» Blog » Garmin

Smart hodinky Garmin – Ako nainštalovať podrobné slovenské mapy (FreemapSK)

Tagy: Technológie a pojmy | Garmin | Inteligentné

Dominik Hok | 30.4.2024 | 3 MIN

Hľadáte naozaj podrobné topografické mapy Slovenska, či už pre svoje inteligentné hodinky Garmin alebo cyklocomputer? Riešením môže byť doplnok FreemapSK. V tomto článku popíšeme, ako tieto mapy vyzerajú, fungujú a ako ich nainštalovať.

Od koho sú mapy FreemapSK?

Na začiatok je dôležité poznamenať, že všetky mapy v smart hodinkách Garmin sú vytvorené na mapovej platforme OpenStreetMap (OSM), kde môže ktokoľvek navrhnúť úpravy alebo vylepšenia týchto máp. Tieto "zlepšovacie" projekty dokonca dali v niektorých krajinách vzniknúť komunitám, ktoré sa na to priamo zameriavajú. Pre Slovensko je táto komunita pod názvom freemap.sk a má vlastnú webovú stránku, ktorá je podobná českým Mapy.cz. Mapy.cz však nie sú postavené na OSM.

Garmin používa OSM ako základ pre svoje mapy TopoActive (mierka 1:25 000) a všetky ich inteligentné hodinky sú obohatené o tieto mapy a môžete si do nich stiahnuť takmer každý kút sveta. Pre Českú republiku ponúkajú kupón, ktorý znižuje mapy na mierku 1:10 000.

Pre Slovensko však takýto kupón neexistuje, preto je skvelé, že si môžete mapy TopoActive vylepšiť pomocou rozšírenia FreeMapSK.

Dobré je, že FreeMap ponúka mapové podklady nielen pre Slovensko, ale aj pre Českú republiku. Ak teda nie ste spokojní so zastúpením Topo Czech V5, môžete v správcovi máp jednoducho prepnúť na FreeMapCZ.

Ako vyzerajú mapy FreemapSK?

Úprimne povedané, samotný vzhľad sa ťažko textovo opisuje, ale v podstate stačí povedať, že mapy sú oveľa podrobnejšie. Oproti základným mapám TopoActive obsahujú farby trás, smerovníky, názvy vrcholov, vrstevnice, 3D zobrazenie terénu, názvy budov, názvy ulíc... Jeden screenshot však vydá za tisíc slov.

Slovensko v mapových podkladech TopoActive

Slovensko v mapových podkladoch TopoActive

A teraz podrobnejšie. :)

Slovensko v mapových podkladech s nadstavbou FreeMapSK

Slovensko v mapových podkladoch TopoActive s rozšírením FreeMapSK

Len nezabudnite, že oficiálny Garmin v žiadnom prípade nezodpovedá za funkčnosť týchto máp. Preto ak sa náhodou dostanete s týmto mapovým podkladom do úzkych alebo ak nejakým spôsobom naruší funkčnosť vašich hodiniek, Garmin ani FreeMapSK (koniec koncov ani my) za to nezodpovedáme.

Sú mapy FreeMapSK kompatibilné s funkciami od Garminu?

Je dôležité zopakovať, že FreeMapSK je len mapový podklad, ktorý obohacuje predinštalované mapy Garmin. V praxi preto všetky funkcie fungujú úplne rovnako ako s akýmkoľvek iným podkladom Garmin. Či už sa chcete nechať viesť, použiť funkciu Okruh trasy alebo dokonca vyhľadávať body záujmu v okolí. Všetko funguje, nemusíte sa obávať.

Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?
14.7.2021 - Matěj Urbaczka
Aké typy navigácií sú v hodinkách Garmin?

Skvelé je, že aplikácia má aj doplnok pre aplikácie tretích strán, ktoré niektorí používatelia používajú na plánovanie trás – Locus Map a Orux Maps.

Ako nainštalovať aplikáciu FreeMapSK?

Na webovej lokalite FreeMap je uvedený postup inštalácie, ale môžem ho zhrnúť do niekoľkých bodov:

1. V súboroch na stiahnutie na stránke FreeMapSK stiahnite súbor "freemapSKtopo.gmapsupp.zip" a celý súbor rozbaľte.

2. Pripojte hodinky, otvorte ich vnútornú pamäť a potom súbor "GARMIN".

3. V extrahovanej zložke nájdite súbor "gmapsupp.img" a prekopírujte ho do zložky "GARMIN" v hodinkách (pre lepšiu orientáciu odporúčam tento súbor premenovať napr. na "freemapSK").

Po odpojení hodiniek by ste mali nájsť mapový podklad v správcovi máp. Ak tento mapový podklad nechcete v určitých časoch používať, môžete ho deaktivovať v aplikácii "Mapy" v hodinkách:

V aplikácii Mapy dlho stlačte a podržte ľavé stredné tlačidlo → Nastavenia mapy → Mapa → Konfigurácia máp.

A čo aktualizácie? Pokiaľ ide o samotné mapy, tie sa na webovej stránke aktualizujú každý pondelok a štvrtok, čo sa však v hodinkách neprejaví. Ak chcete po čase aktualizovať mapové podklady, jednoducho zopakujte postup inštalácie a odstráňte pôvodný súbor.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre