» Blog » Casio

Sprievodca výberom tými najlepšími retro G-Shocky

Tagy: Sprievodca výberom | Casio | Pánske | Klasické

Filip Debrecenyi | 6.8.2024 | 6 MIN

Slovo retro vo všeobecnosti znamená niečo zaniknuté, bývalé alebo to môže byť výraz pre čokoľvek, čo existovalo v minulosti. Urobme krok späť v čase a pozrime sa na najlepšie retro modely G-Shock, ktorých duša prežila dodnes.

GW-M5610U – Nesmrteľná legenda za dostupnú cenu

Existuje len málo modelov, ktoré sú tak legendárne ako tento staronový model. A rovnako málo (alebo možno skôr žiadny) je takých, ktoré sú za svoju cenu tak zabalené ako tento model – GW-M5610U. Tieto hodinky sú kúskom histórie a jedinečným odkazom odolných hodiniek G-Shock.

Legenda s veľkým L je vybrúsená k dokonalosti rádiovou synchronizáciou času pomocou Multiband 6. Odolnú prevádzku podporuje solárne nabíjanie Tough Solar. A táto neľútostná kombinácia robí z týchto hodiniek najväčšieho zabijaka priamo úmerne cene. Samozrejme, netočí sa to všetko len okolo toho, výhod tu možno nájsť nepochybne viac.

Užívateľsky zaujímavou vychytávkou je automatické LED osvetlenie, ktoré reaguje na pohyb ruky. Práve vďaka funkcii Autolight sa hodinky rozsvietia vždy, keď ich otočíte smerom k sebe, pričom dĺžku podsvietenia môžeme nastaviť v intervaloch 1,5 a 3 sekundy.

Casio G-Shock GW-M5610 recenzia - Starý muž, ktorý vyliezol z okna a nastavil sa
18.5.2022 - Dominik Hok
Casio G-Shock GW-M5610 recenzia - Starý muž, ktorý vyliezol z okna a nastavil sa

Gamechangerom sú z môjho pohľadu aj jedinečné rozmery 43x13 milimetrov a hmotnosť 52 gramov, vďaka ktorým sú hodinky partnerom doslova pre každú situáciu.

Ikonou sa stali už pred 40 rokmi, keď spoločnosť Casio vydala svoj úplne prvý model, z ktorého si tento konkrétny model zobral patričnú dávku DNA. A práve vďaka svojej histórii a nabitým funkciám za nekompromisnú cenu sme tento model zaradili v našom rebríčku G-Shock veľmi vysoko:

Funkcie stopiek, svetového času, budíka a automatického kalendára dopĺňajú nabitú výbavu.

Nie sú to len hodinky, je to odkaz a kus histórie, ktorý podčiarkuje jedinečnosť značky G-Shock. Tento model by nemal chýbať v zbierke žiadneho poctivého chronológa.

GW-3000M Gravitymaster

Na prvý pohľad by asi nikoho nenapadlo, že ide o model zo série Master of G. Gravitymastery sú presiaknuté tými najlepšími technológiami, a preto právom patria do tejto série. Je to jeden z mála modelov, ktorý je v oblakoch ako doma a medzi pilotmi sa stal veľmi obľúbeným.

Piloti sa veľmi často dostávajú do situácií, v ktorých sa stretávajú s odstredivou silou. A tieto trojtisícovky sú odolné až do 12G. Samozrejme, majú zvýšenú odolnosť voči nárazom ako ostatné G-športy.

Výrazným prvkom týchto hodiniek je čisto analógový ciferník pripomínajúci ovládacie panely v kokpite lietadiel a vrtuľníkov. Za zmienku stoja analógové stopky, ktoré dokážu merať čas s presnosťou na 1/100 sekundy. Piloti aj cestovatelia ocenia funkciu svetového času, pričom hlavné ručičky zobrazujú hlavný čas a druhý subciferník zobrazuje čas v inom časovom pásme. Tieto dva časy sa potom dajú ľahko zameniť, čo ocenia ľudia, ktorí často cestujú.

To, že hodinky právom patria do radu Master of G, potvrdzuje aj technológia Tough Movement, ktorá im dodáva extra odolnosť. Druhou podstatnou funkciou je potom automatická korekcia analógových ručičiek v prípade, že sa zle nastavia.

Casio Tough movement - Naložený hodinkový strojček
17.9.2023 - Filip Debrecenyi
Casio Tough movement - Naložený hodinkový strojček

V neposlednom rade musíme vyzdvihnúť prítomnosť funkcie Tough Solar a nastavenie času pomocou rádiového signálu cez Multiband 6 .

Vzhľadom na technológie v avionike ich dnes používa len málo pilotov. Sú ikonické nielen svojou funkčnosťou, ale aj dokonalým spracovaním. Sú to také spoľahlivé hodinky, že na ich lietanie nemusíte byť ani pilot, či už po záhrade v montérkach, alebo medzi budovami v meste.

GW-8230 – Potápky, ktoré si získali komunitu

Jediné poctivé potápačské hodinky značky G-Shock. Hodinky GW-8230 majú nielen 200-metrovú vodotesnosť (ako všetky hodinky G-Shock), ale ako jediné sa môžu pochváliť certifikátom ISO 6425 pre potápanie.

A retro nádych je zrejmý hneď od začiatku. Frogmany, ako sa im prezýva, majú za sebou viac ako 30-ročnú históriu a počas týchto troch desaťročí si vybudovali viac ako veľkú komunitu. Komunita je, samozrejme, rozdelená na dve sféry: jednu, ktorá ich miluje, a druhú, ktorá ich nenávidí. Sféra milovníkov sa ďalej delí na fanatikov do potápania a druhá jednoducho na tých, ktorým je netradičný dizajn ukradnutý.

Casio Frogman oslavuje 30 – Príbeh od žubrienky po tridsaťročnú žabu
13.12.2022 - Agáta Vřeská
Casio Frogman oslavuje 30 – Príbeh od žubrienky po tridsaťročnú žabu

Nerovné puzdro je pre tento model veľmi ikonické a svoj vzhľad si až na niekoľko detailov zachovali dodnes. Netradičné je napríklad aj to, že podobne ako klasické potápačské hodinky iných značiek nemajú otočnú lunetu na odpočítavanie ponoru. Ani to však nezabránilo popularite modelu Frogman, ktorý sa vyznačuje vyobrazením žaby na šípke.

Puzdro je nezvyčajne kompletné zo živice a titánu. Práve titán je materiál, ktorý v radoch G-Shock vídame len zriedka. Aj v tom sú hodinky Frogman výnimočné. Sú napájané solárnou energiou v podobe Tough Solar a funkčne vyniká napríklad fáza mesiaca, ktorá je užitočná pre potápačov na sledovanie prílivu a odlivu.

Buď ste potápač, alebo im jednoducho musíte prísť na chuť. Koniec koncov, žabky nie sú pre každého. Tak či onak, hodinky Frogmans nájdete v mnohých zbierkach, pretože takéto atypické hodinky si nechá ujsť len málokto.

DW-5900 – Ikonické trojočko

Hodinky DW-5900 sú známe ako "trojoké". Je to vôbec prvý model, na ktorom sme mohli nájsť dizajn typických 3 subciferníkov. Tento dizajn si následne požičal ikonický model DW-6900. Ten je dodnes veľmi obľúbený a predávaný. A vďaka svojmu ikonickému vzhľadu sa dokonca stal medzi fanúšikmi natoľko obľúbený, že sa v roku 2018 umiestnil v štatistikách spoločnosti Casio ako tretí najpredávanejší model G-Shock vôbec.

Zaujímavosťou je, že model z roku 2018 bol v porovnaní s modelom z roku 1990 ochudobnený o stopky. Pôvodný model mal kapacitu stopiek 24 hodín, novší model má len 60 minút, čo je pri digitálnom modeli prekvapujúce. Staršie a novšie modely potom môžete rozlíšiť podľa označenia modulov.

[[M4261]]

Nová verzia nesie modul s číslom 3465, zatiaľ čo stará verzia mala modul s číslom 914. Ďalším vodítkom je automatický kalendár. Kalendár staršieho modelu fungoval len do roku 2019, takže dnes by ste ho už veľmi nevyužili.

DW-6900 – Mladší trojoký brat

Tieto hodinky, známe aj ako Triple Graph, sa dostali na pulty obchodov už v roku 1995 a tiež patria medzi ikonické modely 90. rokov. Bez preháňania ich možno označiť za jedny z najikonickejších hodiniek G-Shock vôbec.

Model sa nestal takým populárnym len vďaka svojim trojitým grafom. Za úspechom stojí revolučný elektroluminiscenčný panel, ktorý bol v 90. rokoch veľkou novinkou. Dokázal rovnomerne osvetliť celú plochu digitálu.

Popularitu potvrdila štatistika priamo od spoločnosti Casio, zverejnená pri príležitosti 35. výročia značky G-Shock. V nej sa model umiestnil ako tretí najpredávanejší G-Shock vôbec.

Na počesť 25. výročia tohto modelu sa spoločnosť Casio rozhodla vyrobiť aj kovový variant s názvom GM-6900.

Práve toto rozlíšenie z neho urobilo modlu značky G-Shock. Sú také obľúbené, že ich má vo svojej zbierke dokonca aj raper Eminem. A ak ich miluje Eminem, musíte ich milovať aj vy!

Casio G-Shock DW-6900 értékelés – Egy kollaborációkkal átszőtt ikon
28.5.2024 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock DW-6900 értékelés – Egy kollaborációkkal átszőtt ikon

G-B001 – The All-Famous Jason

Hodinky G-B001 sú reedíciou modelu DW-001 z roku 1994 s dizajnom podobným maske. Preto ich drvivá väčšina fanúšikov pozná pod prezývkou Jason. Táto prezývka vychádza z postavy Jasona Voorheesa z hororu Piatok trinásteho.

Pôvodný DW-001 bol z dnešného pohľadu zaujímavý zobrazením východu a západu slnka, odolnosťou voči nízkym teplotám a predovšetkým teplomerom. K dispozícii boli v niekoľkých sivých variantoch s farebnými akcentmi, ale najikonickejším zostal celožltý model.

Model DW-001 predstavil unikátnu kapsulu Tough, vďaka ktorej boli mimoriadne odolné voči nárazom. Zároveň ponúkali originálny dizajn, ktorý korešpondoval so štýlom 90. rokov.

Původní model DW-001

Pôvodný model DW-001.

Nástupca, modelG-B001, má DNA Jasonov v krvi, ale s modernejším spracovaním. Dokáže komunikovať s telefónmi, živicové telo je vystužené uhlíkovými vláknami a vonkajšie puzdro spolu s remienkom možno vymeniť a odhaliť tak kovovú časť puzdra, čo odkazuje na historický koncept Capsule Tough. Údajne tiež čerpá inšpiráciu z detských hračkárskych kapsúl a radosti z ich otvárania.

Písmeno B neznamená nič iné ako Bluetooth, takže hodinky môžete jednoducho pripojiť k aplikácii Casio Watches, kde si môžete nastaviť všetko, čo sa týka hodiniek. Nebudú vám chýbať štandardné funkcie ako 200 m vodotesnosť, časovač odpočítavania, stopky, svetový čas, 5 alarmov a LED podsvietenie.

Casio G-Shock G-B001 Jason predstavenie – Hravosť ako z Kinderka
18.1.2023 - Agáta Vřeská
Casio G-Shock G-B001 Jason predstavenie – Hravosť ako z Kinderka

Veľkým lákadlom je nepochybne ikonický retro dizajn z 90. rokov a plastové puzdro s korálkovým zámkom, vďaka ktorému sa hodinky pohodlne nosia.

Zberateľský kúsok alebo láska na prvý pohľad. Hodinky Jasons rezonujú v komunite geekov a nie nadarmo je to retro G-Shock s výrazným písmenom G.

Máte na mysli iný retro model, ktorý je pre vás ikonický a odkazuje na nádhernú históriu japonskej značky Casio? Dajte nám vedieť v komentároch.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke
1.6.2022 - Filip Debrecenyi
6 NAJ: Najlepšie G-Shocky, aké sú v ponuke

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

109,00 € skladom
Zľava 10%
107,10 € (doručíme do 25.9.)
149 € (doručíme do 25.9.)
119 € (doručíme do 25.9.)
Zobraziť ďalší