» Blog » Správy

Piaget Altiplano Ultimate Concept Tourbillon – Najtenšie hodinky s tourbillonom na svete

Tagy: Správy | Klasické | Tradičné

Agáta Vřeská | 30.4.2024 | 2 MIN

Stojíte pri vitríne a hovoríte si: nie, to nie je možné. Predsa… Ako? Ale Piaget to dokázal. Do 2 mm hrubého puzdra hodiniek Altiplano Ultimate Concept umiestnila mechanický strojček s tourbillonom. Bol prekonaný ďalší rekord.

Predchádzajúci rekord pre najtenšie hodinky s tourbillonom držala v roku 2014 spoločnosť Bvlgari s hrúbkou puzdra 5 mm. A práve táto šperkárska, ale zrejme aj hodinárska spoločnosť pred niekoľkými dňami predstavila najtenšie hodinky na svete.

Bvlgari Octo Finissimo Ultra COSC jsou nejtenčí mechanické hodinky na světě.

Bvlgari Octo Finissimo Ultra COSC sú najtenšie mechanické hodinky na svete.

Hodinky Bvlgari Octo Finissimo Ultra COSC majú hrúbku 1,7 mm. Áno, 1,7 mm. To je veľmi málo. Tieto hodinky by sa mohli zmestiť do slotu na kreditnú kartu vo vašej peňaženke. Ale predstavte si, že pridáte klietku s tourbillonom a "hrúbka" sa zvýši len o 0,3 mm!

Piaget Altiplano Ultimate Concept Tourbillon jsou nejtenčí mechanické hodinky s turbilonem.

Piaget Altiplano Ultimate Concept Tourbillon sú najtenšie mechanické hodinky s tourbillonom.

Ale ak niekto mohol dosiahnuť túto hranicu tenkosti, tak je to Piaget. Koniec koncov, ultratenké hodinky má vo svojej DNA, rovnako ako Bvlgari alebo Richard Mille. Koncept Altiplano Ultimate je už dobre známy, a predsa sa musíte čudovať, ako sa im tam podarilo dostať komplikáciu v podobe tourbillonu. Ako to vlastne môže fungovať, ako sa môže otáčať v takom tenkom puzdre?

Ale je to tak. Mechanický strojček s manuálnym naťahovaním vychádza z kalibra 970P-UC použitého v predchádzajúcom modeli, avšak práve kvôli tourbillonu sa údajne muselo prepracovať 90 % usporiadania strojčeka. Ponúka minimálne 35-hodinovú rezervu chodu a pracuje pri frekvencii 4 Hz.

Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť
27.6.2023 - Agáta Vřeská
Ako fungujú mechanické hodinky – Všetko, čo by ste o mechanikách mali vedieť

Samotný strojček je potom súčasťou puzdra, resp. zadnej časti puzdra, do ktorého je priamo integrovaný. Puzdro, ktoré je z kobaltovej zliatiny s PVD úpravou, je o pol milimetra väčšie ako pôvodný model Altiplano, má 41,5 mm. Súčasťou je aj zafírové antireflexné sklo (predné má 0,2 mm a zadné 0,16 mm).

Na 6. hodine sa nachádza ciferník s pierkom a na 10. hodine tourbillon, ktorý slúži aj ako sekundový ukazovateľ. Je ho vidieť aj zo zadnej strany puzdra.

Odporúčam podrobnú analýzu:

Keby som ho nevidela na vlastné oči na výstave Watches & Wonders 2024, asi by som sa zdráhala tomu uveriť. Aj tak mám vlastne problém pochopiť, kam až sa dajú posunúť hranice. V každom prípade si Piaget určite dal krásny darček k 150. výročiu svojho založenia, a ak budete mať niekedy možnosť vidieť Piaget Altiplano Tourbillon, neváhajte.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Tourbillon
24.6.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – Tourbillon

Vacheron Constantin Berkley Grand Complication – Najzložitejšie hodinky na svete
1.5.2024 - Agáta Vřeská
Vacheron Constantin Berkley Grand Complication – Najzložitejšie hodinky na svete

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre