» Blog » Hamilton

Hamilton – Fotogaléria pánskych hodiniek

Tagy: Fotogaléria | Hamilton | Pánske | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 27.6.2024 | 11 MIN

Ktoré Hamiltony nosil Elvis, Dr. House alebo James Bond? Užite si fotogalériu plnú nádherných kúskov pánskych hodiniek Hamilton, od ikon ako Murph či Ventura až po novinky ako Converter či Perfomer.

Khaki Field

Čím iným začať našu cestu než Hamilton Khaki Field prezývané Captain America. Nad tou prezývkou sa pozastavím vždy, pretože sa stále nemôžem dopátrať scény, v ktorej Rogers (Chris Evans) hodinky nosí.

Ale ono je to vlastne jedno. Tieto fieldy patria medzi najobľúbenejšie vojenskou históriou inšpirované automaty, ktoré má Hamilton v ponuke.

Berie si to najlepšie z klasických poľných hodiniek a pridáva moderný nádych, takže vzniká dokonalý dizajnový koncept. A pokiaľ by 42mm puzdro bolo moc veľké, ponúka sa v menšom, 38mm puzdre.

U oboch platí, že je vnútri ETA s rezervou 80 hodín, majú stovku vodeodolnosť, kvalitnú luminiscenciu a zafírové sklíčko.

Hamilton Khaki Field Auto: Hodinky nielen pre filmových nadšencov
28.3.2024 - Jiří Marek
Hamilton Khaki Field Auto: Hodinky nielen pre filmových nadšencov

V podobnom duchu, aj keď ľahko rozpoznateľné vďaka typickému day-date sú Khaki Field King, ktoré v obľúbenom seriáli Dr. House nosil herec Hugh Laurie.

Hamilton Khaki Field King: hodinky Dr. Housa
5.1.2021 - Martin Balabán
Hamilton Khaki Field King: hodinky Dr. Housa

Ale pravdou je, že pokiaľ má rad Khaki Field nejaký etalón, sú to Khaki Field Mechanical. Úplne základný model za veľmi dostupnú cenu vzhľadom k parametrom, americko-švajčiarskemu pôvodu a samozrejme historickému zázemiu.

Pretože práve tieto mechaniky vychádzajú z vojenskej minulosti Hamiltonu, keď dodával hodinky snáď do všetkých veľkých vojen.

Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše
10.10.2019 - Agáta Vřeská
Všetko, čo musíte vedieť o staronových Hamilton Khaki Field a ešte trocha histórie navyše

Retro štýl je tu zámerne zachovaný aj v podobe 38mm puzdra a práve mechanického strojčeka bez automatického náťahu (rezerva chodu je ale 80 hodín).

627,00 € (doručíme do 11.11.)

Všimnite si detailov ako je fauxtina (falošná patina na luminiscencii) alebo matného povrchu puzdra. A samozrejme sú primárne na NATO textile alebo koži.

6 NAJ: Vojenské "field" hodinky (cenovo dostupné)
18.10.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Vojenské "field" hodinky (cenovo dostupné)

Na Hamiltone si musíte zamilovať, že aj keď vie vytiahnuť to najlepšie z histórie a zachovať v čo najrýdzejšej podobe, nebojí sa ani moderného prevedenia.

To je krásne vidieť na fieldoch v titánovom puzdre s automatickým strojčekom. Naviac sa pohráva aj s farbami, či už samotného puzdra alebo štruktúr číselníka.

Môžete tak dostať nadčasovú dizajnovú klasiku, aj keď nelipnete na nutnej autentickosti. Vyberať môžete z 38mm alebo aktuálne modernejšej 42mm veľkosti puzdra.

1 080,00 € (doručíme do 11.11.)

Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský spôsob
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Titanium: moderna na vojenský spôsob

Úplne na koniec galérie Khaki Field som nechala model, ktorý je vyložene ikonický. Samozrejme ide o Murphy, ktoré sú v komunite notoricky známe. Neznie "notoricky" negatívne? Pretože tu je to naopak, svedčí to o unikátnosti Murphov.

Murphy vznikli výhradne pre film Interstellar. Už to je mimoriadne, pretože málokedy vzniknú hodinky priamo pre film. Avšak model sa Hamiltonu tak podaril, že si ho fanúšikovia vyprosili do bežnej kolekcie.

Hamilton Khaki Field Murph recenzia – Jedny z najslávnejších filmových hodiniek na svete
16.1.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton Khaki Field Murph recenzia – Jedny z najslávnejších filmových hodiniek na svete

Nedá sa zameniť. Pre tvar ručičiek, vzhľad číselníka aj „tajného“ nápisu na sekundovke. Dohromady to vytvorilo masterpiece.

A v roku 2023 vypočul Hamilton volanie po menšej verzii (na 38 mm z originálnych 42 mm). Heureka.

Hamilton Murph konečne aj s 38mm priemerom!
5.1.2023 - Eliška Měrková
Hamilton Murph konečne aj s 38mm priemerom!

Ventura

Ventura. Jedno slovo a každému sa vybaví toľko konotácií. Elvis. Trojuholníkové puzdro. Muži v čiernom. Elektronické hodinky. Hamilton.

1 514,00 € (doručíme do 24.10.)

Ventury majú neskutočný náboj, často doslova. Dizajnovo sa Hamilton hrá s historickým faktom, že išlo o prvé hodinky s pohonom na batériu (aj keď väčšia časť strojčeka bola stále mechanická), a na číselníku sa tak objavuje napríklad elektrický pulz.

Pripomína si aj spojenie s Elvisom, ktorý bol svojho času prakticky chodiacou reklamou na Ventury. Nosil ich nielen vo filme, ale aj v súkromí.

Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti
22.7.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Ventura Skeleton Elvis80. Elvisove hodinky budúcnosti

A potom sú tu Man in black, ktorí majú Ventury vo všetkých dieloch ako povinnú výbavu. Mohli ste u nich vidieť chronografy, trojručičky, automaty, quartzovú podobu,… Táto filmová séria Ventury tiež dobre vystihuje. Hodinky s futuristickým dizajnom.

V ako Ventura: Hamiltony nosí aj žena v čiernom
29.10.2019 - Agáta Vřeská
V ako Ventura: Hamiltony nosí aj žena v čiernom

Každopádne, či už je vaša asociácia na Ventury akákoľvek, sú to úplne iné hodinky. Iné dizajnovo, príbehom, hodinky, ktoré na zápästí zaujmú a len málokto sa na nich neopýta. Konverzačný otvárač? To sú Ventury.

American Classic

Rad americkej klasiky mám fakt v obľube. Ukrýva totiž ozajstné poklady. Mala by som vystupňovať napätie, ale kašlem na to. Začneme tými najväčšími peckami. PSR.

PSR nie je skratka v chorobopise, ale pre slovo PULSAR. Tak sa totiž prvé digitálky na svete volali a priviedol ich na svet Hamilton.

Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton PSR: oživenie ikony, ktorá dala podobu digitálnym hodinkám

Bola to revolúcia v pravom slova zmysle. Keď ste desiatky, stovky rokov zvyknutí, že čas ukazujú ručičky a naraz sa objavia hodinky, ktoré sa rozsvietia a ukážu digitálny čas – je to ako hudba budúcnosti. Proste v tej chvíli viete, že ste prítomní niečomu veľkému.

Pulsary veľké boli. Nosili ich prezidenti, herci, najbohatší muži sveta. Aj James Bond. Ale 70. roky sú dávno preč, že? Avšak Pulsary, respektíve reedícia v podobe PSR je aktuálnejšia než kedy predtým.

Nádherné retro, ktoré rozpráva toľko o hodinárskej histórii, značke Hamilton aj o nositeľovi. Môžete si ich kúpiť s pôvodným červeným alebo matrixovským zeleným zobrazením. Alebo ísť do black verzie.

6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky
15.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Najzaujímavejšie retro hodinky

Dosť o PSR. Musíme sa dostať k pandám. Teda chronografom, ktoré vás svojou vintage atmosférou vrátia do 60. a 70. rokov.

Od pandy, cez batmana až po pepsín. Sprievodca zaujímavými názvami hodiniek a bežnými prezývkami
24.5.2023 - Agáta Vřeská
Od pandy, cez batmana až po pepsín. Sprievodca zaujímavými názvami hodiniek a bežnými prezývkami

Hamilton Intra-Matic Chronograph je športovo-elegantná klasika, ktorú si nejde nezamilovať. A ako inak, vychádza z neskutočne bohatej histórie Hamiltonu a boja o prvenstvo automatických chronografov.

Dnes má Hamilton v ponuke ako čisto mechanické, tak automatické chronografy. V prípade mechanických je vo vnútri strojček H-31, v prípade automatov H-51, ale v oboch vychádzajú z legendy mechanických chronografov Valjoux 7750 s vyššou rezervou chodu 60 hodín.

Retro atmosféru si vychutnáte nielen vďaka mechanickému strojčeku s komplikáciou stopiek, ale aj dizajnu číselníka s panda schémou a menšiemu 40mm puzdru.

A na koniec ešte jeden odvážnejší kúsok v hollywoodskej edícii. Ide o Pan-Europ, ktorý má u Hamiltonu tiež pekné historické miestečko spojené práve s chronografmi. Reedícia ale ponúkne trojručičky s day-date v čierno-zlatom prevedení.

Práve farebná úprava nesie los angelský odkaz. Sú to hodinky pre tých, ktorí sa neboja nasadiť niečo odvážnejšie a doslova zažiariť. V zlatom odtieni sú nielen dizajnové detaily, ale aj luminiscencia alebo vnútorné podšitie remienka.

Hamilton Pan-Europ Black & Gold recenzia – Oživenie takmer zabudnutej legendy
21.3.2023 - Jakub Pitucha
Hamilton Pan-Europ Black & Gold recenzia – Oživenie takmer zabudnutej legendy

Všetko podstatné už bolo povedané v recenzii, takže doporučujem prečítanie a my ideme ďalej. Z Ameriky k najelegantnejšej kolekcii Hamiltonu, Jazzmaster.

Jazzmaster

Elegantné hodinky môžu mať mnoho podôb. Rad Jazzmaster je toho príkladom. Ale začneme asi najsignifikantnejším modelom. Open heart.

Hamilton rozhodne nemá takú tú bežnú klasiku v podobe kruhového priehľadu na zotrvačku. Spolieha na semi-skeleton, kedy je vidieť väčšia časť strojčeka a hrá aj so zdobením.

U Jazzmasterov sa naviac stretnete s niekoľkými typickými prvkami ako sú oceľové kvapkovité indexy, luminiscencia, ktorá u spoločenských hodiniek nebýva zvykom a tvar puzdra, respektíve nožičiek, ktoré akoby obopínajú puzdro.

1 137,00 € (doručíme do 11.11.)

S tým sa stretnete u mnohých modelov, ktoré idú smerom k elegancii. Napríklad u Spiky-H skeletonov, kde je strojček odhalený cez číselník ešte o kus viac.

Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“

V roku 2023 rozšírila jazzmasterskú rodinu úplne nová kolekcia Performer. Naráža na večnú tému, či môžu byť hodinky elegantné a súčasne športové. Spoločenské a súčasne praktické. Performer je odpoveď.

Všetky modely majú 100metrovú vodeodolnosť, čo u spoločenských hodiniek nie je štandardom, samozrejme zafír, automatický strojček a vďaka jednoduchému dizajnu sú súčasne elegantné.

1 137,00 € (doručíme do 11.11.)

A to sa dá povedať ako o trojručičkách, tak chronografoch. Vysoká úroveň povrchovej úpravy oceľového puzdra (a prípadne aj náramku) ide smerom k elegancii, stupnica na lunete či luminiscencia ide smerom do športového štýlu.

Je to veľmi starostlivo vyvážené a Hamilton si dal záležať aj výberom veľkosti. Elegantnejšie a jednoduchšie trojručičky sú v 38, zatiaľ čo športovejšie chronografy sú v 42mm puzdre.

A nakoniec si nechávam bonbónik. Jazzmaster Face II Face. Model s otočným číselníkom, respektíve puzdrom.

Ide o unikátny model nielen u Hamiltonu, ale aj v hodinárskom svete celkovo. Inými slovami, s týmto sa len tak nestretnete. A je to neskutočne cool.

Ponúka možnosť nosiť „hodinky naruby“, takže vidíte priehľad na strojček, naviac je na zadnej strane pulzometrická a tachymetrická stupnica, takže sa s hodinkami fakt zahráte. Naviac ide o tretiu generáciu tejto nádhery v limitovanej edícii a je len otázka času ako dlho bude v ponuke.

Hamilton Jazzmaster Face 2 Face III – Dve tváre s poriadnou kulisárňou
8.2.2023 - Agáta Vřeská
Hamilton Jazzmaster Face 2 Face III – Dve tváre s poriadnou kulisárňou

Khaki Navy

Začali sme Khaki Fieldmi, a zostávajú ešte dva rýdzo športovo zamerané rady. Khaki Aviation a Khaki Navy. Začneme tou Navy.

Khaki Navy je rad zameriavajúci sa na potápky. A to ako moderne pojaté, tak s historickou väzbou. Tie klasické sú síce v rôznych dizajnoch, ale vždy veľmi špecifické a súčasne typické pre Hamilton.

1 146,00 € Predaj ukončený

Možno vás prekvapí, že sa to u Hamiltonu nehemží pepsinami alebo záplavou modelov s najroztodivnejšími štruktúrami číselníkov. Od toho sú tu iné značky. Nie, Hamilton sa drží klasiky.

846,00 € (doručíme do 11.11.)

Veľmi slušná vodeodolnosť je samozrejmosť, rovnako ako prvky typické pre potápky – minútová stupnica na jednosmerne otočnej lunete, kvalitná luminiscencia Super-LumiNova, kontrastné zobrazenie.

Aj keď… Občas sa odviaže a ponúkne model idúci proti prúdu svojim farebným prevedením, napríklad black edícia s oranžovými akcentmi, ktorá je naživo neskutočná.

Hamilton má tiež u niektorých modelov svoju ochranu korunky proti nechcenému povytiahnutiu alebo mechanickému poškodeniu. A veľkostne si u Hamiltonu tiež vyberie takmer každý.

Výnimku v celom rade tvoria dva modely. Prvý je BeLOWZERO. Kompletne čierne hodinky sa do povedomia zapísali vďaka filmu Marťan, kde ich nosil Matt Damon. Teda ich prvú generáciu. Tie isté potom nosil aj Dwayne Johnson v Centrálnej inteligencii. A na jeho veľké zápästie fakt sadli (majú priemer 46 mm, takže sú masívnejšie). To boli ešte v oceľovom prevedení a so starším strojčekom.

Novšiu verziu, ktorá už nemá dátumové okienko (takže je fakt čierna), ste si mohli spojiť s filmom TENET, ku ktorému vznikli aj dve limitky. A v súčasnosti jediný dostupný variant ponúka titánové puzdro a modernejší strojček s 80 hodinami rezervy chodu.

Stále sú to teda automaty, neskutočne charizmatické hodinky a naviac s 1000m vodeodolnosťou (tie tri nuly sú správne). Proste BeLOWZERO.

A vodnú kolekciu zakončíme spomínaným historickým kúskom. Nie je tu priestor sa rozpisovať o tom, ako Hamilton zachránil počas svetovej niečiu zadnicu tým, že prišiel so svojimi námornými chronometrami, ale je to fakt zaujímavý príbeh.

História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu
21.2.2021 - Agáta Vřeská
História Hamiltonu: dlhá cesta od amerických železníc pod krídla švajčiarskeho Swatchu

1 038,00 € Predaj ukončený

Ale dodnes si toto obdobie pripomína modelmi ako sú práve Khaki Navy Pioneer. Z nich tá historická atmosféra priamo srší. Ani nie srší, to je vyložene gejzír. A inak proste krásne hodinky, u ktorých si všímate detailov ako modrých ručičiek a ich tvaru, špecifických nožičiek a ich uchytenie k puzdru aj jednoduchého číselníka.

Ten článok si fakt ale prečítajte. :)

Hamilton Khaki Navy Pioneer – zaujímavý kúsok pre milovníkov hodiniek s príbehom
26.11.2019 - Petr Luner
Hamilton Khaki Navy Pioneer – zaujímavý kúsok pre milovníkov hodiniek s príbehom

Khaki Aviation

Vraví sa to najlepšie na koniec. Ale u Hamiltonu – ťažko povedať, čo je vlastne najlepšie. Tu máte v každom rade také klenoty, že si človek musí snáď hodiť mincou, keby chcel len jedny. Ale pokiaľ chcete klasické pilotky, tak v tomto rade ste správne.

Tie najtypickejšie sú dosť možno Hamilton Khaki Pilot Day Date, ktoré sa preslávili vďaka filmu Interstellar. Objavili sa tam spolu s Murphmi a nosí ich hlavný hrdina Matthew McConaughey.

Okrem toho majú osobitosť a ja osobne si na nich užívám kontrast ručičiek s číselníkom a minútové indexy oproti typickým hodinovým. Svoj podiel na ich kúzle má aj umiestnenie a zobrazenie dňa v týždni.

Hamilton Pilot Day Date – hodinky, ktoré nosil Matthew McConaughey v filme Interstellar
6.6.2019 - Martin Koňařík
Hamilton Pilot Day Date – hodinky, ktoré nosil Matthew McConaughey v filme Interstellar

Máloktoré hodinky ale Hamilton tak charakterizujú ako X-Windy. Pretože X-Windy neťažia z historickej éry, svoju obľubu a pozíciu si museli zaslúžiť. A buďme úprimní, sú to pekelne pekné hodinky.

Také chlapské. Veď sú aj väčšie, robustnejšie a vďaka logaritmickej stupnici pôsobia komplikovane. Takže keď ich nosíte, vyzeráte, že o hodinkách už niečo musíte vedieť.

Vysvetlenie logaritmickej stupnice pre obyčajných smrteľníkov
5.12.2019 - Milan Letošník
Vysvetlenie logaritmickej stupnice pre obyčajných smrteľníkov

Hamiltonu sa tu podarilo vytvoriť veľmi príťažlivý dizajn. A ponúka ho ako pre milovníkov automatických hodiniek, tak pre tých, ktorí radšej quartzový strojček s batériou.

Vyberať môžete z modelov s chronografom, GMT, Day-Date, na koži, na oceli, textile, gume…

Možno si Hamilton myslel, že vďaka X-Windom má osvedčený recept na moderné pilotky. A snažil sa to dokázať v kolekcii Converter. V skutočnosti ale vytvoril skôr kolekciu, ktorá má základy v moderne pojatých aviatoroch, ale v luxusnejšie vyzerajúcom kabátiku.

Hamilton Khaki Aviation Converter recenzia – Tak trochu kontroverzná letecká záležitosť
30.11.2021 - Vojtěch Höhe
Hamilton Khaki Aviation Converter recenzia – Tak trochu kontroverzná letecká záležitosť

X-Windy totiž vyzerajú, že si ich fakt vezmete do kokpitu, alebo proste do prírody, do terénu. Kdežto Convertery pôsobia elegantnejšie, naleštenejšie. Sú určené pre náročných, ktorí si chcú užiť krásu spracovania aj zdanlivú (alebo pre niektorých z nás reálnu) zložitosť logaritmického pravítka na lunete.

Všetky Convetery majú spoločné jedno: sú automatické. Líšia sa ale použitými komplikáciami. Môžete ich mať s GMT ručičkou, s chronografom aj klasické trojručičky s dátumovkou.

Úplne na koniec som si nechala historické modely pilotného radu Hamiltonu. Pretože retro modely Hamilton naozaj vie. A naviac má tu výhodu, že nemusí kopírovať iné, môže vychádzať z vlastných historických modelov.

Začnem jedným z opomínaných, ale podľa mňa neskutočne dobre na zápästí vyzerajúcich modelov Pilot Pioneer vracajúcich sa k modelom W10 z polovice 70. rokov. Tie Hamilton vyrábal pre RAF (pôvodne ich teda vyrábal Smiths, ale Hamilton ho neskôr nahradil).

Tieto menšie mechaniky majú špecifický tvar v štýle tonneau a tiež dizajn, veľmi jednoduchý, ale o to nadčasovejší. Možno vám budú pripadať na dnešnú dobu malé, ale idú presne v duchu historickej predlohy a tento koncept nemusí fungovať pre všetkých, ale pre fanúšikov do retro modelov rozhodne.

Pioneerky môžete mať aj v mechanike s chronografom a keď sa pozriete na fotky, vyzerá to presne tak, ako má: oldschoolovo, s krásne premyslenými detailmi.

Hamilton predstavil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručným náťahom
14.6.2022 - Eliška Měrková
Hamilton predstavil nové Pioneer Mechanical Chrono – Úžasné retro s ručným náťahom

A nakoniec má osobné homme fatale – Pioneer v automate s katedrálnymi ručičkami s takou porciou historickej osobitosti, že ma to aj na Hamilton prekvapilo.

Pohodlne sa nosia, príjemne sa na nich pozerá, s nadšením sa o nich hovorí a každý diel dizajnovej skladačky tu do seba zapadol tak, ako mal. Vrátane stroho pojatého zdobenia strojčeka, jemnej štruktúry číselníka aj fauxtiny, ktorá celý koncept dolaďuje.

Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer recenzia – Krásavec s očami po dedkovi
18.11.2022 - Igor Kratochvíl
Hamilton Khaki Aviation Pilot Pioneer recenzia – Krásavec s očami po dedkovi

A to je všetko, vážení. Veľa modelov sa do fotogalérie ani nedostalo. Ono prechádzať katalóg Hamiltonu je samo o sebe niekedy náročné. Oči a ruky by chceli, ale… Alebo že by? Tak aspoň jedny...

Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton
5.1.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton vo filme – prehľad filmov a seriálov, v ktorých sa objavili hodinky Hamilton

6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton
8.2.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Najikonickejšie hodinky Hamilton

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre