Orient Star F8 Date recenzia – Perseidy na zápästí

Tagy: Recenzie | Orient Star | Pánske | Klasické | Tradičné

Lukáš Hamřík | 30.7.2024 | 8 MIN

Vo februári tohto roku sa naši kolegovia vrátili z medzinárodného veľtrhu hodiniek Inhorgenta, odkiaľ si priniesli množstvo noviniek zo sveta horológie. Okrem iného nám prezradili aj to, aké novinky plánuje priniesť japonský výrobca Orient Star vo svojej hviezdnej kolekcii M34. Na ten deň si živo spomínam. Bol to deň, keď som sa zamiloval! Hodinky, ktoré mi ukázali, boli úplne nádherné. Boli to hodinky M34 F8 Date. Na druhý deň som si vytvoril predobjednávku a zvyšok je už história. V rámci tejto recenzie sa s vami podelím o svoje dojmy z týchto výnimočných hodiniek.

Vopred by som chcel čitateľov upozorniť, že túto recenziu hodlám venovať predovšetkým svojim dojmom a postrehom z každodenného nosenia, nie podrobnému opisu všetkých špecifikácií a technických parametrov. Ak vás však takýto popis zaujíma, určite odporúčam úvodné predstavenie hodiniek, ktoré veľmi podrobne napísala kolegyňa Eliška.

Orient Star M34 F8 Dátum predstavenie – Ako spadnuté z neba
28.2.2024 - Eliška Měrková
Orient Star M34 F8 Dátum predstavenie – Ako spadnuté z neba

Súhrn noviniek z Inhorgenta 2024 si môžete vychutnať v audiovizuálnej podobe:

Číselník ako z rozprávky

Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše a začneme tým najzaujímavejším – ciferníkom. Zaujal každého, kto ho videl, aj keď len na fotografiách. Jeho štruktúra je veľmi nezvyčajná a dovolím si tvrdiť, že ide o skutočne vydarené dielo. Podľa výrobcu má pripomínať meteorický dážď alebo perzeidy. Prvotný vzor ciferníka bol ručne vyrezaný do tlačiarenskej formy v štúdiu Shinshu Watch Studio, ktoré vedie majster hodinár Takumi Kobo.

Či tu nájdete podobnosť s Perzeídami, nechám na vás. Musím však priznať, že bez pomoci výrobcu by som k tomuto zisteniu pravdepodobne sám nedospel. Je to teda podobná situácia ako na výstave abstraktného umenia – jednoducho ju tam nevidím. Osobne mi ciferník najviac pripomína snehobiely nános vločiek, na ktorý zimný vietor namaľoval tie najjemnejšie obrazce. Také miniatúrne duny, ktoré sa postupne prekrývajú.

Kometární meteorický roj, neboli perseidy. Zdroj: www.hvezdar.cz

Kometárny meteorický roj, známy ako Perzeidy. Zdroj: www.hvezdar.cz

A nakoniec na tom vôbec nezáleží, pretože ciferník je taký krásny, že pri pohľade naň idú všetky racionálne úvahy bokom. Do popredia sa okamžite dostanú emócie. Je to jednoducho vzhľad, ktorý ma neomrzel ani po mesiaci takmer každodenného nosenia. A pevne verím, že ani nikdy nebude. T reba dodať, že tu hovoríme len o limitovanej bielejverzii týchto hodiniek. Čoskoro príde aj ich modrý príbuzný. Tá zostane v ponuke a podľa dostupných fotografií sa bielej rozhodne nevyrovná.

Spomenul som, že biela verzia je limitovaná. Konkrétne ide o edíciu iba 160 kusov. O to viac ma tieto hodinky zaujali, keďže už teraz sú určené na doživotné členstvo v kategórii "nedostupné/vypredané".

Orient Star má novú kolekciu M. Inšpirovanú gréckou mytológiou a hviezdnou oblohou
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star má novú kolekciu M. Inšpirovanú gréckou mytológiou a hviezdnou oblohou

Dôležité je tiež spomenúť veľmi zaujímavú vlastnosť bieleho ciferníka. Veľmi výrazným spôsobom reaguje na zmeny okolitého svetla. V skutočnosti sanajčastejšie stretávame sdvoma odtieňmi -snehobielym (v tme a pod bielym svetlom) a šampanským (na slnku a pod žltým svetlom). Je to spôsobené jeho štruktúrou a farbou, od ktorej sa potom svetlo ľahko odráža. Každodenné nosenie sa tak ľahko nestane monotónnym.

Odstín champagne v přirozeném světle vlevo, sněhobílá pod umělým světlem vpravo

Odtieň šampanského pri prirodzenom svetle vľavo, sivobiely pri umelom svetle vpravo

Kontroverzné dizajnové prvky

Keď spoločnosť Orient Star oficiálne oznámila tieto hodinky, začalo sa o nich hovoriť na internete. Dve komplikácie, ktoré hodinky majú, boli významnými bodmi diskusií. Ide o ukazovateľ rezervy náťahu na 12. hodine a okienko s dátumom na 3. hodine. Základný argument vtedy znel asi takto: "Prečo vyrábať hodinky s takým krásnym ciferníkom a potom ich narúšať zbytočnými komplikáciami?". A musím sa priznať, že spočiatku som mal tieto pochybnosti aj ja. Naživo je však situácia úplne iná a hodinky vyzerajú veľmi vyvážene.

Táto rezerva náťahu je v súčasnosti pre Orient Star absolútne typická a k tejto značke neodmysliteľne patrí – je to jej dizajnový podpis. Navyše ju zdobia rezané línie, ktoré jej dodávajú na elegancii. Dátumovka potom naživo vyzerá rozhodne lepšie a je celkom dobre vyhotovená. Jeho vnútorné okraje lemuje strieborný rámik, vďaka čomu pekne ladí so zvyškom indexov a puzdra. Takže hoci som zarytý purista a ideálne by bolo, keby na ciferníku boli len indexy a ručičky, naučil som sa pri týchto hodinkách akceptovať ďalšie komplikácie a jednoducho som ich prijal také, aké sú.

Rezerva chodu je užitečná komplikace, která u mechanických hodinek indikuje zbývající kapacitu nátahu.

Indikátor rezervy náťahu je užitočná komplikácia, ktorá ukazuje zostávajúcu kapacitu náťahu mechanických hodiniek.

Za zmienku určite stoja hodinové indexy, ktoré sú po stranách leštené a na hornej strane vertikálne brúsené. Ide o rovnaké indexy, aké by sme našli na hodinkách M45 F8 Skeleton. V kombinácii s ručičkami, ktoré tiež kombinujú prvky leštenia a brúsenia, vytvára ciferník krásnu symfóniu odleskov.

Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia
21.9.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Star Classic Skeleton Mechanical recenzia

A posledný bod je, samozrejme, najkontroverznejší – nápadná podobnosť s hodinkami Grand Seiko Snowflake. Bol toho plný Reddit, diskutovalo sa o tom v skupinách na Facebooku a zaznelo to z úst nejedného kolegu. Je teda model M34 F8 Date len chabým pokusom napodobniť legendárne hodinky Grand Seiko?

Grand Seiko

Grand Seiko "Snowflake" SBGA211. Zdroj: www.james-porter.co.uk

V prvom rade poviem, že rozhodne nejde o kópiu alebo repliku. Ide o hodinky Orient Star, ktoré nesú vlastné logo a dizajnové podpisy, ktoré som spomenul vyššie. Je však úplne nepopierateľným faktom, že oba modely sú si vzhľadovo naozaj blízke. Ešte zaujímavejšia je skutočnosť, že značky Grand Seiko aj Orient Star vlastní spoločnosť EPSON. Stretávame sa tak s množstvom "konšpiračných teórií", podľa ktorých napríklad EPSON umiestňuje Orient Star na vyššiu pozíciu v rámci pomyselnej vertikály svojich značiek.

Orient Star Contemporary – Fotogaléria skutočných hviezd kolekcie
10.7.2024 - Eliška Měrková
Orient Star Contemporary – Fotogaléria skutočných hviezd kolekcie

Tomu by nasvedčovalo aj výrazné zvýšenie cien, a to na sumy, na ktoré zákazníci ešte donedávna neboli pri hodinkách Orient Star zvyknutí. Či však ide o cieľavedomý a premyslený obchodný ťah, alebo len o sériu nesúvisiacich javov, na to v tejto chvíli nedokážem odpovedať. Osobne som sa uspokojil s vysvetlením, že ide jednoducho o krásne hodinky pripomínajúce legendárny model GS Snowflake, ale za zlomok jeho ceny. Na tom nie je nič zlé.

Kaliber F8N64 – To najlepšie, čo Orient Star ponúka

Milovníci mechanických hodiniek ocenia, čím Orient Star tento rok vybavil tento nový model. Ide o automatický in-house kaliber F8N64, ktorého hlavným lákadlom je silikónové krokové koliesko. Ten sa v poslednej dobe objavuje u čoraz väčšieho počtu značiek, a to vďaka svojim vynikajúcim fyzikálnym vlastnostiam. Silikónové krokové koliesko sa totiž dá vyrobiť s obrovskou presnosťou a dá sa vytvarovať do najrôznejších tvarov, ktoré by boli pri oceli nemysliteľné. Je tiež ľahší, odolnejší, antimagnetický a nevyžaduje mazanie. Kremík sa často označuje za materiál budúcnosti.

Nechybí ani detailní zdobení ve formě tokijských pruhů na rotoru a perláže na můstcích.

Pohľad na kaliber F8N64 cez číre zafírové sklíčko.

Orient Star Avant Garde predstavenie – Nová vlajková loď s kremíkovým kolieskom
28.4.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star Avant Garde predstavenie – Nová vlajková loď s kremíkovým kolieskom

Zaujímavé sú aj vizuálne detaily, ako sú termálne modré skrutky alebo tokijské pruhy a perleť. Frekvencia 3 Hz a papierovo udávaná odchýlka chodu -5/+15 sekúnd za deň sa nemusia zdať výnimočné, ale počas každodenného nosenia som zaznamenal oveľa nižšie hodnoty a bez výhrad môžem povedať, že hodinky sú veľmi presné. Príjemná je aj 60-hodinová rezerva energie. Tento kaliber sa skrátka vydaril a je bezpochyby tým najlepším, čo môžeme v súčasnosti v hodinkách Orient Star nájsť.

Mesiac na zápästí

Preskočme teraz opisovanie môjho nadšenia v momente, keď mi hodinky konečne prišli, a zamerajme sa na prvé pocity z ich nosenia. Veľmi skoro som si všimol, že hodinky majú takmer dokonalú veľkosť. Puzdro s priemerom 40 mm je pre moje 17-centimetrové zápästie tak akurát. Hodinky mi perfektne sedia na ruke, čo je aj zásluha ich náramku. Je to h-lístok, čo znamená, že články majú tvar písmena H. Ich menšia veľkosť potom umožňuje veľmi presné nasadenie na zápästie. Celkový vzhľad je veľmi kvalitný a jeho leštené prvky dokonale dokresľujú celkový charakter hodiniek.

Náramek disponuje kvalitní překlápěcí sponou s mikroregulací.

Náramok má kvalitné skladacie zapínanie s mikroreguláciou.

Asi najväčším prekvapením bola antireflexná úprava zafírového sklíčka SAR (Super- Antireflective Coating). Ide o obojstrannú antireflexnú vrstvu, ktorá je taká účinná, že v podstate vyzerá, akoby na hodinkách žiadne sklo nebolo. Reálne by táto vrstva mala znížiť až 99 % všetkých svetelných odleskov. O to príjemnejší je pohľad na ciferník.

Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 recenzia – Tisíce hviezd z japonskej Akity
28.11.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 recenzia – Tisíce hviezd z japonskej Akity

Ďalším pozorovaním je vysoká úroveň "iskrenia". Hodinky sú leštené metódou Sallaz, o ktorej ste už určite počuli v súvislosti s japonskými značkami. Nepochybne im to pridáva na atraktivite a hodinky sa na svetle lesknú ako krásny šperk. S čím sa však človek stretne až niekoľko dní po kúpe, je skutočnosť, že hodinky sú vďaka tejto úprave doslova magnetom na škrabance. Trpí nimi najmä hladká luneta, na ktorej sa nečakane ľahko objavujú vlásečnice. Je to skrátka "daň za krásu", s ktorou sa človek bude musieť naučiť žiť.

Typy dokončovania hodiniek – Gilošovanie, sunburst, tapiséria, ženevské pruhy a ďalšie
27.6.2023 - Agáta Vřeská
Typy dokončovania hodiniek – Gilošovanie, sunburst, tapiséria, ženevské pruhy a ďalšie

Na druhej strane, brúsené strany puzdra a náramok vzorovo odolávajú škrabancom, takže je potrebné dávať pozor najmä na lunetu – najmä na puzdro! Samozrejme, vždy je tu možnosť renovácie. Otázkou je, či sa nám v domácich podmienkach podarí dosiahnuť podobné výsledky, aké dosahujú japonskí majstri. Avšak namiesto toho, aby sme sa trápili každým škrabancom, je lepšie si uvedomiť, že je to jednoducho prirodzená súčasť nosenia hodiniek a každý škrabanec v sebe skrýva kúsok našej životnej cesty. Nič netrvá večne a nemá zmysel držať hodinky zo strachu navždy v škatuľke.

Orient Star Contemporary Layered skeleton recenzia – Gentleman s otvoreným srdcom
25.7.2023 - Jakub Pitucha
Orient Star Contemporary Layered skeleton recenzia – Gentleman s otvoreným srdcom

Čoho sa nemôžem nabažiť, je modrá sekundová ručička. Je to taký malý detail, ale vytvára neuveriteľný kontrast s bielym ciferníkom. Hodinky spájajú mnoho takýchto malých detailov do jedného pôsobivého celku.

"Vždy, keď sa na ne pozriem, som taký šťastný, ale tak ma to zaujme, že nakoniec neviem, koľko je hodín." – Lukás

Aký je teda môj celkový dojem? Splnili hodinky, na ktoré som čakal, všetky moje očakávania? Odpoveď znie jednoznačne áno! Sú to hodinky, ktoré jednoducho fungujú a neprestávajú ma tešiť. Vlastne ani neviem, ako vyjadriť emócie z ich nosenia v texte, pretože sú neopísateľné. Ak ste stále skeptickí, príďte sa presvedčiť na vlastné oči. Ak vás neohúria osobne, ste voči ich kúzlu jednoducho imúnni. Ak nie, zostanú vám v mysli ešte dlho.

Orient Star Classic Moonphase recenzia – Keď vás nedostane Mesiac, tak všetko ostatné áno
18.8.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moonphase recenzia – Keď vás nedostane Mesiac, tak všetko ostatné áno

Hodinky si môžete kúpiť za 3000 eur. Toto je časť príbehu, v ktorej sa to mierne zamotáva. Ako som už spomínal, Orient Star stanovil ceny týchto modelov naozaj ambiciózne. Osobne si myslím, že hodinky za tú cenu naozaj stoja. Pri porovnaní s ponukou iných značiek sa to však môže skomplikovať. Za tieto peniaze totiž dostanete širokú škálu možností od konkurencie. Značky ako Longines, Tag Heuer, Frederique Constant, Oris, Rado alebo Nomos ponúkajú mnoho modelov v rovnakej cenovej kategórii. S týmto argumentom som sa v hodinárskej komunite stretol už niekoľkokrát.

O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach
4.8.2022 - Agáta Vřeská
O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach

Je to fakt, ktorý si musí každý zvážiť sám. Ak vám ide len o pocit z hodiniek a nezáleží vám na známosti značky , potom táto úvaha nie je problém. Hodinky sa vám jednoducho páčia a chcete ich bez ohľadu na to, či niekto uzná, že nosíte známu značku. V opačnom prípade potom často nedocenené hodinky Orient Star pravdepodobne nie sú pre vás. Osobne si myslím, že pocit z hodiniek je vždy na prvom mieste a povesť značky je druhoradá. Svoje rozhodnutie som už urobil a určite by som ho nemenil. Sú jednoducho skvelé!

Príbeh značky Orient – Japonské "Primky" pre každého
6.8.2024 - Eliška Měrková
Príbeh značky Orient – Japonské "Primky" pre každého

Naše videorecenzia:

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku