Ovládanie inteligentných hodiniek – Tlačidlá vs. dotykový displej

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 24.8.2023 | 4 MIN

Ovládanie hodiniek je jedným z najdôležitejších parametrov inteligentných hodiniek. V tomto článku rozoberiem, ktoré ovládanie je lepšie na akú príležitosť a prečo si vybrať dané ovládanie.

Čomu sa budeme venovať v tomto článku?

Inteligentné hodinky sa ovládajú buď tlačidlami, alebo dotykom

Hodinky sa spravidla ovládajú buď dotykom, alebo tlačidlami. Alebo kombináciou oboch.

Garmin – Mestské vs. športové modely hodiniek alebo čo získate a naopak stratíte
8.12.2022 - Matěj Urbaczka
Garmin – Mestské vs. športové modely hodiniek alebo čo získate a naopak stratíte

Aj "čisto" dotykové hodinky majú často jedno alebo dve tlačidlá. Dnes výrobcovia často namiesto jedného tlačidla volia otočnú korunku. To však zvyčajne funguje len v ponukách a na hlavnej obrazovke sa s ním nedá veľa robiť. Čo je škoda. Spodné tlačidlo sa zvyčajne používa na výber športových aktivít alebo je konfigurovateľné.

Skvělým příkladem je Amazfit GTR 4, který má nahoře otočnou korunku a dole tlačítko

Skvelým príkladom sú hodinky Amazfit GTR 4, ktoré majú otočnú korunku v hornej časti a tlačidlo v dolnej časti

Existujú aj hodinky, ktoré sa dajú ovládať kombinovaným spôsobom, pričom takmer všetky funkcie sa ovládajú dotykom aj tlačidlami. Čo považujem za asi najpraktickejšie. Iná vec je však dizajn, kde hodinky s viacerými tlačidlami nemusia byť veľmi atraktívne.

Výhody a nevýhody dotykového ovládania

Dotykové ovládanie je v prípade inteligentných hodiniek mladšia možnosť, ale povedal by som, že v dnešnej uponáhľanej dobe určite populárnejšia.

Pre mňa má dotykové ovládanie určite výhodu vo svojej jednoduchosti alebo možno... rýchlom pochopení? Aj keď neviete, ako hodinky ovládať, s dotykom na to prídete rýchlejšie ako s tlačidlami. Stačí skúšať hore, dole, doprava a doľava a vždy sa niekam dostanete. Rýchlosť ovládania môže byť tiež lepšia ako dotykové, ale to je diskutabilné.

Ďalšou výhodou je určite ovládanie mapových podkladov alebo napríklad posúvanie grafov. Niektoré hodinky obsahujú aj klávesnicu na voľné reagovanie na notifikácie, napríklad Apple Watch alebo Samsung Galaxy Watch.

Nevýhody potom vidím pri používaní dotyku pri športových aktivitách, kde je tento štýl ovládania jednoducho nepohodlný. Ak máte spotenú ruku, nosíte rukavice, prípadne plávate, môže byť ovládanie hodiniek komplikované. Rovnako tak sa môže stať, že pri rýchlom behu budete musieť meniť obrazovky posúvaním po displeji. Nemyslím si, že na to je niečo lepšie ako tlačidlo.

Garmin Epix 2 PRO recenzia - Nový tepák a svietidlo vo všetkých veľkostiach
20.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Epix 2 PRO recenzia - Nový tepák a svietidlo vo všetkých veľkostiach

Ďalšou nevýhodou môže byť citlivosť touchpadu, pričom každý výrobca má inak citlivý displej. Môže sa teda stať, že na spustenie funkcie budete musieť na displej veľa tlačiť alebo že hodinky budete ovládať rukávom a ani o tom nebudete vedieť.

Výhody a nevýhody ovládania tlačidlami

Tlačidlá - môj obľúbený spôsob ovládania hodiniek. Ak viete, ako hodinky ovládať, nemôžete sa s tlačidlom pomýliť a urobiť "chybný krok". Rovnako pri športovaní stačí stlačiť tlačidlo a viete, kam máte ísť, a nemusíte sa ani pozerať na displej.

Ďalšou výhodou tlačidiel oproti dotykovému displeju je ovládanie v rukaviciach alebo s mokrou rukou. Rukavice sú síce často prispôsobené dotykovým displejom, ale nie vždy fungujú správne, ale vždy môžete stlačiť mechanické tlačidlo. Mokrou rukou sa na dotykovom displeji jednoducho dobre neovláda, ale nemôžete sa pomýliť s tlačidlami, ktoré majú často zdrsnený povrch alebo zárezy na lepšie ovládanie.

Tlačidlá pre funkcie životného štýlu považujem za nevýhodné. Na prechádzanie ponukami, prezeranie starých tréningov, srdcového tepu, spánku a ďalších vecí je určite rýchlejšie a pohodlnejšie používať dotykové ovládanie. To isté platí napríklad pri zadávaní PIN kódu kreditnej karty na hodinkách. Na to sú tlačidlá pomalé a nepohodlné.

Kombinované ovládanie ako najlepšie

Pokiaľ ide o víťazov, pre ľudí, ktorí svoje hodinky intenzívne používajú na šport, ako aj na bežné nosenie a život v meste, je kombinované ovládanie tou najlepšou voľbou.

Amazfit T-Rex Pro 2 recenzia – Ťažkoodenec na zápästí
1.7.2022 - Dominik Hok
Amazfit T-Rex Pro 2 recenzia – Ťažkoodenec na zápästí

Používanie tlačidiel počas športovej aktivity a dotyku pri rýchlom pohybe v ponukách je jednoducho najlepšie. Pri kombinovanom ovládaní však zisťujeme, že sa všade nedostaneme oboma spôsobmi. Často je potrebné tlačidlo, aby sme prešli do ponuky a nedostaneme sa tam len dotykom. Rovnako je to aj pri športových aktivitách.

Ktoré ovládanie je pre vás to pravé?

Ak si vyberáte svoje prvé inteligentné hodinky aj na základe ovládania, je dôležité myslieť na primárne využitie hodiniek. Ak sa napríklad chystáte plávať, pravdepodobne si nevyberiete plne dotykové hodinky bez jediného tlačidla. Je naozaj dobré dvakrát si premyslieť, či budete chcieť zariadenie ovládať viac tlačidlami alebo dotykom a či budete hodinky používať primárne ako športové hodinky alebo len ako mestský doplnok.

Na športové využitie by som odporúčal vybrať buď čisto tlačidlové hodinky, alebo hodinky s kombinovaným ovládaním (dotykové sa môžu hodiť napríklad pri pohybe v mapových podkladoch). Na čisto mestské použitie a len na príležitostný šport nevidím problém vo výbere dotykových hodiniek.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre