» Blog » Garmin

Skóre vytrvalosti – Ako čítať túto hodnotu?

Tagy: Technológie a pojmy | Garmin | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 28.5.2024 | 2 MIN

Číselné vyjadrenie našej kondície. Takto by sa dalo opísať skóre vytrvalosti – metrika, ktorá posúva chápanie vytrvalosti v inteligentných hodinkách Garmin na ďalšiu úroveň.

Obávate sa, že podľa hodnoty VO2 Max nedokážete určiť, ako ste na tom? Nezúfajte, spoločnosť Garmin prišla s ďalšou hračkou, ktorá sa síce spolieha na maximálnu hodnotu kyslíka, ale je oveľa komplexnejšia a vyhodnocuje sa pri všetkých aktivitách.

A ktoré hodinky toto hodnotenie dokážu?

Prečo sledovať výsledky vytrvalosti?

Mnoho športovcov sa riadi hodnotou VO2 Max, ktorá úzko súvisí s našou aeróbnou výkonnosťou (alebo "kondíciou"). Táto hodnota má však pre každého z nás svoje hranice a nie je pravidlom, že ak sa naša hodnota VO2 Max nehýbe, nehýbeme sa. Aj keď táto hodnota môže stagnovať, naše telo si zvykne na záťaž a my sa stávame fyzicky aj psychicky odolnejšími, a preto sa posúvame vpred.

Čo je VO2 max?
30.10.2019 - Agáta Vřeská
Čo je VO2 max?

Skóre vytrvalosti je také komplexné, že dokáže kvantifikovať tento fyzický posun a slovne komentovať, ako sa nám práve darí. A práve preto je lepšie sledovať túto hodnotu ako spomínaný VO2 Max.

Keďže skóre vytrvalosti sa vyhodnocuje pri všetkých činnostiach, nemusíte čakať na vyhodnotenie VO2 Max. Ďalším významným faktorom je, že napríklad pri cyklistike potrebujete na vyhodnotenie vitálnej kapacity wattmeter, ktorý je pomerne drahý. Skóre vytrvalosti sa dá merať bez wattmetra.

Přehled, skóre vytrvalosti u žen

Prehľad, výsledky vytrvalosti u žien.

Ako sa vypočítava skóre vytrvalosti a čo sa pri ňom zohľadňuje?

Predvolenou hodnotou pre Endurance Score je VO2 Max. Spoločnosť Garmin sa od nej môže odraziť a urobiť si o nej obraz. Ak z nejakého dôvodu nemáte nameranú hodnotu (napríklad chýbajúci wattmeter pri cyklistike), spoločnosť Garmin ju odhadne na základe vášho veku, pohlavia, BMI a nedávnej úrovne aktivity.

Skóre behu do kopca – Čo znamená táto hodnota?
29.5.2024 - Matěj Urbaczka
Skóre behu do kopca – Čo znamená táto hodnota?

Samozrejme, Garmin nezobrazuje presný algoritmus verejne, ale toto skóre odráža trvanie a intenzitu vašej aktivity ako funkciu srdcovej frekvencie a výkonu, okrem vyššie spomínanej vitálnej kapacity. Čím dlhšia je aktivita, tým väčší je príspevok k hodnoteniu vytrvalosti.

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Nezáleží ani na tom, či plávate, bicyklujete, lyžujete alebo beháte. Do tohto skóre sa premietajú všetky aktivity. Na základnej obrazovke widgetu sú zobrazené tri aktivity, ktoré najviac ovplyvňujú skóre. Ich poradie dôležitosti je zľava doprava.

Pre tieto aktivity to zároveň znamená, že skóre vytrvalosti má najväčší význam a môžete využiť jeho výhody. V praxi to znamená, že ak ste výkonnostný bežec a raz za čas jazdíte na bicykli, Endurance Score odráža vašu vytrvalosť v behu a nie v bicyklovaní.

Skóre vytrvalosti u mužů

Skóre vytrvalosti mužov.

Osobné okno vytrvalostného športovca

Hodnota skóre vytrvalosti ma trochu zaráža. Skóre je vlastne super vec, výsledky sú presné a dá sa podľa nich konať, ale bodovanie je trochu mätúce a nie je jasne dané. A jednoducho mi to nedáva zmysel – nevedieť, koľko bodov som získal za jednotlivé aktivity.

Ak by to vyriešili a dokázali aspoň teoreticky odhadnúť počet bodov, ktorý je zatiaľ naozaj premenlivý, povedal by som, že je to asi najlepší odraz našej vytrvalosti. Takže je to pre nás len solídna príležitosť zistiť, ako na tom sme.

A čo vy, aký máte pocit z výsledku vytrvalosti?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku