DLC úprava – "Diamantový" kabátik pre hodinky

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné | Klasické

Matěj Urbaczka | 11.7.2023 | 5 MIN

PVD, iónové pokovovanie, pozlátenie, DLC... Existuje veľa "kabátov", do ktorých sa dajú obliecť elegantné aj klasické hodinky. Dnes sa pozrieme na luxusnú povrchovú úpravu DLC - aké sú jej najväčšie prednosti?

Niekedy je potrebné poriadne štúdium, aby sme sa zorientovali v žargóne hodinkových nadšencov. Úprava DLC - Diamond Like Carbon - je úprava akéhokoľvek kovového materiálu nanesením tenkej vrstvy filmu na báze uhlíka, ktorý sa tvrdosťou približuje diamantu. Okrem zmeny farby daného materiálu má však mnoho výhod, vďaka ktorým je (najmä na puzdrách hodiniek) dobrou voľbou:

  • DLC je antikorozívna a antialergická,
  • je odolná voči oderu,
  • spevňuje materiál.

Úprava Diamond like Carbon (alebo DLC) bola vlastne objavená náhodou. Keď vedci Aisenberg a Chabot dlhé roky skúmali možnosti syntézy diamantu v plynnej fáze, počas experimentov sa náhodou vytvorila tenká, mimoriadne pevná vrstva uhlíka. Stalo sa tak v roku 1971, teda viac ako 20 rokov po začatí samotného výskumu v roku 1950. Neskôr táto vrstva dostala názov DLC.

Hodinky s úpravou DLC

Úprava DLC sa používa na hodinkách vyrobených z kovových materiálov v mikrometrovom rozsahu (zvyčajne 2 až 4 µm... ak si to neviete predstaviť, ľudský vlas má približne 50 až 70 µm). Na rozdiel od iných povrchových úprav sa DLC vykonáva len v odtieňoch čiernej alebo sivej farby. Je to vlastne logické, keďže základným prvkom je uhlík. Táto vrstva je potom dostatočne tenká, aby ste na hodinkách nerozoznali rozdiel v hrúbke puzdra.

2 035,00 € (doručíme do 13.9.)

Táto úprava je spojená s procesom PVD, ktorým sa na hodinky dostane vrstva uhlíka. Tento proces funguje tak, že sa vo vákuu odparujú mikročastice pevnej látky, ktoré sa potom pod tlakom prenesú na potiahnutý materiál.

PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky
21.2.2021 - Agáta Vřeská
PVD úprava hodiniek – najčastejšie otázky

Skratka PVD je odvodená z anglického termínu Physical Vapour Deposition (fyzikálne naparovanie). Nie je to však také zložité, ako to znie - pomocou extrémne vysokej teploty sa pevná látka premení na plyn (vytvoria sa mikročastice) a potom sa vo vákuu prenesie na požadovaný materiál. Napríklad na puzdre hodiniek, kde vytvorí tenkú, ale pevnú a odolnú vrstvu.

Hodinky s touto úpravou sú potom lepšie chránené proti oderu a majú aj požadovaný farebný odtieň. To ich, samozrejme, predražuje (t. j. rovnaký model s úpravou a bez nej nikdy nebude mať rovnakú cenovku).

Okrem toho DLC dobre funguje aj ako ochrana proti alergiám na kovy. Ani chirurgická oceľ nie je stopercentne antialergická, pretože obsahuje pomerne vysoké percento zradného niklu (na ktorý je určitá časť populácie citlivá). Ak sú však hodinky potiahnuté úpravou DLC, mali by byť 100 % antialergénne.

Materiály používané na výrobu puzdier hodiniek
15.5.2023 - Matěj Urbaczka
Materiály používané na výrobu puzdier hodiniek

Táto úprava môže dobre držať vo vode. Nie že by som skúmal hladinu mora s hodinkami s úpravou DLC, ale mnohé zdroje sa zhodujú na skvelých antikoróznych vlastnostiach.

Chytré hodinky Garmin Fenix 7X s DLC úpravouInteligentné hodinky Garmin Fenix 7X s úpravou DLC

Poslednou dôležitou výhodou povrchovej úpravy DLC je spevnenie samotného základného materiálu. Túto skutočnosť určite zohľadnite pri výbere inteligentných a outdoorových hodiniek, u ktorých sa očakáva, že budú vystavené vplyvom počasia a náročným situáciám. Ale aj keď (ne-outdoorové) hodinky s povrchovou úpravou DLC len pribuchnete k puzdru, budete za túto úpravu radi.

Ako sa vrstva DLC nanáša?

Aplikácia fólie DLC je viacstupňový proces a vyžaduje si niekoľko krokov:

Predbežné čistenie, fixácia a vloženie do vákuovej komory.

Najprv sa musí povrch predbežne očistiť, aby sa znížilo riziko narušenia základného materiálu. Potom sa diely (napr. puzdro hodiniek) umiestnia na zariadenie, ktoré je schopné pohybu v jednom, dvoch alebo troch smeroch. Na tomto zariadení sa diel dostane do vákuovej komory.

Predhrievanie a ionizácia

Hneď ako sa komora uvedie do vákua, spustí sa nízkoteplotné predhrievanie. Potom sa na výrobok aplikuje vrstva iónov (argón), aby sa povrch hĺbkovo vyčistil a odstránili sa mikrooxidy a akékoľvek znečistenie. Po vyčistení je materiál tiež lepšie priľnavý k iným povlakom.

Nanášení DLC úpravy v praxi. Obrázek převzat z northeastcoating.comAplikácia úpravy DLC v praxi. Obrázok prevzatý zo stránky northeastcoating.com

Nanášanie pomocou PVD

Prvým krokom pri nanášaní DLC vrstvy je nanesenie základnej vrstvy (pomocou procesu PVD). Táto vrstva je hustá, priľnavá a má hladký povrch.

Tieto povlaky sa zvyčajne nanášajú v niekoľkých vrstvách z rôznych materiálov. Základné vrstvy sa skladajú napríklad z chrómových, kremíkových alebo volfrámových povlakov.

Použitie DLC

Keď povlak podkladu dosiahne správnu hrúbku, začína sa proces nanášania hladkej, vodíkovej vrstvy DLC filmu. Vlastnosti vrstvy možno ďalej ovplyvňovať reguláciou množstva uhlíka, legujúcich prvkov (prídavkov do materiálu) alebo vrstvením povlaku (jednovrstvové, viacvrstvové alebo stupňovité).

Chladenie

Po všetkých týchto krokoch nasleduje chladenie vzduchom.

Výsledek pak vypadá opravdu dobřeVýsledok potom vyzerá naozaj dobre

Je povrchová úprava DLC skutočne odolná voči poškriabaniu?

Na internete si môžete prečítať najrôznejšie názory. Mnohé z nich sú pravdivé, ale tu je pravda trochu mimo. O povrchovej úprave DLC sa často hovorí, že je odolná proti opotrebovaniu a poškriabaniu. Vzhľadom na vlastné testovanie outdoorových hodiniek Garmin Fenix 7X musím povedať, že DLC fólia je možno odolná voči opotrebovaniu, ale rozhodne nie je odolná voči poškriabaniu.

Rok používání chytrých hodinek zanechal na lunetě pár šrámůRok používania inteligentných hodiniek zanechal na lunete niekoľko škrabancov.

Musím však priznať, že na predchádzajúcich (mnou testovaných) smart hodinkách bez DLC si zub času vybral svoju daň oveľa skôr a výraznejšie. A tak má podľa môjho názoru DLC rozhodne zmysel.

Je lepšie PVD alebo DLC?

PVD aj DLC povlaky sa používajú na rovnaký účel - na ochranu proti poškriabaniu a tiež pre možnosť farebného zladenia. Keďže je však povlak DLC primárne vyrobený z uhlíka, má pevnejšiu štruktúru ako PVD, takže lepšie chráni hodinky pred poškriabaním. Kvôli svojej pevnosti sa však nesmie nanášať na mäkšie kovy (napríklad striebro alebo zlato), pretože povlak by mohol narušiť štruktúru materiálu, na ktorý sa nanáša.

Hamiltony s PVD úpravou. Na první pohled k nerozeznání, že?Hodinky Hamilton s PVD povlakom. Na prvý pohľad nerozoznateľné, však?

Pri voľbe medzi PVD alebo DLC povlakom by som sa veľmi zamyslel nad tým, ako sa budú hodinky používať a s akou frekvenciou. V prípade outdoorových hodiniek alebo hodiniek, ktoré človek nosí denne, by som zvolil povrchovú úpravu DLC, ktorá je pevnejšia a lepšie chráni hodinky. Na elegantnejšie hodinky do mesta, ktoré sa budú striedať s inými kúskami, by som sa nebál zvoliť PVD, ktoré má aj viac farebných možností.

Svoju úlohu môže zohrať aj cena a dá sa povedať, že DLC takmer vždy stojí viac ako PVD.

Zhrnutie

Povrchová úprava DLC rozhodne patrí na klasické aj inteligentné hodinky a má mnoho výhod. Najdôležitejšou výhodou je 100 % antialergénnosť, pretože umožňuje nosiť oceľové hodinky aj ľuďom citlivým na nikel. Okrem toho je teda vysoko odolná voči korózii a oderu.

Bohužiaľ, musíte počítať s tým, že hodinky s DLC môžu stáť až o 20 % viac ako tie bez neho.

Máte hodinky s DLC? Radi si vypočujeme vaše skúsenosti v komentároch.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre