» Blog » Mido

Mido Ocean Star 200C Carbon predstavenie – Prvá Mida z karbónových vlákien

Tagy: Predstavenie | Mido | Pánske | Klasické | Potápačské

Eliška Měrková | 28.5.2024 | 4 MIN

Každé leto značky súťažia o to, kto dokáže najzaujímavejšie oživiť svoju kolekciu potápačských potrieb. Tento rok si dali záležať a jednou z hviezd športových noviniek je určite model Mido Ocean Star 200C Carbon. Limitovaná edícia vyrobená z netradičného, supermoderného materiálu, ktorú u značky Mido vidíme po prvýkrát. A že majú tieto hodinky šťavu!

Švajčiarska značka Mido sa zameriava na vyslovene klasické, sofistikované mechanické hodinky a nikdy si nepotrpela na náročné kúsky. Až donedávna – pokiaľ ide o novinky na jar a leto 2024, aj Mido začína posúvať hranice.

Začali farebným modelom Mido Multifort TV, ktorý všetkým vyrazil dych, a pokračujú modelom Ocean Stary s moderným, mimoriadne športovým duchom.

Pozrite si našu recenziu:

Hodinky nám však nedali do našej stálej zbierky – ide o limitovanú edíciu, ktorá je obmedzená len na 888 kusov.

Čo presne teda dostane do rúk týchto 888 šťastlivcov? Potápačský dizajn v typicky "mido" oranžovo-čiernej farebnej kombinácii (ktorá je na hodinkách sakramentsky sexy) a ultraľahké puzdro zo špeciálne upraveného karbónu. Aj s remienkom vážia hodinky len 122 g, a to napriek pomerne veľkým rozmerom puzdra 42,5 × 49,04 × 12,3 mm.

A keď už hovoríme o rozmeroch, rozstup medzi uškami je univerzálnych 22 mm. Čo sa hodí, keď chcete remienok vymeniť za akýkoľvek iný. A treba poznamenať, že sa to bude hodiť, pretože hodinky svojím dizajnom a odolnosťou vyslovene lákajú na športové a náročnejšie používanie.

A práve na to spoločnosť Mido myslela a k hodinkám poslušne pribalila náhradný remienok. Prvý je čierny, gumový a s potápačskou nadstavbou. Zaujímavá je na ňom preklápacia oceľová pracka, ktorá nie je na gumených remienkoch všeobecne veľmi bežná. Druhý remienok je textilný (s odolnou syntetickou podšívkou), na ktorom oceňujem drobný oranžový detail – malý detail, ale naozaj štýlový. Oba remienky sa dajú ľahko vymeniť pomocou rýchloupínačov.

Materiál ako funkčný a dizajnový prvok

Spoločnosť Mido sa so svojimi potápačskými hodinkami po prvýkrát pustila do vôd karbónových hodiniek. A práve puzdro z uhlíkových vlákien výrazne umocňuje športový dojem a dodáva hodinkám osobitý charakter, ktorý je na nich taký príťažlivý.

Ide o takzvaný kovaný uhlík, technológiu, pri ktorej sa používa pasta z vlákien zmiešaná so živicou. Materiál sa potom stlačí, čím sa vytvorí jedinečný vzorovaný povrch s náhodne umiestnenými uhlíkovými vláknami. Takéto puzdro je potom nielen veľmi ľahké, ale aj odolné voči poškriabaniu a vonkajším vplyvom. Navyše je každé puzdro jedinečné, pretože jeho štruktúra je unikátna.

"Mramorovaný" karbón sa potom opakuje na puzdre aj na ciferníku. A musím povedať, že takéto hodinky jednoducho nestarnú.

S karbónom potom príjemne kontrastuje lesklá oceľová luneta s čiernou PVD úpravou a čiernou keramickou vložkou, ktorá nesie typickú 60-minútovú stupnicu pre potápačov. Pekným detailom je označenie prvých 15 minút dynamickou oranžovou farbou.

V tmavších podmienkach sa rozsvieti luminiscenčný nulový bod lunety. Ten má povrchovú úpravu Super-LumiNova, ako aj veľké aplikované indexy.

Sklo nie je ničím iným ako zafírom, má obojstrannú antireflexnú vrstvu. Samozrejmosťou je aj skrutkovacia korunka, ako aj ciferník, na ktorom vidíme typické gravírovanie hviezdice, ktoré pripomína dlhú tradíciu potápačov Mido.

Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou
10.1.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou

Nápisy na dýke tiež potvrdzujú, že ide o čisté grebene do 200M. Nenájdeme tu však oficiálny certifikát na potápanie.

To, čo si však Mido nechal certifikovať, je presnosť. Keďže sa hodinky pýšia prestížnou certifikáciou COSC, musia si udržať odchýlku -4/+6 sekúnd za deň, a to sa im určite darí.

Chronometre – Čo je certifikácia COSC a stojí za to si za ňu priplatiť?
21.3.2024 - Eduard Tomas
Chronometre – Čo je certifikácia COSC a stojí za to si za ňu priplatiť?

Vo vnútri beží typický kaliber Mido 80 (vychádza z ETA C07.821), ktorý je vybavený silikónovým závitom, vďaka ktorému je strojček odolný voči účinkom magnetizmu. Samotný strojček má potom zníženú frekvenciu 3 Hz (a tým aj zníženú plynulosť sekundovej ručičky), ale zato sa zvýšila rezerva energie na 80 hodín.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Stojí za to

Jedinečné puzdro, športový šmrnc... Áno, karbónové Ocean Stary sa Midu naozaj vydarili! A ak by som mal nájsť alternatívu, bolo by to dosť ťažké. Ale nie je to nemožné. Ako prvý mi napadol Edox CO-1 Carbon Diving, kde výrobca zvolil rovnaký materiál aj farebnú kombináciu.

Ak ste fanúšikom hodiniek G-Shock a digitálnych hodiniek a zaujal vás jedinečný karbón s mramorovaním, pozrite si hodinky Casio G-Shock GCW-B5000.

Najzaujímavejšou alternatívou sú však podľa môjho názoru švajčiarske hodinky Tissot Sideral S.

Tissot Sideral S recenzia - Farebné retro, na ktoré sme všetci čakali
22.8.2023 - Aleš Pavelek
Tissot Sideral S recenzia - Farebné retro, na ktoré sme všetci čakali

Musím však uznať, že Midu sa podaril o kvapku lepší kúsok a karbónové Ocean Stary vyzerajú akosi... luxusnejšie. Rovnako ako všetko ostatné, čo Mido vyrába. A práve preto sa oplatí prísť si túto limitovanú edíciu aspoň vyskúšať... a prinajmenšom si ju zaobstarať do svojej zbierky. ;) Veď na svete nie je veľa takýchto kúskov.

Mido Ocean Star 200C recenzia – Špičkové spracovanie a zvlnený číselník
30.6.2021 - Agáta Vřeská
Mido Ocean Star 200C recenzia – Špičkové spracovanie a zvlnený číselník

Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 recenzia – Vysnená štyridsiatka je tu
29.4.2024 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 recenzia – Vysnená štyridsiatka je tu

Mido Ocean Star M026.907 recenzia – Malé, ale šikovné
19.8.2024 - Jakub Pitucha
Mido Ocean Star M026.907 recenzia – Malé, ale šikovné

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku