» Blog » Garmin

Garmin Fenix 8 – 8 vecí, ktoré o nich potrebujete vedieť

Tagy: Sprievodca výberom | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 28.8.2024 | 4 MIN

Je to tak, americká značka Garmin vydáva ďalšiu generáciu svojho ikonického radu – Garmin Fenix 8. A v tomto článku nájdete 8 vecí, ktoré o nich potrebujete vedieť.

Tento článok je súhrnom toho, čo priniesla horúca novinka Fenix 8 od spoločnosti Garmin. Ak vás zaujímajú podrobnejšie informácie, pozrite si recenziu.

Garmin Fenix 8 recenzia - Daddy
27.8.2024 - Dominik Hok
Garmin Fenix 8 recenzia - Daddy's Home

1. AMOLED displej

Drvivá väčšina variantov radu Fenix 8 je teraz vybavená AMOLED displejom, a hoci som sám roky tvrdil, že AMOLED displej by som nikdy nechcel, musím to prehodnotiť. Gestá (rozsvietenie pri otočení displeja smerom k tvári) fungujú skvele, mapy vyzerajú oveľa lepšie a celkovo je naň tak trochu radosť pozerať. Hlavne musím uznať, že keď som si zvykol na displej Fenix 8, transflexný LCD vyzeral ako niečo z čias Napoleona.

Fanúšikovia transflexného LCD však nemusia nutne plakať, pretože Garmin vyrobil ešte štyri varianty s transflexným displejom a solárnym napájaním.

VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek
1.11.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Typy displejov smart hodiniek

Naše video:

2. Dizajn

Dizajn je niečo, čo vás zaujme ako prvé. Fenix 8 vyzerá veľmi elegantne, a pritom na vás tak trochu žmurká a našepkáva: "Ale v prírode sa nestratím." A to je všetko.

Objektív sa zúžil a pravdepodobne kvôli tomu zmizli popisy funkcií tlačidiel, čo mi vôbec nevadí, pretože dizajn je teraz o niečo čistejší. Zároveň však Garmin pridal aj na ostrosti, keďže nožičky sú doslova ostro rezané a vyzerá to naozaj dobre.

Ak odhliadneme od "stavby" hodiniek, Fenix 8 zaujme aj svojimi farbami. Do rúk sa nám dostal aj variant so strieborným puzdrom a oranžovým remienkom. Túto kombináciu by sme mohli nazvať kombináciou 2024, keďže ju vidíme u väčšiny značiek a Garmin nemohol zostať pozadu.

Potom pre fajnšmekrov sú tu prémiové verzie hodiniek buď na koži, alebo na titáne.

3. Používateľské skúsenosti

Ak by som to mal zhrnúť hneď na úvod, povedal by som – funguje to a vyzerá to skvele.

Kým iné značky inteligentných športových hodiniek siahli po AMOLED displeji a používateľské rozhranie nechali viac-menej rovnaké, Garmin tento priestor využil a pekne sa s ním pohral. Animácie, svižnosť, pekné farby... To všetko vytvára zaujímavý používateľský zážitok. Okrem toho sú teraz hodinky prehľadnejšie, pretože máme oznámenia skryté v hornej mriežke, všetky údaje o zdraví sú v jednom priečinku a to isté platí aj pre šport. Ďalšou novinkou je rozdelenie aplikácií a aktivít po stlačení tlačidla START. A povedzme si na rovinu, tam to bolo vždy trochu neprehľadné.

4. Telefonovanie

Toto je niečo, čo som v outdoorovom príslušenstve od Garminu celkom nečakal, ale v skutočnosti to vôbec nie je zlé. Veľa ľudí žiadalo možnosť telefonovať a Garmin ich prosby vyslyšal najprv v rade Venu a teraz v kultovom rade Fenix.

Telefonovanie zo smart hodiniek – Ako funguje a ktorí operátori to podporujú?
19.3.2024 - Dominik Hok
Telefonovanie zo smart hodiniek – Ako funguje a ktorí operátori to podporujú?

Okrem uskutočňovania hovorov sa mikrofón používa na ovládanie hlasového asistenta (telefónu aj hodiniek) a zadávanie hlasových poznámok.

5. Dynamické sledovanie

Plánujete tréning určitej dĺžky a nemáte naplánovanú trasu? Nevadí, Garmin to už nejaký čas robí za vás vďaka funkcii "Okruhová trasa". Teraz je to však tak trochu okružná trasa na štvorček, pretože aj keď zídete z naplánovanej trasy, Garmin jednoducho prepočíta trasu tak, aby ste sa aj tak dostali do východiskovej pozície v požadovanom čase.

Ak by som to mal opísať v praxi, poznáte ten moment, keď jazdíte podľa autonavigácie a po tom, čo zle odbočíte, sa na displeji objaví nápis "Prepočítava sa"? Presne to teraz robí Garmin Fenix 8.

Mapové podklady a navigácia v smart hodinkách
10.7.2024 - Matěj Urbaczka
Mapové podklady a navigácia v smart hodinkách

6. Zdieľanie Garmin

Plánujete skupinový tréning a chcete, aby všetci sledovali váš tréning alebo trasu? Teraz už nemusíte preposielať svoje tréningy cez telefón, stačí, keď to hodinky urobia čisto.

V rámci služby Garmin Share môžete odoslať trasu, bod trasy alebo konkrétny tréning cez hodinky.

7. Vodotesnosť

Vodotesnosť 10 ATM vám nikdy veľa nehovorila? Nuž, ešte že Garmin súčasne uvádza, že Fenix 8 vydrží 40 metrov reálnej hĺbky. Sú teda vhodné na potápanie, čomu prispôsobili aj tlačidlá, ktoré sú teraz vodotesnejšie a dajú sa používať pod vodou. Do výbavy snímača dokonca pribudol hĺbkomer.

Fenix 8s sú pripravené na potápanie aj softvérovo, pretože prevzali množstvo potápačských funkcií (plánovanie ponoru, nahrávanie ponoru atď.) z potápačskej série Descent.

8. Výdrž batérie

Pokiaľ ide o výdrž batérie, nie je nič polopatistickejšie ako tabuľka:

AMOLED LCD (solárny)
43 mm 47 mm 51 mm 47 mm 51 mm
Smart hodinky 10 / 4 d 16 / 7 d 29 / 13 d 21 / 29 d 29 / 38 d
Úsporný režim 15 d 23 d 41 d 34 / 60 d 48 / 120 d
Všetky sat. systémy 23 / 18 h 38 / 30 h 68 / 54 h 48 / 60 h 68 / 95 h
Všetky sat. systémy + multifr. 21 / 16 h 35 / 28 h 62 / 49 h 37 / 44 h 52 / 66 h
Všetky sat. systémy + hudba 6 / 6 h 10 / 10 h 18 / 18 h 13 / 13 h 18 / 18 h
Len GPS 28 / 22 h 47 / 37 h 84 / 65 h 67 / 95 h 95 / 157 h
Maximálny úsporný režim GPS 49 h 81 h 145 h 110 / 213 h 154 / 432 h
Expedičný režim 10 d 17 d 31 d 34 / 61 d 50 / 134 d

Solárny variant vydrží až 157 hodín s príjmom GPS a dostatkom slnečného svetla. Myslím, že k tomu už nie je čo dodať.

Smart hodinky – Výdrž batérie a faktory, ktoré ju ovplyvňujú
14.3.2024 - Matěj Urbaczka
Smart hodinky – Výdrž batérie a faktory, ktoré ju ovplyvňujú

A čo si myslíte o hodinkách Garmin Fenix 8 vy?

Zdroje fotografií:

  • Fotky zo štúdia – Fotografické hodinky 365
  • Fotografie životného štýlu – oficiálne fotografie spoločnosti Garmin
  • Grafy – Analyzer by DC Rainmaker (platená licencia)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku