Meranie krvného tlaku chytrými hodinkami

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Dominik Hok | 21.8.2023 | 3 MIN

Meranie srdcovej frekvencie, okysličenie krvi, EKG... Tieto možnosti merania sú na inteligentných hodinkách pomerne známe, ale meranie krvného tlaku je relatívnou novinkou. Ako to funguje a aká je jeho presnosť?

Prečo je dobré merať krvný tlak?

Čo je to vlastne krvný tlak? Je to sila, ktorou krv pôsobí na steny vašich tepien. Vyjadruje sa v tzv. torroch (milimetroch ortuťového stĺpca), ktorých jednotkou je mmHG. Systolický tlak sa meria pri sťahovaní ľavej komory a diastolický tlak sa meria medzi sťahmi. Zdravá hodnota tlaku pre dospelého človeka je 120/80. Ak sú hodnoty dlhodobo vyššie ako 140/90, ide o hypertenziu. Naopak, ak sú hodnoty dlhodobo nižšie ako 100 / 65, hovorí sa o hypotenzii.

Hypotenzia je síce nepríjemná (môžete pociťovať závraty a dokonca aj mdloby), ale nie je život ohrozujúca. Čo sa nedá povedať o hypertenzii.

Meranie krvného tlaku je dôležité, pretože príliš vysoký tlak môže zasahovať do srdcových ciev a môže viesť ku kardiovaskulárnym ochoreniam alebo mozgovej príhode. Vysoký krvný tlak sa v skutočnosti nazýva "tichý zabijak", pretože o jeho "ničení" nášho tela nemusíme dlho vedieť. Mali by ste si pravidelne merať krvný tlak (ako preventívne opatrenie), aby ste sa uistili, že je všetko v poriadku.

Ako sa meria krvný tlak?

Na meranie krvného tlaku sa používajú tonometre, ktoré sú známejšie pod populárnejším názvom - tlakomery.

Ortuťový tonometer sa skladá z manometra a nafukovacieho balónika s vypúšťacím ventilom. Pri tomto meraní si nasadíte manžetu a začnete nafukovať balónik a hladina ortuti na manometri začne stúpať. Stlačením na približne 140 mmHG zastavíte prietok krvi a pomocou fonendoskopu sa pokúsite počuť zvuk prúdiacej krvi. Keď je prúdenie počuť prvýkrát (Korotkovove zvuky), je to hodnota systolického tlaku; keď zvuky vymiznú, je to diastolický tlak.

Aneroidný tonometer funguje podobne, pričom fonendoskop je nahradený reproduktorom a ortuť pružinou.

Medzi najznámejšie dnes patria automatické oscilometrické tonometre, pretože nepotrebujeme niekoľko kusov zariadení, ale všetko je obsiahnuté v jednom. Toto zariadenie samo nafúkne manžetu a vypočíta tlak na základe oscilácie tlaku nad stlačenou tepnou.

Ako merajú krvný tlak inteligentné hodinky?

Je dôležité spomenúť, že inteligentné hodinky si vždy vyžadujú úvodnú kalibráciu s tlakomerom a vyžadujú dva snímače - EKG a snímač srdcovej frekvencie. Tieto dva snímače sa totiž dajú použiť na výpočet času, za ktorý krv prejde zo srdca na zápästie. EKG zaznamenáva elektrický výboj srdca a snímač srdcovej frekvencie prietok krvi cez zápästie. Čím vyšší je tlak, tým rýchlejšie krv prúdi.

Meranie EKG pomocou smart hodiniek – Ako to funguje?
18.3.2024 - Dominik Hok
Meranie EKG pomocou smart hodiniek – Ako to funguje?

Väčšinou teda prebiehajú 3 kalibračné merania, pri ktorých hodinky merajú rýchlosť prietoku krvi a my zadávame skutočnú hodnotu krvného tlaku nameranú tlakomerom. Pomocou týchto troch meraní sa uskutoční kalibrácia rýchlosti prietoku krvi na tlak krvi.

Jedinou výnimkou sú hodinky Huawei Watch D, ktoré používajú nafukovaciu manžetu, a preto fungujú na základe automatického oscilometrického tonometra. Sľubuje preto oveľa väčšiu presnosť ako inteligentné hodinky využívajúce snímač srdcového tepu a EKG.

Huawei Watch D recenzia – Merajú tlak pomocou manžety v remienku
6.12.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch D recenzia – Merajú tlak pomocou manžety v remienku

Ktoré značky inteligentných hodiniek dokážu merať krvný tlak?

Najpresnejším zariadením sú určite hodinky Huawei Watch D, pretože využívajú princíp oscilometrie. Ďalšou značkou je Samsung, ktorý využíva princíp merania prietoku krvi, ale ten nie je taký presný ako meranie z hodiniek Watch D.

Smart hodinky Samsung po novom merajú EKG a krvný tlak
6.4.2021 - Dominik Hok
Smart hodinky Samsung po novom merajú EKG a krvný tlak

Úprimne povedané, existuje veľa "no-name" čínskych inteligentných hodiniek, ktoré to tiež dokážu, ale nedôveroval by som im. Zároveň najviac dôverujem spoločnosti Huawei a v tesnom závese za ňou je Samsung.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre