» Blog » Suunto

SÚBOJ: Garmin Forerunner 265 vs. Suunto Race S

Tagy: Súboj | Garmin | Suunto | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 23.7.2024 | 8 MIN

Suunto Race S je nový športový model fínskej značky. Garmin Forerunner 265 je na trhu už rok a je označovaný za jeden z najlepších modelov v pomere cena/výkon. A dnes tieto hodinky postavím proti sebe.

Ako skúsený športtester Suunto bagatelizuje inteligentné funkcie a zameriava sa na výkon. Garmin to berie ako celý balík. Sú tu však spoločné črty:

  • solídny dizajn s množstvom farieb
  • dve veľkosti puzdra
  • AMOLED displej
  • kompletný balík snímačov
  • prepracované športové funkcie
  • slušná výdrž batérie pri GPS
  • fitnes funkcie

Rozdielov je však viac a teraz si ich všetky predstavíme.

Suunto Race S recenzia – Malé hodinky s veľkým potenciálom
16.7.2024 - Matěj Urbaczka
Suunto Race S recenzia – Malé hodinky s veľkým potenciálom

Garmin Forerunner 265 recenzia – Keď je skvelé málo
21.9.2023 - Dominik Hok
Garmin Forerunner 265 recenzia – Keď je skvelé málo

Dizajn – Kov alebo plast?

V prípade dizajnu sme na opačných stranách spektra – jeden (Suunto) je takmer celý kovový a druhý (Garmin) je celý plastový. Hoci samotná spoločnosť Suunto tvrdí, že svoje hodinky vyrába v kombinácii plastu a ocele, prekvapivo tu plast ani nevidieť. Takže veľké plus pre Suunto za kvalitu spracovania. Celkovo sú hodinky Suunto veľmi minimalistické a príjemné na ruke. Veľmi sa mi páči korunka ako ovládací prvok a tiež variácie sviežich remienkov.

Forerunner 265 sa tiež aspoň trochu vymyká štandardom Garminu, ktoré sú väčšinou jednofarebné a niekedy trochu nudné – v prípade tohto modelu si môžete vybrať nepreberné množstvo farieb. Hodinky sú však plastové, takže na niekoho môžu pôsobiť trochu karnevalovo.

Zaujímavosťou duelu je aj to, že máme vlastne 4 modely, ktoré môžeme porovnávať. Dva s prízvukom "S" a dva bez neho. Z hľadiska parametrov nám najviac napovie tabuľka:

Suunto Race
Suunto Race S
Garmin Forerunner 265
Garmin Forerunner 265S
Priemer puzdra
49 mm
45 mm
46 mm
42 mm
Výška puzdra
13,2 mm
11 mm
13 mm
13 mm
Hmotnosť hodiniek
78 g
60 g
47 g
39 g
Rozpätie nôh

22 mm

22 mm
22 mm
18 mm
Materiál krytu Plast / titán Plast / oceľ Plast
Plast

Z tabuľky vidíte, že Suunto Race S sa dá ľahko porovnať s väčšou verziou Garmin Forerunner, pretože majú takmer identické rozmery. Najväčším rozdielom je potom hrúbka prístroja, ktorá je v prípade Suunto Race S zďaleka najlepšia. Hmotnosť je potom o niečo vyššia, ale to je spôsobené použitím ocele.

Dizajnom u mňa jednoznačne vyhráva Suunto, ktoré sa mi vždy páčilo svojimi puzdrami a odvážnymi remienkami a zároveň minimalistickým poňatím.

Displeje AMOLED pre športové hodinky

Športové hodinky v spojení s displejmi AMOLED už dávno nie sú mýtus ani "blbosť". Čoraz viac spoločností prechádza na tento trend blednúcich displejov a aj naša dvojica (štvorica) hodiniek je vybavená týmto displejom.

Skôr než začnem čokoľvek opisovať, hodím sem jednu tabuľku.

Suunto Race S
Suunto Race
Garmin Forerunner 265
Garmin Forerunner 265S
Veľkosť displeja
1,32" 1,43"
1,33"
1,1"
Rozlíšenie
466 x 466 466 x 466 416 x 416
360 x 360 pixelov
Sklíčko Gorilla Glass Zafír Gorilla Glass Gorilla Glass

Hodinky s týmto typom displeja sa mi ľahko recenzujú alebo porovnávajú. Pretože ak nevidíte tento typ displeja, pravdepodobne nevidíte nič. Kontrast je na všetkých týchto hodinkách neuveriteľný aj na priamom slnečnom svetle, číslice dokonale veľké... Nemôžem povedať, že by som mal s hodinkami niekde problém. Na papieri sa zdá, že Suunto vyhráva na celej čiare.

Rozdiel, ktorý vidím pri týchto hodinkách, je v nastavení displeja. S nastavením vypnutého displeja majú Suunto jeden husársky kúsok na šetrenie batérie – aj keď nemáte nastavený displej AOD a otočíte rukou, najprv sa zobrazí čas len na mierne podsvietenom displeji a až po kliknutí naň sa úplne prebudí. Garmin túto skratku nerobí a rovno rozsvieti celý displej. Či je to dobre alebo zle, musíte rozhodnúť sami. Na jednej strane mi to príde zaujímavé, ale na druhej strane...

Každopádne, ak sa pozrieme na športovú aktivitu, Garmin používa prednastavený Always-on displej, zatiaľ čo Suunto vypína svetlá. Samozrejme, môžete si nastaviť obe možnosti, ale pri Suunto to vyžaduje dosť veľa batérie.

Tiež ma dosť prekvapilo, že Suunto použilo na novom modeli Race S minerálne sklo, ale vzhľadom na cenu a ľahkosť prístroja to dáva zmysel. Ale – u tejto značky sme boli vo väčšine prípadov zvyknutí na zafír.

V prípade displeja by som sa priklonil ku Garminu, ktorý má lepšiu správu svetla a lepšie nastavenia pre športové aktivity.

Výdrž batérie – Všetko hrá pre Garmin

Výdrž batérie je niečo, čím sa Suunto vždy pýšilo. S novým typom displeja sa im však zatiaľ nedarí udržať výkon, ktorý mali kedysi. Je však fakt, že na optimalizáciu potrebuje výrobca roky vývoja. Niektorí si možno spomínajú na prvé modely Garmin Venu, ktoré tiež nemali veľmi dobrú výdrž...

Každopádne, poďme k číslam:

Suunto Race
Suunto Race S Garmin Forerunner 265
Garmin Forerunner 265S
V režime inteligentných hodiniek
12 dní
7 dní 13 dní
12 dní
Režim úspory energie
26 dní
13 dní -
-
Príjem signálu GPS

70 hodín.

20 hod.
24 hod.
Príjem všetkých satelitov
50 hodín 40 hod. 18 hod.
22 hod.
Príjem všetkých satelitov (multifrekvencia)
40 hod.
30 hod. 16 hod.

15 hod.

Príjem všetkých satelitov + hudba
-
- 6 hod.
6 hod.
GPS (maximálny úsporný režim)
120 hod.
120 hod. -
-

Číselná tabuľka vyzerá celkom zaujímavo, však? Človek by si dokonca myslel, že v športovom režime je Suunto na míle pred Garminom. Ale nie je to celkom tak. Garmin je v predvolenom nastavení v režime always-on a hodnoty sú platné s AOD. Pri prístroji Suunto sú tieto hodnoty tiež predvolené, ale takto sa displej vypne. Ak ho pri športovaní necháte stále zapnutý, ste na polovičných číslach.

Takže pre mňa Garmin.:-)

Senzorové vybavenie na rovnakej úrovni

Keď už sme pri výbave snímačov, tá je na oboch hodinkách veľmi podobná (dokonca rovnaká). Okrem gyroskopu (Garmin) sú snímače úplne rovnaké a hovoríme o snímači tepu, akcelerometri, barometri, teplomere, kompase, GPS a pulznom oxymetri.

GPS je v oboch modeloch Multi-GNSS a dvojpásmové, takže presnosť a kvalita je zaručená. A musím povedať, že je to slušná práca oboch zariadení. Vzal som ich na prechádzku po Veľkej Fatre a údaje stoja za to.

Žlutá – Garmin Forerunner 265, Černá – Suunto Race S, červená – Garmin Fenix 6S

Žltá – Garmin Forerunner 265, čierna – Suunto Race S, červená – Garmin Fenix 6S.

Pre pobavenie som pridal aj hodinky mojej priateľky, ktorá má starší Garmin Fenix 6S a už je vidieť rozdiel v presnosti. Neviem, čo Garmin vymyslel s menšou zarážkou na začiatku, ale inak sú oba modely presné aj napriek pomerne husto zalesneným oblastiam.

V prípade snímača tepu tu uvádzam porovnanie Suunto a hrudného pásu. Prečo práve tieto dva? Garmin Forerunner 265 prešiel našimi testami snímačov tepovej frekvencie, ktoré sa robia so všetkou presnosťou, takže tu nechám len odkaz na video:

V každom prípade sa vráťme k snímaču Suunto. Tu vidím maximálne zlepšenie a presnosť je už porovnateľná práve s Garminom alebo inými značkami, ktoré sú vo svete inteligentných hodiniek považované za super presné.

Modrá – Suunto Race S, fialová – Polar H10+

Modrá – Suunto Race S, fialová – Polar H10+.

Až na niekoľko zádrheľov v prípade Suunto sú hodinky slušne presné. A niet divu – mne aj hodinkám bolo príliš teplo a kúpeľ z môjho potu mohol s výsledkami trochu zamávať. A ak vás zaujíma, čo je ten záber na hrudník na konci, tak je to sňatie a presunutie, pretože ma to tak trochu pohladilo po kosti:-)

Graf nadmorskej výšky je až neuveriteľne podobný a krivky sa takmer na 100 % zdvojujú.

Fialová – Garmin Forerunner 265, modrá – Suunto Race S

Fialová – Garmin Forerunner 265, modrá – Suunto Race S.

A to bude zo snímačov všetko. Povedal by som, že sa nedá hovoriť o víťazovi, pretože oba modely sú tak dobre vybavené, že nie je veľmi o čo stáť.

Monitorovanie športovej aktivity – Kto s koho?

Oba tieto modely sú športové, takže je logické, že hodinky dokážu všetko, na čo si len spomeniete. Ak mám hovoriť všeobecne, Garmin má možno viac meraní špecifických pre šport a Suunto má zase viac meraní športovej aktivity.

V prípade Suunto odporúčam nastavenie SuuntoPlus, ktoré je rozšírením funkcií a obrazoviek s údajmi o rôzne funkcie, ako je napríklad Hill Splitter, relatívne úsilie Strava a ďalšie. Stačí si ho na začiatku prejsť, pridať si, čo potrebujete na šport a je to:-).

Funkcie sú teda veľmi podobné a nájdete v nich všetko, čo potrebuje profesionál alebo hobbyista. Garmin k týmto tréningom pridáva animované cvičenia, ktoré môžu, ale nemusia byť vôbec užitočné.

Potenciálnym víťazom je teda Garmin pre o niečo viac funkcií, ale nemusíte sa obávať, že by vám v Suunto niečo chýbalo.

Fitness funkcie – Plichta

Fitness funkcie v Garmine a Suunto vidím na veľmi podobnej a podrobnej úrovni. Hovoríme o krokoch, kalóriách, spánku, srdcovej frekvencii, variabilite srdcovej frekvencie v noci a samozrejme spánku.

Možno ma trochu mrzí, že pri merači tepu v Suunto nie je nastavený interval a je nastavený na základ približne jednej minúty, čo potom poskytuje neúplné informácie. Ale chápem šetrenie batérie, kde sa dá.

Inak sú výsledky skvelé a ak neberiete do úvahy funkcie ako Body Baterry alebo stresové skóre, sú funkcie úplne rovnaké. Takže mierne plus pre Garmin, ale inak je to naozaj škoda.

Šikovné funkcie – Dominancia Garminu!

Ak sa pozrieme na inteligentné funkcie, Garmin jednoznačne vyhráva v základe. Platba kartou a úložisko hudby s možnosťou pripojenia k streamovacím službám je niečo, čo Suunto zatiaľ chýba. A to dáva spoločnosti Garmin jednoznačnú výhodu, ktorú môže využiť na trhu.

Samozrejme, notifikácie, budík, stopky, kompas a možno aj počasie sú dostupné v oboch zariadeniach. Rovnako ako už aj skvelá funkcia ako nájsť môj telefón.

Suunto nakláňa výhodu na svoju stranu v možnosti nahrávania mapových údajov do hodiniek, o ktorej som hovoril v inom článku.

Mapové podklady a navigácia v smart hodinkách
10.7.2024 - Matěj Urbaczka
Mapové podklady a navigácia v smart hodinkách

Napriek tomu je Garmin vybavený krivkovou navigáciou, ktorá často postačuje, takže by som povedal, že inteligentné funkcie vládnu Garminu.

Forerunner 265 alebo Race S?

Celkovo je pre mňa rad Forerunner určitou zárukou kvality a poteší ma vždy, keď sa pozriem na akékoľvek hodinky z tohto radu. Možno keby Suunto oživilo Ambit 2 alebo 3, bolo by to rovnaké.

Ale čím dlhšie nosím na zápästí model Race S, tým viac si uvedomujem, že tieto hodinky majú sakra veľký zmysel a Suunto sa podarilo vytvoriť kvalitný športtester s potenciálom!

Ak by som sa mal rozhodnúť, vybral by som si Forerunner 265, ale tentoraz len kvôli platbe kartou, na ktorú som si mimoriadne zvykol. Ak by Suunto malo platbu, som na vážkach, pretože dizajnovo sú hodinky naozaj skvelé a z hľadiska senzorov sa nemám na čo sťažovať.

A ktorý model by ste si vybrali vy?

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku