» Blog » Mondaine

Príbeh značky Mondaine – Cesta najslávnejších staničných hodín na zápästí

Tagy: O značke | Mondaine | Klasické

Agáta Vřeská | 8.8.2024 | 14 MIN

Všetky vyzerajú rovnako. Áno, hodinky Mondaine sú jedinečné svojím minimalistickým dizajnom, ktorý sa niekomu môže zdať až nudný. Ale keď viete, čo predstavujú... Je to ako objaviť vianočný darček v lete.

Obsah článku

Švajčiarsko je známe mnohými vecami: krásnou prírodou, čistými ulicami, lahodnou čokoládou a samozrejme výrobou hodiniek. Je však známe aj svojou presnou a efektívnou dopravou. V čase, keď mnohé krajiny investovali do čo najrýchlejších vlakov, Švajčiarsko investovalo do kvality svojich služieb, dokonalej infraštruktúry a presnosti svojich vlakov.

Švajčiarske železnice sú skutočne hrdé na to, že ich vlaky odchádzajú na minútu presne. A už desaťročia im v tom pomáhajú hodiny, ktoré sa stali národným symbolom. To nás spolu s neutíchajúcou túžbou po presnosti privádza k dnešnému príbehu spoločnosti Mondaine. Najprv sa však musíme vrátiť v čase.

Ball nám už ukázal, aké dôležité sú presné hodinky pre cestovanie vlakom. Prečítajte si fascinujúci príbeh spoločnosti Ball.

Najslávnejšie staničné hodiny na svete

Švajčiarska túžba po presnej železničnej doprave nás privádza späť do roku 1944. V tom roku vyhlásili Švajčiarske spolkové železnice súťaž pre svojich zamestnancov. Hlavným cieľom bolo vytvoriť hodiny, ktoré by boli dobre viditeľné po celej stanici, t. j. dokonale čitateľné odkiaľkoľvek. Švajčiarske spolkové železnice si chceli ešte viac zabezpečiť svoju povesť presnosti a zabezpečiť, aby vlaky odchádzali na minútu presne.

S víťazným návrhom ciferníka prišiel inžinier Hans Hilfiker. Jeho koncept bol založený na minimalizme, ktorý bol taký dokonalý, že sa stal ikonickým.

Hans Hilfiker (1901 – 1993) nastúpil do švajčiarskych železníc v roku 1932. Už po roku pôsobenia v spoločnosti navrhol prvú verziu svojich hodiniek, ale až neskôr pridal ďalšie ručičky a vytvoril dizajn, ako ho poznáme dnes.

Okrúhly biely ciferník, kontrastné čierne štvorcové indexy, hrubé čierne ručičky. Ale predovšetkým červená sekundová ručička zakončená červenou "bodkou" sa stala poznávacím znamením. Hilfiker sa pri tvorbe lízatkovej ručičky inšpiroval signálmi pre sprievodcov, t. j. červenými ručičkami, ktoré používajú sprievodcovia pri vypravovaní vlakov.

Tento koncept prijal za svoj a Hilfikerove hodiny nahradili hodiny na železničných staniciach v celom Švajčiarsku. Stali sa oficiálnymi hodinami Švajčiarskych federálnych železníc. Dizajn bol praktický aj estetický. Zaručoval bezchybnú čitateľnosť a do bodky spĺňal zadanie.

Foto: www.sbb.ch

Foto: www.sbb.ch

Nejde len o dizajn. Ani o to, že jeho geniálna jednoduchosť a triezvosť ho robili nadčasovým (ale je). Je to o tom, že tento konkrétny dizajn sa stal symbolom. Symbolom legendárnej precíznosti švajčiarskych hodiniek (a hodiniek), ktorá je známa po celom svete. Hilfiker vytvoril archetyp švajčiarskej presnosti.

Švajčiarske spolkové železnice boli založené v roku 1902 a od roku 1999 sú vedené ako akciová spoločnosť, ktorej 100 % akcií vlastní štát. Označujú sa tromi skratkami: v nemčine Schweizerische Bundesbahnen (SBB), vo francúzštine Chemins de fer fédéraux suisses (CFF) a v taliančine Ferrovie federali svizzere (FFS). Práve tieto skratky sú súčasťou oficiálneho loga, ktoré nájdete aj na väčšine hodiniek Mondaine.

To, že ikonickosť dizajnu nie je len prázdnym klišé, ktoré si môžete prečítať v propagačných materiáloch každej druhej značky, dokazuje napríklad slávny prípad Apple. V roku 2012 počas aktualizácie systému iOS6 použila spoločnosť Apple ciferník, ktorý nápadne pripomínal Hilfikerove hodiny. Dizajn však vlastnila spoločnosť SBB, takže Apple neskôr v tom istom roku zaplatil vysokú pokutu 21 miliónov dolárov za plagiátorstvo.

Príbeh Hilfigerovho dizajnu švajčiarskych hodín nechýba v žiadnej z obsiahlejších kníh o dizajne vrátane unikátnej Phaidon DesignClassics. Zapísal sa však aj do histórie hodiniek, takže napríklad v publikácii Cult Watches z roku 2008 nájdete model Mondaine. A o tom, že je považovaný za symbol švajčiarskeho ducha, svedčí aj fakt, že bol zaradený do knihy Swissness, zaoberajúcej sa povestnou nálepkou "swiss made", alebo možno aj to, že bol na oficiálnych poštových známkach.

Ak budete niekedy cestovať vlakom po Švajčiarsku, určite si všimnite hodiny. V roku 1994 boli dokonca vyrobené 4 metre vysoké hodiny, ktoré stoja v centrálnej hale stanice v Zürichu, známej ako "meeting point", teda akési miesto stretnutia, pretože ak je niečo, čo v dave stoviek prúdiacich cestujúcich nemôžete prehliadnuť, sú to práve tieto hodiny.

4 metry vysoké hodiny Mondaine na curyšškém nádraží. Foto: houseofswitzerland.org

Štyri metre vysoké hodiny Mondaine na zürišskej stanici. Foto: houseofswitzerland.org

2 sekundy, keď sa zastaví čas

Okrem dizajnu sú hodiny známe aj svojou jedinečnou funkciou pohybu. Tá bola vytvorená špeciálne pre Hilfikerove hodiny v spolupráci s výrobcom hodín Mobatime v roku 1955.

Trik spočíval v tom, že sekundová ručička absolvovala svoju 360-stupňovú cestu okolo ciferníka za 58 a pol sekundy (namiesto obvyklých 60 sekúnd). Potom sa zastavila na 12. hodine a čakala. Zároveň sa do všetkých hodín na poschodí prostredníctvom telefónnych káblov privádzal elektrický signál z centrálnych hodín, ktorý im prikázal synchronizáciu. Minútová ručička sa teda posunula o krok dopredu a sekundová ručička sa opäť rozbehla.

Tým sa zabezpečilo, že všetky staničné hodiny bežali na minútu presne, keďže odchody vlakov sa neriadili sekundami, ale minútami. V istom zmysle išlo o harmonizáciu švajčiarskych železníc. A na necelé dve sekundy ste mohli mať pocit, že sa čas zastavil.

Tento koncept je rovnako jednoduchý a dômyselný ako samotný dizajn hodín. A rovnako ako dizajn, aj tento koncept bol pretavený do hodiniek v podobe kolekcie Mondaine Stop2Go. Áno, je čas prejsť k hodinkám.

Mondaine Stop2Go recenzia – Hodinky, ktoré tikajú tak trochu po svojom
4.9.2024 - Jakub Pitucha
Mondaine Stop2Go recenzia – Hodinky, ktoré tikajú tak trochu po svojom

Ako spoločnosť Mondaine priniesla staničné hodiny na zápästie

Staničné hodiny vo Švajčiarsku sú príbehom samým o sebe. Ale ako doň zapadá značka s menom Mondaine?

Spoločnosť Mondaine založil Erwin Bernheim v 50. rokoch minulého storočia. Vznikla prevzatím hodinárskej spoločnosti Neuchatel Watch Company, založenej v roku 1928, ale pôvodne sa zaoberala najmä ďalším predajom zakúpených hodiniek.

V 70. rokoch 20. storočia spoločnosť Mondaine údajne ako prvá prišla s analógovými hodinkami so solárnym pohonom. A odvtedy sa značka výrazne angažuje v oblasti udržateľnosti a environmentalistiky.

Zlomovým a pre nás druhým kľúčovým bodom v našom príbehu však bol rok 1986, keď spoločnosť Mondaine získala súhlas švajčiarskych železníc na používanie licencovaného dizajnu pre svoje staničné hodiny.

234,00 € (doručíme do 6.11.)

Tak sa začal písať skutočne slávny príbeh hodiniek Mondaine: rodina Berheimovcov sa rozhodla preniesť už zavedený ikonický dizajn zo železničnej stanice na zápästie.

Inšpirovali sa nielen dizajnom, ale aj funkciou stop2go, hoci výrobu týchto modelov ukončili v roku 2001 a opäť sa k nim vrátili až v roku 2013.

699,00 € (doručíme do 6.11.)

Dnes je táto čisto švajčiarska značka, ktorá sa pýši svojím švajčiarskym pôvodom a ekologickým zmýšľaním, legendárna. Známy dizajn tomu, samozrejme, napomáha, ale ujala sa myšlienka - vziať najznámejšie staničné hodiny a premeniť ich na náramkové hodinky.

V rovnakom dizajne nájdete aj nástenné hodiny (dokonca aj inteligentné) alebo stolové hodiny. A okrem Mondaine vlastní spoločnosť aj niekoľko ďalších značiek hodiniek vrátane Pierre Cardin a M-Watch.

Čo ste však možno nevedeli, spoločnosť Mondaine kúpila v roku 2006 50 % podiel v spoločnosti Luminox. Tento krok mal predovšetkým strategický význam, pretože sa jej otvorila lepšia cesta do Ameriky. O desať rokov neskôr odkúpila zvyšok spoločnosti a dnes sa Luminox, rovnako ako Mondaine, pýši označením Swiss Made. A rovnako ako Mondaine, aj Mondaine Watch Ltd. sa zaviazala k udržateľnej výrobe a šetrnému prístupu k životnému prostrediu. V súčasnosti predstavuje Luminox hlavný zdroj príjmov spoločnosti Mondaine Watch Ltd.

LUMINOX „Every Second Counts“ alebo robustné svetlušky
10.11.2021 - Jaroslav Holeš
LUMINOX „Every Second Counts“ alebo robustné svetlušky

Zastav sa, kým pôjdeš ďalej. Unikátny koncept Stop2Go

Hodinky Mondaine spoznáte s istotou. Nemožno si ich pomýliť. Nikdy im nechýba tá červená ručička, netradične zakončená červenou bodkou.

Hodinky sú vyhľadávané tými, ktorí poznajú ich príbeh, aj tými, ktorí na ne narazia vďaka ich dokonalej čitateľnosti. A tiež tí, ktorí túžia po jedinečnej funkcii stop2go, odkazujúcej na funkciu staničných hodín vo Švajčiarsku.

Spoločnosť Mondaine ich začala opäť vyrábať v roku 2013. Hodinky majú v skutočnosti dva samostatné motory, pretože hodinová a minútová ručička sa pohybujú na iných prevodoch ako sekundová ručička.

Prvé modely mali namiesto tradičnej korunky akúsi páčku, ktorá sa používala na nastavenie pohybu.

Súčasná kolekcia ju má zapustenú do puzdra, takže na prvý pohľad to vyzerá, akoby hodinky nemali žiadny systém nastavovania. Vďaka priloženej koncovke je však nastavenie hodiniek jednoduché a veľmi intuitívne.

Hodinky Stop2Go sú jedným z mála modelov s quartzovým strojčekom, ktorý má pravdepodobne šancu zabrnkať na strunu zarytých milovníkov strojčekov. Vždy, keď sa pozriete na hodinky a červená signalizácia sa blíži k plnému stavu, pocítite potrebu počkať. Čakať na ten moment, keď sa čas na dve sekundy zastaví.

699,00 € (doručíme do 6.11.)

Je to nádherný pocit. Zábavný a svojím spôsobom veľmi upokojujúci. Akoby vám to dalo dve sekundy navyše, aby ste sa mohli nadýchnuť a potom sa vrátiť k práci. Len sa nečudujte, ak počas tohto rituálu občas zabudnete skontrolovať čas.

Túžba konať dobro – Najudržateľnejšie hodinky na svete

Ak sa zaujímate o dizajn, pravdepodobne už viete prakticky všetko z dnešného článku. Ak vám však okrem dizajnu leží na srdci aj dobro našej planéty, filozofia udržateľnosti spoločnosti Mondaine vám vyrazí dych.

Od okamihu, keď otvoríte škatuľku, pochopíte, že Mondaine chce ponúknuť zážitok, ale nie za cenu ničenia planéty. Samotná škatuľka obsahuje viac ako 50 % udržateľných materiálov. Ale to je len začiatok.

Podobne ako niektoré iné značky, aj Mondaine používa pri výrobe hodiniek udržateľné zdroje. Podobne ako Casio Shi Swatch, aj Mondaine si obľúbila ricínový olej a používa ho na výrobu puzdier v rade Essence.

206,00 € (doručíme do 6.11.)

Hodinky Essence sú ľahko odlíšiteľné od zvyšku kolekcie, najmä použitým materiálom, ktorý je veľmi ľahký, a rýchlo si obľúbite takmer nulovú hmotnosť hodiniek. Ľahko sa farbí, a tak ponúka širokú škálu možností farieb puzdra.

Vegánske remienky sa stali samozrejmosťou aj v iných líniách. Najnovšie spoločnosť Mondaine používa zvyškový odpad z hrozna z vinárskeho priemyslu. Šupky, listy, stopky, to všetko sa stláča a spája s recyklovaným plastom do remienka.

Na dotyk sa to však nedá zistiť a menej skúsené oko by tipovalo klasické teľacie mäso. Sú veľmi príjemné, mäkké, poddajné a len symbol hrozna na vnútornej strane prezrádza ušľachtilú snahu.

Ale aj v modeloch, kde sa stále používa klasická hovädzia koža, Mondaine dbá na to, aby pochádzala z certifikovaných zodpovedných chovov a predovšetkým z mäsového priemyslu, nie z chovov určených na kožu. Od roku 2022 však postupne prechádza na vegánske, plne recyklovateľné "hroznové" remienky.

Medzi ďalšie materiály patrí obľúbený prírodný kaučuk alebo menej bežná kombinácia korku (vnútorná strana) a recyklovaného textilu v rade Essence.

Aj tam, kde by ste to nečakali, prichádza Mondaine s invenciou. Napríklad oceľové puzdrá alebo náramky sú čiastočne vyrobené z recyklovanej ocele. Na kvalite puzdra si to však nevšimnete. Vo svojej surovej jednoduchosti je stále presne také, aké ho potrebujete.

Jednou z veľkých pých Mondaine je jej záväzok uhlíkovej neutrality, ktorý sa spoločnosti podarilo uviesť do praxe. Nie je to však nejaká reakcia na súčasný trend. Spoločnosť Mondaine sa o udržateľnosť zaujíma už od 70. rokov minulého storočia. Postupnými zlepšeniami sa stala nielen jednou z vôbec prvých hodiniek, ktoré sa stali uhlíkovo neutrálnymi pri výrobe aj preprave hodiniek, ale napríklad aj tým, že celá výroba v továrni je poháňaná alternatívnou energiou. A keď sa pozriete na strechu továrne posiatu solárnymi panelmi, budete vedieť, že to myslia vážne.

Ak vás zaujímajú ďalšie podrobnosti, odporúčam ich správy o udržateľnosti, ktoré sú verejne dostupné.

Sprievodca sortimentmi Mondaine

Pri prezeraní kolekcií Mondaine máte pocit, že sú prakticky všetky rovnaké. Áno, ak ste videli jedny hodinky Mondaine, poznáte DNA všetkých. Existujú však jemné nuansy, ktoré sa ukážu ako veľmi zábavné a môžu vám pomôcť rozhodnúť sa, ktorá značka Mondaine je pre vás tá pravá.

