Orient Star Contemporary – Fotogaléria skutočných hviezd kolekcie

Tagy: Fotogaléria | Orient Star | Tradičné

Eliška Měrková | 10.7.2024 | 5 MIN

Keď sa pozeráte na hodinky Orient Star, znamená to okrem iného jedno – musíte sa v hodinkách aspoň trochu vyznať. Vašu pozornosť pravdepodobne najprv upútajú honosnejšie limitované edície z klasickej kolekcie M. Ale pozrite sa trochu ďalej... Prečo si myslím, že skutočnými hviezdami kolekcie Orient Star sú skôr rafinované hodinky Contemporary?

Ako definujete "rafinované hodinky"? Sú svieže, odvážne a zároveň je v nich niečo očarujúce a elegantné. Svoju dynamiku zahaľujú do závoja nesmrteľnej klasiky a uspokoja (alebo dokonca potešia) tak znalcov hodiniek, ako aj praktických a pragmatických ľudí.

A presne také sú aj hodinky Orient Star Contemporary.

Kolekcia M34 – Najvyššia kasta hodiniek Contemporary

V celkovej ponuke značky Orient Star nájdeme len tri takzvané kolekcie M (pomenované podľa slávnych hviezdnych zoskupení), ktoré v podstate sledujú rozdelenie modelových radov: elegantnú M45 (Classic), potápačskú M42 (Sports) a všestrannú M34 (Contemporary). Zaujímavé však je, že do kolekcie M sa dostávajú len "privilegovaní" – alebo najlepší z najlepších – a kolekcia M tak predstavuje najužší výber.

Každej z kolekcií je priradená vlastná hviezdokopa a vlastná legenda. Sérii Contemporary Orient Star bola priradená hviezdokopa M34, ktorá sa spája s Perzeidmi – kometárnym meteorickým rojom, ktorý má svoj radiant v súhvezdí bájneho Perzea.

Práve pád Perzeíd a "obloha za úsvitu" inšpirovali napríklad hodinky Orient Star Contemporary M34 F8.

Orient Star M34 F8 Dátum predstavenie – Ako spadnuté z neba
28.2.2024 - Eliška Měrková
Orient Star M34 F8 Dátum predstavenie – Ako spadnuté z neba

Z meteorického hľadiska sa zdá, že roj Perzeíd vychádza zo súhvezdia Perzeus – odtiaľ pochádza jeho názov. V skutočnosti však ide o prach, ktorý po sebe zanechala kométa Swift-Tuttle a ktorý tvorí tieto slávne svetelné čiary.

Ďalšie hodinky z kolekcie, M34 Semi Skeleton, majú ciferník inšpirovaný iným nádherným prírodným úkazom – polárnou žiarou.

Perleťový ciferník dáva vyniknúť svižnej zotrvačnosti vlastného strojčeka F7 s krásnou 50-hodinovou rezervou chodu. Tú si môžete skontrolovať na (pre Orient Star tradičnom) ukazovateli rezervy výkonu na 12. hodine.

Potešiť nás môže aj mimo stredu umiestnená sekundová ručička a veľmi efektná obojstranná antireflexná vrstva, ktorou je vybavené zafírové sklíčko.

Okrem jedných z najlepších strojčekov, ktoré Orient Star vyrába, a prvotriednych materiálov, ako je perleť a zafír, má model M34 ešte jednu výhodu. Sú leštené prestížnou metódou Sallaz, vďaka ktorej sa leštené povrchy javia pod rôznymi uhlami takmer zrkadlovo čierne.

Metóda Sallaz vyniká najmä na "vlajkovej lodi" kolekcie M34, hodinkách Avant Garde, ktoré zaujmú zložitým a prepracovaným skeletovým vrstvením ciferníka.

Orient Star Avant Garde predstavenie – Nová vlajková loď s kremíkovým kolieskom
28.4.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star Avant Garde predstavenie – Nová vlajková loď s kremíkovým kolieskom

V rafinovaných prierezoch môžeme pozorovať prácu automatického strojčeka F8 s rezervou chodu 60 hodín. Najväčším ťahákom strojčeka je však modré silikónové krokové koliesko, ktoré má vynikajúce antimagnetické vlastnosti. Presnosť by tak nemala vyskočiť z rozsahu +15~-5 sekúnd za deň.

Kolekcia Contemporary – viac od hodiniek snáď ani sa nedá chcieť

Prečo si myslím, že bežná kolekcia Contemporary je hviezdou radu Orient Star? Naznačuje to jednak štatistický fakt, že páni po nej siahajú najčastejšie, a jednak – nech hľadám, ako hľadám, nič im nechýba.

Orient Star Modern Skeleton recenzia – Usmievavá hviezda
3.4.2024 - Lukáš Hamřík
Orient Star Modern Skeleton recenzia – Usmievavá hviezda

Majú, ako sa hovorí, kompletný balík. Vskutku, hoci v mnohom pripomína vysoko elegantný rad Orient Star Classic, Contemporary je stavaný univerzálnejšie. A tiež odvážnejšia. Od sofistikovaných poloskeltových "divočín" až po úplne jednoduché klasické modely (ktoré si necháme na záver).

Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé
18.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogaléria – Keď sú jedny krajšie než druhé

Napriek tomu majú to, čo by mali mať snáď všetky hodinky na každodenné nosenie. Ideálny priemer puzdra v rozmedzí 39-42 mm, takmer nepoškrabateľné zafírové sklíčko, vždy s vnútornou antireflexnou vrstvou, a zvyčajne aj zvýšenú vodotesnosť až do 100 M.

A hoci sa táto kolekcia často hrá s prepracovanými prierezmi, vzorovanými ciferníkmi, perleťou a inými ozdobami, čitateľnosť je vždy minimálne dobrá.

Čas z hodiniek odčítate aj v tmavších podmienkach vďaka vrstve luminiscencie na ručičkách a indexoch.

Strojčeky sú teda vždy a zatiaľ bez výnimky mechanické s automatickým náťahom a Orient Star (ktorý v posledných rokoch zastupuje Seiko Epson) sa chváli, že ich vyrába vo vlastnej réžii.

Niektorí "ortodoxnejší" hodinári môžu mať námietky voči termínu in-house pre Orient Star. Áno, je pravda, že komponenty strojčekov vyrába spoločnosť Epson. Samotné strojčeky však vychádzajú z pôvodných strojčekov Orient a sú ručne montované majstrami hodinármi pracujúcimi pre Orient.

O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach
4.8.2022 - Agáta Vřeská
O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach

Úrovne strojčekov, a teda aj pomer presnosti, veľkosť rezervy chodu a ďalšie parametre sa môžu líšiť. Ak by som to však mal zovšeobecniť, podobne ako pri ostatných líniách Classic a Sports, v drvivej väčšine hľadajte strojčeky úrovne F6 (s presnosťou +25~-15 sekúnd za deň a vyššou rezervou chodu 50 h).

V modeloch s cenovkou nad 1200 eur, potom je strojček úrovne F7 (aj tu je rezerva energie nad 50 h, ale majú vyššiu presnosť v rozsahu +15~-5 sekúnd za deň a sú zvyčajne ozdobnejšie).

V tých najprémiovejších je potom najlepším a najnovším strojčekom akoby úroveň F8 (s rezervou chodu 60 hodín, spomínaným silikónovým modrým krokovým kolieskom a presnosťou +15~-5 sekúnd za deň).

Strojčeky sú ukryté v odolnom a vždy poctivo vyrobenom puzdre z chirurgickej ocele 316 L.

Starostlivo opracované fazety, dômyselné skosenia, lesk a mat, Orient Star si vždy dáva záležať.

A tak je to aj s oceľovými náramkami, ktoré sa nachádzajú na prevažnej väčšine kolekcie.

Orient Star Contemporary však dostanete aj na koži, ktorá vyzerá o chlp spoločenskejšie. Ako pri oceľovom náramku, tak pri koženom remienku sa môžete spoľahnúť na pevnú preklápaciu sponu.

Náramky a remienky – Prezývky pre hodinkových fanúšikov
28.6.2023 - Eliška Měrková
Náramky a remienky – Prezývky pre hodinkových fanúšikov

Skrátka, dokonalejšie hodinky na každý deň si nemôžete priať! Stále nie ste presvedčení alebo hľadáte niečo trochu iné? Pozrite si naše podrobné recenzie hodiniek Orient a Orient Star.

Orient Star Sports 1964 Diver RE-AU05 recenzia – Podarená limitka s neuveriteľnou lumi
20.3.2024 - Jiří Hons
Orient Star Sports 1964 Diver RE-AU05 recenzia – Podarená limitka s neuveriteľnou lumi

Druhá edícia Orient Star Diver 1964 čerpá z tajomného Ryusenda
22.12.2022 - Eliška Měrková
Druhá edícia Orient Star Diver 1964 čerpá z tajomného Ryusenda

Orient Classic Sun & Moon Automatic RA-AK08 recenzia – Ešte viac vintage Bambina
12.12.2023 - Jiří Hons
Orient Classic Sun & Moon Automatic RA-AK08 recenzia – Ešte viac vintage Bambina

Orient Star Contemporary Layered skeleton recenzia – Gentleman s otvoreným srdcom
25.7.2023 - Jakub Pitucha
Orient Star Contemporary Layered skeleton recenzia – Gentleman s otvoreným srdcom

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Zobraziť ďalší