MeisterSinger Enamel 1Z – Jedinečnosť, kam oko dohliadne

Tagy: Recenzie | MeisterSinger | Klasické

Igor Kratochvíl | 4.9.2024 | 4 MIN

Nemeckú značku MaisterSinger možno jednoducho označiť za synonymum kvality a predovšetkým originality. To je aj prípad modelu MeisterSinger Enamel 1Z, ktorý s prehľadom odkazuje na svojho predchodcu z roku 2004 a je výnimočný doslova v každom detaile. Dámy a páni, neponáhľajte sa, jedna ruka vám bude stačiť!

Deň a noc v pohode

Hneď na úvod sa pozrieme na azda najdiskutovanejšiu a zároveň typickú vlastnosť hodiniek MeisterSinger, a to na jedinú ručičku, ktorá vám bude robiť príjemnú spoločnosť.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky s jednou ručičkou
11.1.2022 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky s jednou ručičkou

Aký je s ňou život? Skvelý a predovšetkým relaxačný. Stačí sa pozrieť na ciferník a takmer okamžite viete, koľko je plus mínus hodín. Čo? Plus-mínus na hodinkách v tejto cenovej kategórii? Áno, ale nebojte sa, samotný automatický strojček ETA Unitas 6498 pracuje veľmi presne a spoľahlivo. Výrobcom udávaným 46 hodinám pri plnom naťahovaní môžete pokojne veriť. Srdce mnou recenzovaného kúsku dokázalo v pokojovom stave biť dokonca o celé štyri hodiny dlhšie.

Každej jednotlivej hodine je venovaný v podstate len päťminútový interval, známy z ciferníkov bežných hodiniek. Niekto môže namietať, že to nie je veľa, ale verte mi, že aj tak zistíte, či je to polovica alebo tri štvrtiny, a pri troche sústredenia môžete dokonca odčítať zásadne presnejšie údaje. Sú však naozaj také podstatné? Naopak, nie je v dnešnom uponáhľanom svete skvelé trochu sa upokojiť, zastaviť sa, nehnať každú udalosť na sekundy?

Verte mi, že je. MeisterSinger svojim riešením jednoducho ponúka pokoj. Navyše budete mať celý deň a noc prakticky na dlani – pardon, na zápästí – pretože na ciferník sa vďaka tomuto usporiadaniu zmestí všetkých 24 hodín súčasne.

Jediná ruka si zaslúži individualitu a dizajnérom sa táto ambícia naozaj podarila. Je štíhly, dlhý, pri rôznych uhloch pohľadu mení krásne tóny modrej. Striedma dekorácia v podobe dvoch menších a jedného väčšieho kruhu v mieste ukotvenia evokuje starožitné vreckové hodinky. Delikátnosťou je veľmi jemná šípka, ktorá je na vrchole ručičky a ktorá dokonale koketuje s typografiou indexov v dvanásťhodinovom formáte.

Tie sú doplnené menšími indexmi v dvadsaťštyrihodinovom formáte, a aby toho nebolo málo, pre každú polhodinu je uvedená aj číslica. Spolu s ručičkou pôsobia modré indexy dokonale harmonickým dojmom, ale jemnejšia typografia si vyžaduje oko pravého sokola; to moje už na túto úlohu nestačí.

MeisterSinger Neo predstavenie – Znovu a lepšie
15.5.2024 - Eliška Měrková
MeisterSinger Neo predstavenie – Znovu a lepšie

Volám sa enamel, hovorte mi smalt

Hoci som už predstavil ciferník, stále som neodhalil hlavné a jedinečné vlastnosti, ktorými disponuje a ktoré si nejeden bystrý čitateľ určite vydedukoval už len z názvu hodiniek. Aj keď pojem "smalt" nie je veľmi známy, vedzte, že ide o starý známy smalt alebo email.

Práve táto povrchová úprava v jemnom odtieni slonovinovožltej farby pôsobí na hodinkách doslova čarovne a ani tu mi nedá neodkázať na starožitné skvosty z dielní hodinárov. To sa skrátka na ciferníku v dnešnej dobe len tak nevidí.

MeisterSinger Perigraph recenzia – Keď jednoduchosť prekoná zložitosť
4.10.2023 - Aleš Pavelek
MeisterSinger Perigraph recenzia – Keď jednoduchosť prekoná zložitosť

Okrem loga výrobcu a označenia "Edition Enamel 1Z" nehľadajte na vychvaľovanom ciferníku nič zvláštne, ba ani obyčajné. Chýba komplikácia dátumu alebo dňa v týždni, ako aj sekundová ručička, vďaka čomu budú hodinky na niekoho pôsobiť možno až príliš staticky.

Všetko je starostlivo uložené v puzdre z nehrdzavejúcej ocele, spracovanom na vysokej úrovni remeselného spracovania a zakončenom oblúkovým zafírovým sklíčkom. Povrchová úprava puzdra je kombináciou matného a lesklého povrchu a jeho veľkosť je, ľudovo povedané, tak akurát. Šírka 43 mm sa na zápästí nestratí, ale zároveň nepôsobí agresívne a hodinky si zachovávajú spoločenský štýl, podčiarknutý vysokou eleganciou. Výšku necelých 12 mm (resp. 11,5 mm) považujem na hodinky s automatickým strojčekom za veľmi solídnu.

Čas sa spoľahlivo nastavuje minimalisticky spracovanou korunkou na pravej strane, ktorej na to stačí jeden ťah. Pri korunke zdobenej logom výrobcu sa doslova rozplývam nad dokonalým pocitom pri jej otáčaní, a teda naťahovaní strojčeka. V každom jej cvaknutí je cítiť vynikajúcu mechaniku a jemnosť, ktorú toto ovládanie ponúka.

Skutočne krásnu podívanú potom poskytuje pohľad zdola na priehľadný ciferník. Otvor nad ním je nezvyčajne veľký a cez neho možno pozorovať strojček zdobený modrými detailmi a hmatník zdobený prvkami Côtes de Genève.

Všetky tradičné informácie o použitých materiáloch a odolnosti voči tlaku vody do 5 barov (t. j. do hĺbky 50 metrov) možno vyčítať po tenkom obvode ciferníka, ktorý držia štyri skrutky. Je tu však jeden veľmi dôležitý detail. Je to miesto, kde sa nachádza sériové číslo hodiniek.

Áno, tušíte správne, rovnako ako jeho predchodca z roku 2004 je aj táto kolekcia prísne limitovaná. Na rozdiel od prvej edície, v ktorej uzrelo svetlo sveta celkovo 30 kusov, tentoraz nemeckí majstri vyrobili len dvadsaťštyri exemplárov! Majitelia sa preto môžu tešiť na veľmi exkluzívny a čoraz cennejší kúsok vo svojej zbierke.

Príliš tvrdá kvalita

Nemôžeme nespomenúť takú podstatnú súčasť, akou je remienok. V prípade modelu Enamel 1Z je vyrobený z poctivej prešívanej kože a má šírku 20 mm. Koža remienka ma prekvapila svojou až nepríjemnou tvrdosťou a hodinky sa mi počas nosenia na zápästí nezdali príliš pohodlné. Táto vlastnosť sa snáď v priebehu používania zlepší.

Remienok je zakončený motýľovou sponou s poistkou, a hoci nie som veľkým fanúšikom tejto technológie, musím uznať, že spona zdobená logom je perfektne spracovaná a pôsobí bezpečne.

Opäť unikát

Finále je tu a teraz už asi tušíte, že limitovaná edícia MeisterSinger Enamel 1Z si ma získala. Okrem nie úplne pohodlného remienka a pre niekoho možno príliš statického ciferníka (veľmi subjektívny dojem) by som na ňom ťažko hľadal chybu.

Princíp zobrazovania času jednou rukou je nielen návykový, ale aj veľmi príjemný a prináša nádherný pokoj a pohodu aj do veľmi aktívneho a hektického dňa. Pohľad na krásny smaltovaný ciferník je doslova lahodný pre oko, rovnako ako veľkolepý pohľad na nádherne spracovaný strojček. Trochu vyššiu cenu možno ospravedlniť nielen celkovým špičkovým spracovaním, ale predovšetkým vysokou exkluzivitou limitovanej edície 24 kusov na celej planéte.

Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd
25.1.2022 - Agáta Vřeská
Príbeh značky MeisterSinger – Dokonalosť nepríde počas niekoľkých sekúnd

Zdroje fotografií: Hodinky 365, Oficiálny výrobca

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku