Quartzové strojčeky - Poznáte velikánov kremíkového sveta?

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 13.6.2023 | 11 MIN | 1x komentár

Nosenie quartzových hodiniek už nie je stigma a neexistuje nič také ako quartz! Aké kremíkové útroby sa môžu skrývať aj vo vašich vysnívaných hodinkách a ktoré slávne quartzové strojčeky by ste mali poznať?

O tom, ako presne fungujú quartzové strojčeky a čím sa líšia od mechanických, sme tu nedávno písali. Zhrnieme teda len základy a potom sa budeme venovať pokročilejším, "chronometrickým" témam konkrétnych strojčekov a ich pôvodcov.

Quartzové hodinky – Ako fungujú a ako sú na tom oproti mechanikám?
30.5.2023 - Eliška Měrková
Quartzové hodinky – Ako fungujú a ako sú na tom oproti mechanikám?

Pod quartzovými hodinkami rozumieme hodinky, ktoré majú v sebe integrovaný obvod a energiu im dodáva batéria alebo akumulátor (quartzové hodinky sú teda aj soláre).

A čo je to ten quartz? Kryštál vybrúsený z kremeňa, ktorý sa používa na presný chod hodiniek s odchýlkou (v najzákladnejších mechanizmoch) približne 20 sekúnd za mesiac. Quartz kmitá s presnou frekvenciou - najčastejšie 32,768 Hz (kmitov za sekundu) a vo všeobecnosti (väčšinou) platí, že čím vyššia je frekvencia, tým presnejší je pohyb.

Dnes sa pozrieme na velikánov kremíkového sveta, ktorí tento priemer ďaleko presahujú.

Odkiaľ pochádzajú quartzové strojčeky?

Na trhu je nespočetné množstvo quartzových strojčekov. Iste, mnohé z nich pochádzajú ako inak z Číny (pozor, to nemusí byť nutne zlé!). V tomto článku sa však nebudeme zaoberať rôznymi no-name značkami alebo neznámymi či okrajovými pôvodcami hodinkových strojčekov, ale skutočnými gigantmi. Aké značky hodinkových strojčekov by ste mali poznať?

Švajčiarske - ETA a Ronda

Za najväčšieho "strojčekodarcu" vo švajčiarskom hodinárstve sa stále považuje ETA, ktorá je súčasťou skupiny Swatch Group, najväčšieho výrobcu hodiniek na svete.

Pyramida značek Swatch Group.Pyramída značiek skupiny Swatch Group.

Skupina Swatch Group je súkromná spoločnosť, ktorá zastupuje mnohé švajčiarske značky hodiniek. Medzi ne patria napríklad Tissot, Certina, Mido, Hamilton, ale aj Omega, Longiness, Rado atď.

Swatch – Príbeh firmy, ktorá zachránila švajčiarske hodinárstvo
22.3.2021 - Eduard Tomas
Swatch – Príbeh firmy, ktorá zachránila švajčiarske hodinárstvo

Preto je veľmi pravdepodobné, že aj vaše obľúbené švajčiarske hodinky môžu mať strojček Eta. Len to nie je vždy zrejmé na prvý pohľad. Mnohé z týchto renomovaných značiek robia vlastné úpravy, skrášlenia (najmä v prípade mechanických strojčekov) a všeličo iné, ale základ - to je stále Eta. Dokonca aj v tých slávnych Omegách.

TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch
27.3.2023 - Eliška Měrková
TOP 5 alternatív Omega Speedmaster Moonwatch

Pravdepodobne najznámejším quartzovým strojčekom od Ety je 282.002 (je to špičkový model - vyrobený z mosadze a známy tým, že je najtenším švajčiarskym strojčekom na trhu s hrúbkou 1,20 mm).

Spoločnosť ETA, ktorej história siaha až do konca 18. storočia, v súčasnosti vyrába quartzové aj mechanické strojčeky a tiež tzv. ébauches. Ébauche v horológii označuje nezmontované alebo čiastočne zmontované časti strojčeka. Eta dodáva svojim sesterským spoločnostiam a (najmä pred rokom 2020) iným konkurenčným spoločnostiam súčiastky alebo kompletné strojčeky pre ich hodinky. Spoločnosť Eta vznikla zlúčením a akvizíciou niekoľkých tovární na výrobu strojčekov vrátane slávnych Adolf Schild (AS), Valjoux, Unitas atď.

A keďže sa ETA zameriava len na vývoj strojčekov, má vysoké nároky na ich kvalitu. Vďaka tomu sa strojčeky Eta môžu pochváliť spoľahlivosťou, presnosťou a správnosťou. Niektoré z nich získali aj certifikát COSC pre chronometre - výnimočne presné hodinky. V prípade quartzových hodiniek tento certifikát znamená maximálnu odchýlku 0,07 sekundy/deň.

V roku 2002 však spoločnosť Eta prišla s kontroverznou myšlienkou obmedziť dodávky svojich strojčekov a súčiastok tretím stranám. Trvalo mnoho rokov, kým sa v roku 2013 dosiahla dohoda: skupina Swatch (a teda aj Eta) môže postupne znižovať počet strojčekov, ktoré dodáva tretím stranám, až do roku 2019 (do tej doby si hodinárske značky mali možnosť nájsť iných dodávateľov strojčekov – a tým tiež zvýšiť konkurencieschopnosť iných švajčiarskych výrobcov strojčekov). Teraz by mal byť spor na konci a Swatch Group môže dodávať strojčeky komukoľvek.

Predstavenie Festina Pilot Automatic - Piloti od IWC s mechanizmami ETA
12.4.2023 - Agáta Vřeská
Predstavenie Festina Pilot Automatic - Piloti od IWC s mechanizmami ETA

Obmedzenie dodávok strojčekov spoločnosťou Eta však spôsobilo, že iná švajčiarska značka zameraná na strojčeky a ébauches sa stala nekonkurencieschopnou - do popredia sa dostáva Ronda.

Práve k Ronde sa uchyľujú tí výrobcovia hodiniek, ktorí nie sú súčasťou skupiny Swatch, a ich pôvod je rôznorodý a zmiešaný. Máme tu Švajčiarov, ako napríklad Edox, ktorý spravidla zapracováva strojčeky Ronda do quartzových hodiniek, Nemcov (Zeppelin), spomedzi ktorých niektorí tiež stavajú na strojčeky alebo ich skrášľujú (Junghans, Bruno Söhnle). Potom nájdeme Rondu v niektorých amerických modeloch Invicta.

Zdobené quartzové strojky od Bruna jsou často vidět skrz průhledné dýnko.Zdobené quartzové strojčeky Bruno sú často viditeľné cez priehľadný ciferník.

A dostáva sa aj k módnym značkám - ako keď Festina zatúžila po prémiovejšej kolekcii Swiss Made.

Swiss made, ilúzia o 100% švajčiarskej výrobe
3.12.2019 - Veronika Skotnicová
Swiss made, ilúzia o 100% švajčiarskej výrobe

Ronda je etablovaná švajčiarska spoločnosť s koreňmi v Bazileji. Spoločnosť založil William Mosset v roku 1946 v údolí Waldenburg a v súčasnosti sídli v Lausene, kde sa vyrábajú komponenty pre strojčeky. Spoločnosť Ronda sa v posledných rokoch rozrastá a dnes zahŕňa päť dcérskych spoločností: dva výrobné závody v južnom Švajčiarsku, jeden v regióne Jura v západnom Švajčiarsku, výrobný závod v Thajsku a obchodnú kanceláriu v Hongkongu. Celkovo spoločnosť Ronda zamestnáva vo svojich švajčiarskych a ázijských prevádzkach viac ako 1 000 ľudí.

Japonci - Miyota a Seiko

Švajčiarsko má Etu, Japonsko má Miyotu. V podstate je jedno, v ktorom obchode s hodinkami ste listovali, verím, že ste pravdepodobne narazili na tohto gigantického výrobcu s oficiálnym názvom Citizen Miyota Co, Ltd. (ha, už viete, odkiaľ fúka vietor?). Veď ich strojčeky si obľúbilo mnoho, mnoho značiek a nájdete ich v miliónoch hodiniek (doslova). Spoločnosť Citizen ich pod týmto názvom predáva tretím stranám.

Miyoty používajú značky patriace pod gigant Citizen (napr. Bulova), ako aj ktokoľvek iný, a to bez obmedzenia. Miyoty sa teda nachádzajú v štandardných (nie "švajčiarskych") hodinkách Festina, Prim (MPM), Timex atď.

Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví
6.12.2022 - Eliška Měrková
Príbeh značky Bulova – História toho, v čom boli prví

Tieto strojčeky sa väčšinou vyrábajú na automatizovanej robotickej linke, čo samozrejme umožňuje minimálnu chybovosť. A prijateľnejšiu cenu. A hoci sa väčšina strojčekov Miyota nestretáva s dôkladnou ľudskou starostlivosťou a ich štýl má trochu "surovejší" charakter (to platí hlavne pre mechaniky), sú považované za spoľahlivé a obľúbené strojčeky.

"Všetko od výroby jednotlivých komponentov až po finálnu kontrolu kvality sa vykonáva v japonských továrňach, kde pracujú skúsení inžinieri. Je to priaznivý kolobeh. Keďže dokážeme vyrábať veľmi malé presné komponenty na jednotnej úrovni kvality a výkonu, môžeme potom naše stroje montovať na vysokorýchlostných automatizovaných montážnych linkách, čo zasa zaručuje stabilné dodávky pre našich zákazníkov." - Miyota

V súčasnosti je jedna montážna linka schopná každú sekundu vyrobiť jeden kompletný quartzový strojček (napr. Miyota 2035) (čo je približne 30 miliónov kusov ročne, ak by bola v nepretržitej prevádzke celý rok). A takýchto liniek majú najmenej 10...

Strojek Miyota 2035.Základný strojček Miyota 2035.

Spoločnosť Citizen Watch postavila továreň na výrobu strojčekov v meste Miyota v Nagane v roku 1959. Samotné strojčeky MIYOTA však začali vyrábať až v roku 1980 a už o rok neskôr vypustili na trh krakena v podobe quartzového kalibra 2035, ktorého monumentálna výroba neskôr vyniesla spoločnosti Citizen zápis do Guinnessovej knihy rekordov.

A ďalším silným hráčom v Japonsku je, samozrejme, spoločnosť Seiko. Presne tak, strojčeky Seiko nie sú určené len pre hodinky Seiko a používajú ich napríklad značky Invicta a ďalšie.

Pri výrobe analógových quartzových hodiniek používajú zariadenia, ako sú vysokorýchlostné lisy, ktoré dokážu spracovať veľké množstvo naraz a s vysokou presnosťou. Okrem iného to umožňuje spoločnosti Seiko vyrábať veľmi malé a zložité súčiastky priamo vo firme. Pri montáži v čistých priestoroch sa hodinkové strojčeky montujú pomocou robotov s pokročilými programami, ktoré vykonávajú rôzne operácie vrátane montáže jednotlivých častí (montáž integrovaných obvodov, blokov cievok, kremenných kryštálov atď.), presného nastavovania a kontroly.

Spoločnosť Seiko Group Corporation vyrába nielen hodinky, hodiny a strojčeky, ale aj šperky, rôzne elektrické zariadenia, polovodiče a optické výrobky. Spoločnosť Seiko, ktorú v roku 1881 v Tokiu založil Kintaru Hattori, je najznámejšia tým, že v roku 1969 uviedla na trh prvé komerčné náramkové hodinky na svete s quartzovým strojčekom, čo spôsobilo tzv. quartzovú krízu (alebo revolúciu).

História quartzových hodiniek – Kríza alebo revolúcia?
22.8.2023 - Eliška Měrková
História quartzových hodiniek – Kríza alebo revolúcia?

Spolu so spoločnosťou Rolex sa Seiko považuje za jednu z dvoch hodinkových spoločností, ktoré sa považujú za vertikálne integrované - to znamená, že Seiko je schopné navrhnúť a vyvinúť všetky komponenty hodiniek, ako ich aj zostaviť, nastaviť, skontrolovať a dodať vo vlastných továrňach a s vlastnou technológiou.

Hodinky Seiko pôvodne vyrábali dve rôzne spoločnosti rodiny Hattori - jednou bola spoločnosť Daini Seikosha Co (teraz známa ako Seiko Instruments Inc) a druhou spoločnosť Suwa Seikosha Co (teraz Seiko Epson Corporation). Existencia dvoch spoločností vyrábajúcich jednu značku okrem iného znížila riziko výrobných problémov, pretože jedna spoločnosť môže zvýšiť výrobu v prípade poklesu výroby druhej spoločnosti. V súčasnosti sa quartzové hodinky a hodinky Spring Drive vyrábajú v meste Shiojiri v Nagane (Seiko Epson) a mechanické hodinky v meste Shizukuishi v Iwate (Morioka Seiko Instruments).

Aké sú najdôležitejšie quartzové strojčeky?

Teraz, keď už vieme, odkiaľ pochádza väčšina známych strojčekov, pozrime sa na tie najdôležitejšie a v súčasnosti najpresnejšie (bez RC, GPS alebo Bluetooth synchronizácie).

Kaliber 0100 (Citizen) - najpresnejší autonómny strojček na svete

Kaliber 0100, ktorý bol uvedený na trh na veľtrhu Baselworld v roku 2019, bol vytvorený na oslavu krásne zaokrúhleného 100. výročia spoločnosti Citizen. A spoločnosť Citizen, technologický priekopník, ho pravdepodobne nemohla osláviť lepšie. Tento kaliber sa totiž okamžite stal najpresnejším na svete s neuveriteľnou presnosťou ±1 sekunda za rok!

Tyto hodinky ručně sestavují jen ti nejlepší a nejzkušenější mistři.Kaliber Citizen 0100 ručne montujú len tí najlepší a najšikovnejší remeselníci.

A ako dosiahli takú presnosť? Hlavnú úlohu zohralo zvýšenie frekvencie na šialených 8 388 608 Hz (čo je 256-krát viac ako štandardná frekvencia 32 768 Hz !). A zmenili aj rez samotného kremeňa (kryštálu). Svoju úlohu zohráva aj systém "Shock Counteraction", ktorý chráni strojček pred nárazmi alebo teplotnými výkyvmi.

..Strojček má modernú čiernu povrchovú úpravu DLC.

A koho týmto Citizen zosadil z trónu? Nuž... Citizen. Do roku 2019 totiž držal prvenstvo kaliber A660 s presnosťou ±5 sekúnd za rok, ktorý nájdete v úžasnom (a bez preháňania) modeli Citizen Chronomaster. Škoda len, že ich nemôžeme dostať u nás (a záujem by bol).

9F (Grand Seiko)

Kaliber 9F je známy, patentovaný quartzový skvost od Grand Seiko, ktorý by vám nemal urobiť viac ako pekných 10s za rok. Niektoré modely z limitovaných edícií sa však dostanú až na 5s ročne (samozrejme, všetky sú ručne montované).

...Grand Seiko SBGV238 vyrobené k 25. výročiu kalibra 9F.

Zaujímavosťou je, že presnosť tu nebola dosiahnutá zvýšenou frekvenciou (ktorá je štandardných 32,768 Hz), ale inými faktormi. Medzi nimi zohráva úlohu špeciálny a starostlivo vybraný brus kremenného kryštálu, ktorý Seiko vyrába vo vlastnej réžii a pestuje v masívnych autoklávoch, ktoré sú vysoké asi štyri poschodia.

Kaliber 9F je špecifický aj tým, že využíva termokompenzátor, ktorý meria teplotu stovkykrát za deň, na základe čoho potom upravuje frekvenciu oscilácie kremeňa, aby sa vyrovnali prípadné odchýlky v presnosti.

Grand Seiko venuje pozornosť úplne každému detailu, dokonca aj tým, ktoré sú bežným okom neviditeľné. Napríklad elektromagnetická cievka strojčeka je špeciálne utesnená a jej drôty sú navinuté pravidelne, zatiaľ čo u bežnej cievky je to takmer náhodne.

Longines V.H.P - veľmi vysoká presnosť

Na veľtrhu Baselworld 2017 došlo k jednému malému míľniku - Longines sa ako prvá švajčiarska značka môže pochváliť presnosťou ±5 sekúnd za rok.

Hodinky Longines VHP sa vyrábali už v 80. rokoch minulého storočia a tiež s vynikajúcou presnosťou približne 10 s za rok. V roku 2017 sa značka rozhodla oživiť svoj odkaz a presnosť ešte vylepšiť.

Jednou z najúžasnejších funkcií týchto hodiniek je systém detekcie polohy ozubeného kolieska, ktorý umožňuje automatickú resynchronizáciu ručičiek hodiniek, ak sa náhodou posunú vplyvom nárazu alebo magnetického poľa. Hodinky sa môžu pochváliť aj večným kalendárom v dátume, čo znamená, že hodinky poznajú dĺžku každého mesiaca a vedia, kedy nastane priestupný rok, takže sa nikdy nemusíte obávať o dátum.

Precisionist (Bulova)

Spoločnosť Bulova je priekopníkom v oblasti presného merania času. Ako prvá tiež v roku 1960 predstavila dômyselný ladiaci mechanizmus v hodinkách Accutron. Hodinky, o ktorých sa predpokladalo, že vykorenia mechanické hodinky a spôsobia revolúciu v hodinárstve (nakoniec to boli quartzové Astrony od spoločnosti Seiko, ale prvé kroky urobila práve Bulova).

Legenda Bulova Accutron – 3 dôvody, prečo o nich snívať
12.5.2023 - Eliška Měrková
Legenda Bulova Accutron – 3 dôvody, prečo o nich snívať

Aj dnes sa spoločnosť Bulova stále snaží dostať na špičku, pokiaľ ide o presnosť, s quartzovým strojčekom s názvom Precisionist. Precisionist sa objavil v roku 2010 a aj dnes priťahuje zákazníkov nielen svojou vysokou presnosťou 10s za rok, ale predovšetkým hladkou sekundovou ručičkou, ktorá pláva po ciferníku ako maslo (...alebo ako sekundová ručička mechanických hodiniek), čo milovníci hodiniek milujú.

Bulova Lunar Pilot.Bulova Lunar Pilot.

A ako sa im to podarilo? Po prvé, kryštál v hodinkách Precisionist je jedinečný: väčšina quartzových hodiniek používa kryštály v podobe dvojramenných ladičiek, ale v hodinkách Precisionist sa použila trojramenná ladička (ktorá dokáže kmitať závratnou frekvenciou 262,144 kilohertzov a vytvoriť 16 úderov za sekundu, čo je približne 8-krát rýchlejšie ako štandardné 1 - 2 údery za sekundu).

A po druhé: v spoločnosti Bulova sa zaoberali aj reguláciou teploty. Takže obvody Precisionist v podstate snímajú zmeny teploty a potom upravujú elektrické impulzy kremenného kryštálu.

Precidrive

Technológia Precidrive je určite mnohým z nás známa, pretože ju možno nájsť v populárnych hodinkách Certina alebo niektorých hodinkách Tissot. Jej deklarovaná presnosť je 10s za rok, čo sa dosahuje vyrovnávaním teploty a zvýšenou odolnosťou voči vlhkosti. A tak sú integrovaný obvod a kremeň vákuovo uzavreté v keramickom puzdre.

Ide skôr o technológiu ako o samotný strojček, ktorý možno nájsť napríklad v ETA Caliber 251 (nachádza sa aj v Omegách) alebo v cenovo dostupnejších G10.212 (trojručičkový dátumovník a chronograf) či F06.412 (trojručičkový dátumovník) atď.

Certina DS Podium Quartz Precidrive.Certina DS Podium Quartz Precidrive.

Precidrive - stručne a zrozumiteľne
18.3.2020 - Radek Vyhlídal
Precidrive - stručne a zrozumiteľne

Príkladov mimoriadne presných strojčekov by sme mohli nájsť viac (napr. Breitling Superquartz), ale keďže tento článok nie je nafukovací, skončíme v ňom. Alebo vám chýba quartzový gigant?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Petet Thampred 277 dňami, reagovať
moje Certny DS 4 ,38mm , precidrive presne +2 sec/ mes. , jednoduche a dobre