráni veľmi dobrej čitateľnosti. A to aj v kombinácii s čiastkovým ciferníkom, nápismi a dátumovkou.

Biela vrstva luminiscencie (mimochodom s celkom slušnou intenzitou a svietivosťou trvajúcou v závislosti od luminiscencie približne 4 až 6 hodín) je v prípade ručičiek a indexov ohraničená leštenou oceľou, čo jej dodáva príjemný kontrast. Niektorí budú mať určite výhrady k malému okienku s dátumovkou (s rýchloposuvom), ale ja okienko s dátumovkou beriem skôr ako praktický doplnok, ktorý sa – ak ho udržiavate aktuálne – môže z času na čas hodiť, ale nevyžadujem, aby ma, na rozdiel od samotného času, okamžite udrel do očí.

Hodinky v tejto cenovej kategórii často zápasia s výslednou kontrolou – vieme, že sú značky, ktorým sem-tam niečo ujde. Neviem, či som mal šťastie na tie správne kúsky, ale podľa mojich skúseností s tým Citizen dokáže bojovať vynikajúco bez ohľadu na cenu. A veľmi príjemne ma prekvapili.

Samotný vzhľad, módny štýl puzdra, náramok, titán... To už je kombinácia, ktorá sa len tak nevidí. Citizen však pokojne mohol podľahnúť snahe o čo najnižšiu cenu a zvoliť minerálne sklíčko. Ale neurobil to. Sú osadené zafírom, a to je ďalší z hlavných a senzačných parametrov, nad ktorým zostávame prekvapení.

Sú osadené zafírom, a to je ďalší z hlavných a vynikajúcich parametrov, nad ktorým sa nestačíme čudovať.

Čo sme modelom Tsuyos vyčítali, bola zbytočne nízka vodotesnosť (50 metrov). Tu máme 100 metrov a mnohým budúcim majiteľom sa tým uľaví. Hoci – žiadna skrutkovacia korunka tu nie je.

Citizen Tsuyosa recenzia – Objav roka?
17.10.2022 - Eliška Měrková
Citizen Tsuyosa recenzia – Objav roka?

Keď už sme pri korunke a spomienkach na základné Tsuyosy, korunka je na klasickej trojke a zvláda to oveľa lepšie. Vlastne nielen lepšie; je úplne bezproblémová.

Strojček je najlepší dostupný za túto cenu

Strojček s označením 8213 vychádza z modelu 8210, ktorý sa nachádza na všetkých základných trojručičkových automatických hodinkách Citizen vrátane modelu Tsuyosa. Je to jeden z najspoľahlivejších strojčekov, aké môžeme od spoločnosti Citizen dostať, a preto sa nám páči.

Jeho dizajn je, pravda, strohý. Žiadne obdivuhodné ozdoby. Je však cenovo veľmi dostupný, dobre sa obsluhuje a na každodenné hodinky je podľa mňa dobre zvolený. U mňa si držali odchýlku až +15 sekúnd za deň, pričom deklarovaná je -20/+40. Milovníkov presného nastavenia potom poteší prítomnosť hackingu.

Citizen sa ponúka vo verziách s automatickým strojčekom aj so solárnym pohonom Eco-Drive. Tie majú rovnaké materiály, ale namiesto off-centra ponúkajú denné dátumovky.

Nemusíte sa obávať príliš hlasného rotora, čo je pri týchto strojčekoch už dávno pravidlom, a mi prišiel veľmi tichý aj z hľadiska samotného pohybu.

Alternatívy

Často budete počuť, že Citizen má byť akýmsi titánovým variantom Citizen Tsuyosa. A priznám sa, že to boli aj moje prvé myšlienky. Pretože to rozhodne nie je ďaleko od pravdy. A pokiaľ ide o konkurenciu, práve Tsuyosy sú naozaj najbližšie.

Rovnaká trieda strojčekov, všestranný športový štýl, zafírové sklíčko a obľúbená hlavica s integrovaným náramkom... posledných pár rokov sú predlohou pre úspešné hodinky.

Samozrejme, z rovnakého "súdka" musí pochádzať aj Tissot PRX, kde dostávame oceľovú verziu s vysokou rezervou výkonu pri strojčeku, ale aj relatívne vyššou cenou.

Ak sa vám osobne zdajú príliš "obyčajné", z luxusnejšej sféry je dobré poobzerať sa po Frederique Constant Highlife alebo možno Seiko Sharp Edged. Výbornou alternatívou môžu byť aj hodinky Certina DS-7, ktoré si tiež zakladajú na integrovanom H-čkovom náramku, veľmi precíznom spracovaní a strojčeku Powermatic 80 vo verzii 611, teda bez syntetických súčiastok.

Certina DS-7 recenzia – Mladší brat Tissot PRX
3.1.2024 - Jakub Pitucha
Certina DS-7 recenzia – Mladší brat Tissot PRX

Záver

Nech už si z konkurencie vyberiete čokoľvek, nakoniec zistíte, že hodinky sú veľmi jedinečné. A to je pri hodinkách s cenou niečo vyše 400 eur naozaj nevídané.

Dizajn má nepochybne zvláštne čaro, či už ide o textúru, farby, alebo nezvyčajne umiestnenú sekundovú rúčku.

A čo je najdôležitejšie – v parametroch sa točí na všetky strany vďaka použitým materiálom, ktoré z neho spolu s veľmi nositeľnou veľkosťou robia senzačné hodinky na každodenné nosenie.

Citizen Fujitsubo recenzia – Konkurent Seika vytiahnutý z hlbín
21.3.2023 - Agáta Vřeská
Citizen Fujitsubo recenzia – Konkurent Seika vytiahnutý z hlbín

Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?
13.8.2024 - Eliška Měrková
Fotogaléria pánskych hodiniek Citizen – Čo viac si želať?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku