» Blog » Garmin

Predstavenie hodiniek Garmin Enduro 3 – Hodinky s najdlhšou výdržou GPS na svete!

Tagy: Predstavenie | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 28.8.2024 | 4 MIN | 2x komentár

Ak ste očakávali, že táto modelová rada je už ukončená, ste na omyle. Garmin Enduro 3 je úplne nový model pre všetkých dobrodruhov, ktorí sa neboja žiadnej vzdialenosti ani výzvy.

Priznajme si, že keď vyšiel model Garmin Enduro 2, nikto nebol príliš nadšený. Bol to klon modelu Fenix 7X v inom farebnom variante a okrem o pár dní dlhšej výdrže batérie nepriniesol vôbec nič nové. Preto som si aj ja myslel, že Enduro je mŕtve. Ale je to práve naopak. Garmin chcel po rokoch opäť získať prvenstvo v najdlhšej GPS vytrvalosti. A viete čo, Enduro 3 to dokázalo.

Na čo sa môžete tešiť?

  • Nový vzhľad bez kovového hrotu
  • Nižšia hmotnosť ako pri predchádzajúcom modeli
  • Najlepší doteraz predstavený systém solárneho napájania
  • Sekundový čas záznamu GPS – až 320 hodín
  • Špeciálny silový tréning pre trailových bežcov
  • Predinštalované mapy sveta TopoActive
V rovnakom čase vychádza aj Garmin Fenix 8. Ak sa o ňom chcete dozvedieť viac, pozrite si našu recenziu tohto modelu. Ale len v rýchlosti, tu sú rozdiely:
  • Vzhľad a veľkosť – Enduro má jednu veľkosť a Fenix 8 má tri
  • Displej – Enduro má transflektívny LCD displej so solárnym napájaním, Fenix 8 pridáva AMOLED
  • Potápanie – Enduro 3 nedostalo možnosť potápania do 40 metrov reálnej hĺbky
  • Inteligentné funkcie – Enduro 3 nedostalo telefón v dosahu a hlasových asistentov
  • Enduro 3 nemá prípravu EKG kvôli polymérovej podložke

Dizajn – Škaredé káčatko?

Pri prvom pohľade na tieto hodinky veľa ľudí tvrdilo, že sú škaredé a vôbec sa im nepáčia (úniky boli, bohužiaľ, všade...). Od začiatku som bol úprimne povedané tiež jedným z nich. Absencia kovovej dýky mi prišla doslova divná a asi sa k tomu mierne pridal aj pocit, že Endura prvýkrát nekopíruje Fenixy jedna k jednej.

Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom
9.8.2022 - Dominik Hok
Garmin Enduro 2 recenzia – Tentokrát už s mapami a hudobným prehrávačom

Čím dlhšie som sa však na ne pozeral, tým sa mi zdali v niečom zaujímavé a zrazu začali nadobúdať novú krásu. A nakoniec... Sú v poriadku. Plastové puzdro má svoju výhodu, pretože hodinky sú oveľa ľahšie – 63 g s nylonovým remienkom, ktorý je v tomto rade základom. Jednoducho Enduro 3, ktoré má svoj vlastný osobitý dizajn a nie je to žiadna napodobenina.

Garmin Fenix 8 – 8 vecí, ktoré o nich potrebujete vedieť
28.8.2024 - Dominik Hok
Garmin Fenix 8 – 8 vecí, ktoré o nich potrebujete vedieť

Rozmery zostali rovnaké, a tak tu máme 51 mm puzdro s mierne väčšou výškou ako Fenix 8X, ktoré má 15,7 mm. Na ruke to však vôbec nevadí. Garmin pri tomto modeli zostal pri 1,4" transflexnom displeji s rozlíšením 280 x 280 pixelov, ktorý je doplnený o solárne napájanie, ktoré by malo byť najúčinnejšie, aké sme doteraz od Garminu videli (až 2x účinnejšie). To však potvrdia až testy a čas.

Hodinky vydržia na GPS až 13,3 dňa po druhej

Veľkosť a rozlíšenie displeja sa tiež nezmenili, aby hodinky mali čo najväčšiu batériu a mohli napájať pohyb naozaj dlho. Aspoň pre mňa. A to sa im aj podarilo a Garmin opäť prebral od spoločnosti Coros titul najdlhšie fungujúcich hodiniek s aktívnym GPS na trhu.

Smart hodinky – Výdrž batérie a faktory, ktoré ju ovplyvňujú
14.3.2024 - Matěj Urbaczka
Smart hodinky – Výdrž batérie a faktory, ktoré ju ovplyvňujú

Hodinky, čisto na GPS po sekundách, vydržia bez problémov viac ako 13 dní so solárnou energiou, čo sa mi zdá neskutočné. A ak chcete väčšiu presnosť, v režime "všetky satelitné systémy" dokážu hodinky fungovať až 80 hodín bez solárneho napájania a až 144 hodín so solárnym. S týmito hodinkami sa teda naozaj nemusíte obávať, ako dlho budete na treku alebo trati.

6 NAJ: Smart hodinky Garmin s najdlhšou výdržou batérie
4.11.2022 - Matěj Urbaczka
6 NAJ: Smart hodinky Garmin s najdlhšou výdržou batérie

Režim inteligentných hodiniek je pre Garmin tejto veľkosti taký štandardný – 36 dní klasicky a 90 dní so solárnou energiou. Stačí raz nabiť a nemusíte sa oň mesiac starať.

Maximálna funkčnosť pre ultra a trail

Hodinky, už podľa názvu Enduro – Endurance, sú ako stvorené pre vytrvalostné športy, zvyčajne spojené napríklad s ultramaratónom, ultratrailom alebo dobrodružným pretekom. Tieto športy vyžadujú veľkú výdrž batérie, podrobnú navigáciu a sem-tam aj množstvo kvalitných mapových podkladov, ak sa často strácate.

A to všetko vám hodinky ponúkajú. Nie sú tu teda žiadne "zbytočné" telefonáty v dosahu telefónu (vhodnejšia by bola e-SIM), žiadny hlasový asistent, ale sú tu predinštalované mapy TopoActive celého sveta, kvalitná senzorová výbava, spomínaná dlhá výdrž batérie a všetky športové vymoženosti, ktoré človek potrebuje.

Píšem tu takmer výlučne o dlhých behoch alebo dobrodružných pretekoch, ale samozrejme, hodinky majú všetky športové aktivity ako Garmin Fenix 8. Najväčšou zmenou v týchto aktivitách sú pridané cvičenia pre trailových bežcov na silový tréning, čo považujem za skvelé, pretože na kompenzáciu často radi zabúdame.

Pořádná svítilna na modelu Enduro samozřejmě nesmí chybět

Správna baterka na modeli Enduro samozrejme nesmie chýbať

Mapový podklad sa tiež dočkal niekoľkých zmien a Garmin pridal niekoľko nových funkcií. Napríklad dynamické zmeny trasy na základe cieľového času alebo stratenia sa z preddefinovanej trasy a funkciu Garmin Share, ktorá dokáže zdieľať súbor GPX, trasu s predchádzajúcim tréningom alebo plánované intervaly v bežeckej skupine. Jednoducho bomba.

Alespoň screenshoty těchto funkcí z oficiální prezentace

Aspoň snímky obrazovky týchto funkcií z oficiálnej prezentácie

Zvyšné funkcie, ktoré tu nespomínam, ako napríklad fitnes funkcie alebo inteligentné funkcie, tie zostávajú rovnaké z predchádzajúcich generácií. Mohlo by sa zdať, že Garmin sa veľmi neposunul, ale aj v minulej generácii bol na míle vzdialený od konkurencie, takže tie kroky už nemôžu byť také veľké.

Najlepšie hodinky na ultra aktivity?

Sú toto najlepšie hodinky na ultra aktivity, alebo si ľudia aj tak vyberú Fenix 8? To je otázka. Ako vidíme, Fenix sa pomaly stane radom s AMOLED displejmi a transflektívne pomaly vymiznú. Zdá sa mi však, že tento typ displeja chcú zachrániť, a preto vytvárajú novú generáciu hodiniek Enduro, ktorá by mala byť (dúfajme) stále transflexná.

Potom bude na ľuďoch, či budú túžiť po ďalších inteligentných funkciách, ako je telefonovanie alebo hlasový asistent, alebo po starom dobrom transflexnom displeji. Úprimne, ani sám neviem, pre ktoré hodinky sa nakoniec rozhodnem a či sa po dvojročnej prestávke vrátim k modelu Enduro, alebo zostanem pri Fenixoch.

Jedno je však isté. Veľmi sa teším, až Garmin Enduro 3 poriadne otestujem a zistím jeho plný potenciál.

Ako na vás tento model zapôsobil?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Peterpred 22 dňami, reagovať
Dobrý deň, Matej. (Snáď môžem tykať :) Píšeš, že Enduro 3 nemajú prípravu na EKG, avšak podľa oficiálnej stránky - https://support.garmin.com/en-US/?faq=XW4TwGAinJ2juGDNiANMt8 by to mali najnovšie endurá zvládnuť. Ak som to správne pochopil, tak je potreba, aby v okolí tepového snímača bol nejaký kov? Venu 2 s elevate 4 mali kovový krúžok, na elevate 5 je kovová plocha priamo na snímači, čiže by to malo fungovať, aj keď je zadok hodín z plastu.....alebo mi niečo uniklo?
garminišta pištapred 21 dňami, reagovať
na amolede sa mi nepacia tie farebne pozadia a precackane animacie selekcii, preto pravdepodobne ostanem pri MIP kde taketo detinske veci nie su (nastastie) technicky mozne

Hodinky zmienené v článku