Mechanika „stopiek“ – Fungovanie chronografu pre pokročilých

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Jakub Pitucha | 24.7.2024 | 7 MIN

V dnešnom článku sa poriadne a do hĺbky pozrieme na komplikáciu chronografu. Dalo by sa povedať... do poslednej skrutky. Ako už názov môže naznačovať, pokúsime sa rozlúštiť, ako taký chronograf (funkcia stopiek) v mechanických hodinkách funguje, pozrieme sa aj na to, aké druhy technických riešení poznáme o chronografe, alebo ako fungovali staré vreckové stopky, ktoré slúžili na sledovanie vašej pätnástky na základnej škole... PRIPRAVIŤ, POZOR, ŠTART!

Hneď na úvod treba povedať, že tento článok bude určený najmä pokročilejším a vášnivejším milovníkom hodiniek a ak sa v téme trochu strácate, odporúčam vám prečítať si najprv články kolegyne Elišky:

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Chronograf
30.6.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Chronograf

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu
16.8.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu

... ale ak ste dostatočne odvážni, môžete sa vrhnúť rovno na nasledujúci článok.

Základná „mechanika" chronografu

Pre zjednodušenie si môžeme chronograf predstaviť ako ďalší "orgán" pridaný k hodinkám. Orgán, ktorý nám ukazuje novú dávku informácií, ktoré chceme z hodiniek získať.

6 NAJ: Pánske hodinky s chronografom (do 380 eur)
3.12.2020 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske hodinky s chronografom (do 380 eur)

Takýto orgán môže byť integrovaný buď priamo v kalibre, alebo vo forme tzv. modulu, ktorý sa pridáva dodatočne medzi ciferník a klasický kaliber. Modulárne riešenia sú zvyčajne lacnejšie a ponúkajú možnosť pracovať s modulom a samotným kalibrom do určitej miery oddelene (napríklad pri servise). Najznámejším výrobcom modulov je švajčiarska manufaktúra Dubois Dépraz.

Zdroj: www.watchesandculture.org

Hodinár starostlivo rozoberá modul. Zdroj: www.watchesandculture.org

Chronograf na hodinkách sa vo väčšine prípadov ovláda dvoma tlačidlami na boku puzdra (s výnimkou archaických chronografov monopusher s jedným a chronografov rattrapante s tromi tlačidlami).

Hodinky Omega s jedním tlačítkem chronografu. Zdroj: www.hodinkee.com

Hodinky Omega s chronografom s jedným tlačidlom. Zdroj: www.hodinkee.com

V klasickom "dvojtlačidlovom" chronografe slúži horné tlačidlo ako "štart a stop" a spodné vynuluje nameraný čas.

Frederique Constant Vintage Rally Healey recenzia – Pocta motoristickej vášni
8.11.2023 - Jiří Hons
Frederique Constant Vintage Rally Healey recenzia – Pocta motoristickej vášni

Ako už bolo spomenuté, existuje mnoho typov chronografov, preto si pre ilustráciu ukážeme ten najbežnejší, a to s horizontálnou spojkou.

Zdroj: www.fratellowatches.com

Zdroj: www.fratellowatches.com

Aby sme mohli uviesť do pohybu samotný chronograf, musíme ho pripojiť k základnému prevodu, ktorý je neustále v pohybe. To sa dosiahne jednoduchým stlačením horného tlačidla, ktoré interaguje so spojkou – súčiastkou, ktorá pomocou spojkového kolieska (nazývaného aj "šupátko") prenáša energiu z dvojitého sekundového kolieska na centrálne koliesko chronografu, čím sa celý mechanizmus chronografu uvedie do pohybu.

Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť
27.6.2023 - Agáta Vřeská
Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť

Sekundové koliesko sa nazýva zdvojené, pretože má "dve úrovne" – prvá "úroveň" zapadá do základne kalibra, druhá "úroveň" je umiestnená o niečo vyššie a zapadá do spojkového kolieska.

Pri ďalšom stlačení spojkového kolieska sa opäť "odrazí", čím sa chronograf preruší. Zároveň je stredové koliesko chronografu zabezpečené brzdou proti nechcenému pohybu, takže na hodinkách môžeme odčítať presný čas.

Chronograf se zastaví stisknutím tlačítka (modrá šipka), zobáček spojky spočívá na jednom sloupku (oranžová šipka), rozpojení kola spojky s centrálním kolem chronografu (žlutá šipka), blokovací páka se posunula tak, aby zablokovala centrální kolo chronografu (červená šipka).

Chronograf sa zastaví stlačením tlačidla (modrá šípka), zobáčik spojky sa oprie o jeden stĺpik (oranžová šípka), koliesko spojky sa rozpojí s centrálnym kolieskom chronografu (žltá šípka), pohybom blokovacej páčky sa centrálne koliesko chronografu zablokuje (červená šípka). Zdroj: www.fratellowatches.com

Vynulovanie ručičiek sa vykonáva stlačením spodných tlačidiel, ktoré vzájomne reagujú s kladivkami – malými "paličkami", ktoré prudkým pohybom udierajú na vačky v tvare srdca na ručičkách. Týmto nárazom sa všetko opäť vyrovná.

Mechanika chronografu v praxi:

Vertikálna alebo horizontálna spojka?

Uvedená spojka existuje v dvoch základných verziách, a to horizontálnej a vertikálnej.

Rozdiel medzi horizontálnou (tu funguje na princípe výkyvného pastorka) a vertikálnou spojkou má spoločnosť Seiko pekne prepracovaný:

Najbežnejšou konštrukciou je horizontálna spojka. Svoj názov dostala vďaka pohybu, ktorý vykonáva - na rozdiel od iných príkladov sa pohybuje len "zľava doprava" (t. j. rovnobežne s horizontom, ak by boli hodinky umiestnené ciferníkom alebo číselníkom nahor). Toto riešenie nájdete v hodinkách, ako sú Zenith El Primero, A. Lange & Söhne Datograph alebo Omega Speedmaster.

TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch
27.3.2023 - Eliška Měrková
TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch

Moderné hodinky s horizontálnou spojkou sú často sprevádzané aj priehľadným ciferníkom, pretože ide o riešenie, ktoré je na prvý pohľad viditeľné a zároveň veľmi atraktívne.

Dýnko hodinek Zenith El Primero. Zdroj: www.monochrome-watches.com

Ciferník hodiniek Zenith El Primero. Zdroj: www.monochrome-watches.com

Menšou odnožou horizontálnej spojky je oscilačný pastorek.

Zdroj: revolutionwatch.com

Zdroj: revolutionwatch.com

Vynález patentovaný v roku 1887 švajčiarskym hodinárom Edouardom Heuerom. Celá spojka s kolieskom spojky/posunu je tak nahradená len jednou miniatúrnou súčiastkou, ktorá spolupracuje aj so sekundovým kolieskom a podľa potreby sa dá nakloniť smerom k centrálnemu kolesu chronografu, čím sa celý chronograf uvedie do pohybu. Reprezentatívnymi príkladmi sú Valjoux 7750 alebo kaliber IWC 59360.

IWC Portugieser Monopusher Chronograph cal. 59360.

Ozubené koliesko v chronografe IWC Portugieser Monopusher cal. 59360. Zdroj: www.revolutionwatch.com

Valjoux 7750. Tak ETA. Alebo...? Príbeh jedného z najslávnejších automatických strojčekov
15.6.2023 - Agáta Vřeská
Valjoux 7750. Tak ETA. Alebo...? Príbeh jedného z najslávnejších automatických strojčekov

Druhým menovaným riešením je vertikálna spojka. Tú možno nájsť napríklad v hodinkách Rolex Daytona, Tag Heuer Autavia alebo Seiko s kalibrom 8R či legendárnym 6139 od Seiko Pogue. Pri tomto riešení je hnacie/dvojité sekundové koliesko v jednej vertikálnej osi a nad ním je koliesko chronografu.

Kalibr Seiko 8R. Zdroj: www.seikowatches.com

Kaliber Seiko 8R. Zdroj: www.seikowatches.com

Keď je chronograf v pokoji, koliesko chronografu je zdvihnuté páčkami po stranách, čím sa medzi nimi vytvorí priestor a koliesko chronografu nie je v interakcii s hnacím/dvojitým sekundovým kolieskom. Páčky sa potom uvoľnia stlačením tlačidla a koliesko chronografu "spadne" na hnacie koliesko – pomocou trecej sily sa potom všetko plynulo pohybuje.

Veľkou výhodou vertikálnej spojky je absencia zubov medzi kolieskom chronografu a zvyškom ozubeného súkolesia, pretože tak nevzniká charakteristické "chvenie" sekundovej ručičky, ktoré je charakteristické pre hodinky s horizontálnou spojkou. Toto chvenie je spôsobené nedokonalým uložením zubov ozubeného kolesa. Druhou veľkou výhodou je stabilita amplitúdy (rozsah zotrvačnosti). Zotrvačník teda kmitá takmer bez zmeny, či je chronograf zapnutý alebo vypnutý.

Na druhej strane nevýhodou je zložitejšia aj drahšia výroba a následný servis.

Krátka ukážka vertikálnej spojky v hodinkách Seiko 6139:

Vačky alebo stĺpikové koleso?

Ak sa o hodinky zaujímate už dlhšie, pravdepodobne ste počuli pojmy ako palcový rozdeľovač (hovorovo stĺpikové koleso) alebo vačkový rozdeľovač. Oba názvy označujú jednu z kritických súčastí chronografu - časť, ktorá udáva rytmus a určuje, čo sa stane alebo nestane pri ďalšom stlačení tlačidla.

Na jednej strane máme koliesko (stĺpikové koleso) – súčiastku vývojovo staršiu o mnoho rokov. Palcový rozvádzač je náročnejší na výrobu, pretože sa v porovnaní s vačkovým rozvádzačom vyrába z jedného kusu. Aj preto sa dnes zvyčajne nachádza v drahších a prestížnejších hodinkách. Príkladom je kaliber FC-391 značky Frederique Constant.

Na druhej strane, vačkový rozvádzač je mladšie riešenie, oveľa jednoduchšie na výrobu a tiež lacnejšie. V samotnom kalibre si ho zvyčajne ani nevšimneme, pretože ide "len" o pár nenápadných prstov poskakujúcich pri interakcii chronografu zľava doprava. A typický predstaviteľ? Napríklad dobre známy Valjoux 7750.

Čo sa týka kvality spracovania kalibra, teda rizika predčasného servisu alebo presnosti chronografu – dovolím si tvrdiť, že medzi nimi nie je prakticky žiadny rozdiel.

A aký je rozdiel? ... Hlavne vo vzhľade (kde na plnej čiare vyhráva stĺpcové koliesko) a tiež v pocite pri "stlačení". Chronografy s deliacim kolieskom na palec sa vyznačujú príjemným a plným "kliknutím" tlačidiel v porovnaní s chronografmi s deliacim kolieskom na vačku, kde musíme vynaložiť rozdielnu silu v prvej a druhej polovici stlačenia tlačidla.

Rozdiel medzi vačkovým a stĺpcovým kolieskom:

Vreckové stopky aka „večný hacking"

Za vysvetlenie stojí aj mechanizmus vreckových stopiek – fungujú na úplne inom princípe.

Zdroj: www.omegavintagewatches.co.uk

Zdroj: www.omegavintagewatches.co.uk

Keďže vo vreckových stopkách nie je potrebné merať skutočný čas, odpadá potreba dvoch "častí" merajúcich dva rôzne časové úseky (normálny čas a čas chronografu). Preto vreckové stopky fungujú ako akési "večné hackovanie", kde stopky obsahujú mechanizmus veľmi podobný klasickému mechanizmu v náramkových hodinkách – len s tým rozdielom, že je neustále zastavovaný pákou, ktorá je veľmi podobná tej v hodinkách s hackovaním.

Hacking a všetko okolo neho – Pokiaľ ide o sekundy
10.10.2023 - Jakub Pitucha
Hacking a všetko okolo neho – Pokiaľ ide o sekundy

Po stlačení tlačidla sa páčka uvoľní, čím sa uvoľní zotrvačnosť a celý kaliber sa tak uvedie do pohybu. Pri ďalšom stlačení sa stopky zastavia a pri ďalšom stlačení sa stopky vynulujú kladivkami a údermi srdca ako v klasickom chronografe. Poradie týchto krokov potom opäť určuje koliesko.

Záverom...

A to je pre dnešok všetko... Dúfam, že sa vám článok páčil a že ste sa pri jeho čítaní dozvedeli niečo nové. A ak nie, nevadí – dúfam, že som vo vás prebudil aspoň trochu zvedavosti a nabudúce sa budete na svoje chronografy pozerať trochu inak, keď budete "stopovať".

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Sistem 51 a Swissmatic – Ako Švajčiarsko vrátilo úder
14.6.2023 - Eliška Měrková
Sistem 51 a Swissmatic – Ako Švajčiarsko vrátilo úder

Alarm – Ako funguje "cvrček" v mechanických hodinkách?
21.2.2024 - Eliška Měrková
Alarm – Ako funguje "cvrček" v mechanických hodinkách?

Mechanické a automatické hodinky – Všetko, čo je potrebné vedieť
7.6.2024 - Šimon Šesták
Mechanické a automatické hodinky – Všetko, čo je potrebné vedieť

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre