» Blog » Invicta

Invicta Gladiator Recenzia – Odtrhnutý z reťaze

Tagy: Recenzie | Invicta | Pánske | Klasické | Fashion

Lukáš Hamřík | 11.6.2024 | 4 MIN

Keď som prvýkrát videl hodinky Invicta Gladiator, zostal som úplne bez slov. Nikdy v živote som nič podobné nevidel! A dokonca ani nič, čo by sa im aspoň vzdialene podobalo. V tej chvíli som bol jednoducho konfrontovaný s niečím iným, výnimočným a nepochybne kontroverzným. V tejto recenzii vezmem čitateľa so sebou na cestu za jediným a jasným cieľom - pochopiť tieto hodinky a zistiť, čo sa skutočne skrýva pod ich zvláštnym povrchom.

Na prvý pohľad odlišné

Ak začneme túto cestu na povrchu, je jednoduché povedať niekoľko viet o samotnom puzdre hodiniek. To je v súčasnosti dostupné v dvoch veľkostiach - viac-menej štandardnej 43 mm a takmer "monštruóznej" 58 mm. Invicta sa nikdy nebránila veľkým hodinkám, čo dokazuje aj tento model. Takže s menším alebo priemerným zápästím vám väčšia verzia nepomôže, sú to jednoducho hodinky pre pánov nadpriemernej veľkosti. Na druhej strane menšia verzia je prekvapivo kompaktná a na zápästí rozhodne nepôsobí ako bežné hodinky rovnakého priemeru.

Fotogaléria štvorcových hodiniek Invicta – Áno, hrany sú naozaj v kurzu
4.1.2024 - Filip Debrecenyi
Fotogaléria štvorcových hodiniek Invicta – Áno, hrany sú naozaj v kurzu

Výrazným čelným prvkom oceľového puzdra je jednosmerne otočná potápačská luneta s číselnými indexmi po desiatich minútach. Okolo sklíčka sa vinie retiazka. Áno, čítate správne, retiazka. Ide o pomerne nezvyčajnú ozdobu hodiniek, ktorá však v tomto prípade nekončí len pri sklíčku. Dve masívnejšie retiazky totiž rámujú aj oceľový ústricový náramok, ktorý sa dodáva s hodinkami.

Potápačská stupnica
9.12.2019 - Milan Letošník
Potápačská stupnica

Myslím, že tento dizajnový prvok určite pritiahne veľa pohľadov najrôznejších okoloidúcich. Či majú retiazky odkazovať na rímskych gladiátorov a ich otroctvo, bohužiaľ netuším. Odhadujem však, že jedným z cieľov mohlo byť vytvorenie dojmu sily, vytrvalosti a dosť možno aj bojovnosti. Vlastnosti typické pre gladiátorov. Koniec koncov, k tej bojovnosti by sa hodilo dodať, že tieto hodinky nemajú z hľadiska hmotnosti až tak ďaleko od zbrane. Väčšia verzia váži približne 400 gramov, čo je na hodinky naozaj veľa!

A masívna je aj korunka hodiniek. Svojím tvarom a veľkosťou najviac pripomína ventil pneumatiky. Ako výhodu vidím to, že táto korunka je skrutkovacia a prispieva tak k vodotesnosti 20 ATM. Na väčších modeloch nájdeme po stranách korunky aj tlačidlá na ovládanie chronografu, ale na menších modeloch táto komplikácia chýba. Pokiaľ ide o ďalšie komplikácie, na oboch modeloch nájdeme ukazovateľ dátumu a ukazovateľ dňa v týždni.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Chronograf
30.6.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Chronograf

V aktuálnej ponuke je k dispozícii 16 jedinečných modelov, všetky s názvom Gladiator. Popis farieb a vzorov na ciferníku nemožno zovšeobecniť. Našli by sme napríklad modely s perleťovými ciferníkmi všetkých odtieňov alebo modely zdobené diamantmi. Veľmi zaujímavé sú aj verzie s 3D geometrickými vzormi.

Geometrická struktura číselníku.

Geometrická štruktúra ciferníka.

Vo vnútri hodiniek by sme našli 3 možné varianty strojčeka. V prípade batériových modelov hovoríme o strojčekoch Seiko VH68 (menší model) a Ronda Z60 (väčší model). V kolekcii je však aj jeden mechanický model, konkrétne poháňaný spoľahlivým automatickým kalibrom Seiko NH35A.

Čo tu považujem za trochu nešťastne spracované, je luminiscencia. Konkrétne mám na mysli rozloženie luminiscenčných bodov, ktorých je na ciferníku podľa môjho názoru príliš veľa. Najmä na miestach, kde vôbec nie sú potrebné. Našli by sme ich na otočnej lunete a tiež okolo spodného a pravého subciferníka. Výsledkom toho všetkého je niečo, čo nemôžem označiť inak ako úplný chaos.

V jednoduchosti je krása, model Gladiator se však vydal opačnou cestou.

V jednoduchosti je krása, ale Gladiator sa vydal opačnou cestou.

Luminiscenciu nájdete aj na ručičkách, kde je výplň v tvare kurzora počítačovej myši. Centrálna ručička chronografu je veľmi veľkoryso prekrytá. Nemal som možnosť otestovať životnosť luminiscenčného poťahu New Lite , ale v minulosti sa mnohí používatelia a recenzenti sťažovali na Invictu, že hoci jej poťah jasne svieti, svetlo veľmi skoro zhasne.

VŠETKO NA TÉMU: Luminiscencia – Súboj medzi značkami
29.6.2022 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Luminiscencia – Súboj medzi značkami

Ak vás zaujíma porovnanie luminiscenčných povlakov rôznych značiek, určite si pozrite test našej redakcie, v ktorom súťažili zástupcovia tých najznámejších modeloch.

Kontroverznosť ako marketingový nástroj

Odskočme si na chvíľu od hodiniek Gladiator a skúsme sa pozrieť na značku Invicta ako na celok. Vo svete hodiniek je známa predovšetkým svojimi dizajnmi, ktoré sú často úplne v rozpore s tým, čo by sme mohli nazvať hodinárskymi konvenciami. Sú jednoducho iné, naozaj veľmi iné.

A to, čo je iné, je často kontroverzné. Invicta je skrátka značka, ktorá v ľuďoch vyvoláva silné emócie. A či sú tieto emócie pozitívne alebo negatívne, je z hľadiska reklamy irelevantné. Dôležité je, že značka je v povedomí ľudí. To je luxus, ktorý mnohí nikdy nedosiahnu.

Keď už hovoríme o kontroverzii, stačí si spomenúť na modelový rad Pro Diver. Niektoré modely sú takmer 1:1 kópiami nemenovaných švajčiarskych hodiniek. Keď sa však cez tento fakt prenesiete, zistíte, že za približne 250 eur môžete získať kvalitne vyrobené hodinky s japonským strojčekom NH35 - to neznie až tak zle.

Chcem tým povedať, že sa na všetko nemôžete pozerať len cez optiku kontroverzie. Sú chvíle, keď v hodinkách Invicta nájdete taký skvelý pomer cena/výkon, že ďalšie argumenty nie sú potrebné.

Invicta Pro Diver – Fotogaléria tých najobľúbenejších
21.8.2024 - Eliška Měrková
Invicta Pro Diver – Fotogaléria tých najobľúbenejších

Záverečné hodnotenie

Čo teda môžem povedať viac? Netradičné hodinky od kontroverznej značky. Pravdepodobne pre človeka, ktorý má jednak hrubšiu ruku a jednak mu nevadí pozornosť okolia. Alebo ju sám vyhľadáva. Sú veľké, lesklé a úplne extravagantné. Osobne rozhodne nepatrím medzi potenciálnych kupcov tohto modelu. Uprednostňujem jednoduchosť, nenápadnosť a 40 mm je pre mňa pomyselná hranica, ktorú prekročím len zriedka.

Invicta vo svojej najšialenejšie podobe – Fotogaléria TOP 11 crazy modelov
29.11.2020 - Agáta Vřeská
Invicta vo svojej najšialenejšie podobe – Fotogaléria TOP 11 crazy modelov

Na druhej strane musím poznamenať, že proti týmto hodinkám nič nemám. Ak ma svet hodiniek niečo naučil, tak je to neodsudzovať vkus iných za každú cenu. Ako sa hovorí, sto ľudí, sto chutí. Verím, že tieto hodinky si nájdu svojich priaznivcov. A čo je dôležitejšie ako spokojný zákazník? Ak sa vám tieto hodinky páčia a viete, že vám urobia radosť, potom nie je absolútne o čom diskutovať. Svet hodiniek je rozmanitý a neexistuje jedna správna cesta pre každého.

Príbeh značky Invicta – Ako sa stala jednou z najkontroverznejších hodinárskych značiek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Príbeh značky Invicta – Ako sa stala jednou z najkontroverznejších hodinárskych značiek?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku