» Blog » Mido

Mido to jednoducho vie! Najnovšie Ocean Star ako parádne hodinky na leto (jeseň, zima, ale aj jar)

Tagy: Recenzie | Mido | Pánske | Potápačské

Jakub Pitucha | 19.8.2024 | 3 MIN

Švajčiarska značka Mido naozaj vie, čo robí. A za posledný rok nám to dokázala už niekoľkokrát. Napríklad karbónovými Ocean Star alebo takzvanými televízormi, ktoré sa stali doslova kultovým artiklom. Niet sa čomu čudovať, vždy to bola značka, ktorá išla svojou vlastnou cestou. Značka, kde si dávajú skutočne záležať na detailoch a len málokedy nájdete na ich modeloch nejakú súčiastku, ktorá by bola mimo. A dnes sa pozrieme na najnovší prírastok do ich rodiny Ocean Star, model Mido Ocean Star M026.907. Malé, ale šikovné hodinky, ktoré ma veľmi príjemne prekvapili.

Značka Mido je tak trochu mojou obľúbenou značkou – v skutočnosti sa musím priznať, že sám nie som veľkým fanúšikom švajčiarskych hodiniek. No, dalo by sa povedať, že vôbec nie som... O to viac ma však značka Mido oslovuje a je hrdou výnimkou. Preto sa budem snažiť byť vo svojej recenzii úplne nezaujatý... Ale nesľubujem, že sa mi to podarí.

Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou
10.1.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Mido – Mechanické skvosty inšpirované architektúrou

Prvý dojem

Hodinky na mňa urobili veľký dojem už pri prvom nasadení. Je to najmä vďaka (na potápača) slušnej veľkosti, ale aj výške. Hodinky totiž merajú príjemných 39 mm na šírku, 45,6 mm od ucha k uchu a len 10,5 mm na výšku. Ide teda o hodinky, ktoré ľahko vkĺznu pod rukáv košele.

Od veľkosti puzdra plynule prechádzame k jeho spracovaniu – aj tu si spoločnosť Mido dala záležať. Vyzdvihnúť musím najmä vynikajúcu súhru brúsených povrchov a leštených hrán. Leštenú povrchovú úpravu nájdete aj na okrajoch všetkých stredných článkov náramku. Ten je široký 20 mm a pýši sa dvojitými rýchlospojkami, s ktorými bude výmena náramku za kožený alebo gumený remienok hračkou.

Mido Ocean Star 200C Carbon predstavenie – Prvá Mida z karbónových vlákien
28.5.2024 - Eliška Měrková
Mido Ocean Star 200C Carbon predstavenie – Prvá Mida z karbónových vlákien

Potápačské pomôcky pre "nepotápačov"

Pri náramku ešte chvíľu zostaneme aj my. Chcel by som pochváliť použitie plných koncoviek, článkov a tiež flipové zapínanie, ktoré je navyše vybavené skvelou vychytávkou – posuvným potápačským nadstavcom.

6 NAJ: Pánske potápačské hodinky
30.8.2021 - Agáta Vřeská
6 NAJ: Pánske potápačské hodinky

Možno si teraz hovoríte, na čo je takáto spona dobrá, ak sa s hodinkami určite nebudete potápať. Potápačské predĺženie však môže byť užitočné aj pre bežných smrteľníkov. Napríklad v sparný letný deň, keď vám ruka striedavo opúcha a "špliecha" spolu s vami, keď vymieňate chladné klimatizované miestnosti za neznesiteľné teplo na slnku, vždy oceníte možnosť nastaviť si náramok presne podľa svojich predstáv v priebehu niekoľkých sekúnd. Ja sám mám na svojich hodinkách s kovovým náramkom tiež predĺženie a nedal by som naň dopustiť.

Morská hladina na zápästí

Prejdime k hlavnému ťaháku hodiniek – ciferníku. Zdobí ho totiž 3D efekt pripomínajúci morské vlny. Model, ktorý mám na recenziu, je vyvedený v modro-čiernom gradiente s výhľadom na modro-čiernu "batmanovskú" lunetu. Hodinky majú dobre viditeľné leštené indexy, leštené "batonové" ručičky a nenápadné okienko dátumu na 3. hodine.

Od pandy, cez batmana až po pepsín. Sprievodca zaujímavými názvami hodiniek a bežnými prezývkami
24.5.2023 - Agáta Vřeská
Od pandy, cez batmana až po pepsín. Sprievodca zaujímavými názvami hodiniek a bežnými prezývkami

Krása ciferníka vynikne vďaka hlavnému ťaháku značky Mido, a to zafírovému sklíčku s obojstrannou antireflexnou vrstvou. Vďaka tomu sa v určitých polohách zdá, akoby na hodinkách nebolo vôbec žiadne sklo.

Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vôbec prvé certifikované potápky od Tissotu

Luneta hodiniek je otočná v jednom smere so 120 polohami. Jej hladký chod a príjemné "cvaknutie" by jej mohli závidieť mnohé drahšie a prestížnejšie značky hodiniek. Na 12. hodine sa nachádza luminiscenčná bodka.

Jednu malú výčitku si musím k hodinkám dovoliť, a to výber materiálu. Luneta je totiž "len" hliníková a myslím si, že prechod na keramiku alebo lesklý minerál, aký nájdeme na konkurencii od Tissotu, by hodinkám pristal oveľa viac.

Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 recenzia – Vysnená štyridsiatka je tu
29.4.2024 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 recenzia – Vysnená štyridsiatka je tu

Čo tiká vo vnútri?

A čo hodinky poháňa? To zistíme už pri pohľade na ciferník, kde nájdeme nápis "CALIBER 72". A hoci to môže znieť honosne, ide o klasický strojček ETA A31.111 spoločnosti Swatch Group, mierne upravený a rokmi preverený strojček ETA 2892-2. Hlavným vylepšením oproti pôvodnej verzii je 72-hodinová "týždňová" rezerva chodu, ktorá bola dosiahnutá znížením frekvencie zotrvačníka na 25 200 úderov za hodinu (z pôvodných 28 800).

Tento kaliber je, samozrejme, vybavený obojstranným automatickým naťahovaním, ručným naťahovaním a hackovaním a je osadený 21 kameňmi.

Stojí tento "Miďácky" počin za to?

Pre mňa určite áno. Pretože Mido opäť dokázalo, že hodinky vyrábať vie a naservírovalo nám parádny letný kúsok. Zároveň sa však tieto "oceánske hviezdy" nestratia ani v inom ročnom období – okrem bazéna ich môžete nosiť k ležérnemu outfitu rovnako ako ku košeli a saku. Sú to všestranné a zábavné hodinky, ktoré boli vyrobené s ohľadom na detaily. A to všetko podčiarkuje vynikajúca 72-hodinová rezerva chodu a 200-metrová vodotesnosť.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Novinka Júl
1 110 € skladom
Novinka Júl
1 110 € skladom
Novinka Júl
1 110 € (doručíme do 7.10.)
Novinka Júl
1 189 € (doručíme do 7.10.)