» Blog » Mondaine

Mondaine Stop2Go recenzia – Hodinky, ktoré tikajú tak trochu po svojom

Tagy: Recenzie | Mondaine | Klasické

Jakub Pitucha | 4.9.2024 | 4 MIN

Ste fanúšikom minimalizmu? Máte radi hodinky s príbehom? Alebo ste len blázon do vlakov a chcete si zaobstarať vkusný doplnok, ktorý vám každú minútu vyčarí úsmev na tvári ? Potom bude dnešná recenzia určená práve vám. Dnes sa totiž pozrieme na hodinky Mondaine so systémom Stop2Go. Hodinky, ktoré spoznáte na prvý pohľad...

Zo stanice priamo na vaše zápästie

Keby Hans Hilfiker tušil, aký populárny bude jeho dizajn... Tento rok totiž uplynulo viac ako 80 rokov od ich uvedenia na trh a charakteristické čierne obdĺžniky s červenými ručičkami sa na zápästiach nadšencov hodiniek objavujú čoraz častejšie. Nie je to dôkaz nadčasovej myšlienky?

Príbeh značky Mondaine – Cesta najslávnejších staničných hodín na zápästí
8.8.2024 - Agáta Vřeská
Príbeh značky Mondaine – Cesta najslávnejších staničných hodín na zápästí

Okrem oficiálne licencovaného dizajnu sa hodinky v dnešnej recenzii môžu pochváliť ďalším veľkým lákadlom, a to funkciou Stop2Go, ktorá imituje chod švajčiarskych staničných hodín. Každú celú minútu sa na chvíľu zastavia a potom (po signáli z centrálnych hodín) sa v rovnakom čase opäť spustia.

A presne to som zažil vo svojej obývačke, a to som ani nemusel ísť do Švajčiarska. Je to pocit, ktorý s inými hodinkami nezažijete, a sám som sa ho nemohol nabažiť. Bolo to, akoby červená signalizácia dávala ručičkám príkaz na pohyb každú jednu minútu... rovnako ako sprievodca dáva povel na odchod vlaku zo stanice.

Aj druhá ručička napodobňuje plynulý chod svojho vzoru. Na rozdiel od bežných quartzových kalibrov, ktoré vykonávajú len jeden pohyb za sekundu, Mondaine Stop2Go Quartz vykonáva až tri a neskúsený pozorovateľ by si ich dokonca mohol pomýliť s mechanickými hodinkami.

Quartzové hodinky – Ako fungujú a ako sú na tom oproti mechanikám?
30.5.2023 - Eliška Měrková
Quartzové hodinky – Ako fungujú a ako sú na tom oproti mechanikám?

Surový minimalizmus v každom ohľade

Samotné hodinky sú rozpoznateľné na prvý pohľad – od ikonického ciferníka a ručičiek cez puzdro z brúsenej ocele pripomínajúce hokejový puk až po hrubý čierny náramok.

Fotogaléria a sprievodca radom Junghans Max Bill
16.1.2023 - Agáta Vřeská
Fotogaléria a sprievodca radom Junghans Max Bill

I ve tmě na čas uvidíte dobře.

Dokonca aj v tme jasne vidíte čas.

Hodinky na mňa pôsobili ako celok – akoby boli celé vyrobené z jedného kusu materiálu. Popis ciferníka prispieva k celkovému minimalistickému dojmu – nájdeme tu len názov značky, skratku Švajčiarskych spolkových železníc v troch zo štyroch úradných jazykov (nemčina, francúzština, taliančina) a decentný nápis SWISS MADE na šiestej hodine. Samotný ciferník je potom chránený zafírovým sklíčkom s antireflexnou vrstvou.

Hodinky sa veľmi pohodlne nosia, najmä vďaka krátkym ručičkám. Čo sa týka samotných rozmerov, hodinky merajú 47 mm na dĺžku (od ucha k uchu), 41 mm na šírku a 12 mm na výšku.

Hroznový remienok

K pohodlnému noseniu prispieva aj vegánsky náramok (čo bohužiaľ neznamená, že je jedlý ;)). Znamená to, že pri jeho výrobe nebolo ublížené žiadnemu zvieraťu. Na výrobu remienka sa totiž použila zmes odpadu z vinárskeho priemyslu a recyklovaného plastu.

Jablkové hodinky, ale Apple Watch to nie sú, jasný pane
27.11.2020 - Eliška Měrková
Jablkové hodinky, ale Apple Watch to nie sú, jasný pane

A hoci ja sám mám rád remienky z pravej kože, tento vegánsky zázrak ma naozaj príjemne prekvapil.

Tí, ktorí mali na niektorých hodinkách kožený remienok, poznajú nepoddajnosť tohto materiálu. Drvivá väčšina z nich sa totiž musí "opotrebovať", kým si zvykne na oblý tvar zápästia a stane sa naozaj pekným doplnkom. To som pri hroznovom remienku vôbec nepocítil. Napriek svojmu drsnému a robustnému vzhľadu sa okamžite prispôsobil tvaru môjho zápästia. Nosenie týchto hodiniek bolo preto skutočnou baladou, ktorá zmenila moje zaryté predsudky voči vegánskym/eko remienkom.

A vôbec by som sa nebránil tomu, keby aj iné značky dodávali hodinky na remienkoch z podobných materiálov. Ak však naozaj nemáte chuť na hroznový remienok, nemusíte zúfať – vďaka rýchloupínaniu a klasickým rozostupom je výber a samotná výmena nového remienka hračka.

Magická ceruzka

Teraz sa dostávame k samotnému nastaveniu hodiniek. Ako si môžeme všimnúť na prvý pohľad (alebo aj nie) – hodinkám chýba korunka. Na jej mieste nájdeme len tlačidlo zapustené do puzdra hodiniek. Tento dizajnový prvok sa mi veľmi páči, pretože dodáva celkovému minimalistickému vzhľadu a ešte viac ho približuje skutočným staničným hodinkám. Hodinky nemajú ani korunku...

Čo sa mi však nepáči, je samotné ovládanie. Vyžaduje si trochu cviku a mne samotnému to prišlo trochu otravné. Preto dávam jednoduchý návod pre budúcich majiteľov:

K nastaveniam hodiniek sa dostanete dlhým stlačením tlačidla (4 sekundy), na čo môžete použiť praktický nástroj (pripomínajúci ceruzku), ktorý je súčasťou balenia. Môžete však použiť aj špáradlo alebo čokoľvek, čo máte po ruke.

Každé ďalšie dlhé stlačenie potvrdí vaše nastavenia a presunie vás do ďalšej fázy. Jednotlivé fázy sú potom zoradené nasledovne:

  1. zadávanie nastavení a nastavenie sekundovej ručičky

  2. nastavenie minútovej ručičky

  3. nastavenie hodinovej ručičky

Krátkym kliknutím sa posuniete cez malé intervaly, dvojitým kliknutím cez dlhé intervaly. Pri nastavovaní vždy nastavte ručičky presne na 12 hodín.

Po nastavení ručičiek sa ďalším dlhým stlačením plynule presuniete na aktuálne nastavenie času.

  1. nastavenie hodín

  2. nastavenie minút

  3. zastavenie nastavovania a spustenie hodiniek

Teraz budú vaše hodinky bežať presne a sekundová ručička sa vždy zastaví na 12. hodine.

Pokyny vo videu:

Slovo na záver

Aké sú moje pocity zo "zmenšených" švajčiarskych staničných hodín?

Musím priznať, že skvelé. Hoci nie som vášnivým milovníkom verejnej dopravy, dnešné hodinky ma naozaj príjemne prekvapili. Sám rád vyhľadávam hodinky, ktoré majú buď zaujímavý príbeh, alebo sú niečím výnimočné. A hodinky Mondaine Stop2Go Quartz spĺňajú obe tieto požiadavky. Takže ak ste ako ja, nie je nad čím váhať, hodinky Mondaine Stop2Go naozaj stoja za to.

Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?
6.4.2021 - Eliška Měrková
Fáza Mesiaca – Najúchvatnejšia a najzbytočnejšia komplikácia hodiniek?

A že majú nezmyselnú funkciu, ktorá je doslova zbytočná? No a čo... Veď o tom hodinky niekedy sú. A funkcia, ktorá je pre jedného človeka zbytočná, môže byť pre druhého zázrakom, ktorý mu vyčarí úsmev na tvári vždy, keď sa pozrie na svoje zápästie.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

667 € (doručíme do 8.11.)
667 € (doručíme do 8.11.)
699 € (doručíme do 8.11.)
747,00 € (doručíme do 8.11.)