» Blog » Hamilton

Hamilton Khaki Pilot Day Date Automatic H64635 recenzia – Pre pilotov čohokoľvek

Tagy: Recenzie | Hamilton | Klasické | Letecké

Jiří Hons | 11.6.2024 | 6 MIN

Nie každý má možnosť pilotovať lietadlo. Ale pilotovať sa dá čokoľvek - napríklad auto, a dokonca aj skúter! Kvalitné náramkové hodinky vám tieto činnosti určite spríjemnia a štýlovým pilotom obzvlášť. Ako napríklad tie, o ktorých budeme hovoriť dnes: Hamilton Khaki Aviation H64635.

Prečo práve pilotné hodinky?

Ak to už viete, túto pasáž preskočte. A pre vás ostatných...

Hodinky boli pôvodne navrhnuté pre pilotov a majú prehľadný ciferník s dôrazom na dokonalú čitateľnosť. Dokonca aj keď je vaše zorné pole zúžené priezormi prilby. Takže čas si môžete prečítať okamžite - a presne - na prvý pohľad.

Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu
26.2.2021 - Agáta Vřeská
Štýly hodiniek – Základné rozdelenie podľa účelu

Dôležitým prvkom tu býva trojuholníkový index na pozícii dvanásť, ktorý vám výrazne pomôže, aj keď sa naň pozeráte v nezvyčajnej polohe. Funguje to aj u vás? No výborne, potom môžete premýšľať o pilotných hodinkách.

Navyše bývajú dostatočne štýlové, aby upútali pozornosť... A nielen vašu, ale aj tých okolo vás. Tak prečo ich nevyskúšať, a prečo nie model Hamilton. Pretože piloti to jednoducho vedia, čoho dôkazom sú hodinky Hamilton Khaki Pilot Day Date Automatic H64635, ktoré vám dnes predstavíme.

Čitateľnosť v rozumnom balení

Časy obrovských B-Uhrenov, ktoré piloti nosili cez rukáv koženej bundy sú dávno preč. Iste, čitateľnosť tu bývala nespochybniteľná. Ale ani dnes, keď sú stále v móde skôr hodinky väčších rozmerov, by si takéto monštrum (predsa len mávali priemer 55 milimetrov a viac) na každodenné nosenie hneď tak niekto nevybral. Pokiaľ nemáte zápästie veľkosti Arnolda Schwarzeneggera, budete sa obzerať po niečom menšom.

Pre náš model výrobca zvolil osvedčený priemer 42 mm s výškou dvanásť milimetrov - teda v podstate univerzálne hodnoty. Napriek tomu sa v ich ciferníku bez problémov zorientujete. Hamilton vsádza na jednoduchú funkčnosť, overenú dlhoročnými skúsenosťami výrobcu... A dúfajme, že aj pred ním. Pretože je v tom dobrý. Dokonca aj v tomto prípade. Ale to už trochu predbieham.

Biela, modrá alebo zelená?

Je dobrým zvykom uvádzať nové modely hodiniek vo viacerých farbách. Dávno preč sú časy, keď biely ciferník s čiernymi alebo striebornými (prípadne v luxusnejších verziách pozlátenými) ručičkami a značkami vyhovoval každému.

1 057,00 € (doručíme do 24.10.)

A hoci recenzovaný model môžete mať v bielej farbe (s hnedým koženým remienkom), ciferník je rovnako dostupný v modrej farbe (na kovovom náramku) alebo zelenej farbe, osadený na tmavohnedom remienku. Práve posledná farebná možnosť sa hodí ku kúsku, ktorý sa mi dostal do rúk - a samozrejme, aj k zápästiu.

Zelená je tiež dobrá!

Modrá je dobrá, spieva sa v známej pesničke, a platí to aj v tomto prípade. Model v modrej farbe je jednoducho krásny, o tom niet pochýb.

Ale aj ten s bielym ciferníkom pôsobí konzervatívnym dojmom.

Prejdime však k tomu zelenému. Úprimne, "zelených" hodiniek sa veľa nevidí. Nie je to až taká bežná farba, ale musím uznať, že má niečo do seba. Najmä so šťastne zvoleným tmavohnedým náramkom...

Biele značky a indexy pekne kontrastujú so zelenou farbou, čo pomáha zabezpečiť požadovanú výbornú čitateľnosť. V tomto smere si výrobca určite zaslúži pochvalu. Spomínaný model má v názve "khaki" - vynára sa teda otázka - je táto zelená v našom prípade skôr khaki alebo nie? Za mňa si myslím, že áno. Ale možno je to len moje prianie...

Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský spôsob
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský spôsob

Posúďte sami. Buď podľa fotografií, alebo - a to mám radšej, pretože žiadna fotografia nezachytáva realitu stopercentne autenticky - osobným kontaktom. Ale ak nie ste z nejakého dôvodu vyslovene alergickí na zelenú (myslím farbu), potom je naozaj veľká šanca, že sa vám bude páčiť.

Ako sa darí číselníku

Bez preháňania, darí sa mu dobre. Klasické hodinové indexy na hlavnej, centrálnej mriežke na prvý pohľad neuvidíte, spolieha sa na to, že polohu hodinovej ručičky prečítate intuitívne a budete hľadať skôr detaily - preto sú tu vytlačené veľké arabské číslice s minútovými indexmi, v päťminútových intervaloch.

Na presnejšie odčítanie minút alebo sekúnd sú na vonkajšej mriežke umiestnené podlhovasté značky. Ak však túžite po klasickom vyobrazení hodín, aj na vás bolo pamätané, a to v podobe tretej, vnútornej mriežky, síce s oveľa menšími číslicami, ale áno, aj tá je tu. Na 12. hodine nás víta spomínaný trojuholníkový index, pod ktorým je známa dvojitá "hamiltonovská" hviezdičkou spolu s názvom výrobcu.

Na pozícii číslo tri je umiestnená dvojitá dátumovka a nechýba ani korunka zdobená logom výrobcu, spomínanou "dvojitou hviezdičkou".

Celé to kryje zafírové sklíčko s antireflexnou vrstvou, ktorá je v tejto kategórii nielen bežná, ale aj takmer nevyhnutná - kto by sa chcel trápiť nejakými odleskami a ešte sa obávať, že si sklo poškriabe, že? Používateľský komfort je teda v tomto ohľade zaručený.

Domček s oknom

Takto by sme mohli nazvať puzdro našich pilotných hodiniek. Tento oceľový domček s klasickým umiestnením korunky na tretej hodine, v ktorom sa nachádza automatický strojček, má priemer dnes už celkom tradičných a univerzálnych 42 mm, pričom hrúbka/výška je dvanásť milimetrov. Nie je to teda žiadne monštrum, ale nie je ani maličký. Hmotnosť je príjemných 90 gramov, a keď ho zložíte zo zápästia, nič vám nebráni vychutnať si pohľad na síce veľmi mierne zdobený, ale napriek tomu (alebo možno práve preto) elegantne vyzerajúci strojček.

Samozrejme, aj tu sa nachádzajú údaje o vodotesnosti (10 barov), o výrobcovi, o modeli a, samozrejme, nechýba ani logo. Myslím, že priehľadnosť už nie je vnímaná ako bonus (ako kedysi), ale skôr ako trend - a buďme zaň radi, je to určite pekný trend.

Náramok - tradícia a spoľahlivosť

Kožené remienky môžu byť v rôznych farbách, avšak napríklad hnedá je asi farba, ktorá mi podvedome najviac vyhovuje. Presne takú si Hamilton vybral pre náš model. Je, povedzme, tradičná. Dobre ladí s oceľovým puzdrom a zeleným ciferníkom a kožu zdobí vyrazené logo výrobcu a jemné tmavé prešívanie.

Všetko je zabezpečené oceľovou dvojitou tŕňovou sponou, ktorá dodáva pocit robustnosti a bezpečnosti. Osobne sa mi toto riešenie páči, je jednoduché a spoľahlivé. Čím jednoduchšie, tým funkčnejšie veci však vo všeobecnosti bývajú. A áno, náš remienok taký rozhodne je.

Potomok slávnych rodičov

Kaliber, ktorý sa stará o náš presný a plynulý chod, sa nazýva Hamilton H-30 a vychádza zo slávnych strojčekov ETA C07.111 a ETA 2824-2.

Najpoužívanejšie mechanické strojčeky – Prehľad, parametre, rozdiely
30.9.2024 - Agáta Vřeská
Najpoužívanejšie mechanické strojčeky – Prehľad, parametre, rozdiely

Rodokmeň kvality je nepopierateľný, čo pre nás znamená len výhody. Aké sú? Nuž, v prvom rade musíme spomenúť rezervu náťahu. Tá je celých 80 hodín. Po otestovaní sa ukázalo, že naozaj vydrží tak dlho. Viac ako tri dni! Nemusíte teda riešiť naťahovanie a nastavovanie, keď hodinky necháte cez víkend odložené, pretože ste vyrazili do prírody, kde ste vytiahli vhodnejší, outdoorový model.

Srdce kalibru bije frekvenciou 21 600 polokmitov (3 Hz), je osadené 25 drahokamami a k dispozícii máme dvojitý dátumovník (poradie dňa v týždni a dňa v mesiaci) aj hacking, pri ktorom sa sekundová ručička počas nastavovania zastaví, takže čas môžeme nastaviť naozaj presne.

Hacking a všetko okolo neho – Pokiaľ ide o sekundy
10.10.2023 - Jakub Pitucha
Hacking a všetko okolo neho – Pokiaľ ide o sekundy

Presnosti chodu potom nie je čo vytknúť, počas testovania som opakovane pozoroval dennú odchýlku okolo dvoch sekúnd do mínusu, čo môžeme označiť za veľmi dobrý výkon. Je trochu škoda, že to nebolo skôr do plusu, pri tejto hodnote sa však nie je čoho obávať.

Lumi - svieti, ale...

Zatiaľ som tieto hodinky vlastne len chválil, a to zaslúžene. Bohužiaľ, v tomto bode to budem musieť trochu porušiť. Kvôli luminiscenčnému náteru... Iste, je tu použitá stará dobrá SuperLuminova. A samozrejme, vďaka tejto povrchovej úprave vydržia časti hodiniek vybavené touto povrchovou úpravou svietiť celú noc a až do rána. To však nie je problém. Ide o to, ktoré konkrétne oblasti majú povrchovú úpravu SuperLuminova.

Nájdeme ju, samozrejme, na ručičkách, na hodinovej aj minútovej ručičke, a nechýba ani na sekundovej ručičke. Ale to je asi tak všetko... Ďalej budú cez noc fosforeskovať len štyri indexy - na pozíciách 12, 3, 6 a 9.

Hovoríme však o pilotných hodinkách - a u nich je bežné, že majú luminiscenčnú vrstvu na jednotlivých minútových indexoch, v horšom prípade na každom piatom. A to v tomto prípade jednoducho nie je. Ak mám hovoriť za seba, musím povedať, že mi to trochu vadí (hoci to nie je fatálna chyba), jednoducho sa tomu nedá vyhnúť.

Konečný verdikt

Tu si povedzme na rovinu, že konečný verdikt musíte vyniesť sami. Buď s prihliadnutím na prečítaný text a videné fotografie, alebo keď máte niekto reálnu skúsenosť. Ak však hľadáte kvalitné automatické hodinky od renomovaného výrobcu, páči sa vám pilotný štýl a tento konkrétny model vám padne do oka, určite neurobíte chybu.

Musíte však počítať s miernym obmedzením pre nočný chod, čo však väčšine používateľov určite bude stačiť. Každopádne sú to určite pekné hodinky a majú svoju charizmu... Urobia veľa dobrého a budú vám spoľahlivo slúžiť, tým si môžete byť istí.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Hamilton – Fotogaléria pánskych hodiniek
27.6.2024 - Agáta Vřeská
Hamilton – Fotogaléria pánskych hodiniek

Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer recenzia – Krásavec s očami po dedkovi
18.11.2022 - Igor Kratochvíl
Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer recenzia – Krásavec s očami po dedkovi

História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku