» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Field Expedition Automatic H70315 recenzia – Kamoš nielen do terénu

Tagy: Recenzie | Hamilton | Klasické | Retro | Vojenské

Jiří Hons | 7.8.2024 | 5 MIN

Pojem "expedičné hodinky" môže znamenať všeličo. Supervýkonné inteligentné hodinky, superodolné "plasťáky" alebo... Alebo môžeme dať prednosť tradičnej, jednoduchej funkčnosti. Poďme sa spolu vydať touto cestou. Čaká nás zaujímavý výlet. Alebo možno expedíciu. Toto je Hamilton Khaki Field Expedition.

Aké hodinky na výstup?

Ako, nebudeme to rozmazávať, však? Je skvelé mať na zápästí aktuálne mapy, prehľad o výškovom profile trasy, vedieť si prečítať barometrický tlak alebo sledovať, ako rýchlo sa nám podarilo vyškriabať na Smrek (ten s veľkým "S", je to najvyšší vrchol Jizerských hôr –len tak pre zaujímavosť) s batohom. Ale naozaj to všetci potrebujeme?

Pán si užíva krásu okamihu. Niekedy potrebuje vedieť, koľko je hodín, možno sem-tam určí svetové strany podľa slnka, lebo GPS je pre buzerantov. Na zápästí má radšej časom overenú klasiku s dušou, žiadne elektronické vychytávky. Automatický strojček, antireflexný zafír, luminiscenčné svetlo v noci... Čo ešte, do čerta?

Casio Protrek PRJ-B001 predstavenie – Protreky, ktoré majú druhú tvár
6.8.2024 - Filip Debrecenyi
Casio Protrek PRJ-B001 predstavenie – Protreky, ktoré majú druhú tvár

Namiesto toho, aby sledoval nejaké (často dosť otravné) parametre, môže sa všetkými zmyslami ponoriť do divočiny. Nuž, hodinky Hamilton Field Expedition Automatic H70315 v farbe khaki tento účel splnia dokonale. Hľadáte hodinky pre synov prírody? Potom sú tu pre vás.

Ani retro ani moderna

Trochu z toho a trochu z toho – hodinky, o ktorých hovoríme, určite nezaprú svojho predchodcu z rodiny Khaki Field, ale zároveň sa k nemu hrdo hlásia. Nie sú replikou tých pôvodných, skôr vojenských modelov, ale ani sa od nich striktne neodchyľujú.

Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský spôsob
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský spôsob

Dizajn ciferníka nenecháva nikoho na pochybách, odkiaľ fúka vietor. Obojstranná azimutálna luneta zasa dáva jasne najavo, že sa myslelo aj na tých, ktorí nemajú hodinky len na čítanie času, a vyryté začiatočné písmená svetových strán bezpochyby odkazujú na tých druhých – pri pohľade na ne sa na jazyk vkráda slovo Expedícia.

Timex Expedition North recenzia – Cenovo dostupnejšie dvojča Hamilton Khaki Field
25.1.2023 - Jakub Pitucha
Timex Expedition North recenzia – Cenovo dostupnejšie dvojča Hamilton Khaki Field

Celkovo tu máme dizajn mierne naklonený k modernej športovej elegancii. Pekný, jednoduchý, účelný.

Oceľ, zafír, antireflex

Puzdro, dnes už univerzálny priemer 41 mm, vyrobila spoločnosť Hamilton zo starej dobrej ocele, rovnako ako lunetu. Skrutkovacia korunka sa nachádza na 3. hodine, ciferník kryje zafírové sklíčko s antireflexnou vrstvou.

Hodinové indexy s arabskými číslicami vďaka svojej bielej farbe ostro kontrastujú s podkladovou čiernou farbou ciferníka (na variante H70315931, ktorý som mal), takže čitateľnosť je zaručená. Samozrejme, pod dvanástkou sa nachádza hamiltonovská "dvojitá hviezda" spolu s názvom výrobcu, plus – v prípade šestky – uistenie o automatickom strojčeku a decentný, ale povinný nápis SWISS MADE, bez ktorého sa, povedzme si na rovinu, pri hodinkách tohto pôvodu nezaobídeme.

Ciferník potom obklopuje vonkajšia minútová mriežka, kde máme každú päťminútovú značku opatrenú luminiscenčnou vrstvou (mimochodom, ide o SuperLuminova), rovnakú luminiscenciu dostali aj hodinová a minútová ručička – a dokonca aj špička centrálnej sekundovej ručičky dostala malý nádych.

Výrobca opatril puzdro priezorníkom pre strojček, mierne, ale elegantne zdobeným, ako je u hodiniek Hamiltony zvykom. Máte teda možnosť pokochať sa aj pohľadom dovnútra – pokiaľ si odstránite remienok NATO, na ktorom sa hodinky v zásade dodávajú. Cez neho nie je nič vidieť... To však nie je prípad oceľových alebo kožených modelov:

Luneta ako náhrada kompasu

Keďže sa neplánujeme dlhodobo potápať – v prípade modelu WR 100 m sa s tým ani nepočíta –, nie je prekvapujúce, že luneta je v tomto prípade obojstranná. Samozrejme, stále môže pomôcť pri meraní času. Vyryté písmená N, S, W a E nás však jednoznačne vedú k presvedčeniu, že sa bude primárne používať skôr na určovanie svetových strán.

Tí, ktorí boli v skautingu, sa rýchlo chytia. A tým, ktorí neboli, jemne pomôžeme:

Ak malú (t. j. hodinovú) ručičku nasmerujete k Slnku a potom pretnete uhol medzi ňou a číslom 12 alebo 1 (to druhé platí, keď máme letný čas), hľadáte... Áno, na juh. Potom stačí otočiť eso (juh) na lunete týmto smerom a – voilá – nepotrebujete kompas. Vidíte, na ktorej strane sveta sa nachádza. Dokonca môžete získať približný smer pre svoj ďalší pochod... Iste, môžete to urobiť aj bez lunety. Ale takto je to jednoduchšie a štýlovejšie.

VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Azimutálna luneta
20.5.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Lunety a stupnice – Azimutálna luneta

Ako to šliape dohromady

Bez preháňania – výborne. Srdce hodiniek zaberá osvedčený hamiltonovský kaliber H-10, ktorý ide v šľapajach svojich rodičov, ETA C07.611 a ETA 2824-2, čo hovorí za všetko. Len pre zaujímavosť – hackovanie, 25 drahokamov, 21 600 polobitov za hodinu plus 80 hodín (!) rezervy náťahu snáď uspokojí každého, kto sa neženie za nejakými hi-beaty a podobnými technickými vychytávkami.

V praxi je rezerva náťahu dokonca o niečo lepšia, ako sa deklaruje (testuje), a presnosť testovaného kusu bola v rozmedzí troch/päť sekúnd denne do plusu - na hodinky bez certifikátu COSC veľmi slušne.

Chronometre – Čo je certifikácia COSC a stojí za to si za ňu priplatiť?
21.3.2024 - Eduard Tomas
Chronometre – Čo je certifikácia COSC a stojí za to si za ňu priplatiť?

Ešte k luminiscencii - áno, niet sa čoho obávať, SuperLuminova robí svoju prácu ako obvykle, takže aj bez dodatočného osvetlenia napríklad baterkou budete mať celú noc prehľad o tom, koľko je ráno, čo ste ešte nestihli zistiť.

NATO strap  – Diskutabilné riešenie

Hodinky Hamiltony, ktoré som dostal na recenziu, sa dodávajú na zelenom remienku NATO bez kovových priechodiek – tie sú nahradené koženými priechodkami. Nevyzerá to tak efektne, ale v tomto riešení je istá minimalistická elegancia. Nehovoriac o tom, že celý náramok nie je taký mohutný, pôsobí triezvejšie, a teda vlastne univerzálnejšie. Takže prečo nie, tu sa asi ťažko dá niečo namietať.

Škoda len, že pri použití tohto typu náramku síce o hodinky neprídete, ak sa vám poškodí jeden z driekov – a všetci sme si už niekedy nejaký driek ulomili, čo narobíme –, to však tak trochu znemožňuje účel mať výhľad na strojček. Cez NATO jednoducho nevidíte. Takže vám neostáva nič iné, len buď hodinky preložiť na bežný typ náramku, alebo v prípade záchvatu, keď sa potrebujete upokojiť pohľadom na zotrvačník alebo sa pohrať s rotorom, jednoducho remienok NATO odňať. Riešenie je ponechané na vkusu konkrétneho používateľa.

Zhrnutie – Ležérny univerzál

Čo si budeme hovoriť, tieto Hamiltony neuspokoja nikoho, kto uprednostňuje košeľu s dlhým rukávom. Sú jednoducho – ako uvádza názov odseku – ležérne, neformálne, tak trochu voľné... A práve to ich robí takými užitočnými. Z čoho je však jasné, že pre väčšinu používateľov to budú v podstate univerzálne košele, či už na bežné nosenie, ale aj na šport, k vode, na turistiku alebo aj na tú expedíciu, ktorú majú v názve.

Nesklamú vás z hľadiska presnosti, odolnosti, čitateľnosti – a celkovo pri ich kúpe neurobíte chybu. Len do divadla alebo na pracovný obed by som si vybral niečo trochu iné. Pokiaľ teda nie ste obchodník – potom si to užívajte, priatelia. Tu je ďalší kúsok, ktorý obohatí váš život.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku