Orient Star M42 1964 Titanium predstavenie – V limitovanej edícii a o pár gramov ľahšia

Tagy: Predstavenie | Orient Star | Klasické | Potápačské

Jakub Pitucha | 17.9.2024 | 3 MIN

Dalo by sa povedať, že Orient Star v posledných týždňoch a mesiacoch tlačí na pílu a chrlí jednu úžasnú limitovanú edíciu za druhou. Raz sú to Plejády, inokedy Perzeidy alebo dokonca grécka mytológia. Tentoraz sa však rozhodol pre veľmi nezvyčajný materiál... titán. Predstavujeme vám hodinky Orient Star Sports M42 Diver 1964 2nd Edition Automatic RE-AU0702B00B.

Pri príležitosti 60. výročia kultového potápačského radu Calendar Auto Orient si japonská manufaktúra dopriala reedíciu tohto modelu. Nebolo by to však nič nezvyčajné, keďže tento kúsok sme už videli v mnohých variantoch – mojím obľúbeným je napríklad tyrkysový variant inšpirovaný podzemným jazerom Ryusendo v japonskej prefektúre Iwate pod modelovým číslom RE-AU0602E00B.

Druhá edícia Orient Star Diver 1964 čerpá z tajomného Ryusenda
22.12.2022 - Eliška Měrková
Druhá edícia Orient Star Diver 1964 čerpá z tajomného Ryusenda

Tentoraz však Orient Star zišiel zo zabehnutých koľají a vydal sa na nezvyčajnú cestu titánu. S týmto materiálom sa v jeho ponuke príliš nestretávame, resp. ja sám som počas rešerší pre tento článok narazil len na pár archívnych modelov.

Podľa môjho názoru je tento krok veľmi zaujímavým spestrením a kompromisom najmä pre tých, ktorým sa páči potápačská estetika, ale od samotnej kúpy ich nakoniec odrádza zvýšená hmotnosť na zápästí, ktorou sa potápačské hodinky často vyznačujú. A presné čísla? Nová titánová verzia by mala byť o 35 % ľahšia ako oceľová.

Při nošení budou díky titanu pro mnohé pohodlnější.

Pri nosení budú vďaka titánu pre mnohých pohodlnejšie.

Jediná užitočná komplikácia na svete...

A čo ďalšie ponúka nový "Auto Orient Calendar"? Predovšetkým jednu vynikajúcu vychytávku - ukazovateľ rezervy výkonu. Ukazovateľ, vďaka ktorému vieme, ako dlho nám hodinky vydržia v prevádzke. Jednoducho povedané, indikátor batérie pre "hlúpe" hodinky.

Podľa môjho skromného názoru je to teda jediná užitočná komplikácia na svete. Koniec koncov... všetky tie kalendáre, fázy mesiaca, stopky a ďalšie časové pásma vždy nájdeme v našich mobilných telefónoch. Ako dôkladne sú však naše hodinky natiahnuté? Sotva...

Orient Star Sports 1964 Diver RE-AU05 recenzia – Podarená limitka s neuveriteľnou lumi
20.3.2024 - Jiří Hons
Orient Star Sports 1964 Diver RE-AU05 recenzia – Podarená limitka s neuveriteľnou lumi

Klasická strojovňa a potápačská "pečiatka"

Ako sme už pri tomto a podobných modeloch Orient Star zvyknutí – v hodinkách nenájdeme nič iné ako vlastný kaliber F6N47, kompletne vyrobený a skonštruovaný na japonskej pôde. Ide o 22-kamenný strojček s hackovaním a manuálnym aj automatickým náťahom, ktorý beží pri bežnej frekvencii 21 600 úderov za hodinu. Pokiaľ ide o výdrž, kaliber má mierne nadpriemernú dobu chodu 50 hodín (ako nám napovedá ukazovateľ na ciferníku). Výrobcom deklarovaná rezerva presnosti je +25/-15 sekúnd za deň.

Vďaka tomu, že Orient Star dnes patrí do veľkej rodiny Seiko, môže využívať niekoľko vychytávok. Za všetky spomeňme Magic Lever – patent na obojstranné automatické naťahovanie alebo Diashock – patentovaný systém Seiko na odpruženie hriadeľa zotrvačníka.

O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach
4.8.2022 - Agáta Vřeská
O značke Orient Star – Siahnuť po hviezdach

Náš dnešný model je vodotesný do 200 metrov a dokonca sa môže pochváliť oficiálnou certifikáciou ISO 6425 DIVERS. Na jej získanie musí každý jednotlivý kus hodiniek prejsť pomerne prísnym testovacím procesom, ktorý okrem skúšky odolnosti voči tlaku vody musí absolvovať aj test odolnosti voči magnetizmu, nárazom či slanej vode.

VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek
10.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠETKO NA TÉMU: Vodeodolnosť hodiniek

Na svete je len 365 kusov

A v neposlednom rade ide o plnokrvnú limitovanú edíciu (tu mám na mysli najmä "limitované" edície konkurenčných značiek, ktorých počet sa však nakoniec pohybuje v tisícoch). Vydaných bude len 365 kusov.

Aké by to bolo poetické, keby ten s číslom 365 prišiel k nám...

Zdroj fotografií: Orient Star

Orient Star F8 Date recenzia – Perseidy na zápästí
30.7.2024 - Lukáš Hamřík
Orient Star F8 Date recenzia – Perseidy na zápästí

Orient Star Contemporary – Fotogaléria skutočných hviezd kolekcie
10.7.2024 - Eliška Měrková
Orient Star Contemporary – Fotogaléria skutočných hviezd kolekcie

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Limitovaná edícia 365 ks
Novinka September
1 546 € skladom