» Blog » Orient

Príbeh značky Orient – Japonské "Primky" pre každého

Tagy: O značke | Orient | Klasické | Tradičné

Eliška Měrková | 6.8.2024 | 12 MIN

Sú také, ako ich všetci poznáme – spoľahlivé, ľudové a predovšetkým jemné. Hodinky Orient nosili v Čechách naši otcovia a nejeden zákazník na ne rád spomína vo vitríne. Aj dnes však majú určite čo ponúknuť a už dávno neplatí, že sú zanedbávanou značkou. Aký je príbeh Orientu, japonskej obdoby našich starých Primiek, ktoré modely z neho urobili taký nostalgický poklad a čo ste o Oriente (takmer) určite nevedeli?

"Bože, ten tajomný Orient! To je zásah do môjho srdiečka! Môj spolužiak z kadunského gymnázia mal jeden Orient s večným kalendárom. V polovici 80. rokov sme spolu sedeli v lavici na hodine francúzštiny. Ja som nosil vtedy módne digitálne hodinky a jeho lesklé hodinky ma dráždili. Zdalo sa mi, že vyzerajú ako hlúpa rekvizita kúzelníka, tak prečo nimi ten idiot stále mával so všetkou pompéznosťou a dokonca tvrdil, že je ľavák, keď bol pravák... On - ako čerstvý užívateľ bez skúseností s automatmi - ich chcel mať stále v kohútiku! A až teraz som si uvedomil, že som mu jednoducho závidel!" – Tomáš, komentár pre náš časopis.

Orient New Multi-Year Calendar – recenzia najobľúbenejších Orientov u nás
9.2.2024 - Agáta Vřeská
Orient New Multi-Year Calendar – recenzia najobľúbenejších Orientov u nás

Nie je ťažké uhádnuť, prečo je kolekcia Revival, oslavujúca ikonické modely čerpané z histórie Orientu, jednou z najobľúbenejších. Pretože rozpráva príbeh. Príbeh, ktorý sa oficiálne začal písať v roku 1951. A neoficiálne?

Korene Orientu – Majster Yoshida a krátky život továrne Hino

Skutočné počiatky značky Orient siahajú do roku 1901. Vtedy sa hodinár Shogoro Yoshida rozhodol splniť si vlastný sen: založil v Tokiu hodinárstvo, ktoré hrdo nesie jeho meno – Yoshida Watch Shop.

V prvom desaťročí to však bol len jednoduchý obchod, ktorý fungoval na základe dovozu hodiniek a ich predaja. Až potom, po desiatich rokoch, sa majster Yoshida rozhodol vyrábať vlastné puzdrá na hodinky. Čo sa ukázalo ako dobrá cesta, pretože v roku 1920 už rozbiehal výrobu vo svojej novej továrni Toyo Tokei Manufacturing. Podnikanie pod Yoshidovými rukami prekvitalo a v roku 1934 už vyrábal náramkové hodinky v ďalšej vlastnej továrni, modernej štvorposchodovej továrni v Hino (mesto v západnej časti metropoly Tokio).

Výroba v tejto továrni však trvala krátko, pretože továreň v Hino musela byť prestavaná a výroba hodiniek sa čoskoro zastavila. V polovici 40. rokov 20. storočia sa Yoshida pokúsil vyzdvihnúť svoju továreň v Hino, obnoviť prevádzku a pokračovať vo výrobe hodiniek, ale bohužiaľ, Hino muselo rovnako skoro zatvoriť svoje brány. Prišla vojna.

6 NAJ: Vojenské "field" hodinky (cenovo dostupné)
18.10.2022 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Vojenské "field" hodinky (cenovo dostupné)

Vznik Orientu v povojnovom Japonsku

Aj po nepriaznivých vojnových rokoch si však majster Jošida a bývalí zamestnanci továrne Hino boli stále vedomí potenciálu svojej výroby a odborných znalostí. Bola by predsa škoda, keby všetky tie roky tvrdej práce a vývoja vyšli nazmar.

Preto sa v roku 1950 všetci spojili a vytvorili spoločnosť Tama Keiki. O rok neskôr, v roku 1951, sa názov zmenil na Orient Watch Company a výroba hodiniek sa obnovila, čo znamenalo skutočný začiatok modernej inkarnácie spoločnosti Orient.

Prečo sa zmenil názov? Pravdepodobne preto, že Yoshida bol vizionár a videl úspech vo vývoze. Možno si názov vybral preto, že pre zvyšok sveta slovo "Orient" znamená niečo exotické a lákavé. Alebo sa Yoshidovi jednoducho páčil význam slova, ktoré pochádza z latinského "oriri" a doslova znamená "stúpať". Jedno je teda isté – názov mal hovoriť o ambícii "stúpať na vrchol", rozšíriť hodinky za hranice Japonska a urobiť ich konkurencieschopnými na svetovom trhu.

O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach
4.8.2022 - Agáta Vřeská
O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach

Odvtedy značka, po novom Orient, nebrala do úvahy len tradíciu (ako je to pre Japoncov príznačné), ale snažila sa pozerať do sveta a dopredu.

Továrna Orientu v roce 1951.

Továreň Orient v roku 1951.

Japonsko to navyše po vojne nemalo ľahké, napríklad ešte v septembri 1949 ovplyvnila devalvácia britskej libry japonský export. Za týchto okolností utrpel horologický priemysel obrovskú ranu, keď sa snažil zotaviť zo stagnujúceho domáceho dopytu práve prostredníctvom vývozu.

V roku 1951 si Japonský horologický inštitút najal ako poradcu Tamotsu Aokiho, prezidenta Japonského horologického inštitútu a emeritného profesora Tokijskej univerzity. Aokiho víziou bolo v kontexte stavu japonského hodinárstva osloviť svetový trh, a tak v podstate oživiť japonské hodinárstvo. Kvalita však ešte nebola kľúčovým argumentom pre vyvážané hodinky. A Orient to chcel zmeniť.

Dôležitý je kontext, alebo stručná história japonského hodinárstva

Neexistuje snáď zručnejší, trpezlivejší a pracovitejší národ ako Japonci. Práve tieto vlastnosti ich viedli aj k úžasnému technologickému pokroku, ktorý ovplyvnil celý svet. A či už je to národnou povahou alebo dlhou historickou izoláciou, keď si museli osvojiť úplnú sebestačnosť, Japonci si vypestovali svoj osobitý charakter. A to platí nielen pre samotný národ, ale aj pre všetko, čo vyrábajú. Napríklad hodinky.

Mistři hodináři při práci (Hosoki Toshikazu, datum vzniku neznámé). Zdroj: www.egenolfgallery.com

Majstri hodinári pri práci (Hosoki Toshikazu, dátum neznámy). Zdroj: www.egenolfgallery.com

Japonská horológia (v japončine "Tokei-gaku") a jej história je skutočne špecifická a hlavne jedinečná. Až donedávna, keď misionári priniesli na Východ "svoj vlastný čas" – teda svoj vlastný spôsob merania a určovania času – používali Japonci iný systém. Japonci však západný spôsob plne prijali, a tak dôraz na tradíciu a remeselnú zručnosť v horológii bol a stále je vecou cti.

Japonské hodiny wadokei, kterými se někteří japonští mistři hodináři inspirují dodnes. Zdroj: Wikipedie.

Japonské hodiny wadokei, ktorými sa niektorí japonskí majstri hodinári inšpirujú dodnes. Zdroj: Wikipedia.

V období Edo (1603 – 1867) existovala politika národnej izolácie, ktorá ovplyvnila aj časomieru. Ich deň bol rozdelený na obdobia podľa východu a západu slnka a ďalej na 12 rôznych dĺžok. Namiesto západného systému pevných hodín sa vyrábali unikátne hodiny wadokei ("japonské hodiny"), a keďže dĺžka dní a nocí v lete a v zime sa líšila, na zohľadnenie týchto rozdielov bol navrhnutý zložitý mechanizmus. Wadokei sa prestali vyrábať v roku 1872, keď sa prešlo na známy systém pevných hodín.

Preto bola druhá svetová vojna pre Japoncov skutočnou ranou. Vývoj technológií sa výrazne spomalil a nezaostával len hodinársky priemysel. Kvalita, ktorá bola predtým vecou cti, bola zrazu tá tam.

Vybombardované Tokyo. Zdroj: Wikipedia.

Bombardované Tokio. Zdroj: Wikipedia.

Naopak, v neutrálnej krajine Švajčiarsku hodinový priemysel počas piatich rokov vojny zaznamenal dramatický pokrok. Výrazne sa zdokonalil a rozšíril strojček so samonáťahom, zdokonalili sa rôzne systémy na ochranu hodiniek pred vniknutím vody alebo prachu a dôraz sa kládol na používanie antimagnetických materiálov strojčekov.

História a cesta automatických hodiniek + 5 NAJ zo súčasnosti
11.7.2024 - Eliška Měrková
História a cesta automatických hodiniek + 5 NAJ zo súčasnosti

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – História
15.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – História

Zdevastované Japonsko jednoducho nemohlo konkurovať. Lenže Japonci sú príliš hrdí a tvrdohlaví, aby to nechali tak. Cieľom hodinárov sa teda stalo dostať sa na úroveň "švajčiarskeho hodinára z východu"... A tým sa aj stal. Ale až neskôr.

V 70. až 80. rokoch 20. storočia sa Japonsko skutočne stalo popredným svetovým výrobcom hodiniek. Vtedy to bolo dielo spoločnosti Seiko, pod ktorú teraz Orient spadá. Japonský pokrok išiel dokonca tak rýchlo, že spôsobil slávnu horologickú krízu a položil na lopatky Švajčiarsko. Ale to je už iný príbeh.

História quartzových hodiniek – Kríza alebo revolúcia?
22.8.2023 - Eliška Měrková
História quartzových hodiniek – Kríza alebo revolúcia?

Cesta na vrchol nebola jednoduchá. Vojna poškodila viac ako 60 % hodinárskych kapacít a tie stroje, ktoré unikli poškodeniu, stratili značnú výkonnosť v dôsledku nadmerného využívania na výrobu munície.

Aj za týchto podmienok sa však výroba rýchlo obnovila s využitím usilovnej práce, zachovaných strojov a toho mála materiálu, ktorý zostal z vojny. Veľká časť materiálu však nebola k dispozícii alebo bola znehodnotená, zásobovanie a zdroje energie neboli dobré a chýbali pracovné sily.

Práce v hodinářských továrnách, 1945-1954. Zdroj: www.jcwa.or.jp

Práca v hodinárskych závodoch, 1945 – 1954. Zdroj: www.jcwa.or.jp

Začiatkom roku 1950 preto ministerstvo medzinárodného obchodu a priemyslu vyhlásilo takzvané Ciele a úspechy racionalizácie horologického priemyslu, ktoré zahŕňali automatizáciu a poloautomatizáciu až 500 strojov. Väčšina hodinárskych spoločností však boli malé a stredné podniky (ako náš Orient), takže financovanie bolo veľmi ťažké. Výrazne však pomohol vývoz do juhovýchodnej Ázie (vďaka priaznivým výmenným kurzom) a neskôr do Číny.

Oživenie japonského horologického priemyslu a celého hospodárstva vyvolala aj kórejská vojna, ktorá vypukla v júli 1950. Pomohol aj dovoz kvalitných strojčekov zo Švajčiarska a skutočnosť, že domáci trh bol pred zahraničnými hodinkami a vysokými clami chránený dovoznými obmedzeniami (hoci sa vyskytlo veľa pašovaných hodiniek, napr. americkými vojakmi). Aj napriek tomu sa zvýšil dopyt po kvalitných domácich výrobkoch a do roku 1954 sa vyrobilo 5,6 milióna hodiniek, čo znamenalo najvyššiu produkciu od predvojnového obdobia.

Dopyt bol vysoký a priemysel bol na dobrej ceste k hospodárskemu oživeniu... Teraz už zostávalo len zlepšiť kvalitu a obnoviť japonskú zručnosť, ktorou sa národ vždy pýšil. Stačilo mať len zručnosť a vôľu. A tu sa opäť dostávame k Orientu.

Oriri – Orient stúpa

Vďaka tomu, že sa Orient držal tradície a zároveň inovoval, postupne vyrástol na jednu z najväčších a najbohatších japonských hodiniek, ktorá si dodnes zachovala svoje rozpoznateľné DNA a vlastné strojčeky.

Zdroj: iamwatch.net

Zdroj: iamwatch.net

Spoločnosť Orient uviedla na trh svoje prvé sériovo vyrábané náramkové hodinky v roku 1951. Hodinky mali ručné naťahovanie, sekundovú ručičku mimo stredu a strojček, ktorý Orient vyrábal už pred vojnou. Tento typ bol určený pre masy, a preto bol aj cenovo dostupný.

Orient, Orient Star a Royal Orient

Ako protiváhu uviedol Orient v tom istom roku 1951 na trh ďalšiu lastovičku. Tentoraz mieril vysoko. Nové hodinky, ktoré mali predstavovať luxusnejšiu produkciu značky Orient, niesli okrem klasického dizajnu aj názov Orient Star, ktorý mal evokovať "snahu zatieniť ostatné mechanické hodinky v galaxii svojou hviezdnou žiarou". Hodinky mali modré ručičky a špičkovú povrchovú úpravu.

O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach
4.8.2022 - Agáta Vřeská
O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach

V roku 1952 spoločnosť Orient ďalej navrhla nový ručne naťahovaný strojček s 15 drahokamami, ktorý nahradil predvojnový strojček v hodinkách Orient Star. A neskoršie iterácie, ako napríklad Orient Star Dynamic z roku 1957, ho používali tiež, ale nový a vylepšený s perom Nivaflex.

A v roku 1959 bol na trh uvedený model Royal Orient. Ako je z názvu jasné, bolo to to najlepšie, čo v tom čase dokázali v Oriente vyrobiť.

A tak boli definované tri rôzne odnože značky Orient - Orient (cenovo dostupné hodinky pre bežného človeka), vyššia kolekcia Orient Star a najlepší možný Royal Orient. Kým však línia Royal Orient sa nikdy netešila veľkému úspechu a množstvu modelov (oficiálne bola ukončená až v roku 2016), Orient Star naďalej žiari ako v podstate samostatná značka.

Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé
18.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé

Rok 1971 potom priniesol slávny kaliber 46, ktorý sa v hodinkách Orient a Orient Star v rôznych obmenách používa dodnes.

Modely, ktoré sa zapísali do histórie značky Orient

Zatiaľ čo vyššia trieda Orient Star sa vydala cestou inovácií a zamerala sa na "budúcnosť mechanických hodiniek", klasický Orient sa v súčasnosti zameriava na oživenie alebo modernizáciu najikonickejších modelov. Reedície najzaujímavejších alebo najúspešnejších "legiend" značky Orient nájdete väčšinou v rade Revival. Existuje však veľa hodiniek, ktoré zostali v histórii... Zatiaľ.

Orient rozdeľuje svoj sortiment do 4 kolekcií. Je tu historická línia Revival, potom Classic, ktorej dominuje slávny spoločník Bambina, Contemporary s univerzálnymi a nadčasovými kúskami a nakoniec Sports. V poslednej menovanej si vyberie každý, kto hľadá kvalitné automatické potápače, často s cenovkou okolo 10 tisíc, ktoré majú aj svoje vlastné príbehy a kultové fanúšikovské prezývky.

Kultové ponory z Orientu - Ako spoznať prezývky?
8.3.2023 - Eliška Měrková
Kultové ponory z Orientu - Ako spoznať prezývky?

Ale poporiadku. Ďalším míľnikom povojnovej éry bola výroba samočinného automatu. Ten bol uvedený na trh v roku 1962 v modeli Super Auto, po ktorom nasledovali v roku 1964 slávnejšie športové vozidlá Grand Prix 100.

Orient Grand Prix 100; zdroj Flickr

Orient Grand Prix 100. Zdroj: www.flickr.com

V nasledujúcom roku boli na trh uvedené hodinky s viacročným kalendárom, ktoré sa v upravenom dizajne ponúkajú dodnes.

Orient New Multi-Year Calendar – recenzia najobľúbenejších Orientov u nás
9.2.2024 - Agáta Vřeská
Orient New Multi-Year Calendar – recenzia najobľúbenejších Orientov u nás

Vlajkovou loďou značky Orient v 60. rokoch 20. storočia boli hodinky King Diver 1000. Išlo o potápačské hodinky, testované na použitie do hĺbky 1 000 metrov. Orient bol na túto vlastnosť náležite hrdý. V tom čase totiž zaznamenala obrovský úspech a len máloktorá značka dokázala niečo podobné.

História značky Edox
11.11.2019 - Michal Kočiš
História značky Edox

Vrcholom technickej inovácie a zručnosti inžinierov spoločnosti Orient bol model Fineness z roku 1967. Boli to v tom čase najtenšie hodinky s denným dátumom na svete, pretože vyrobili strojček, ktorý bol tenký len 3,9 mm. Na rok 1960? Neuveriteľné.

História a cesta automatických hodiniek + 5 NAJ zo súčasnosti
11.7.2024 - Eliška Měrková
História a cesta automatických hodiniek + 5 NAJ zo súčasnosti

Rok 1969 bol opäť obdobím, keď sa svet otváral cestovaniu. Hodinky Orient World Diver boli odrazom tejto doby.

Zdroj: orientplace.com

Zdroj: Orientplace.com

Potápačské hodinky Worldtimer v hravom dizajne, ktorých reedíciu nájdete aj v súčasnej ponuke.

Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenzia – Žijúci odkaz Orientu
31.3.2022 - Eliška Měrková
Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenzia – Žijúci odkaz Orientu

Druhá polovica 70. rokov sa niesla v znamení digitálnych hodiniek. Boli to slávne Pulsary, Casio Casiotrony, Bulova Computrony... Orient nezostal pozadu. V roku 1976 predstavila Touchtron, digitálne hodinky s LED displejom, ktorý ukazoval čas, keď sa ruka dotkla puzdra, čím sa šetrila batéria.

Bulova Computron recenzia – Jedny z najikonickejších digitálok
22.2.2023 - Eliška Měrková
Bulova Computron recenzia – Jedny z najikonickejších digitálok

1991 – Orient Mon Bijou. Pripomínajú vám niečo? Tieto ručne naťahované hodinky boli pôvodne určené pre Orient. Jeho luxusný vzhľad však spôsobil, že model bol neskôr "adoptovaný" spoločnosťou Orient Star.

Zdroj: http://orientplace.blogspot.com

Zdroj: http://orientplace.blogspot.com

Dnes pripomínajú kostlivca, ktorý kraľuje kolekcii M, ktorú si Orient Star daroval k svojmu výročiu.

Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia
21.9.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia

A dostávame sa do roku 1997, keď sa na pulty obchodov dostali robustné potápačské modely M-Force. Aj tie dnes nájdete v sortimente Orient.

První generace M-Force, foto: orientplace.blogspot.com

Prvá generácia M-Force, foto: orientplace.blogspot.com

Dizajn samozrejme dostal moderný nádych, ale stále si zachováva DNA "drsňáka", vďaka ktorej boli populárne celé desaťročia.

Orient M-Force recenzia – Také G-Shocky pre zarytých milovníkov mechaniky
8.2.2023 - Agáta Vřeská
Orient M-Force recenzia – Také G-Shocky pre zarytých milovníkov mechaniky

Orient a Seiko – Ako to spolu majú?

Orient bol jednou z prvých japonských značiek, ktoré expandovali do iných krajín, a bol (a stále je) všeobecne považovaný za výrobcu spoľahlivých hodiniek Made in Japan, ktoré všetci rešpektujú a, čo je dôležité, ľudia ich majú radi.

Celá druhá polovica 20. storočia bola pre Orient úspešným príbehom. Nanešťastie, málokedy je to navždy. Po 10 rokoch ťažkostí to v roku 2003 dokonca vyzeralo na úplný krach. A vtedy zasiahla spoločnosť Seiko Epson, ktorá ju vzala pod svoje krídla (až v roku 2009) ako dcérsku spoločnosť a v roku 2017 sa s Orientom úplne spojila (povráva sa, že spoločnosť Royal Orient oficiálne zanikla v roku 2016, pravdepodobne preto, aby sa zabránilo kanibalizmu medzi ňou a ostatnými značkami skupiny, Grand Seiko a Credor).

Spoločnosť Epson Sales Japan Corporation predáva hodinky Orient, zatiaľ čo spoločnosť Akita Epson Corporation ich vyrába. Orient však stále používa vlastné strojčeky. A technicky sú in-house - komponenty pochádzajú od spoločnosti Epson (ktorá je teraz neodmysliteľnou súčasťou spoločnosti Orient), ale všetko sa montuje a navrhuje v Oriente. To možno vnímať len pozitívne, pretože práve táto kombinácia priniesla spoločnosti Orient technicky pokročilejšie možnosti zahŕňajúce lepšie spracovanie komponentov alebo vyššiu presnosť.

Hodinky Orient Brazil – Počuli ste o nich?

Je Orient čisto japonská značka? ... Áno aj nie. Existuje jedna krajina, ktorá sa s klasickým japonským Orientom s nadsádzkou delí o post "pôvodcu hodiniek Orient" – Brazília.

Brazília bola prvou krajinou mimo Japonska, ktorá postavila montážnu linku na hodinky Orient. Zamestnanci boli špeciálne vyškolení v Japonsku, aby mohol byť v roku 1978 otvorený celý závod v Manause. A čo sa nestalo? V priebehu rokov sa tento závod dokonca stal najväčším výrobcom automatických hodiniek v Brazílii. Až tak, že mnohí miestni obyvatelia začali veriť, že Orient je vlastne brazílska značka... Podľa miestnych prieskumov bol Orient jedným z najznámejších hodiniek v Brazílii a mnohí ľudia ho považovali – povedané našou rečou – za akési "Primky pre každého".

Orient Brazil mají dokonce často i vlastní designy. Zdroj: www.orientrelogios.com.br

Orient Brazília má dokonca často svoje vlastné dizajny. Zdroj: www.orientrelogios.com.br

Najzaujímavejším faktom o spoločnosti Orient Brazil je však to, že veľkú časť jej miestnej produkcie tvoria jedinečné modely, ktoré sa vyrábajú a predávajú výlučne v Brazílii. A pokiaľ ide o strojčeky, vo vnútri brazílskeho Orientu nebeží nič iné ako... japonské strojčeky Orient. Tak tie moderné, ako aj staré pracovné kone, a čo je zaujímavé – niektoré strojčeky vôbec nepochádzajú z Orientu.

Orient Brazil bývají také větší než japonské ekvivalenty.

Brazílske Orientky tiež bývajú väčšie ako ich japonské ekvivalenty.

Brazílske Orientky sú naozaj kuriozitou a o ich modeloch by sa dal napísať celý samostatný článok – niektoré kúsky sú bez preháňania cool. Odporúčam vám teda aspoň pozrieť si webovú stránku výrobcu.

Počuli ste už o brazílskom Oriente aj vy? Máte nejaké zaujímavé alebo dokonca osobné príbehy s hodinkami Orient? Podeľte sa o ne v komentároch.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre