» Blog » Seiko

Seiko "Päťky" SNXS recenzia – Oživenie ikony alebo drahá nostalgia?

Tagy: Recenzie | Seiko | Klasické | Tradičné

Jakub Pitucha | 24.6.2024 | 4 MIN

Seiko 5 SNXS, ikonický model hodiniek, ktorý sa stal legendou najmä vďaka svojej cenovej dostupnosti a spoľahlivosti, sa vrátil v modernej reinterpretácii. Toto prevedenie sľubuje nielen spomienky na staré dobré časy, ale aj výrazné vylepšenia... Je to však naozaj tak? A je vyššia cena novej "päťky" opodstatnená?

Do recenzie novej SNXS som išiel naozaj s nulovými očakávaniami. Úprimne som sa obával, ako si Seiko s touto výzvou poradí. Či hodinky naozaj obstojia, alebo či budú len smutnou spomienkou na svojho predchodcu.

Původní (již ukončené) SNXS79.

Pôvodné (dnes už vyradené) SNXS79 so starým strojčekom 7S, ktorý nemal ani hackovanie, ani manuálne naťahovanie.

"Wooow," boli moje prvé slová (či skôr slovíčka) po otvorení krabičky. Už dávno mi totiž žiadne hodinky takto nevyrazili dych. Naozaj ma chytili na prvý pokus a moje obavy sa v okamihu rozplynuli.

Naša videorecenzia:

Skvelo padnúce moderné rozmery

Je vidieť, že Seiko sa stále vezie na vlne malých hodiniek. Dnešný kúsok je totiž široký len 37 mm a od ucha po ucho má 44,5 mm. Na výšku meria 13 mm. Čo sa však stráca najmä vďaka zakriveniu puzdra – okraje príliš "netrčia" a hodinky pekne sedia na zápästí. Na povrchu puzdra a lunety sa v dokonalej harmónii striedajú leštené a brúsené povrchové úpravy.

Brúsený náramok v "prezidentskom" štýle je široký 18 mm a pri sklopnej podpísanej pracke prechádza na 16 mm – bohužiaľ, nájdeme na ňom len dve polohy mikroregulácie.

Mne osobne sa dostal do rúk model s modrým ciferníkom. Ciferník je lakovaný a na jeho okraji nájdeme kontrastný béžový kruh s minútovou stupnicou. Indexy hodiniek sú tiež v béžovej farbe, čo pripomína luminiscenciu starých vintage kúskov.

Ciferník je pomerne čistý bez zbytočných nápisov. Na 12. hodine nájdeme typicky dvojitý index SNXS. Na indexoch a "paličkových" ručičkách nájdeme poriadnu dávku LumiBrite.

Každodenné hodinky, ale nešikovné do zbierky

Táto Seika nie je podľa môjho názoru hodinkami pre tých z nás, ktorí sme zvyknutí často meniť hodinky, a to kvôli jednej (doslova) malej nevýhode... korunke.

Korunka, ktorá je navyše zapustená do puzdra. Manipulácia s ňou je preto trochu nepohodlná, najmä pre tých, ktorí neboli obdarení jemnými prstami.

Na druhej strane, tí z vás, ktorí vedia, že hodinky budú nosiť denne, sa tejto nevýhody obávať nemusia a naopak ocenia nenápadnú, elegantnú a uhladenú korunku. Možno sa teraz pýtate, prečo tu vyzdvihujem tieto hodinky a odporúčam ich na každodenné nosenie oproti ich obstaraniu do väčšej zbierky... Je to kvôli automatickému mechanizmu naťahovania, ktorým sú hodinky vybavené a ktorý zabezpečuje, že hodinky sú počas bežného nosenia neustále naťahované. Pravidelné nosenie potom zabráni akémukoľvek zastaveniu, a teda aj naťahovaniu a neskoršiemu nastavovaniu pomocou malej korunky.

Mechanické a automatické hodinky – Všetko, čo je potrebné vedieť
7.6.2024 - Šimon Šesták
Mechanické a automatické hodinky – Všetko, čo je potrebné vedieť

Vďaka kombinácii elegantných tvarov a jemne športového "looku" kovového náramku si tiež dovolím tvrdiť, že sa hodia ako k formálnemu noseniu, tak aj k ležérnym outfitom... Či už ste v kancelárii alebo v meste, nové "SNXS" vás nesklamú. A vďaka vodotesnosti 100 m sa nemusíte obávať ani občasného "zmoknutia".

Ach ten hardlex...

Ďalšou výčitkou, ktorú si nemôžem odpustiť, je výber materiálu skla hodiniek. Seiko tu totiž použilo Hardlex. A hoci by sme podľa názvu mohli očakávať čokoľvek, ide v podstate o tvrdený materiál so zvučným obchodným názvom. V skutočnosti si myslím, že za túto cenu by si hodinky zaslúžili zafírové sklíčko, ktoré nájdete aj u konkurencie v rovnakej cenovej kategórii. Samotné sklíčko je mierne vypuklé, čo hodinkám dodáva elegantný vzhľad a dokonale ladí s kompaktným dizajnom hodiniek.

4R36 – osvedčený „pracant“

Vo vnútri hodiniek tiká dobre známy klasický kaliber 4R36, in-house kaliber s 24 drahokamami. Tento strojček na rozdiel od svojich predchodcov v predchádzajúcich "päťkách" ponúka niekoľko vylepšení, ako je napríklad hacking (zastavenie sekundovej ručičky na presné nastavenie času) a možnosť ručného naťahovania. Okrem toho je vybavený obojstranným automatickým naťahovaním, čo znamená efektívnejšie a rýchlejšie naťahovanie pera hodiniek.

Najpoužívanejšie mechanické strojčeky – Prehľad, parametre, rozdiely
30.9.2024 - Agáta Vřeská
Najpoužívanejšie mechanické strojčeky – Prehľad, parametre, rozdiely

Čo sa týka presnosti, môj testovací kus fungoval úplne ukážkovo, keď sa za deň oneskoril len o dve sekundy! To je vynikajúci výsledok, najmä ak vezmeme do úvahy, že garantovaný rozsah presnosti hodiniek Seiko je +45 až -35 sekúnd za deň. A potom môžem z vlastnej skúsenosti povedať, že som ešte nemal v rukách kaliber Seiko, ktorý by sa od tohto rozsahu odchýlil.

A čo sa týka výdrže – pri plnom naťahovaní vám hodinky vydržia až 40 hodín, čo je na každodenné nosenie viac než dosť.

Zhrnutie na záver

Čo si teda myslím o nových hodinkách SNXS? Podľa môjho názoru sú to bezchybné hodinky. Aj keď som im musel vytknúť niekoľko chybičiek krásy, stále si stojím za tým, že tieto hodinky jednoducho stoja za to. Sú kompaktné a pohodlné, pričom im neuberá na "pôvabe", ktorý na mňa pôsobí. Aj vďaka tomu ich môžete nosiť naozaj ku všetkému, vrátane plaviek alebo dokonca košele.

A práve to z nich robí skutočne univerzálne hodinky. Presne také, aké mali hodinky Seiko radu 5 vždy byť.

Seiko 5 Sports Automatic GMT recenzia – Verný spoločník scestovaného vojaka
5.3.2024 - Lukáš Hamřík
Seiko 5 Sports Automatic GMT recenzia – Verný spoločník scestovaného vojaka

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre