» Blog » Casio

G-Shock G-Squad – Športové hodinky aj pre vášnivých Géčkarov

Tagy: Sprievodca výberom | Casio | Pánske | Klasické

Filip Debrecenyi | 24.7.2024 | 9 MIN

Hoci spoločnosť G-Shock už desaťročia pôsobí v oblasti klasických hodiniek, v jej sortimente je niekoľko modelov, ktoré sa približujú k oblasti inteligentných hodiniek. Aspoň čo sa týka funkcií, vlastností a zamerania na aktívnych ľudí. Pre nich sú hodinky G-Squad ako stvorené.

Modely G-Squad sú primárne navrhnuté tak, aby motivovali svojich používateľov k pohybu a aktívnemu životnému štýlu. Nemôžu sa síce porovnávať s fenoménom súčasnosti, inteligentnými hodinkami, ale môžu sa k nemu priblížiť. V čom ich tiež nepochybne prekonajú, je ich odolnosť, ale čo iné by ste od hodiniek G-Shock čakali, že?

Medzi charakteristické vlastnosti tejto série patria:

  • bluetooth synchronizácia s telefónom
  • Športové funkčné telo
  • športový dizajn
  • analýza údajov v aplikácii

GBD-200 – Nenápadný partner do posilňovne

Športový model GBD-200 bol zároveň prvým hranatým modelom vo fitness kolekcii G-Squad.

Osemuholník neodmysliteľne patrí k hodinkám G-Shock. A tak nie je prekvapením, že sa jeden takýto hranatý kolega objavil aj v kolekcii G-Squad.

Funkcie hodiniek sú prispôsobené športovcom, ktorí pri cvičení nepotrebujú sledovať srdcovú frekvenciu a nechcú sa starať o dobíjanie. Nejde o čisto inteligentné hodinky, aj tak však hodinky ponúkajú krokomer, tempo, výpočet spotreby kalórií, čas na kolo a sledovanie intervalov.

Hodinky sú vybavené funkciou Bluetooth, ktorá vám umožní pripojiť ich k smartfónu a môžete si zaznamenať aj trasu. Všetky svoje štatistiky potom nájdete v aplikácii.

Ak hľadáte hodinky na športovanie, ale zároveň nechcete ísť s prúdom inteligentných hodiniek, GBD-200 by mohli byť tým pravým.

GBA-900 – Svalovec na zápästie

Deviatkové hodinky – jeden z najobľúbenejších modelov naprieč líniami. Málokto by na prvý pohľad povedal, že tieto hodinky sú zamerané na aktívny životný štýl.

Opäť ide o hodinky zamerané na šport. V skutočnosti súvybavené akcelerometrom a vďaka tomu dokážu merať kroky, denne prejdenú vzdialenosť alebo spálené kalórie. Všetky tieto hodnoty si môžete vopred nastaviť vo svojom dennom cieli a potom sa ho snažiť splniť. Navyše vďaka grafu piatich krokov, ktorý sa zobrazuje na hornom displeji hodiniek, sa vás bude snažiť motivovať k lepším výkonom.

Hodinky sú vybavené aj technológiou Bluetooth. To znamená, že všetky namerané údaje sa po pripojení k telefónu automaticky synchronizujú s aplikáciou. Pripojením k telefónu môžu hodinky zobrazovať aj oznámenia, napríklad o prichádzajúcom e-maile alebo hovore, pri ktorých hodinky vydajú zvukový signál a na displeji sa zobrazí ikona.

Nielen funkciami, ale aj dizajnom sú hodinky určené pre športovcov. Remienok s otvormi je veľmi dobre premyslený a otvory slúžia práve na zabezpečenie dostatočnej vzdušnosti počas aktivity. Okrem toho vďaka konštrukcii pod remienkom hodinky pekne sedia na ruke. Na jeho výrobu bola použitá živica, vďaka ktorej sú hodinky pomerne ľahké a zároveň dostatočne odolné.

Vybral by som si ich už len pre ich povesť – vraj sú pohodlné a spoľahlivé. Dobre zostavený skelet skvele sedí na ruke a ponúka digitálno-analógové zobrazenie času. Jednoducho praktické hodinky, ktoré dobre vyzerajú a ešte lepšie sa nosia.

Predchodcom tohto modelu, ktorý by mohol byť tiež alternatívou, je model GBA-800. Ten sa líši napríklad ikonickým tlačidlom osvetlenia na pozícii šiestich hodín. Model GBA-900 je však pre mňa o niečo pohodlnejší.

DW-H5600

Typický hranatý tvar sprevádza hodinky G-Shock už štyridsať rokov. Ak hovoríme o hodinkách G-Shock, neexistuje snáď nič ikonickejšie. DW-H5600 na tento retro dizajn pekne odkazujú a navyše majú zabudovaný snímač srdcového tepu priamo v puzdre hodiniek.

Čo to znamená pre vás? Všetky svoje športové údaje môžete zaznamenávať zo svojho zápästia, a pritom s odolným dizajnom starej školy.

Spoločnosť Casio pri tomto modeli spolupracovala s fínskou firmou Polar a nechala si od nej pomôcť s funkciami pre zdravý životný štýl a šport.

Väčšina z nich si vyžaduje snímač srdcového tepu a GPS. Druhý spomínaný snímač sa v hodinkách nenachádza, ale počas aktivity môžete hodinky pripojiť k telefónu a ten bude prenášať údaje o polohe. Spolupráca so spoločnosťou Polar priniesla do modelu DW-H5600 nasledujúce funkcie.

  • Running Index – odhad maximálneho množstva kyslíka (ml/kg), ktoré môže športovec prijať počas aktivity + odhad časov pre rôzne bežecké vzdialenosti.
  • Cardio load – vplyv tréningu na kardiovaskulárny systém, zvyčajne označovaný ako tréningová záťaž a vypočítaný na základe kyslíkového deficitu (EPOC) vzniknutého počas aktivity
  • Cardio load status – vyjadrenie tréningovej produktivity na základe tréningovej záťaže atď.
  • Energy Sources – percentuálny podiel spotreby energie počas športovej aktivity (sacharidy, bielkoviny a tuky)
  • Nightly Recharge – vyhodnotenie toho, ako dobre ste spali a ako dobre sa telo zotavuje na základe predchádzajúceho tréningu, stresu atď.
  • Life log – percentuálne hodnotenie splnenia denného cieľa aktivity, počet krokov a kalórií a spálených aktívnych minút

DW-H5600 má štyri rôzne monitory športových aktivít - beh, chôdza, silový tréning a intervalový tréning. Prvé dve spomínané aktivity zobrazujú vzdialenosť, rýchlosť, čas, tempo, srdcovú frekvenciu a spálené kalórie. Ďalšie dve len čas, srdcovú frekvenciu a spálené kalórie.

V hodinkách nie sú informácie úplne prehľadné, ale napravuje to graficky podarená aplikácia Casio Watches, v ktorej si môžete dokonca nastaviť celé hodinky.

Hodinky majú základný dizajn a odkazujú na ikonický vzhľad hodiniek G-Shock. Ideálna kombinácia pre niekoho, kto hľadá presne toto. Nie sú to však hodinky na maratón.

GBD-H2000

Dvojtisícovky otvorili dvere náročnejším športovcom v radoch G-Shock. Ide o druhú generáciu prvého modelu, ktorý používateľom ponúkol snímač tepovej frekvencie a rozšírenie športových funkcií hodiniek Casio.

Druhá generácia v kontexte nových algoritmov chcela byť o niečo praktickejšia pre šport. Oceľové puzdro nahradil plast, priemer klesol na 52,6 mm a hmotnosť sa znížila zo 101 na 63 gramov. Podľa mňa sú to rozumné kroky, pretože ak by boli zamerané čisto na turistiku alebo horolezectvo, tam by nafúknuté rozmery a hmotnosť až tak nevadili, ale nové algoritmy potvrdzujú, že Casio sa snaží priblížiť cyklistom a bežcom, kde táto zmena dizajnu dáva zmysel.

Je vidieť, že z hľadiska presnosti merania chceli riešiť aj uchytenie na ruku, keďže pôvodný remienok mal v blízkosti puzdra tvrdú časť, ktorú ste jednoducho nemohli ohnúť. To spôsobovalo, že hodinky trochu hlúpo trčali, ak ste nemali zápästie ako Stallone.

Konštrukcia puzdra má oceľový prstenec obklopený plastom. V prípade rámčeka sa v porovnaní s predchádzajúcim modelom prešlo z ocele na plast. Celkovo by som sa však vôbec neobával rozbitia hodiniek. Aj keď ide o inteligentné hodinky, stále je to G-Shock.

Model GBD-H2000 ako prvý dostal algoritmy od fínskej značky Polar a s tým prišlo aj rozšírenie športových možností.

Casio G-Shock GBD-H2000 recenzia - Inteligentné hodinky s dvojročnou výdržou batérie
3.5.2023 - Dominik Hok
Casio G-Shock GBD-H2000 recenzia - Inteligentné hodinky s dvojročnou výdržou batérie

Čo prináša spolupráca s Polarom?

Polar bol otvorený ponúknuť svoje algoritmy iným spoločnostiam a Casio po tom siahlo ako prvé. A mne to dáva absolútny zmysel. Načo vyvíjať vlastné algoritmy, keď máme dobre zavedenú spoločnosť, ktorá v tomto biznise pôsobí už desaťročia?

Najskôr tu máme funkcie Cardio Load a Cardio Status, ktoré sledujú vašu tréningovú záťaž – teda to, v akých zónach srdcovej frekvencie sa počas tréningu nachádzate a či je váš tréning produktívny.

Po skončení športovej aktivity sa zobrazí Index behu, čo je odhad maximálneho množstva kyslíka, ktoré ste počas športovej aktivity spotrebovali. Zaujímavou funkciou je aj Energy Used (Použitá energia), pretože Polar je azda jediná značka, ktorá má funkciu na odhad spotreby energie - teda množstvo tukov, sacharidov a bielkovín.

Veľkým plusom pre značku Casio je, že dostala aj algoritmy monitorovania spánku, keďže Polar je v tomto smere už roky jednotkou. Okrem monitorovania majú hodinky aj funkciu Nightly Recharge, ktorá zaznamenáva, ako zvládate tréning, každodenný stres a ako si v noci "dobíjate batérie".

Z lifestylových funkcií určite stojí za zmienku Life Log, ktorá zaznamenáva vašu dennú aktivitu - počet krokov, percento splneného denného cieľa, spálené kalórie a aktívne minúty. Ak by ste sa cítili pod tlakom, do GBD-H2000 sa dostali aj dychové cvičenia.

GBD-H2000 pobrali minimum chytrosti a je to dobre

Druhá generácia vyzdvihla niekoľko chytrostí, ale od prvej generácie sa toho až tak veľa nezmenilo. Hodinky zobrazujú oznámenia, môžete používať funkciu "Nájsť môj telefón", nastaviť budík... A to je v podstate všetko. Vôbec to však nevidím v zlom svetle. Koniec koncov, stále je to Casio a nepotrebujem v ňom všelijaké blbosti, ktoré mi budú len vysávať batériu.

Trochu ma však sklamala rýchlosť notifikácií, pretože keď mi niekto napíše, na hodinkách sa to objaví možno o 3-5 sekúnd neskôr. Ďalším aspektom je chýbajúca podpora českých znakov. Napríklad také "ů" a pod. sa vôbec nezobrazia.

Takže aj napriek drobným nedostatkom ide podľa môjho názoru o priemerné smart hodinky, ktoré stačia pre hobbyistu, ktorý chce sem-tam sledovať svoje športové výkony a zároveň chce, aby to bol G-Shock.

GBD-H2000 beriem ako prvé plnohodnotné športové hodinky Casio, hoci ide o druhú generáciu. Odporúčal by som ich každému, kto chce mať prehľad o svojej aktivite a zároveň potrebuje veľmi odolné zariadenie.

GPR-H1000 – V novom kabáte s inteligentným nadstavcom

Rangeman síce patrí do série Master of G a nenesie označenie G-Squad, ale ak hľadáte hodinky G-Shock s nadpriemerným telom pre športovcov, musím ich tu spomenúť.

Hodinky Rangeman, podobne ako GBD-H2000, majú fínske telo od spoločnosti Polar. Casio sa poučilo z drobných neduhov predchádzajúceho modelu, a tak máme v ponuke športové zariadenie, ktoré je, samozrejme, mimoriadne odolné, a tým čiastočne spadá do kategórie inteligentných hodiniek.

Vylepšené je GPS, ktoré je zabudované. Vylepšený snímač srdcového tepu, ktorý je takmer rovnako presný ako hrudný pás. Dva parametre, ktoré využije každý športovec a musí sa na ne spoľahnúť.

Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenzia – V novom kabáte s inteligentným vybavením
21.2.2024 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenzia – V novom kabáte s inteligentným vybavením

GPR-H1000 je dostatočné športové zariadenie prakticky pre každého športovca na hobby úrovni.

V základe ponúka 10 najobľúbenejších športových aktivít, ktoré ocení a využije každý, kto si sem-tam vybehne zašportovať. To všetko v krásnom a odolnom puzdre G-Shock.

Rangemany zdvihli latku o úroveň vyššie. V spolupráci so spoločnosťou Polar hodinky ponúkajú základné a takmer presné údaje, ktoré môžu zlepšiť váš športový zážitok. Tí, ktorí chcú hodinky G-Shock a zároveň chcú športovať, neurobia s hodinkami Rangeman chybu.

GD-B500 – Najtenšie hodinky G-Shock, ktoré majú šport v krvi

Päťstovky sú najčerstvejším športovým prírastkom do radu G-Shocks. Hneď na prvý pohľad vás zaujmú svojím atypickým tvarom puzdra a možno aj tým, že ide o najtenšie hodinky G-Shocks vôbec.

Samozrejme, celková genialita tohto modelu nespočíva len v tom, že prepísali históriu ako najtenší model. Majú športové telo a motivujú svojich používateľov k pravidelnejšiemu pohybu. Zabudovaný krokomer má používateľov viesť k pravidelnejšiemu pohybu a aktívnejšiemu životnému štýlu.

Vďaka funkcii Life Log si potom človek môže v aplikácii Casio Watches nastaviť cieľ počtu krokov a spálených kalórií, aby sa udržiaval v kondícii. Super je, že svoj pokrok môžete vidieť priamo na hodinkách. V pravom hornom rohu displeja máte percentuálny údaj od 0 do 100, koľko z denného cieľa ste splnili. Vľavo hore je grafické zobrazenie, ktoré ukazuje, v akom čase ste boli za posledných 8 hodín najaktívnejší.

Casio G-Shock GD-B500 Recenzia – Najtenší G-Shock na svete
12.6.2024 - Dominik Hok
Casio G-Shock GD-B500 Recenzia – Najtenší G-Shock na svete

Môžete si tiež nastaviť pripomienku, ktorá vás vyzve k pohybu, pričom hodinky pri nečinnosti zapípajú, aby vám pripomenuli, že je čas na pohyb.

Dizajn hodiniek GD-B500 je veľmi atypický a celkom zaujímavý. To isté platí aj o tom, že ide o najtenšie hodinky G-Shock vôbec. Športujú s naozaj holou základňou, čo samozrejme môže byť pre menej náročného používateľa príjemné.

Sú podľa vás hodinky G-Shocks vhodným športovým zariadením, alebo dávate prednosť inteligentným hodinkám na monitorovanie aktivít?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku