Najpoužívanejšie mechanické strojčeky – Prehľad, parametre, rozdiely

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Agáta Vřeská | 30.9.2024 | 22 MIN

Mechanické strojčeky sú dušou hodiniek. Na papieri sú len niekoľkými číslami a písmenami, ale dokážu nám povedať veľa informácií. Ktoré sú tie najbežnejšie, čím sa líšia a aké sú ich hlavné parametre?

Obrátime pozornosť na najdôležitejších hráčov, ktorých nájdeme v stovkách, tisícoch, možno aj miliónoch hodiniek v základnej a strednej cenovej kategórii. Pozrieme sa na strojčeky od švajčiarskych výrobcov Eta, Sellita, japonských Seiko, Miyota a pozrieme sa aj do Číny.

Pozrite si našu ponuku hodiniek s automatickým alebo čisto mechanickým strojčekom.

Ak vás zaujímajú quartzové strojčeky, určite si pozrite zaujímavosti v našom článku:

Quartzové strojčeky – Poznáte velikánov kremíkového sveta?
13.6.2023 - Eliška Měrková
Quartzové strojčeky – Poznáte velikánov kremíkového sveta?

Obsah

Švajčiarske značky

ETA

Tri písmená, ktoré pozná každý znalec hodiniek. Vznikla ako divízia spoločnosti Eterna (založená v roku 1856), ktorá sa mala špecializovať práve na výrobu strojčekov. V dôsledku mnohých kríz v minulom storočí sa Eterna (a s ňou aj ETA SA) stala súčasťou skupiny ASUAG a neskôr, v 80. rokoch 20. storočia, v dôsledku ďalšej krízy a fúzií, skupiny, ktorú poznáme ako Swatch Group.

ETA Manufacture.

ETA Výroba.

ETA tak získala prakticky všetko know-how mnohých hodiniek. Dlho mala takmer monopol na švajčiarskom trhu, čo ju nútilo dodávať svoje kvalitné strojčeky každému, kto o to požiadal. Vedeniu sa to nepáčilo a bojovalo za nezávislosť.

V priebehu rokov sa však výrobky ETA stali najpoužívanejšími švajčiarskymi strojčekmi a vzhľadom na to, že značky hodiniek patriace pod skupinu Swatch Group používajú výhradne strojčeky ETA, bude to platiť ešte dlho v budúcnosti.

Swatch – Príbeh firmy, ktorá zachránila švajčiarske hodinárstvo
22.3.2021 - Eduard Tomas
Swatch – Príbeh firmy, ktorá zachránila švajčiarske hodinárstvo

ETA 28xx (2824, 2804 a ďalšie)

Výrobca strojčekov ETA je jedným z najväčších nielen vo Švajčiarsku, ale aj na svete. Ich strojčeky uviedli do pohybu milióny hodiniek. A nájdeme tu niekoľko strojčekov ETA, ktoré by mal poznať naozaj každý nadšenec hodiniek.

Prvým je samozrejme kaliber 2824-2. Je základným stavebným kameňom desiatok ďalších, ako aj desiatok klonov založených na 2824.

ETA 2824-2.

ETA 2824-2.

  • Frekvencia: 28800 polfrekvencií za hodinu (4 Hz)
  • Rezerva chodu: približne 38 hodín
  • Počet kameňov: 25
  • Maximálna odchýlka: -12/+30 sekúnd za deň (pre verziu Standard)
  • Automatické navíjanie: áno
  • Obojsmerné navíjanie
  • Manuálne navíjanie: áno
  • Nabúranie: áno
  • Dátum: áno
  • Rotor s guličkovými ložiskami: áno
  • Odolnosť voči nárazu:: Novodiac alebo Incabloc v závislosti od úrovne stroja
  • Úrovne pohybu: Standard, Elabore, Top, Chronometer

Vyrába sa od roku 1982, hoci základom je starší strojček Eterna z 50. rokov minulého storočia. Práve preto, že je na trhu tak dlho, hovoríme o jednom z najpoužívanejších základných trojručičkových dátumoviek, overenom časom a používateľmi. Číslica -2 za strojčekom naznačuje, že ide o druhú generáciu strojčeka 2824.

Prečítajte si podrobnosti o strojčeku ETA 2824-2:

Medzi hlavné výhody patrí spoľahlivosť, jednoduché nastavenie, dobrá presnosť, vysoká frekvencia a jednoduchá servisovateľnosť. Ak si zaobstaráte hodinky so strojčekom 2824-2 (alebo so strojčekom, ktorý z neho vychádza, alebo s jeho kvalitným klonom), zvyčajne nie je problém zohnať náhradné diely a väčšina hodinárov tento strojček ochotne opraví alebo servisuje.

Dostupnosť bola kedysi tiež výhodou, avšak po tom, čo ETA prestala dodávať tretím stranám, je to trochu otázne. K ďalším nevýhodám patrí v súčasnosti pomerne nízka rezerva výkonu.

Dôležité je tiež spomenúť, že ETA 2824-2 sa ponúka v 4 úrovniach (Standard, Elabore, Top, Chronometer), ktoré sa líšia presnosťou strojčeka a použitými materiálmi (vlásenka, protišmykový systém, kamene na paletách...) a počtom testovaných pozícií. Najčastejšie sa stretávame s verziou Standard, ale bohužiaľ, značky hodiniek nie sú v tomto smere veľmi transparentné a z technických špecifikácií sa zvyčajne nedá zistiť, akú úroveň máte pred sebou.

Skúsenejší pozorovateľ alebo hodinár dokáže úroveň určiť len podľa použitých materiálov. Najvyššia úroveň má potom zvyčajne oficiálnu certifikáciu COSC. Všetky úrovne však majú rovnaké rozmery (hrúbka 4,6 mm), rezervu chodu a počet kameňov.

Po 20 rokoch od uvedenia modelu 2824 na trh vypršali jeho patenty, takže možno nájsť mnoho klonov, z ktorých najznámejší je Sellita SW-200-1, ale aj SeaGull ST2130 alebo švajčiarsky STP STP1-11.

Z modelu 2824-2 vychádza aj celý rad ďalších strojčekov ETA, ktoré sa líšia komplikáciami. Najčastejšie sa môžete stretnúť s týmito trojručičkovými strojčekmi:

2825-2: automatický náťah, možnosť voľby dátumu, mimo stredovej sekundovej ručičky.

2826-2: automatický náťah, komplikácia s veľkou dátumovkou

2836-2: automatické naťahovanie, komplikácia s dátumom

2801-2: ručné naťahovanie, bez možnosti výberu dátumu

2804-2: Ručné navíjanie, možnosť voľby dátumu

ETA 2825-2 s mimostředovou ručkou v Certinách DS-8.

ETA 2825-2 s mimostredovou ručičkou v Certina DS-8.

Z novších strojčekov je dôležité spomenúť Powermatic 80, ktorý úpravou 2824-2 získal vyššiu rezervu výkonu.

Nakoniec treba spomenúť ešte jeden strojček, ETA 2892-2 (a novší 2892A2), ktorý patrí medzi prémiové strojčeky ETA.

ETA 2892-2.

ETA 2892-2.

Vyznačuje sa predovšetkým svojou tenkosťou (iba 3,6 mm), má 21 kamenných uložení, rezervu chodu približne 42 hodín a využíva systém Incabloc proti otrasom. Švajčiarsky model Sellita SW-300-1 sa považuje za klon.

Zaujímavosťou tohto strojčeka je, že ho ako základ použilo mnoho známych značiek hodiniek vrátane Tag Heuer, Omega, IWC, Longines, Ball a ďalších.

Powermatic 80 (ETA C07.xxx)

Powermatic. Pracovný strojček mnohých značiek hodiniek skupiny Swatch, ako sú Tissot, Mido, Hamilton, Certina,...

Svoje postavenie si vyslúžil predovšetkým vysokou rezervou chodu, celých 80 hodín, čo je dvojnásobok bežnej rezervy chodu. Bol predstavený v roku 2011 ako kaliber ETA C07.111. Je postavený na slávnom a spoľahlivom kalibre ETA 2824-2, ktorý nastavil latku toho, ako má vyzerať základný automatický strojček.

ETA C07.111 s 23 kameny a krokovým ústrojím z hi-tech materiálu.

ETA C07.111 s 23 drahokamami a krokovým strojčekom z hi-tech materiálu.

Cieľom spoločnosti Powermatic bolo prísť s vylepšeniami, ktoré by zatienili obľúbený model 2824-2. Nešlo len o zvýšenie rezervy chodu, ale o kompletnú zmenu dizajnu. Išlo napríklad o snahu mať krokový stroj bez regulátora, ktorý bol vo výrobe nahradený laserovým nastavením rýchlosti. To malo viesť k väčšej presnosti. A to sa aj podarilo.

Powermatic 80.111 u Tissot Seastar 2000 s vláskem z Nivachronu.

Powermatic 80.111 na stroji Tissot Seastar 2000 so závitom Nivachron.

Od svojho uvedenia na trh spoločnosť ETA predstavila niekoľko verzií. Verzia 80.1xx (C07.111) využíva hi-tech materiály pre niektoré súčiastky (hlavne eskapement, palety). Väčšina značiek strednej triedy (okrem Tissotu) však zvyčajne používa verzie s kovovými komponentmi (a zafírovými paletami), najmä verzia 80.6xx (C07.821 s možnosťou denného dátumu) a verzia 80.8xx (C07.821 tiež s možnosťou denného dátumu a zvyčajne s certifikáciou COSC).

  • Frekvencia: 21600 polfrekvencií za hodinu (3 Hz)
  • Rezerva chodu: približne 80 hodín
  • Počet kameňov: 23 alebo 25 (v závislosti od verzie)
  • Maximálna odchýlka: +/- 5 sekúnd za deň
  • Automatické navíjanie: áno
  • Manuálne navíjanie: áno
  • Nabúravanie: áno
  • Dátum: áno
  • Rotor s guličkovými ložiskami: áno
  • Odolnosť voči nárazom: Novodiac

Powermatic 80 - stručne a zrozumiteľne
28.1.2021 - Radek Vyhlídal
Powermatic 80 - stručne a zrozumiteľne

Powermatics sa líšia aj materiálom závitu zotrvačníka. Stretnete sa so silikónovým závitom (napr. u značky Mido s kalibrom Mido 80 SI alebo Tissot) a od roku 2019 často aj s nivachrónovým (napr. Certina, Tissot, Hamilton s kalibrom H-10).

Kalibr ETA 80.811 se s křemíkovým vláskem.

Kaliber ETA 80.811 so silikónovým závitom.

Medzi nevýhody môže patriť nižšia frekvencia (3 Hz oproti 4 Hz pri ETA 2824-2), a teda menej plynulý chod sekundovej ručičky. Powermatics tiež nie sú veľmi zdobené, zvyčajne značky len prispôsobujú rotory. A niekomu môže vadiť odlišný spôsob regulácie, hoci zvyčajne sú P80 presnejšie ako ich predchodcovia.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote
8.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Hodinky a magnetizmus – V bežnom živote

Sistem51

Sistem51 sa prvýkrát objavil v roku 2013 ako revolučný lacný automatický strojček v hodinkách Swatch. A v hodinkách Swatch ho možno nájsť aj dnes.

Je špecifický tým, že cena hodiniek s týmto kalibrom sa pohybuje v rádoch niekoľkých tisícok, čím sa stáva najlacnejším švajčiarskym mechanickým strojčekom. Je zložený len z 51 súčiastok (odtiaľ názov), jeho výroba je plne automatizovaná a je uložený v puzdre.

Strojek Sistem51 ve Swatch Irony.

Strojček Sistem51 v hodinkách Swatch Irony.

Z tohto dôvodu sa S51 nedá servisovať a v prípade poruchy sa vymieňa kus za kus. Rezerva chodu je 90 hodín, neponúka žiadne hackovanie a vďaka laserovému nastaveniu sa udáva presnosť približne 10 sekúnd za deň. Viac o hodinkách Sistem51 sme písali v samostatnom článku:

Sistem 51 a Swissmatic – Ako Švajčiarsko vrátilo úder
14.6.2023 - Eliška Měrková
Sistem 51 a Swissmatic – Ako Švajčiarsko vrátilo úder

Swissmatic (ETA C15.111)

Hodinky Swissmatic vychádzajú z modelu Sistem51. Líšia sa najmä materiálmi (Swissmatic používa viac kovu v porovnaní so syntetikou v modeli Sistem51), ale aj 72-hodinovou rezervou chodu. Rovnako ako Sistem51, ani Swissmatic neponúka hackovanie a nie je možné ho servisovať.

Swissmatic.

Swissmatic.

Vyrobila ho spoločnosť Eta v spolupráci so spoločnosťou Tissot a práve v hodinkách Tissot ho nájdeme. Hlavným dôvodom je nižšia obstarávacia cena. Preto sa hodinky Swissmatic stávajú cieľom zákazníkov, ktorí hľadajú cenovo dostupné švajčiarske automatické hodinky alebo začínajú s mechanickými hodinkami.

Viac informácií o hodinkách Swissmatic:

Sistem 51 a Swissmatic – Ako Švajčiarsko vrátilo úder
14.6.2023 - Eliška Měrková
Sistem 51 a Swissmatic – Ako Švajčiarsko vrátilo úder

ETA Valjoux 7750

Pravdepodobne jeden z najznámejších a tiež najpoužívanejších automatických chronografov na svete. Na trhu je už od 70. rokov minulého storočia.

Najčastejšie sa stretávame s dvoma verziami, ktoré sa líšia najmä usporiadaním na ciferníku:

  • 7750: subciferníky na pozíciách 12/6/9, zobrazenie dátumu/deň v týždni na pozícii 3
  • 7753: subciferníky na pozíciách 3/6/9 s ukazovateľom dátumu na pozícii 4

V súčasnosti ich vyrába spoločnosť ETA a môžeme ich nájsť aj s označením ETA A05.H21 (pre verziu 7750) alebo A05.H31 (pre verziu 7753). V upravených verziách ich ponúkajú rôzne značky pod vlastnými značkami. Hamilton má strojčeky s označením H-21 (7750) alebo H-31 (7753). Spoločnosť Mido ponúka kaliber 60, kde je číslo odvodené od 60-hodinovej rezervy náťahu.

ETA A05.H31 postavená na Valjoux 7753 u Tissot PRX Chronograph.

ETA A05.H31 postavený na Valjoux 7753 v Tissot PRX Chronograph.

Nájdete ho aj na značkách ako Rado, Certina a Tissot. Podrobnosti o hodinkách Valjoux 7750 nájdete v článku:

Valjoux 7750. Tak ETA. Alebo...? Príbeh jedného z najslávnejších automatických strojčekov
15.6.2023 - Agáta Vřeská
Valjoux 7750. Tak ETA. Alebo...? Príbeh jedného z najslávnejších automatických strojčekov

ETA C01.211

Tento automatický chronograf vyrábaný spoločnosťou ETA je založený na strojčeku Lemania 5100.

Spoločnosť Tissot ho predstavila v roku 2008, ale používa ho aj spoločnosť Certina. Má 15 uložení kameňov, rezervu chodu približne 46 hodín a nízku obstarávaciu cenu vďaka použitiu syntetických hi-tech materiálov a strohej povrchovej úprave.

Spomedzi komplikácií ponúka okrem stopiek aj okienko s dátumovkou, hackovanie, manuálne naťahovanie. Sekundová ručička hlavného času je mimo stredu. Ovládacie prvky sú klasické, t. j. horné tlačidlo na spustenie/zastavenie, spodné na resetovanie.

ETA C01.211

ETA C01.211.

Sellita

Sellita Watch Co. SA je švajčiarsky výrobca, ktorý je v súčasnosti považovaný za najväčšieho konkurenta ETY. Ponúka rovnako spoľahlivé mechanické strojčeky, ale s tým rozdielom, že je nezávislou značkou a strojčeky dodáva akejkoľvek tretej strane.

Sellita Manufacture.

Výroba Sellita.

Aj preto nájdete Sellitu u obrovského množstva značiek, ktoré chcú cenovo dostupné švajčiarske strojčeky, ale nemôžu získať strojčeky ETA alebo nemajú vlastné. Spomeňme aspoň niektoré: Oris, Ball, Edox, Alpina, Steinhart, Norqain, Tag Heuer, MeisterSinger...

Spoločnosť Sellita bola založená v roku 1950 a jej nespornou výhodou je absolútna nezávislosť a nestrannosť. Medzi najpoužívanejšie strojčeky patria prakticky klony strojčekov ETA, a to vďaka prepadnutým patentom. Vymenujme si tie najpoužívanejšie.

Sellita SW200-1

Automat Sellita SW200-1 (označovaný aj ako SW-200) nájdete v bežných trojručičkových strojčekoch ako spoľahlivú náhradu za ETA 2824-2. Aj parametre sú ako cez kopirák, hoci má o jeden kameň viac uloženia.

  • Frekvencia: 28800 polfrekvencií za hodinu (4 Hz)
  • Rezerva chodu: približne 41 hodín
  • Počet kameňov: 26
  • Maximálna odchýlka: -12/+30 sekúnd za deň (pre verziu Standard)
  • Automatické navíjanie: áno
  • Obojsmerné navíjanie
  • Manuálne navíjanie: áno
  • Nabúranie: áno
  • Dátum: áno
  • Rotor s guličkovými ložiskami: áno
  • Odolnosť voči nárazu: Novodiac alebo Incabloc v závislosti od úrovne stroja
  • Úrovne pohybu: Štandardný, Špeciálny (Elabore), Prémiový (Top), Chronometer

Podobne ako ETA má strojček 4 úrovne, podľa ktorých sa líši presnosť, počet testovaných polôh a materiály. Stretnete sa aj s rôznymi úrovňami povrchovej úpravy. Bohužiaľ, aj tu sa drží neduh výrobcov hodiniek, ktorí neuvádzajú, akú úroveň použili.

Sellita SW200-1 s luxusním dekorem.

Sellita SW200-1 s luxusnou povrchovou úpravou.

Strojčeky Sellita SW2xx môžu mať rôzne komplikácie. Napríklad SW220-1 ponúka dennú funkciu (podobne ako ETA 2836-2), SW260-1 mimostredovú sekundovú ručičku a dátum a SW270-1 ukazovateľ rezervy energie.

Musíme spomenúť aj verziu len s ručným náťahom, t. j. bez rotora v podobe SW210-1. Rezerva chodu je približne 45 hodín a má 18 drahokamov. Ale aj mechanické verzie sa dodávajú v niekoľkých verziách v závislosti od zvolenej komplikácie.

Sellita SW210-A v základním provedení bez dekorace.

Sellita SW210-1 vo verzii s tromi ručičkami a dátumovkou a v základnej verzii bez dekorácie.

Sellita SW300-1

Podobne ako ETA má tenký automatický model 2892-2, Sellita má práve model SW300-1, ktorý je o 1 milimeter tenší ako SW200-1 (konkrétne 3,6 mm oproti 4,6 mm). Ide teda o prémiovejšiu verziu základného modelu Sellita a zvyčajne ju nájdete v luxusnejšom segmente hodiniek.

Sellita SW300-1 v luxusním dekoru a s modřenými šroubky.

Hodinky Sellita SW300-1 v luxusnom vyhotovení a s modrými skrutkami.

Počet syntetických rubínov je 25 a rezerva chodu je približne 56 hodín. Frekvencia zostala na úrovni 4 Hz. Zo značiek, ktoré používajú strojček Sellita SW300-1, môžeme spomenúť Tag Heuer (jeho kaliber 7), Sinn alebo Frederique Constant v línii Slimline.

Sellita SW300-1 ve skeletonové verzi.

Sellita SW300-1 v skeletonizovanej verzii.

Ďalšou variáciou na SW200-1 je Sellita SW400-1, ktorá je prispôsobená trendu veľkých pánskych hodiniek. Strojček má priemer 31 mm (v porovnaní s 25,6 mm v prípade modelu SW200-1). Vďaka jeho robustnosti ho používajú značky ako MeisterSinger pre model Unomat.

Sellita SW500 Chronograph

Automatický chronograf Sellita SW500 je založený na slávnom Valjoux 7750 a je konkurentom ETA 7750. Samozrejme, má možnosť hackovania, manuálneho naťahovania a je ponúkaný v niekoľkých variantoch.

Najbežnejšie sú tri:

  • SW500 a: komplikácia dňa a dátumu
  • SW500 b: iba dátumová hodina
  • SW500 c: bez dátumu
Ponúka sa v troch úrovniach: Elabore, Top a Chronometre, ktoré sa líšia presnosťou, použitými materiálmi a spracovaním. Aj povrchová úprava je k dispozícii v niekoľkých verziách v závislosti od použitého zdobenia, od strohej až po luxusnú.
Sellita SW500 a v luxusním dekoru.

Sellita SW500 a v luxusnom zdobení (perlage, ženevské prúžky, modré skrutky).

Sellita používa na SW500 ochranu Incabloc, 25 kameňov sa hodí a rezerva energie je približne 48 alebo 56 hodín na starších verziách, 62 hodín na nových. Frekvencia je 4 Hz.

Opäť platí, že SW500 používajú najmä značky, ktoré chcú švajčiarske cenovo dostupné strojčeky, ale nepoužívajú strojčeky ETA. Nájdete ich napríklad v tradičnej značke Edox.
Sellita SW500 u Edox Chronorally.

Sellita SW500 na Edox Chronorally.

Soprod

Okrem spoločností ETA a Sellita existuje niekoľko menších výrobcov švajčiarskych hodinkových strojčekov. Spomeňme aspoň spoločnosť Soprod, ktorá sa síce výrobou nemôže rovnať svojim konkurentom, ale ponúka ďalšiu zaujímavú alternatívu k dostupným strojčekom Swiss Made.

Soprod Manufacture.

Soprod Výroba.

Založilo ju niekoľko spoločností už v roku 1966 a dnes vyrába všetky komponenty pre mechanické strojčeky v niekoľkých továrňach vo Švajčiarsku. Podľa dostupných informácií je v súčasnosti súčasťou skupiny Festina Group.

Medzi najzákladnejšie automatické strojčeky dnes patrí Soprod M100, podobný ETA 2892-2 alebo Sellita SW300-1. Má 25 drahokamov, rezervu chodu približne 42 hodín, frekvenciu 28800 polobitov za hodinu (4 Hz) a dátumovku s rýchlonavíjacím mechanizmom. Hrúbka je 3,6 mm a protišokový systém Incabloc.

Kalibre Soprod používajú vo svojich hodinkách napríklad spoločnosti Weiss a Charlie Paris.

Japonské značky

Miyota (Citizen)

Miyota je dcérska spoločnosť japonskej spoločnosti Citizen. Bola založená v roku 1959 v meste Miyota. Dnes voľne dodáva strojčeky mnohým spoločnostiam na celom svete vrátane spoločností Festina, Bulova, Timex...

Citizen Manufacture.

Citizen Výroba.

A aj tu sa stretávame s niekoľkými strojčekmi, ktoré sa objavujú so železnou pravidelnosťou.

Miyota 82xx (8215, 8210 a ďalšie)

Rodina strojčekov 82xx od japonskej spoločnosti Miyota (súčasť Citizen) je dobre známa a osvedčená. Nájdeme mnoho variantov, a to ako priamo od spoločnosti Citizen, tak aj od iných značiek, ktoré využívajú cenovú dostupnosť a spoľahlivosť týchto mechanických strojčekov.

Základné automatické strojčeky Miyota radu 82xx používajú spoločnosti Festina, Invicta, Boccia Titanium, Timex a mnohé ďalšie.

Strojek z rodiny 82xx v hodinkách Timex Marlin.

Strojček rodiny 82xx v hodinkách Timex Marlin.

Rôzne strojčeky sa potom líšia napríklad komplikáciami alebo rôznymi povrchovými úpravami, ale všetky majú podobné vlastnosti. Bežia rýchlosťou 3 Hz, majú uloženie 21 kameňov a rezervu chodu približne 40 hodín. Pozrieme sa na tie najbežnejšie, s ktorými sa môžete stretnúť aj dnes.

Začneme tým najznámejším, kalibrom 8215. Tento trojručný automatický strojček je v podstate základným strojčekom a vychádza z neho mnoho ďalších kalibrov. Bol predstavený už v roku 1977!

  • Frekvencia: 21 600 polofrekvencií za hodinu (3 Hz)
  • Rezerva chodu: približne 42 hodín
  • Počet kameňov: 21
  • Maximálna odchýlka: -20/+40 sekúnd za deň
  • Automatické naťahovanie: áno
  • Jednosmerné navíjanie
  • Manuálne navíjanie: áno
  • Nabúranie: staršie nie, novšie áno
  • Dátum: áno
  • Impact resistance: Parashock
Kalibr 8215.

Kaliber 8215.

Zatiaľ čo staršie verzie nemali možnosť hackingu, novšia modifikácia už hacking ponúka. Bohužiaľ, názov stroja zostal rovnaký, a tak sa často táto komplikácia nedá vopred odhaliť.

Typický pre tieto stroje je aj pomerne hlučný rotor. Ak strojček naťahujete ručne, musíte korunkou otočiť približne 40-krát, aby ste ho úplne naťahovali. Základná verzia je bez zlatej povrchovej úpravy, ale môže byť pozlátená.

Miyotu 8215 najdeme u mnoha značek.

Miyoty vychádzajúce z modelu 8215 možno nájsť u mnohých značiek. Model Boccia Titanium Automatic.

Prakticky rovnaký kaliber ako 8215 je 821A. V podstate vychádza z modelu 8215, ale zvyčajne má skeletovaný rotor, zatiaľ čo 8215 má plný polkruh. Najdôležitejšie je, že model 821A má jemne zdobený mostík, zatiaľ čo základný model 8215 je bez zdobenia. Tieto dva stroje sa často zamieňajú... a nakoniec na tom až tak nezáleží. Oba majú prakticky rovnaké funkcie a špecifikácie, napriek tomu je model 821A estetickejší.

Kalibr Miyota 821A má zdobenější strojek.

Model Miyota 821A má mostík s tokijskými pruhmi.

Medzi zaujímavé vlastnosti patrí občasné trhnutie sekundovej ručičky, tzv. systém Indirect Drive. Stretnete sa s ním, ak s hodinkami vykonáte napríklad prudký pohyb do strany. Sekundová ručička sa vtedy na chvíľu zastaví. Nie je to však chyba strojčeka, bol tak len navrhnutý a nemá to vplyv na presnosť.

Festina Automatic používá strojek Miyota.

Hodinky Festina Automatic používajú strojček Miyota z radu 82xx.

Strojčeky 8215 a 8205 od seba oddeľuje aj jedna vec, a to, že prvý z nich ponúka iba dátumovú komplikáciu, zatiaľ čo 8205 aj možnosť dňa v týždni. Podobne ako model 8215, aj model 8205 je možné získať v pozlátenej verzii. Model 8205 bol transformovaný zo staršieho modelu 8203 (teda 8204), ktorý sa nachádza v oceňovaných potápačských modeloch Citizen Promaster Marine.

Kalibr Citizen 8203 u modelu Citizen Promaster Marine NY010.

Kaliber Citizen 8203 v modeli Citizen Promaster Marine NY010.

Práve tieto kalibre 82xx sú najväčšími konkurentmi švajčiarskeho ETA 2824-2. Najväčšie rozdiely sú v počte uložení kameňov, mierne odlišnej rezerve výkonu a predtým aj v schopnosti hackingu. Okrem toho ETA pracuje s frekvenciou 4 Hz, zatiaľ čo Miyota s frekvenciou 3 Hz. A ETA nemá "zadrhávajúcu sa" sekundovú ručičku. Takže vo všeobecnosti je ETA presnejšia, príjemnejšia na pohľad, ale Miyota je cenovo dostupnejšia.

Pri mnohých elegantných modeloch Citizen v súčasnej výrobe môžeme vidieť aj kaliber 8210. Ide o trojručičkový automatický kaliber s centrálnou sekundovou ručičkou a možnosťou výberu dátumu.

Opäť vychádza z kalibra 8215, preto neprekvapí, že strojček má frekvenciu 3 Hz, 21 kameňov, možnosť manuálneho náťahu (jednosmerný), ale rezerva energie je približne 45 hodín.

Citizen 8210 u modelu Tsuyosa.

Citizen 8210 na Citizen Tsuyosa.

Spoznáte ho však už podľa vzhľadu. Rotor má špecifické výrezy a častejšie ako v minulosti uvidíte zlatú povrchovú úpravu (mostík, rotor). Rovnako ako v prípade predchádzajúcich strojčekov je komplikovanosť sekania trochu otázna. Prvé varianty nemali hacking, zatiaľ čo novšie už majú stopky.

Občan Tsuyosa - Takže majú hacking alebo nemajú?
18.3.2023 - Agáta Vřeská
Občan Tsuyosa - Takže majú hacking alebo nemajú?

Samozrejme, existujú aj iné, napríklad tie s 24-hodinovým ukazovateľom v podobe kalibra 8217 alebo otvoreného srdca 82S0 atď.

Miyota 90xx

Rad Miyota 90xx ponúka v porovnaní s radom 82xx prémiovejšie strojčeky. Majú lepšiu presnosť, väčší počet uložení kameňov, vždy sa na nich nachádza hackovanie a výrobca používa rotor s guľôčkovým ložiskom. Taktiež sú už v základe jemne zdobené. Napriek tomu sú stále cenovo veľmi dostupné, a teda obľúbené, najmä u mikrobrandov.

Miyota 9015.

Miyota 9015.

Základným kalibrom je 9015, trojručičkový automatický strojček s dátumovkou. Samotná spoločnosť Miyota ho opisuje ako prémiový a mimoriadne tenký kaliber. Hrúbka je skutočne len 3,9 mm, teda asi o tretinu tenší ako model 8215. Predstavený bol v roku 2009.

  • Frekvencia: 28800 polfrekvencií za hodinu (4 Hz)
  • Rezerva chodu: približne 42 hodín
  • Počet kameňov: 24
  • Maximálna odchýlka: -10/+30 sekúnd za deň
  • Automatické naťahovanie: áno
  • Jednosmerné navíjanie
  • Manuálne navíjanie: áno
  • Nabúranie: áno
  • Dátum: áno
  • Odolnosť voči nárazu: dátum: 10: Parashock
  • Guličkové ložiská rotora: áno

Rovnako ako v prípade rodiny 82, aj v 90 nájdete množstvo zaujímavých možností. My sa však pozrieme na model 9051, ktorý bol predstavený v roku 2021.

Model 9051 nájdete na viacerých nových potápačských modeloch značky Citizen vrátane obľúbeného modelu Fujitsubo. Vyznačuje sa predovšetkým silnou odolnosťou voči magnetizmu, a to až do 200 Gaussov (16 000 A/m).

Citizen Fujitsubo recenzia – Konkurent Seika vytiahnutý z hlbín
21.3.2023 - Agáta Vřeská
Citizen Fujitsubo recenzia – Konkurent Seika vytiahnutý z hlbín

Opäť ponúka rezervu energie približne 42 hodín, maximálna odchýlka by nemala presiahnuť -10 / +20 sekúnd za deň, má 24 kameňov a frekvenciu 4 Hz.

Citizen má nové mechanické strojčeky. Prvýkrát od roku 2010
13.7.2021 - Agáta Vřeská
Citizen má nové mechanické strojčeky. Prvýkrát od roku 2010

Chronograf Citizen

Nemôžeme opustiť značku Citizen bez toho, aby sme sa zmienili o jej chronografoch. Tu to však bude trochu zložitejšie, pretože Citizen vo svojej súčasnej produkcii mechanické chronografy zvyčajne neponúka. Nie že by neponúkal chronografy, ale volí quartzové, teda solárne poháňané strojčeky.

Napriek tomu si tu jeden strojček zaslúži mať čestné miesto. Preslávil sa najmä vďaka použitiu v legendárnom modeli Citizen Bullhead s tlačidlami na hornej strane puzdra.

Citizen 8110 Bullhead. Zdroj: watchead.com

Citizen 8110 Bullhead. Zdroj: watchead.com

Išlo o kaliber Citizen 8110 s kapacitou stopiek až 12 hodín, flybackom, stĺpcovým kolieskom a ukazovateľom dátumu a dňa v týždni. Vyrábal sa v rokoch 1972 - 1980.

Dnes má Citizen v ponuke aj reedíciu slávneho Bullheadu, ale v solárnej verzii.

Toreadorský zápas o Citizen Bull Head
3.8.2020 - Bohumil Vopršal
Toreadorský zápas o Citizen Bull Head

Seiko (Epson)

Seiko. Jedna z najväčších značiek hodiniek na svete. A jeden z najväčších výrobcov strojčekov, mechanických nevynímajúc.

Na začiatku treba rozlišovať medzi kalibrami Seiko a kalibrami NH SII (Seiko Instruments Inc.). Tie prvé sa nachádzajú len v hodinkách Seiko. Ten druhý predáva spoločnosť Seiko tretím stranám. Ľahko ich teda nájdete napríklad v hodinkách Invicta a ďalších.

Seiko Epson.

Seiko Epson.

NH sú prakticky klony strojčekov Seiko, nemusia však mať rovnakú povrchovú úpravu alebo nemusia byť vyrobené v rovnakej (či dokonca japonskej) továrni.

Strojčeky Seiko možno rozdeliť do niekoľkých základných "rodín": 7S, 2R, 4R, 6R, 8R, 8L, 9S.

Príležitostne sa stretávame so strojčekmi Y676 SII v značkách vlastnených spoločnosťou Seiko, ako sú Lorus, Pulsar a iné. Tieto strojčeky sú prakticky klonom strojčeka 7S26. Nemajú žiadne hackovanie, ručné navíjanie a sú cenovo veľmi dostupné.

Strojčeky 2R sú vyslovene "dámske strojčeky", to znamená menšie strojčeky upravené pre drobné dámske hodinky. Ide o relatívne nové kalibre a najčastejšie sa stretnete s kalibrom 2R05 s dátumovou komplikáciou (Seiko Presage) alebo s kalibrom 2R06 s dennou dátumovkou na hodinkách Seiko 5 Sports.

Seiko 4Rxx

Automatické strojčeky 4R nahradili staršie strojčeky 7S, ktoré v Seiko dlho vykonávali riadnu službu. Modelom 7s však chýbali dve pomerne obľúbené komplikácie, a to hackovanie a možnosť manuálneho naťahovania. Oboje získali novšie 4R. Dvojčíslie za hackom označuje komplikáciu, ktorú táto verzia strojčeka ponúka.

  • 4R34: dátum, GMT
  • 4R35: dátum
  • 4R36: dátum a deň v týždni
  • 4R37: dátum a 24-hodinové zobrazenie
  • 4R38: otvorené srdce
  • R439: otvorené srdce, ukazovateľ 24 h
  • 4R57: dátum v čiastkovej číslici, ukazovateľ rezervy chodu
Najčastejšie sa stretnete s verziami 4R35 a 36, t. j. s dátumom a dňom v týždni. Tento strojček tiká vo vnútri hodiniek Seiko 5 Sports, Presage Cocktail Time a základných modelov Prospex, ako sú Turtles, Samurai a Monsters. Základné parametre hodiniek 4R35/36 sú:
  • Frekvencia: 21600 polfrekvencií za hodinu (3 Hz)
  • Rezerva chodu: približne 40 hodín
  • Počet kameňov: 23
  • Maximálna odchýlka: +45/-35 sekúnd za deň
  • Automatické naťahovanie: áno
  • Manuálne navíjanie: áno
  • Nabúravanie: áno
  • Dátum: áno
  • Shock resistance: Diashock

TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať
5.1.2021 - Agáta Vřeská
TOP 6 Seiko prezývok, ktoré každý seikár musí poznať

Seiko 6Rxx

Automatické strojčeky 6R sa nachádzajú v modeloch vyššej triedy. Napríklad Seiko Prospex Sumo, Alpinist, Captain Willard, Seiko Presage Sharp Edged. V porovnaní so strojčekom 4R majú lepšiu presnosť, sú krajšie spracované a majú vyššiu rezervu výkonu. Najbežnejším kalibrom je 6R35, verzia s okienkom na dátumovku. Jeho staršia verzia mala označenie 6R15 a mala nižšiu rezervu výkonu (50 hodín).

6R35 u Seiko Sharp Edged.

Model 6R35 v hodinkách Seiko Sharp Edged.

Základné parametre hodinového strojčeka Seiko 6R35:

  • Frekvencia: 21600 polfrekvencií za hodinu (3 Hz)
  • Rezerva chodu: približne 70 hodín
  • Počet kameňov: 24
  • Maximálna odchýlka: +25/-15 sekúnd za deň
  • Automatické naťahovanie: áno
  • Manuálne navíjanie: áno
  • Nabúravanie: áno
  • Dátum: áno
  • Odolnosť voči nárazom: dátum: 10:00 – 10:00 hod: Diashock
Kalibr 6R35.

Kaliber 6R35.

Varianty 6R sa líšia komplikáciami, ale aj výškou rezervy chodu alebo počtom kameňov.

  • 6R21: zobrazenie dátumu, dňa v týždni a rezervy chodu
  • 6R24: retrográdny dátum, deň v týždni a ukazovateľ rezervy výkonu
  • 6R27: ukazovateľ dátumu a rezervy chodu
  • 6R35: dátum
  • 6R54: dátum, GMT
  • 6R64: skutočné GMT, dátum a ukazovateľ rezervy chodu

Seiko 8L

Model 8L sa objavuje vo verzii 8L35 s ukazovateľom dátumu. Fascinujúce na tomto strojčeku je to, že bol vytvorený špeciálne pre potápačské modely na základe strojčeka použitého v modeli Grand Seiko (9S55). Je prispôsobený tak, aby dosahoval nielen väčšiu presnosť (+15/-10 sekúnd za deň), ale aj spoľahlivosť. Jednotlivé komponenty sú vyrobené s maximálnou presnosťou, takže strojček vyžaduje len minimálnu údržbu.

Kaliber 8L sa nachádza napríklad v hodinkách Marinemasters, ktorých puzdro je z jedného kusu, tzv. monoblok, a k strojčeku je preto prístup len cez sklíčko. Preto je nevyhnutné, aby mechanizmus fungoval dlhé roky bez potreby servisu. Frekvencia strojčeka 8L35 je 4 Hz, má 26 kameňov a rezervu chodu 50 hodín.

Strojek Seiko 8L35

Hodinky Seiko 8L35 sa ručne montujú v hodinárskom štúdiu Shizuku-ishi v japonskom meste Morioka.

Grand Seiko 9S

Strojček 9S nájdete v ponuke spoločnosti Grand Seiko. Vyznačujú sa naozaj vysokou presnosťou (+8/-1 s za deň) a tiež hi-beat mechanizmom (5 Hz). Napríklad najbežnejší model 9S85 má 37 kameňov a rezervu chodu približne 55 hodín.

Chronograf Seiko 8R

Strojčeky 8R majú komplikáciu chronografu, t. j. stopky. U Seiko sa s ňou stretávame skôr zriedkavo, napríklad u hodiniek Seiko Presage alebo Prospex.

Používa vertikálnu spojku a stĺpcové koleso. Spoločnosť Seiko zohrala dôležitú úlohu aj v boji o prvé automatické chronografy:

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu
16.8.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu

Verzia 8R48 ponúka 45-hodinovú rezervu chodu, pracuje pri frekvencii 4 Hz, má usporiadanie subciferníkov 3, 6 a 9 a dátum na pozícii 4:30. Kapacita stopiek je 12 hodín.

Automatický chronograf 8R46.

Automatický chronograf 8R46.

Verzia 8R46 má dva subciferníky (bicompax) na pozíciách 3 a 9 a dátum na pozícii 6 hodín.

Ako kalibre NE86 a NE88 ich Seiko dodáva tretím stranám. Používa ich napríklad aj spoločnosť Prim MPM.

Pružinový pohon Seiko 9R

Otázkou na záver je, kam patria strojčeky s pružinovým pohonom. Majú blízko ku kvartám alebo mechanikám?

Približne 80 % týchto strojčekov je mechanických. Krokový prevod a zotrvačník však boli nahradené úplne novým trojsynchrónnym regulátorom.

Některé z verzí Spring Drive. Rezerva chodu dosahuje 5 a více dnů.

Niektoré verzie pružinového pohonu. Rezerva chodu je 5 dní alebo viac.

Trojsynchrónny regulátor koriguje mechanickú energiu z hnacieho pera, ktoré roztáča ozubené kolesá a posuvné koleso, vyrába malé množstvo elektrickej energie pre kremenný kryštál (quartz) a využíva elektromagnetickú silu na brzdenie posuvného kolesa.

Sekundová ručička hodiniek s pružinovým pohonom sa pohybuje úplne plynulo, bez viditeľných skokov. Za rok zrodu hodiniek Spring Drive sa považuje rok 1999, hoci spoločnosť Seiko na nich pracovala už mnoho rokov predtým. Dnes ho možno nájsť v hodinkách Grand Seiko, v niektorých špeciálnych modeloch Seiko a v hodinkách značky Credor.

Spring Drive: Tichá revolúcia Seika
19.11.2019 - Agáta Vřeská
Spring Drive: Tichá revolúcia Seika

Čínske značky

Sea-Gull

Možno máte negatívne konotácie na čínske výrobky, ale faktom zostáva, že Sea-Gull vyrába konkurencieschopné strojčeky (a hodinky). Jej história sa začala písať v roku 1955, keď čínska vláda vydala príkaz na vytvorenie čínskych národných hodiniek. Pôvodný názov bol Wuxing (Päť hviezd), neskôr Dong Feng (Východný vietor). V roku 1974, keď spoločnosť začala strojčeky vyvážať, zmenila názov na SeaGull (Čajka).

Dnes je spoločnosť SeaGull Watch Co. najväčším priemyselným výrobcom hodiniek a hodinových strojčekov v Číne a jedným z najväčších na svete. Strojčeky Sea-Gull môžete nájsť nielen v ich hodinkách, ale aj v hodinkách iných značiek, napríklad Invicta a Prim MPM.

Označenie strojčekov je rôzne, zvyčajne STxx alebo TYxx. Zaujímavým mechanickým strojčekom je ručne naťahovaný ST800, ktorý ponúka komplikáciu tourbillon. Bežne sa švajčiarske tourbillony predávajú od stoviek tisíc korún, hodinky s tourbillonom SeaGull sa dajú zohnať od niekoľkých desiatok tisíc.

Sea-Gull ST800 s tourbillonem.

Hodinky Sea-Gull ST800 s tourbillonom.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Komplikácie mechanických hodiniek
30.9.2024 - Agáta Vřeská
Komplikácie mechanických hodiniek

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre