» Blog » Suunto

Mapové podklady a navigácia v smart hodinkách

Tagy: Polar | Amazfit | Coros | Garmin | Suunto

Matěj Urbaczka | 10.7.2024 | 11 MIN

Čoraz viac smart hodiniek má mapové podklady a súvisiacu navigáciu. To znamená, že by ste sa s nimi už nikdy nemali stratiť. Ako presne funguje navigácia a mapovanie?

Mapové podklady a navigácia sú pre niekoho, kto trávi čas v horách, takmer nevyhnutné. Bez ohľadu na to, ako dobre sa viete orientovať v teréne, existuje veľa nepríjemných okolností, kedy vám hodinky s mapami alebo navigáciou môžu doslova zachrániť život.

Niekto môže povedať, že v minulosti ľudia tieto vymoženosti nemali a takéto situácie nevznikali, ale bolo to tak a ľudia sa od čias prvých navigácií (kompas alebo buzola) posunuli o kus ďalej k lepším technológiám. Približne tak, ako sme prešli od koní k autám.

V tomto článku sa budem venovať niekoľkým značkám, ktoré podporujú mapovanie aj navigáciu. Ak vás zaujímajú značky, ktorým sa budem dnes venovať, a konkrétne modely, ktoré budem testovať, sú to práve tieto:

Tieto hodinky majú šancu zažiariť v rýchlosti navigácie, kompase, práci s mapou, možnostiach navigácie a množstve ďalších vecí. Povieme si aj o tom, ako do hodiniek nahrať mapové podklady, a možno aj o tom, ako dlho trvajú jednotlivé operácie.

Typy máp a navigácie v jednotlivých značkách

Hoci hovoríme o topografických mapách vo všetkých hodinkách, nie všetky fungujú úplne rovnako.

Garmin

Začnem tým najlepším z najlepších, a v tomto prípade je to Garmin. Za roky pôsobenia v oblasti mapových podkladov, či už v hodinkách, počítačoch na bicykel alebo navigáciách v aute, prišli s tým najlepším, čo môžete zatiaľ nájsť.

Spoločnosť Garmin, rovnako ako všetky ostatné značky, spolupracuje s mapovou databázou OpenStreetMaps. Tú však vo veľkej miere upravuje a prispôsobuje svojim zariadeniam. Spoločnosť Garmin tiež často spolupracuje so skupinami miestnych obyvateľov na rôznych miestach, aby spresnila mapové podklady pre dané mesto, pohorie atď. Výsledkom sú potom základné mapy aj podrobnejšie topografické mapy, ktoré možno poskytnúť zariadeniam Garmin s topografickým kupónom. Tieto poukazy sú zvyčajne spoplatnené.

Spoločnosť Garmin má "interaktívne mapové podklady", ktoré možno použiť na okamžitú navigáciu bez vopred nahratej trasy. Čo znamená, že stačí označiť miesto na mape a Garmin vám vypočíta niekoľko možností trasy, po ktorej sa môžete vydať. Tieto trasy sú potom vždy založené na takzvaných trendline, teda trasách, ktoré najčastejšie používajú iní používatelia Garminu.

A keďže je Garmin veľmi populárna značka, vytvorila aj množstvo bezplatných mapových podkladov, ktoré základnú mapu vylepšujú. O jednom z nich sme natočili video a napísali článok.

Smart hodinky Garmin – Ako nainštalovať podrobné slovenské mapy (FreemapSK)
30.4.2024 - Dominik Hok
Smart hodinky Garmin – Ako nainštalovať podrobné slovenské mapy (FreemapSK)

Okrem interaktivity má Garmin výhodu aj v detailnosti máp. Napríklad v Českej republike tento kupón spresňuje všetky cesty (topografické mapy sú zobrazené v mierke 1:10 000, zatiaľ čo TopoActive "len" 1:25 000), miestne názvy a hlavne pridáva farby turistických značiek. Takže stačí sledovať farby a viete, že ste na správnej trase.

O možnostiach navigácie Garmin sme už napísali článok, takže si ho môžete pozrieť tam.

Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?
14.7.2021 - Matěj Urbaczka
Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?

Polar

Mapy Polar sú na druhej strane "pasívne" alebo "polopasívne" a nedajú sa použiť ako navigácia bez predchádzajúceho plánovania v telefóne alebo počítači. Dalo by sa povedať, že ide vlastne o obrazový podklad pre navigáciu. V týchto podkladoch nemôžete označiť bod, ku ktorému chcete navigovať, ale musíte nahrať súbor GPX s trasou. Prečo "polopasívne"? Pretože aspoň môžete pohybovať mapami vo všetkých smeroch a vidieť, čo je okolo vás.

749,00 € (doručíme do 19.9.)

Hodinky potom majú dva typy mapových podkladov. Základné, ktoré je v hodinkách hneď po zakúpení, a podrobnejšie, ktoré si môžete stiahnuť pomocou služby Polar Flow. Tieto podklady obsahujú názvy miest, mestských častí a potom farebne odlíšené polia, lúky, lesy a vodné toky. Rovnako ako obrysové čiary.

Coros

Coros má veľmi podobné mapové podklady ako Polar. Môžete na nich vidieť niektoré miestne názvy a sú dostatočne podrobné na dobrú navigáciu, ale opäť až po nahratí súboru GPX. Je pravda, že na mape nemôžete označiť miesto a nechať sa tam navigovať.

Coros má určitú výhodu v tzv. turn by turn navigácii. Čo znamená, že vás dokáže upozorniť na odbočku a ukázať vám, ako dlho trvá zmena smeru. To je významná výhoda oproti iným, ktoré majú iba upozornenie, keď zídete z trasy.

Suunto

Suunto má podobný prístup ako predchádzajúce dve značky – teda "obrázok" pod navigáciou pozdĺž zákruty. Pokrýva všetko podstatné, ale žiaľ, nie sú na ňom vôbec žiadne názvy alebo označenia a je to len holá mapa. Čo mi príde trochu škoda, keďže Amazfit dokázal pridať aj štítky.

504,99 € skladom

V prípade Suunto je však skvelé, že si môžete zapnúť možnosť turn by turn navigácie a s mapou môžete pracovať aj v ich aplikácii, ktorá dokonca zohľadňuje lavínové nebezpečenstvo alebo to, ktoré trasy sú určené pre ktoré športy atď.

Amazfit

Táto čínska značka je jednou z posledných, ktorá do svojich hodiniek pridáva topografické mapy. V niektorých ohľadoch sú trochu osekanejšie ako u iných výrobcov a v niektorých ohľadoch sú porovnateľné. Opäť majú rovnaký základ ako všetky značky okrem Garminu – "pasívne/polopasívne" mapy bez možnosti priamej navigácie v hodinkách.

Čo sa mi nepáči, je absencia akýchkoľvek budov a zobrazenie len ciest, potokov, lesov atď. Najmä v mestách to sťažuje navigáciu. Čo sa mi veľmi páči, je pridanie názvov miest, ktoré na niektorých miestach uľahčuje navigáciu.

A ak si chcete urobiť aspoň malú predstavu o tom, ktoré hodinky majú základné mapovanie a ktoré rozšírené, nechám tu jednoduchý prehľad:

  • Garmin – Najpokročilejší mapový podklad zo všetkých hodiniek s mnohými možnosťami (maximálny zoom je 5 m)
  • Polar – Pokročilý základ s niektorými názvami miest a obrysmi (maximálne priblíženie je 30 m)
  • Coros – Rozšírený základ s niektorými názvami miest a obrysmi (maximálne priblíženie je 10 m)
  • Suunto – Základňa len na orientáciu na križovatkách (maximálne priblíženie je 25 m)
  • Amazfit – Rozšírený základ s niektorými názvami miest a obrysmi (maximálne priblíženie mapy je 25 m)

Inštalácia mapových podkladov do hodiniek

Mapové podklady sú často spojené s ich inštaláciou. Najnovšie a najlepšie mapy nie sú v hodinkách vždy okamžite k dispozícii. A každý výrobca to robí trochu inak.

V prípade spoločnosti Garmin je potrebný počítač + kábel a máme tu viac možností. Pri prémiových hodinkách sa často načíta základná mapová vrstva, potom je potrebné nainštalovať topografický kupón a je hotovo.

V prípade Garminu máte možnosť zakúpiť si podrobné topografické mapy iných krajín a obohatiť tak svoje hodinky. Môžete si tiež predplatiť službu OutdoorMaps+ a získať mapy, ktoré sú azda najpodrobnejšie, aké som kedy videl.

Polar má tiež nahrávanie do počítača, ale je výrazne rýchlejšie ako Garmin alebo Coros. Základný mapový podklad už máte nahraný v hodinkách a len "ťaháte" rozšírenia z webových stránok. Potom už len stiahnete súbor, skopírujete ho do priečinka Polar v hodinkách pripojených k počítaču a hotovo. Celý proces netrvá dlhšie ako 20 minút.

V prípade Coros potrebujete viac. Buď telefón, do ktorého si stiahnete jednu z vrstiev mapy v aplikácii Coros (ale neviete ktorú), alebo počítač, napájací kábel a hodinky. Z webovej stránky Coros si stiahnete mapový podklad (landscape alebo topo), ktorý si musíte skopírovať do hodiniek. Ak si chcete stiahnuť Európu, spomínané dve majú 5,74 GB. A aj to trvá asi hodinu alebo viac, kým sa stiahne. Pri Corose si tiež musíte dávať pozor na búchanie do stola, pretože, aspoň u mňa, sa kábel úplne nevysunul.

Suunto vyžaduje na inštaláciu telefón, dobrú Wi-Fi, hodinky a nabíjačku. V prípade zariadenia Suunto musia byť hodinky v skutočnosti neustále na nabíjačke. V aplikácii potom vyberiete, ktorý stav chcete stiahnuť, a necháte hodinky pracovať. Stiahnutie Českej republiky mi potom trvalo 1 hodinu a 10 minút.

Amazfit. Pri tomto výrobcovi a hodinkách, ktoré podporujú mapovanie, vám na nahrávanie stačí hodinky a telefón. V ich aplikácii si vyberiete úsek mapy, ktorý chcete stiahnuť (max. 313 x 200 km) a poviete hodinkám, aby stiahli údaje. Základný obdĺžnik, ktorý má predvolené rozmery 51,26 x 32,67 km, sa sťahuje približne hodinu v závislosti od sily Wi-Fi.

Test kompasu

Kompas je pre mňa dôležitou súčasťou mapy, bez ktorej by mapové údaje nemohli fungovať. Aby som sa vyhol nepresnostiam, vzal som si na test svoje orientačné hodinky.

Chcel by som sa poďakovať spoločnosti vavrys.cz, ktorá sa o orientačné bežce v Českej republike stará už od roku 1991 a sú v tejto oblasti profesionáli.

Mne ani jedny hodinky nešli zle. Všetky hodinky boli v porovnaní s buzolou solídne presné. Jediné hodinky, ktoré trochu strieľali, boli Amazfit Cheetah aj po kalibrácii.

Hodinky už absolvovali ďalší test kompasu vonku, kde ho ovplyvňuje viac premenných.

Pri testovaní v meste boli Suunto najplynulejšie a najrýchlejšie, potom boli Coros, Garmin a Polar s Amazfitom približne vyrovnané. Hoci Garmin bol pri otáčaní mapy o niečo rozkolísanejší, bol najpresnejší z hľadiska zobrazenia smeru pohybu aj severu. Tu sa líšil v podstate len o niekoľko stupňov.

Pri testovaní na trase, kde som nemal v blízkosti žiadne rušivé prvky, Suunto s prehľadom zvíťazilo, bolo najplynulejšie a dokonca najpresnejšie. Je vidieť, že aj fínski chlapci vyrábajú tieto kompasy už dlho a naozaj vedia, ako na to.

Z hľadiska presnosti a rýchlosti za ním nasledovali Coros, Garmin a potom Polar a Amazfit, ktoré boli trochu osekané.

Outdoorové testy

Mesto

Mestský "terénny" test sa uskutočnil priamo na mojom pracovisku a v predajni hodiniek 365. Vykresľovanie budov a ciest bolo na všetkých hodinkách celkom slušné. Za vykresľovaním budov zaostávali iba hodinky Amazfit, ktoré zohľadňujú iba cesty. Na druhej strane Garmin najviac zaostáva s označeniami ulíc, obchodov, podnikov atď.

V tomto teste je pre hodinky určite najťažšie udržať presnosť a navigáciu v mestských budovách. Urobil som okruh dlhý jednu míľu v okolí práce a vydal som sa na testovanie.

Ani jedny hodinky nemali problém nájsť východiskový bod. Navádzanie prebiehalo presne podľa očakávania, hodinky Coros a Garmin poskytovali navigačné pokyny a Suunto, Polar a Amazfit ukazovali vzdialenosť do konca trasy.

Ďalšia skúška prišla pre hodinky, keď zámerne odbočili z trasy. Najrýchlejšie zareagovali hodinky Amazfit Cheetah, čo bolo celkom prekvapujúce, hneď za nimi Coros (zareagovali po približne 50 metroch) a Garminu trvalo ďalších 50 metrov, kým zareagoval. Potom hneď za Garminom zapípal prístroj Suunto. Polar poctivo vládol a ani ma neupozornil, že som mimo trate.

Celkovo sa však podľa všetkých hodiniek dalo dostať z bodu A do bodu B, aj keď som tie miesta nepoznal. Na mape boli miesta rozpoznateľné. Čo mi na Amazfite trochu vadilo, bola absencia budov. Celkom nerozumiem tomu, že má zobrazené potoky a možno mestské parky, ale nie budovy (aspoň približne).

Trasa

Na testovanie v teréne som si vybral trasu dlhú 5 km s prevýšením 100 m, ktorá viedla po turistickom chodníku aj po neznačenej ceste v lese. Vybral som si takúto krátku trasu, pretože je príjemné sústrediť sa na testovanie a pokúsiť sa odhaliť prípadné chyby alebo nedostatky.

A musím uznať, že ich nebolo až tak veľa. Najväčší problém mali hodinky s východiskovým bodom. To znamená, že ak si naplánujete trasu z prednej časti domu a vyleziete napríklad len spredu namiesto zozadu, niektoré hodinky s tým môžu mať veľký problém a nemusia "pochopiť", že vychádzate odinakiaľ. Veľký problém s tým mali najmä hodinky Polar, ktoré síce ukazovali trasu, ale keď som ju dokončil, napísali mi, že som na začiatku a môžem ísť. To potom mierne ovplyvňuje jedinú metriku, ktorú Polar dokáže zobraziť, a to vzdialenosť zostávajúcu do cieľa.

Trochu by som kecal do toho, že je to jediná vec. Všetky tieto hodinky založené na mapách už majú možnosť zobraziť graf nadmorskej výšky a vy v ňom, čo sa môže hodiť pri aktivitách na trasách v horách. Ja používam hodinky Climb PRO, čo je rozšírená možnosť od spoločnosti Garmin na zobrazenie grafu prevýšenia.

Ak prejdeme k výsledkom tohto testu, najpríjemnejšie sa mi behalo s hodinkami Garmin a Coros. Aj keď musím priznať, že som úderník do hlavy a na Garminoch som zapol mapu Európy Topoactive. Aj to však stačilo na to, aby som porazil ostatné.

Ako som spomínal, ďalší v poradí bol Coros, ktorý pekne vyznačil všetky trasy a pípal na každej zákrute. Super na tom bolo, že aj keď ste nemali na dátovej obrazovke vrstvu mapy, keď mala prísť odbočka, Coros ju tam sám hodil a po odbočke sa vrátil do normálu.

Suunto tých zákrut veľa nedávalo, ale vykresľovanie bolo dostatočné na orientáciu a nestratil som sa. Rovnako tak Polar a Amazfit. Pri Amazfite musím upozorniť na detaily a viac názvov miest ako povedzme pri Polare alebo Corose.

Z čoho som trochu sklamaný, je nemožnosť nastavenia rotácie mapy. Polar a Amazfit majú mapu natvrdo nastavenú na sever a neotáča sa celá, len šípka vo vnútri. Suunto, hoci nemá toto nastavenie, otáča celú mapu a funguje skvele. Pri hodinkách Garmin a Coros si toto nastavenie môžete upraviť tak, aby vám vyhovovalo.

Posledným bodom bol potom "alarm odchýlky", čo znamená, že vás hodinky upozornia, keď zídete z trasy. Zámerne som si vybral trasu, ktorá viedla paralelne s miestom, kam som mal ísť, a chcel som zistiť, kto zareaguje a kto sa vykašle. Ako prvé zareagovali hodinky Coros, ktoré zapípali asi po prvých 60 metroch, potom to boli hodinky Suunto po niekoľkých metroch a potom... Nikto iný poruchu nenahlásil.

Ktoré sú najlepšie mapové pomôcky a navigačné systémy?

Pre mňa je to určite Garmin. A to nielen v podrobnosti mapových podkladov, ale aj v možnostiach navigácie priamo v mapových podkladoch, okružných trasách, navigácii k bodom záujmu, ktoré sú uložené pre každé mesto. No jednoducho, je toho veľa.

Pravdou však zostáva, že pre outdoorových nadšencov je najdôležitejšia navigácia po vopred zvolenej trase, čo všetky testované hodinky dokážu. Hodinky Coros by som zaradil na tesné druhé miesto, pretože navigáciu po odbočkách zvládajú na jednotku, zobrazujú pekný graf nadmorskej výšky a veľmi rýchlo upozornia, keď zle odbočíte.

Na treťom mieste by sa umiestnilo Suunto so svojím kompasom, kde je navigácia skvelá, ale detaily mapy sem-tam zaostávajú. Rozšírenú škatuľku potom dopĺňa Polar a Amazfit, ktorý svoju prácu tiež odvádza dobre.

A keď už sme pri tom, keby bolo najhoršie, všetky hodinky majú funkciu "späť na štart", kde by vás mali spoľahlivo doviesť na miesto, kde ste aktivitu začali.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Novinka August
727 € skladom
Zľava 16% do 15.9.
504,99 € skladom
Zľava 13% do 15.9.
606,43 € skladom
Zľava 13% do 15.9.
606,43 € skladom
Zľava 16% do 15.9.
504,99 € skladom
699,99 € (doručíme do 17.9.)
Zľava 13% do 15.9.
606,43 € (doručíme do 16.9.)
Zobraziť ďalší