» Blog » Garmin

Garmin BPM Index recenzia – Strčí si tento vreckový tlakomer konkurenciu do vrecka?

Tagy: Recenzie | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 28.5.2024 | 5 MIN

Značka Garmin ako taká sa vo veľkej miere zameriava na monitorovanie zdravia a krvný tlak je jednou z hodnôt, ktorá jej už nejaký čas uniká. Spoločnosť Garmin nezačlenila meranie krvného tlaku priamo do hodiniek, ale vydala Garmin Index BPM, bezdrôtový a kompaktný monitor krvného tlaku, ktorý všetky údaje ukladá do aplikácie Garmin Connect.

Prednedávnom som čítal štatistiku, podľa ktorej vysoký krvný tlak trápi 50 % Čechov nad 50 rokov. Túto štatistiku musel čítať aj niekto v spoločnosti Garmin a na trh sa dostáva bezdrôtový tlakomer Garmin Index BPM.

Niektorí môžu byť mierne sklamaní, že nejde o priame meranie hodinkami ako v prípade Samsung Galaxy Watch alebo ešte prepracovanejších Huawei Watch D, ktoré sa dodávajú aj s nafukovacou manžetou. Ale so "skutočným" tlakomerom máte aspoň väčšiu istotu presnosti a vzhľadom na jeho veľkosť je BPM Index aj celkom mobilná možnosť.

Najväčšie výhody tlakomera Index BPM sú:

  • kompaktné rozmery
  • bezdrôtové riešenie
  • kompatibilita so službou Garmin Connect (až pre 16 osôb)
  • výdrž batérie až 9 mesiacov

Index BPM sa zmestí do vrecka

Netvrdím, že neexistujú menšie tlakomery, ale myslím si, že Index BPM je celkom kompaktný a má pekný tvar. Keby z neho ešte trčala anténa, na prvý pohľad by som uveril, že ide o telefón spred tisícročia.

Zariadenie má 14,5 cm na výšku, 5,8 cm na šírku a 4,7 cm na hrúbku aj so zloženou manžetou. Celková hmotnosť je 320 gramov, čo je tiež celkom fajn. Mimochodom, táto hmotnosť sa rovná 3,5 kusom Margot. Je to ľahšie predstaviteľné, však? :)

Čo sa však týka hrúbky, samotné zariadenie má hrúbku 2,5 cm a rovnaký priestor zaberá aj zložená manžeta. Tá sa zvyčajne zroluje a potom sa pripevní suchým zipsom. Jednoduché, praktické. Pri niektorých veciach je to trochu kumšt, aby ste ich dostali do rovnakého stavu, ako keď ste ich kúpili (napríklad zloženie stanu alebo spacieho vaku), ale tu sa to krásne a hlúpo skladá ako harmonika.

Keď už hovoríme o manžetách, táto sa dá prispôsobiť obvodu ramena 22 – 42 cm. Ja som to testoval na kolegyni s obvodom paže 23 cm a jediný problém je, že zvyšok manžety tak nejako plandá. Suchý zips je však dostatočne pevný a meria aj tak. Možno sa dá manžeta nejako ohnúť, aby neplandala, ale ak je to tak, neprišiel som na to.

Tady je fotka na paži o obvodu 30 cm.

Tu je jej obrázok na 30 cm ramene.

V spodnej časti je odnímateľný kryt, v ktorom sú ukryté 4 batérie AAA napájajúce toto zariadenie. To ma mierne sklamalo, pretože to nie je najlepšie riešenie pre dnešnú ekologicky zmýšľajúcu spoločnosť. Stačila by batéria a nabíjanie cez USB-C. Áno, niekto môže namietať, že je to takto navrhnuté kvôli seniorom a/alebo jednoduchej výmene kdekoľvek a kedykoľvek. Myslím si však, že v dnešnej dobe je dosť možno jednoduchšie zohnať adaptér, kábel a zásuvku ako 4 malé batérie.

A teraz je čas na typickú českú otázku: Sú batérie súčasťou balenia? Sú batérie súčasťou balenia? :)

Ovládanie je riešené tromi tlačidlami. Konieckoncov, viac nepotrebujete

Zariadenie aktivujete stlačením ľubovoľného tlačidla, pričom predvolená obrazovka je tá s výberom profilov merania, ktoré zmeníte stlačením horného tlačidla (ikona človeka). Ak chcete spustiť meranie, stlačte stredné tlačidlo s ikonou srdca. Spodné tlačidlo prepína medzi výberom profilov, synchronizáciou Bluetooth, synchronizáciou Wi-Fi, zobrazením posledného merania a informáciami o zariadení.

Pokiaľ ide o samotné párovanie, nie je potrebné, aby zariadenie spárovalo všetkých 16 osôb. Jedna osoba (označená ako vlastník) spáruje BPM index a potom môže pozvať ďalších používateľov pomocou aplikácie Garmin Connect – takže musíte mať účet Garmin Connect, aby sa údaje niekde zaznamenávali. :) Ak ste zvyknutí zapisovať si výsledky napríklad do tabuľky, poznámok alebo zápisníka, priamo v zariadení je možnosť merať na neurčený účet, takže sa nikomu neukladajú do štatistík a môžete si s nimi robiť, čo chcete.

Mimochodom, podobne funguje aj indexová váha od spoločnosti Garmin.

Garmin Connect – Sprievodca mobilnou aplikáciou
16.6.2022 - Dominik Hok
Garmin Connect – Sprievodca mobilnou aplikáciou

Zariadenie má pamäť na 100 meraní medzi synchronizáciami. Čo ma trochu rozčuľovalo, je čas, ktorý trvá, kým sa údaje dostanú do aplikácie Garmin Connect. Uskutočnil som meranie a trvalo asi minútu, kým sa meranie objavilo v správe. Potom som však zistil, že po pripojení k Wi-Fi je synchronizácia rýchlejšia. Takže moja teória je, že zariadenie sa snaží synchronizovať najprv cez Wi-Fi a potom cez Bluetooth. Čo dáva zmysel, pretože takéto zariadenia sú väčšinu času skôr v domácnosti.

V aplikácii môžete vidieť všetko o svojom tlaku

Ak sa zmeriate na jednom z profilov a máte telefón nablízku alebo ste pripojení k sieti Wi-Fi, údaje sa automaticky prenesú do aplikácie Garmin Connect. Tam v grafe prehľadne uvidíte, či máte normálny tlak, vysoký normálny tlak alebo hypertenziu 1. či 2. stupňa. Úplne dole môžete pridať aj poznámky.

V grafe vyššie vidíte údaje za 1 konkrétny deň, ale môžete si zobraziť aj štatistiky za týždeň, mesiac alebo rok a v rámci všetkých týchto časových období môžete vidieť, koľko dní ste mali jeden zo štyroch stupňov nameraného krvného tlaku.

V rámci meraní získate údaje o systolickom (horný) a diastolickom (dolný) tlaku. Môžete si vybrať jedno meranie alebo (pre väčšiu presnosť) tri merania za sebou s minútovými prestávkami medzi meraniami a ich spriemerovanie.

Trochu ma prekvapilo, že aplikácia Garmin Connect neukladá informácie o srdcovom tepe. Niekto nemusí mať nutne inteligentné hodinky a mohol by oceniť aj správu o srdcovej frekvencii.

Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami
26.7.2023 - Dominik Hok
Celodenné meranie srdečnej tepovej frekvencie smart hodinkami

Čo sa týka meraní, môžete si nastaviť aj pripomenutia (až 8 unikátnych časov) a výsledky sa dajú exportovať do PDF (napr. pre lekárov). Export obsahuje všetky údaje o tlaku a srdcovej frekvencii a dokonca aj graf vysokých hodnôt tlaku. Exportovať môžete denné, týždenné, mesačné aj ročné správy.

V rámci pripomienok ma trochu sklamalo, že sa nedá nastaviť napríklad po prebudení. Veľa majiteľov tohto tlakomeru má zaručene inteligentné hodinky, takže je to možno trochu škoda.

Má BPM Index nejakú záruku presnosti?

Toto zariadenie bolo testované na 85 osobách vo vekovom rozmedzí 18 až 75 rokov s obvodom paže 22 až 42 cm. Pokiaľ ide o presnosť merania tlaku, spoločnosť Garmin uvádza ± 3 mmHg alebo ± 2 %. Index BPM spĺňa normy ANSI/AAMI/ISO 81060-2:2018+A1:2020 pre hodnotenie tlakomerov.

Zhrnutie

Úprimne, čo povedať o tomto tlakomere. Meria – meria, funguje – funguje a navyše je dostatočne kompaktný, takže ho môžete strčiť naozaj všade (viete, čo mám na mysli).

Niekto by mohol namietať, prečo je taký drahý, keď vlastne spĺňa rovnakú triedu (druhá FDA) ako oveľa lacnejšie tlakomery. Tu si však kupujete zariadenie do technologickej rodiny, máte ho pohodlne v jednej aplikácii a navyše môžete toto zariadenie zdieľať s mnohými ďalšími používateľmi a vziať si ho teoreticky kamkoľvek – aj do vrecka.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre