» Blog » Casio

Séria G-Shock Original – Vstupná brána do sveta G-Shocku

Tagy: Sprievodca výberom | Casio | Klasické

Filip Debrecenyi | 17.7.2024 | 7 MIN

Neviete si rady s výberom hodiniek G-Shock? Viete, že ponúkajú veľa radov, ale nie ste si istí, ktorý rad je pre vás ten pravý? V tomto článku sa pozrieme na rad Original, ktorý je ideálnou vstupnou bránou do odolného sveta s názvom G-Shock.

 

 

Líniu Original možno nepochybne považovať za najzákladnejšiu a najdostupnejšiu líniu od nadmieru odolnej značky G-Shock. Sama o sebe je tiež najrozsiahlejšia v počte ponúkaných modelov, dizajnov a spoluprác. A možno aj preto môže byť výber konkrétnych hodiniek tvrdým orieškom, pretože sa v nej dá veľmi rýchlo stratiť.

Tento základný rad má bez ohľadu na dizajn mnoho rovnakých charakteristických prvkov:

  • minerálne sklíčko
  • 200-metrová vodotesnosť
  • odolnosť voči nárazom a vibráciám
  • živicové alebo oceľové puzdro

GW-M5610U – Nesmrteľná legenda, ktorá stačí každému

Kde inde začať, než legendárnym modelom GW-M5610U, ktorý je pre celú našu redakciu hodinkami G-Shock s najlepším pomerom ceny a výkonu.

U hodiniek tohto radu totiž nie je štandardom kombinácia solárneho nabíjania (Tough Solar) a rádiovej synchronizácie času (Multiband 6).

Tento retro chlapík to ponúka, a to všetko v príjemnej cenovke pod 140 eur.

Ocení ho nielen každý milovník hodiniek, ktorý vníma históriu vývoja značky, ale aj náhodný okoloidúci, ktorý hľadá cenovo dostupné, bezstarostné hodinky, ktoré môže bez problémov hodiť o zem. Lepšiu alternatívu nájdete len ťažko.

Tough Solar - stručne a zrozumiteľne
27.1.2020 - Martin Koňařík
Tough Solar - stručne a zrozumiteľne

Typicky hranatý dizajn, odkazujúci na úplne prvé hodinky G-Shock s označením DW-5000C, ponúka nielen dobrý pomer ceny a kvality, ale aj štipku nostalgickej spomienky na to, ako celá značka s robustnými koreňmi vôbec vznikla.

Casio G-Shock GW-M5610 recenzia - Starý muž, ktorý vyliezol z okna a nastavil sa
18.5.2022 - Dominik Hok
Casio G-Shock GW-M5610 recenzia - Starý muž, ktorý vyliezol z okna a nastavil sa

Ďalším plusom je univerzálna veľkosť. S rozmermi 43 × 13 milimetrov patrí k menším G-Shockom, a tak sa zároveň hodí pravdepodobne väčšine používateľov. Potom musíme oceniť aj nízku hmotnosť 52 gramov. Vzhľadom na to, že hodinky si všetko vybavia de facto samy a sú aj pomerne ľahké, pravdepodobne nebudete vedieť, že ich máte na zápästí.

A ak by sa vám tento malý tanierik nepáčil, k dispozícii sú aj prémiovejšie verzie v celokovovom, karbónovom alebo titánovom prevedení pod modelovým označením GMW-B5000, ktoré okrem lepších materiálov disponujú aj funkciou Bluetooth.

GA-2100 – Bestseller posledných rokov

Model GA-2100 dominuje rebríčku predajnosti už niekoľko posledných rokov. Nielen vďaka príjemne dostupnej cene, ale aj vďaka atraktívnemu, kompaktnému dizajnu, ktorý sa hodí takmer na každé zápästie.

Hodinky sa vyrábajú v príjemnej veľkosti 45 milimetrov, a sú tak na hranici univerzálnej veľkosti. Poteší aj hmotnosť len 51 gramov. S hrúbkou 11,8 milimetra sa radia medzi najtenšie G-Shocky vôbec, a to je jeden z podstatných dôvodov, prečo si ich ľudia tak obľúbili.

Tvar a kompaktnosť si zamilujete hneď. A je jedno, či ste žena, muž alebo tínedžer. Tento skvost padne do ruky doslova každému. Nielenže je jeho nízka hmotnosť príjemná na každodenné nosenie, ale aj osemuholníkový tvar je nezvyčajný.

G-Shock GA-2100 : Pocta pánovi Ibemu
4.12.2019 - Radim Krčmář
G-Shock GA-2100 : Pocta pánovi Ibemu

Napriek tenkosti sú hodinky stále povestné svojou odolnosťou, ktorú zabezpečuje konštrukcia Carbon Core Guard. Ide totiž o živicu vystuženú uhlíkom, ktorá znižuje hmotnosť a zachováva odolnosť. Plusom je aj upevnenie remienka Quick Release, pri ktorom stožiare zostávajú v remienku a potom sa dajú vymeniť bez použitia náradia v priebehu niekoľkých sekúnd.

Casio G-Shock Carbon Core Guard – Čo to je a na čo to slúži?
21.9.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Carbon Core Guard – Čo to je a na čo to slúži?

Tento model nájdete aj v prémiovejšom variante. Verzia GM-B2100 Full Metal ponúka nielen lesklejší vzhľad v prevedení Full Metal, ale aj synchronizáciu s telefónom cez Bluetooth.

Úprimne povedané, už to nie je základný model radu Original, vyhľadávajú ho skôr znalci a milovníci hodiniek G-Shock, ale stále je súčasťou tohto radu.

GXW-56 – Najodolnejšie G-Shocky

Všetky hodinky G-Shock sú mimoriadne odolné. Hľadáte však tie najodolnejšie? Máme pre vás jeden, ktorý dostal prezývku kráľ z nejakého dôvodu. Model GXW-56 je najodolnejší v rade Original a nezvládne ho ani niekoľkotonová Tatra.

Je to nielen vďaka robustnému živicovému puzdru, ktoré chráni celý modul hodiniek. Svoj podiel na odolnosti má aj prémiový materiál Alpha Gel. Ten bol historicky prvýkrát implementovaný práve v tomto modeli, a preto tento kúsok jednoducho nerozbijete.

Navyše sa oň v podstate nemusíte báť. Sú totiž vybavené technológiou Tough Solar a dobíjajú sa pomocou svetla, navyše majú Multiband 6, ktorý sa postará o presný čas s rádiovou synchronizáciou. Určite sa tu nemusíte obávať vrások, ak vám hodinky prestanú fungovať alebo sa pokazia.

Casio G-Shock Original GXW-56BB-1ER recenzia – Kráľ je tu
3.3.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Original GXW-56BB-1ER recenzia – Kráľ je tu

Ak teda hľadáte niečo, čo má prežiť extrémne podmienky, Kingy sú práve pre tieto situácie.

Svoju prezývku si nevyslúžil len vďaka svojej dominancii vo svete odolnosti. Prispeli k nej aj špecifikácie. Priemer puzdra je 54 milimetrov, a to sa asi žiadnej chvíli príliš nehodí. Nutnosťou je teda nadpriemerná veľkosť zápästia.

GA-110 – Legenda s veľkým G

Legenda. Takto mnohí fanúšikovia nazývajú model GA-110. Sú cenovo dostupné, odolné a obľúbené. Čo ju teda robí jednou z najobľúbenejších? Je to dizajn, analógovo-digitálne zobrazenie času, veľkosť? Ťažko povedať. Jedno je však isté. Ľudia ich milujú. Svojho času dominoval aj v rebríčku najvyššej predajnosti a bol bestsellerom.

Mohli by sme ho nazvať aj majstrom spolupráce. Máloktorý model má na konte toľko spoluprác s inými značkami. A práve spomínaná popularita otvorila dvere výrobe tohto modelu v toľkých verziách.

Obľúbenosť spočíva v prijateľnej cene, za ktorú v tomto prémiovom balení nájdete budík, svetový čas, duálny čas, automatický kalendár, odpočítavacie stopky a klasickú 200 m vodotesnosť a odolnosť voči nárazom a vibráciám, ako je pre G-Shock typické.

Casio G-Shock GA-110 recenzia – Jednoduchosť, ktorá očarovala milióny sŕdc
13.7.2023 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock GA-110 recenzia – Jednoduchosť, ktorá očarovala milióny sŕdc

Najväčším mínusom týchto hodiniek je čitateľnosť – neluminiscenčné ručičky a inverzné displeje, ktoré sú ťažko viditeľné. Ani to však ľudí neodradilo od toho, aby sa stali jedným z najpredávanejších kusov. Rovnakým variantom s iným usporiadaním displeja je model GA-100. Tento model sa funkčne zhoduje, líši sa len mierne koncepčne.

Model GA-110 je tu s nami už takmer 15 rokov a dal by sa zaradiť medzi retro modely s nostalgickým nádychom. Zamiluje si ho každý, kto chce mať kúsok duše G-Shock, alebo človek, ktorý chce jednoduché a odolné hodinky.

GA-700 – Prežijú aj dinosaury

Dinosaury? Možno sa čudujete, o čom hovorím. Ale má to svoj dôvod.

Hodinky GA -700 si fanúšikovia značky G-Shock najviac obľúbili pre ich výskyt vo filmoch Jurský svet, kde ich hrdo nosil krotiteľ raptorov Chris Pratt.

Nenechajte sa zmiasť, Chris Pratt ich často vymieňal aj za model G-Shock GD-100 a v niektorých pasážach filmu má práve ten.

Chris Pratt nosí vo filme Jurský svet: Zánik ríše hodinky G-Shock
30.5.2019 - Martin Koňařík
Chris Pratt nosí vo filme Jurský svet: Zánik ríše hodinky G-Shock

Tieto hodinky si nepochybne nájdu priazeň aj pre iné veci než len pre svoje spojenie s dinosaurami. Tlačidlo na pozícii šiestich hodín na spustenie osvetlenia je charakteristické pre hodinky so siedmimi hodinami. Všetci majitelia hodiniek G-Shock si ho tak obľúbili, že sa ho nevedia nabažiť. To však nie je jediná vec. Obľubu si získalo aj dvojité ana-digi zobrazenie času a predovšetkým skvelá čitateľnosť.

GA-700. Škandál, G-Shocky s pozitívnym testom na steroidy.
14.6.2019 - Martin Koňařík
GA-700. Škandál, G-Shocky s pozitívnym testom na steroidy.

Ciferník hodiniek je pomerne čistý, nepreplácaný a na základe toho vyniká predovšetkým čitateľnosť. Pri ovládaní oceníte veľké vrúbkované tlačidlá, s ktorými sa výborne manipuluje aj v rukaviciach, so spotenými prstami alebo za iných nepriaznivých podmienok. Všetky tieto aspekty teda robia z modelu Seven silného kandidáta do vašej zbierky, pretože mu nechýba žiadna dôležitá funkcia.

Sedmičku by som odporučil človeku, ktorý túži po perfektnej čitateľnosti a dobrom podsvietení. Je len málo modelov, ktoré toto ponúkajú tak dobre ako práve GA-700.

GBA-900 – Alternatíva pre aktívny životný štýl

Model GBA-900 sa stal hitom z mnohých dôvodov. Majú perfektné rozmery, priemer puzdra je 49 milimetrov a hmotnosť len 61 gramov, čo z hodiniek robí každodenného partnera. Ďalšou výhodou je analógovo-digitálne zobrazenie času a perfektná čitateľnosť. Za zmienku stojí aj osvetlenie pomocou dvoch LED diód, ktoré uľahčí prácu s hodinkami v tmavých podmienkach.

Mnohí používatelia si ich zamilovali aj vďaka funkcii Bluetooth, ktorá pomáha nastaviť hodinky priamo v mobilnej aplikácii Casio Watches. Hodinky G-Shocks majú tiež zabudovaný krokomer, takže s týmito hodinkami G-Shocks môžete plniť svoje pohybové ciele počítaním krokov.

Synchronizácia s hodinkami cez Bluetooth ponúka aj upozornenia na prichádzajúce správy a hovory. Samozrejme, ani jedno nebudete počuť z hodiniek, ale ikony na hodinkách vás dokážu informovať o tom, že vás chce niekto kontaktovať.

Casio G-Shock GBA-900 recenzia – Zaujímavá alternatíva nielen pre športovcov
28.7.2022 - Radim Krčmář
Casio G-Shock GBA-900 recenzia – Zaujímavá alternatíva nielen pre športovcov

Nie sú to inteligentné hodinky, ale bohato postačia niekomu, kto chce mať mierny prehľad o svojej sociálnej a aktívnej stránke života. GBA-900 je jedným z mála zariadení, ktoré to dokážu.

GA-B001 – Pre jedincov s menším zápästím

Ak je model GA-B001 niečím výnimočný, budú to pravdepodobne jeho rozmery a funkcie. Prichádza totiž s veľmi pohodlnými rozmermi 46 x 13,8 milimetra, ktoré padnú takmer každému hľadačovi týchto maniačok do ruky. Z funkčného hľadiska ponúka až 5 budíkov, odpočítavacie stopky, klasické stopky, automatický kalendár a LED podsvietenie.

Jeden z najnovších modelov tohto radu bol vydaný v roku 2022 a inšpiráciu hľadal vo futurizme. Geometrický tvar ciferníka má evokovať bezpečnostný zámok a vzhľad ciferníka je potom bránou do virtuálnej reality.

Hodinky sa môžu pochváliť možnosťou pripojenia k telefónu prostredníctvom Bluetooth. Hodinky si potom môžete nastaviť v aplikácii Casio Watches a tam si ich aj nastaviť.

Trochu zanedbaný model, ale veľmi zaujímavý svojím spracovaním. Asi neexistuje iný argument, ktorý by odôvodnil, že tento model musíte mať. Tento si jednoducho musíte zamilovať sami.

Ak vás žiadny z tu uvedených modelov nezaujal, môžete si pozrieť najlepšie hodinky G-Shock (podľa nášho názoru) naprieč všetkými modelovými radmi za posledný rok:

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenzia – V novom kabáte s inteligentným vybavením
21.2.2024 - Filip Debrecenyi
Casio G-Shock Rangeman GPR-H1000 recenzia – V novom kabáte s inteligentným vybavením

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Novinka August
129 € (doručíme do 13.9.)
Zobraziť ďalší
Novinka August
109 € skladom
Novinka August
129 € skladom
119 € (doručíme do 13.9.)
129 € (doručíme do 13.9.)
129 € (doručíme do 13.9.)
129 € (doručíme do 13.9.)
139 € (doručíme do 13.9.)
139 € (doručíme do 13.9.)
139 € (doručíme do 13.9.)
Novinka Júl
166 € nedostupné
Novinka Júl
166 € nedostupné