» Blog » Garmin

Ako vyzerá môj deň so smart hodinkami Garmin?

Tagy: Testy | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 11.6.2024 | 8 MIN | 1x komentár

V našom magazíne nájdete recenzie produktov, popisy jednotlivých funkcií alebo senzorov a porovnania rôznych hodiniek. Ako však svoje hodinky skutočne používame každý deň? V tomto článku predstavím svoj deň s hodinkami Garmin Fenix 7X PRO.

Ahoj, volám sa Matej a okrem toho, že už viac ako 10 rokov nosím inteligentné hodinky Garmin, už niekoľko rokov ich aj testujem a recenzujem. V mojich recenziách sa snažím byť čo najlepší po technickej stránke aj v reálnych odporúčaniach, čo ľudí aj tak zaujíma najviac. Ako však hodinky reálne používam na dennej báze? Poďme sa na to pozrieť.

Garmin Fenix 7 PRO recenzia – Na tie najlepšie sa najľahšie zvyká
20.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Fenix 7 PRO recenzia – Na tie najlepšie sa najľahšie zvyká

Kedysi existovali športtestery a slovo smartwatch neexistovalo

Aj keď sa nekategorizujem ako starý človek, pamätám si časy, keď slovo smartwatch neexistovalo a ľudia používali športtestery na šport. A práve tu sa začína moja cesta s inteligentnými zariadeniami.

Začína sa značkou, ktorá vo svete hodiniek takmer upadla do zabudnutia - Sigma, konkrétne modelom PC 25. 10, ktorý bol označovaný ako monitor tepu a športtester. Čo si budeme nahovárať, tieto hodinky sa mi páčili - štýlová oranžovo-sivá farba a k tomu hrudný pás s detekciou zón srdcovej frekvencie. Veľkým high-tech bol pre mňa prechod na hodinky Sigma RC 14.11., ktoré pomocou hrudného pásu s akcelerometrom vedeli vypočítať aj prejdenú vzdialenosť. S reálnou vzdialenosťou to nemalo nič spoločné, ale bol to posun!

VŠETKO NA TÉMU: Hrudné pásy pre meranie tepovej frekvencie
9.2.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Hrudné pásy pre meranie tepovej frekvencie

Potom však prišiel na scénu Garmin a prvé hodinky, ktoré som od nich vyskúšal, boli vlastne hodinky môjho otca. A boli to Forerunner 410, prvé hodinky s GPS ktoré som vyskúšal. Ale opäť to neboli len tak hocijaké hodinky. V tom čase Garmin raketovo napredoval a snažil sa vyrobiť zariadenie s dotykovým displejom. Teda dotykový prstenec okolo displeja. Potom som dosť dlho používal Forerunner 310XT - legendárny triatlonové zariadenie, a nakoniec Fenix 3, Forerunner 245, 945 a Fenix 7 a 7 PRO.

Průřez mým hodinkovým životem

Prierez mojím hodinkovým životom.

Posledná "várka" hodiniek zahŕňala niektoré hodinky Polar, Suunto a prvé GPS hodinky od spoločnosti Decathlon, ktoré som mal vždy možnosť otestovať. No práve tu, v Hodinky 365, mi prešli pod rukami takmer všetky hodinky, ktoré predávame.

Dá sa teda povedať, že hodinky používam už niekoľko rokov a môžem ich rozumne používať počas celého dňa. A teraz je ten čas - pozrite sa na moje používanie hodiniek počas dňa - práve teraz!

Všetko sa začína v posteli

Keďže sa snažím obmedziť žiarenie vo svojom okolí, snažím sa telefón vždy držať mimo miestnosti, v ktorej spím. Hodinky teda každý deň používam ako budík. Pípanie v kombinácii s vibráciami je dostatočne silné na to, aby ma prebudilo z akéhokoľvek "komatózneho" stavu.

Po prebudení potom skontrolujem rannú správu, v ktorej ma najviac zaujíma hodnota spánku, srdcová frekvencia a nočný priemer variability srdcovej frekvencie. Potom, ak niečo nie je v poriadku, urobím si rannú zdravotnú snímku hmatom, ktorá mi za dve minúty pokoja ukáže aktuálne priemery srdcovej frekvencie, pulzného oxymetra, stresu, VST a dýchania. Tento rituál robím najmä kvôli náročnosti tréningového plánu a možnosti ochorenia alebo pretrénovania. Ak teda údaje nevychádzajú ideálne, môžem kedykoľvek upraviť tréning.

Po vstávaní sa snažím chvíľu nepozerať na hodinky, aby mi nenarušovali rutinu a sústredím sa na veci, ktoré musím urobiť atď. Sem-tam sa môže objaviť nejaké upozornenie, ale snažím sa ho radšej zablokovať, ako sa pozerať na hodinky.

Raz mi takto ráno napísala kamarátka, že našla v aute moje žabky a že ich nechala pod kolesami môjho auta. Nečítal som to, išiel som do práce, potom preč na víkend a žabky boli preč... Niekedy má ignorovanie oznámení svoje nevýhody.

Meranie stresu a variability srdcového tepu smart hodinkami
19.3.2024 - Dominik Hok
Meranie stresu a variability srdcového tepu smart hodinkami

Ako smart hodinky monitorujú spánok?
18.3.2024 - Dominik Hok
Ako smart hodinky monitorujú spánok?

Presun do práce - v závislosti od dňa používam aj hodinky

Podľa aktuálnej nálady a časových možností si vyberám medzi behom, bicyklom alebo jazdou autom. V prípade prvých dvoch zapnem prvú aktivitu dňa a začínam svoj tréning a deň. Ak šoférujem, hodinky zostávajú na mojom zápästí len ako časovač, na ktorom som dosť závislý.

Hodinky noste určitě, ale i když jedete jen do práce, prosím noste i helmu!

Hodinky noste určite. A aj keď jazdíte len do práce, noste aj prilbu!

Mimochodom, keď športujem, mám hodinky nastavené tak, aby neprijímali nič iné ako správy a hovory. Žiadne rozptyľovanie sociálnymi sieťami. A úprimne, pokiaľ nejde o prezidenta (jeho alebo priateľku), šéfa alebo otca, neprijímam hovory.

Pracovný čas - hodinky používam v práci a na prácu

Keďže sa moja práca točí takmer výlučne okolo inteligentných hodiniek, asi nie je tajomstvom, že s nimi v práci často manipulujem. Či už ide o rôzne hodnoty, súbory GPX z tréningov na porovnanie s inými hodinkami, alebo jednoducho ako náhľad notifikácií, keď vám zavolá obchodný zástupca napríklad s novým kúskom, ktorý sa chystá vyjsť na trh.

A často mívám v práci pro jistotu hodinky dvoje

A často mám v práci pre istotu dvoje hodinky.

Ak som na predajnej ploche, často nemôžem mať telefón nikde na očiach ani vo vrecku, takže hodinky mi slúžia ako upozornenie na pravej ruke, kde môžem vyhodnotiť, či je to dôležité a mal by som si ísť po telefón, alebo či ide o nejakú drobnosť. Pri telefóne so systémom Android som často využíval aj možnosť prednastavených odpovedí, ktoré si prispôsobujem. Môžem tak hneď dať osobe vedieť, čo a ako.

Nejblíže je tomu teď Garmin Messenger, který funguje i na iOS, ale i ten má své mouchy...

Najbližšie k tomu má teraz Garmin Messenger, ktorý funguje aj v systéme iOS, ale aj ten má svoje úskalia...

Garmin Messenger – Komunikácia cez smart hodinky aj v rámci iOS!
14.5.2024 - Dominik Hok
Garmin Messenger – Komunikácia cez smart hodinky aj v rámci iOS!

A ak ma niekedy v práci naštvú (čo sa mi, samozrejme, nikdy nestane), urobím si kolo dychových cvičení. A potom je všetko tak, ako má byť.

A ak sa pýtate na vystúpané poschodia, denný počet krokov a iné fitnes veci, nie som úplný zástanca týchto ukazovateľov, takže mám vypnuté upozornenia na zdolávanie schodov, ako aj upozornenia na nečinnosť.

Popoludňajší tréning - hlavná časť dňa pre hodinky

Ak som práve v dobrej kondícii, snažím sa športovať každý deň - a kvôli svojmu zameraniu často behám. Teda okrem bicykla vlastne len behám. Takže z práce sa buď musím presunúť pod kopec, bežať z práce, alebo sa presunúť a bežať z miesta, kde bývam.

Vtedy potrebujem hodinky najviac z celého dňa. Zapnem aktivitu (t. j. beh alebo trail running), zapnem si možno špecializovaný tréning (intervaly, tréning s nízkym dopadom atď...) a vybehnem. Pri behu kontrolujem hodinky celkom pravidelne. Či už ide o tepovú frekvenciu, watty, intervaly alebo aj bežeckú navigáciu, keď sa rozhodnem zablúdiť tam, kde by som to aj tak mal poznať.

Často po tréningu zamierim rovno do najbližšieho obchodu a nakúpim, aby som spojil príjemné s užitočným a nemusel opäť niekam chodiť. A prečo to hovorím? Ak behám niekde "okolo domu", neberiem si so sebou telefón a nenechám sa ničím rozptyľovať. Trochu riskujem, ale verím, že sa dobre poznám. A ak chcem nakupovať, platím výlučne kartou v hodinkách. Pretože nie je nič jednoduchšie.

Skóre vytrvalosti – Ako čítať túto hodnotu?
28.5.2024 - Matěj Urbaczka
Skóre vytrvalosti – Ako čítať túto hodnotu?

Skóre behu do kopca – Čo znamená táto hodnota?
29.5.2024 - Matěj Urbaczka
Skóre behu do kopca – Čo znamená táto hodnota?

Keď prídem domov, samozrejme, skontrolujem údaje z prístroja. Pozerám sa hlavne na pomer tempa, času, srdcovej frekvencie a nadmorskej výšky. Hodinky mi ponúkajú len hodnoty. To, či sú dobré alebo zlé, najlepšie posúdim ja sám. Ak si na to netrúfate, je tu veľa skvelých funkcií, ako napríklad tréningový efekt, skóre vytrvalosti, skóre kopcov, odhad VO2 Max a podobne. Nemusíte si teda lámať hlavu a jednoducho nechajte prístroj robiť svoju prácu.

Podrobnejšia práca s údajmi? Iste, ale na počítači

Ak už sedím pri vyhodnocovaní tréningov, nie som lenivý a spustím PC, kde vidím hodnoty na veľkej obrazovke a môžem s nimi lepšie pracovať. Jednak s tréningami a intervalovými údajmi, ale možno aj s kalendárom alebo celkovými číslami.

Na vyhodnotenie niektorých údajov používam výlučne Garmin Connect, aplikáciu Strava a excelovskú tabuľku, aby som ich mohol lepšie porovnať prostredníctvom vzorcov, ktoré som si vytvoril.

Kalendář v Connectu na PC je o hodně přehlednější než v telefonu

Kalendár v aplikácii Connect v počítači je oveľa prehľadnejší ako v telefóne.

Ale intervalový tréning je asi najlepším príkladom toho, aké prehľadné sú hodnoty.

Každý interval si můžete označit a pak tedy koukat jen na užitečné hodnoty

Každý interval si môžete označiť a potom si pozrieť len užitočné hodnoty.

Čo sa týka aplikácie Strava, funguje skôr ako miesto stretávania sa rôznych ľudí s hodinkami rôznych značiek. Na Strave však často kontrolujem týždenné súhrny. Zdajú sa mi lepšie ako na Garmine. Hneď na prvej strane je jasne napísané, koľko máte hodiniek, kilometrov a výškových metrov a nemusíte to nikde hľadať.

A to je koniec mojej časti o tréningu s hodinkami.

Večer patrí odpočinku

Po tréningu a pred sprchou si často na chvíľu odkladám hodinky. Nylonový remienok nie je úplný kamarát so sprchou a hlavne nechávam zápästie odpočívať. Vtedy mi chýbajú kúsky tepovej frekvencie, ale myslím, že sa to dá prežiť.

Veľa ľudí používa hodinky aj na domáce tréningy, strečing a podobne. No ja medzi nich rozhodne nepatrím a zapínam si ich len asi raz za rok na tieto aktivity. Zaujímavejšie mi potom pripadajú vopred nahraté cvičenia a joga, čo už mi dáva zmysel, pretože hodinky vás buď vedú pri silovom tréningu, alebo naopak pri relaxácii.

Já vím, není to Fenix 7X PRO, ale Garmin Tactix 7 AMOLED

Viem, nie je to Fenix 7X PRO, ale Garmin Tactix 7 AMOLED.

Potom si hodinky nasadím späť na zápästie, pretože chcem sledovať spánok, nočnú variabilitu srdcovej frekvencie a údaje o tepovej frekvencii. A samozrejme - ráno mi na hodinkách zazvoní budík. Tesne pred spaním si často urobím ešte jeden snímok svojho zdravotného stavu, ktorý odráža celý deň a "aktuálny stav tela". Teoreticky by som si ho nemusel robiť a mohol by som sa spoľahnúť len na nočné merania, ale poznáte to - zvyk je železná košeľa.

Mohol by som sa zaobísť bez inteligentných hodiniek?

Úprimne povedané, nad touto otázkou som si lámal hlavu už dlhšie. Spomínam si na časy, keď som hodinky nosil naozaj len kvôli športovým výkonom a bol som možno spokojnejší a menej vystresovaný z údajov o svojom tele. A telo aj tak fungovalo skvele. Ale mohlo to byť aj tým, že v tom čase som musel iba behať a nič iné ma nezaujímalo.

Ty historické obrázky mě fakt baví...

Veľmi sa mi páčia tieto historické obrázky...

Myslím, že je skvelá vec, že sa hodinky dajú prepojiť s telefónom, takže zabzučia, keď príde upozornenie, zaplatíte s nimi a/alebo len ukážete ostatným svoje skvelé údaje o spánku alebo tepovej frekvencii. A ak ich budete používať takto striedmo, môžete z nich vyťažiť maximum. Ak ste v strese, ak ste sa zle vyspali a hodinky vám ukazujú zlé výsledky alebo nízku VST, už ste sa stali otrokom a celý váš deň je ovplyvnený touto myšlienkou. A to už nie je dobré.

Aby som sa vrátil k otázke, či by som sa bez nich zaobišiel - áno, zaobišiel. Stačilo by ich spustiť na športovú aktivitu, ale výhody ostatných funkcií sú veľké a radšej si dám do poriadku "hlavu", aby som sa nestresoval hodnotami, než aby som hodinky odložil. Potom sú ďalšími možnosťami náramky typu Whoop a možno inteligentné prstene, ktoré nemajú displej, takže sa človek môže len sem-tam pozrieť na výsledky. Ale s tým nemám skúsenosti a myslím, že je čas niečo také otestovať:-).

Čo si myslíte o inteligentných hodinkách vy?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Zdenekpred 88 dňami, reagovať
Hodinky Polar Pacer mi zmenili život. Nepatrím k aktívnym športovcom, ale pohyb všeobecne mam rád. Pomáhajú mi hlavne sledovať niektoré zdravotné hodnoty, ako sú tep pri záťaži, reakcia tela na záťaž. Tiež ako kvalitne som sa vyspal. Zistil som, že dĺžka spánku nie je vždy rozhodujúca. Naučil som sa pravidelne chodiť spať. Ráno, keď vstanem, vždy si skontrolujem kvalitu spánku a podľa toho viem, čo si môžem v ten deň dovoliť. Do akcie „do prace na bicykli“ sa nezapájam, ja chodím rád pešo a každý deň. Vždy si nastavím tréning chôdzu a hodinky mi v cieli ukážu ako som si viedol. Z práce je to to isté. Za mesiac tak prejdem 446898 krokov, čo je v priemere 293.53 km . Na platenie v obchode používal vždy len kartu. Moje hodinky túto funkciu ani nemajú . Večer si stiahnem z hodiniek údaje do aplikácie. Naučil som, že kvalitu spánku viem ovplyvniť svojou aktivitou počas dňa. Pokiaľ si naložím viac tak viem, že sa asi poriadne nevyspím aj keby som si dal pred spánkom pivo. Nepatrím k najmladším ale teším sa dobrému zdraviu. .

Hodinky zmienené v článku