Classsic. Ako už názov napovedá, ide o najčistejšiu podobu pôvodných staničných hodiniek prenesenú na zápästie. Puzdro je po stranách rovné a pôsobí až hrubo priemyselne. Ale rovnako účelné ako oficiálne staničné hodiny Mondaine.

Dali by sa označiť aj za vstupnú bránu do sveta Mondaine. Ich cenová dostupnosť z nich robí jednoduchú prvú voľbu, ak si nie ste istí, či sa minimalizmus ujme, ale zároveň po nich nemôžete prestať túžiť. V súčasnosti sú vybavené minerálnym sklíčkom.

The Original. Tu je cítiť väčšiu prepracovanosť puzdra a trochu iný štýl ušiek. Predovšetkým sa tu však ukrýva automatický strojček. Hodinky bývajú mohutnejšie, vyššie, so zafírovým sklíčkom a niektoré ponúkajú magické "podsvietenie".

715,00 € (doručíme do 6.11.)

Back light je patentovaná metóda podsvietenia Mondain, pri ktorej je na spodnej časti ručičiek luminiscenčná vrstva. Vyskytuje sa len na modeloch s bielym ciferníkom a čiernymi ručičkami. Tu spoločnosť Mondaine nechcela luminiscenciou narušiť estetiku hodiniek, ale zároveň zabezpečiť osvetlenie. Ciferník cez deň odráža svetlo do fólie, ktorá potom môže v noci svietiť.

Podsvícení Back light, které má Mondaine patentované.

Osvetlenie zadného svetla, ktoré si spoločnosť Mondaine nechala patentovať.

Evo2. Nadväzuje na prvú kolekciu Evo(lution). Ide o dizajnovo veľmi širokú škálu, ktorá ponúka quartzové aj automatické modely. Hlavným rozdielom oproti modelom Classic alebo The Original je tvar puzdra, ktoré je na boku zaoblené. Má elegantnejší, subtílnejší vzhľad. Rozhodne sa nebojí farieb a vďaka rôznym veľkostiam osloví ženy, ktoré hľadajú naozaj malé, ale dokonale čitateľné hodinky. Výhodou je zafírové sklíčko.

Essence. S hodinkami Essence získate maximálnu udržateľnosť, akú môže spoločnosť Mondaine ponúknuť. Puzdrá sú vyrobené z ricínového oleja v kombinácii s recyklovaným plastom a remienky sú tiež plne recyklované. Typické je použitie korku, pod ktorým by sa ruka nemala potiť. V hodinkách je použité minerálne sklo.

206,00 € (doručíme do 6.11.)

Petit Cushion. Dlhý čas boli všetky hodinky Mondaine okrúhle, kým dostali možnosť pohrať sa s tvarom puzdra. Reagujú tak na súčasný trend vankúšovitých, mierne retro puzdier. Kolekcia Petit je menšia, takže osloví skôr dámy. Vo vnútri je quartzový strojček Ronda a ciferníky sú kryté zafírom.

Grand Cushion. Podobne ako menšia kolekcia Petit Cushion, aj táto má mohutný tvar puzdra s hranami. Ponúka funkciu stopiek, ktorá do kolekcií Mondaine prináša novú dynamiku a športový charakter. Modely sú quartzové a používajú zafírové sklíčka. Súčasťou aktuálnej kolekcie je vždy remienok a oceľový náramok.

Neo. Funkcia stopiek nemusí byť nevyhnutne v rozpore s minimalistickou koncepciou, čo dokazuje model Neo. Okrúhly tvar puzdra zostal zachovaný, len ciferník bol doplnený o trojkomorové vyobrazenie stopiek. Pandy ciferníka sú kryté zafírovým sklíčkom.

492,00 € (doručíme do 23.9.)

Stop2Go. Pravdepodobne najvyhľadávanejšia obľúbenosť, ktorú budete inde márne hľadať. Nadväzuje na pozoruhodnú funkciu sekundovej ručičky staničných hodín, ktorá sa vždy na 2 sekundy zastavila a po synchronizácii sa opäť spustila. Kremenné strojčeky radu Stop2Go ponúkajú sprostredkovanie rovnakého pocitu pri zachovaní presnosti.

667,00 € (doručíme do 6.11.)

Ako vidíte, z funkčného hľadiska nájdete pri hodinkách Mondaine len to najzákladnejšie. Mechanické strojčeky sú známe Sellity SW-200 a jeho variácie, quartzové modely sa spoliehajú na Rondy. Z prídavných funkcií očakávajte len dátumovku (alebo Big Date), stopky alebo len unikátnu funkciu Stop2Go.

Zaujímavosťou je podsvietenie Back Light na niektorých modeloch, ktoré osvetľuje ručičky zospodu a vytvára tak luminiscenčný "tieň". Základné modely v cenovo najdostupnejšom rade majú minerálne sklíčko, ale väčšina hodiniek Mondaine už má zafírové sklíčko s antireflexnou vrstvou.

Hodinky sú určené na voľnočasové nosenie a zvyčajne majú len základnú vodotesnosť 30 m.

Teraz už viete o hodinkách Mondain všetko. Štýlové, nadčasové švajčiarske hodinky, ktoré majú taký jednoduchý dizajn, že sa nepodobajú na žiadne iné. Dostali vás?

Časová os míľnikov spoločnosti Mondaine a vývoj dizajnu staničných hodiniek

1944 – dizajn švajčiarskych železničných hodín

Hans Hilfiker, švajčiarsky inžinier a zamestnanec Švajčiarskych federálnych železníc, navrhol ikonický dizajn švajčiarskych železničných hodín. Tento dizajn zahŕňal biely ciferník, veľké čierne ručičky a červenú sekundovú ručičku s typickým okrúhlym zakončením.

1951 – Založenie značky Mondaine

Erwin Bernheim založil spoločnosť Mondaine v meste Solothurn vo Švajčiarsku.

1986 – Švajčiarska licencia na dizajn železničných hodín

Značka Mondaine získala oficiálnu licenciu na používanie dizajnu švajčiarskych železničných hodín.

2001 – Uvedenie kolekcie Evo

Bol predstavený rad Evo, ktorý sa vyznačoval jemne zaobleným puzdrom.

2006 – Spolupráca so spoločnosťou Luminox

Spoločnosť Mondaine získala 50 % podiel v spoločnosti Luminox, čo jej umožnilo rozšíriť prístup na americký trh. V roku 2016 prevzala zvyšok spoločnosti a hodinky Luminox sa stali hlavnou súčasťou príjmov spoločnosti Mondaine.

2013 – (Opätovné) uvedenie línie Stop2Go

Spoločnosť Mondaine predstavila prepracovaný model hodiniek s názvom Stop2Go, ktorý napodobňuje dvojsekundovú pauzu sekundovej ručičky na švajčiarskych železničných hodinách.

2016 – Predstavenie kolekcie Essence

Spoločnosť Mondaine uviedla na trh kolekciu Essence - "hodinky budúcnosti", v ktorej je 70 % vyrobených z opätovne použiteľných materiálov.

2019 – CO2 neutralita

Spoločnosť Mondaine uviedla do prevádzky solárnu elektráreň na streche svojho závodu v Biberiste, ktorá pokrýva až 80 % jej ročnej spotreby elektrickej energie. V roku 2020 sa spoločnosť stala prvou klimaticky neutrálnou značkou hodiniek na svete.

2022 – Remienky z vegánskej kože

Spoločnosť Mondaine zavádza remienky z vegánskej kože pre svoju kolekciu Classic, čím postupne nahrádza všetky remienky zo zvierat.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Príbeh značky Junghans – Značka, ktorú preslávil dlhovlnný signál a Bauhaus
29.11.2022 - Agáta Vřeská
Príbeh značky Junghans – Značka, ktorú preslávil dlhovlnný signál a Bauhaus

Swiss made, ilúzia o 100% švajčiarskej výrobe
3.12.2019 - Veronika Skotnicová
Swiss made, ilúzia o 100% švajčiarskej výrobe

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre