» Blog » Suunto

Suunto Race S recenzia – Malé hodinky s veľkým potenciálom

Tagy: Recenzie | Suunto | Inteligentné

Matěj Urbaczka | 16.7.2024 | 8 MIN

Suunto Race S je pokračovaním pretekárskej série AMOLED. Po zmenšení puzdra sú teraz hodinky určené skôr nežnému pohlaviu. Poviem vám však jedno – hodí sa aj pre chlapov a hoci sú hodinky malé, majú veľký potenciál.

Áno, áno, ďalšie Suunto s veľkým potenciálom. Tentoraz však prichádza s aktualizáciou, na ktorú sme všetci čakali! Nový snímač srdcovej frekvencie. Hurá! A prekvapivo to nie je všetko.

Čo je nové v hodinkách Suunto Race S:

  • Fínske spracovanie hodiniek
  • Nový a lepší snímač srdcovej frekvencie
  • Menštruačný kalendár
  • Systémové zmeny

Fínska manufaktúra – nevídaná kvalita

Nie je žiadnou novinkou ani tajomstvom, že spoločnosť Suunto má investorov z Číny a napríklad model Suunto Race sa celý vyrába v Číne. Hodinky Suunto Race S sa však vyrábajú vo Fínsku a úprimne povedané, je to na nich vidieť.

Prvýkrát som dostal do rúk model Race S na výstave Lavaredo Ultra Trail by UTMB priamo v ich stánku a takmer mi vypadol z ruky. Na prvý pocit sú totiž mega ľahké (60g oceľová verzia), a čo je dôležitejšie, od začiatku som mal pocit, že hodinky sú prémiovejšie.

Ako prvé musím vyzdvihnúť spracovanie tlačidiel a otočnej korunky, ktorá zostala dominantou modelu. Tlačidlá aj korunka pôsobia tvrdšie a ovládanie je preto presnejšie a rýchlejšie. Počas činnosti alebo ovládania tak už nemôže dôjsť k náhodnému stlačeniu tlačidla alebo otočeniu korunky.

Fyzické rozmery Spoločnosť Suunto sa snažila zamerať na menšie mužské a najmä ženské zápästia. Priemer 45 mm je pre mňa ideálna veľkosť a pri testovaní mi sadli na ruku ako zadok na hrniec. Suunto používa univerzálnu veľkosť a uchytenie remienka – 22 mm Quick Release a remienok bol naozaj dobrý. Farebné kombinácie sú nádherné a silikón je príjemný na ruke.

344,00 € skladom

Dizajnové prvky – minimalizmus, elegancia a fínsky nádych, zostali úplne rovnaké, takže celkovo sa Suunto po dizajnovej stránke nedá nič vytknúť.

Opäť AMOLED s lepšou grafikou

Spoločnosť Suunto sa v prípade série Race rozhodla pre displeje AMOLED. Teda bohaté farby, vysoký kontrast a tiež vysoké rozlíšenie. Tu Suunto zvolilo 1,32" displej s rozlíšením 466 x 466 pixelov. Displej nemá problémy s kontrastom na slnečnom svetle, takže je vhodný na akékoľvek dobrodružstvo.

Čo sa mi na prístroji Suunto naozaj páči, je výber displejov. Niektoré spoločnosti vyškrtli transflektívny displej zo svojho repertoáru a pre mňa je to škoda. Suunto totiž ponechalo transflexný displej na outdoorovejšom modeli Suunto Vertical a na športovejšom a pretekárskom modeli použilo AMOLED.

Čo ma trochu mrzí, je odklon od zafírového sklíčka a použitie skla Gorilla Glass na ochranu displeja. To znamená, že sklo sa síce môže poškriabať, ale je odolnejšie voči priamym nárazom. Na druhej strane cena hodiniek, ich hmotnosť a ďalšie aspekty určite hrajú v prospech Gorily.

Čo sa mi páči, je používateľský zážitok. Je konečne svižné a dáva zmysel vo všetkých častiach menu. Nový vzhľad je tiež perfektný a Suunto konečne pridalo možnosť meniť polia na ciferníkoch. Nemusíte teda vidieť napríklad svoj VO2 Max ale kroky a/alebo východ slnka.

Senzorové vybavenie – nevyužitý potenciál

Áno, po rokoch čakania sme sa konečne dočkali. Nový snímač srdcovej frekvencie je tu. Má iné rozloženie LED diód a zdvojnásobili ich. Konečne teda všetko funguje lepšie, čo potvrdzujú moje testy aj testy zahraničných recenzentov. Teda aspoň z polovice.

Suunto však opäť urobilo šikovnú vec. Na hodinky dali 4 LED diódy, aby bol senzor presnejší, vydali model, ale nechali fungovať len 2 LED diódy s tým, že zvyšné dve sa objavia niekedy v budúcej aktualizácii. A ja sa pýtam: prečo?

Už len podľa počtu LED diód má snímač veľký potenciál, ale zatiaľ sa nepoužíva. Pri jazde na bicykli sa údery srdca nezhodujú pri žiadnej aktivite, čo je vidieť na grafe nižšie.

Fialová – Polar H10, modrá – Suunto Race S

Fialová – Polar H10, modrá – Suunto Race S

Pri behu ma príjemne prekvapila prvá časť grafu, kde bol snímač supercitlivý a pri behu do kopca meral pomerne presne. Problém nastal počas behu, keď sa snímač trochu zbláznil a nevedel, čo má snímať.

Modrá – Suunto Race S, fialová – Garmin Fenix 7X PRO

Modrá – Suunto Race S, fialová – Garmin Fenix 7X PRO

Z rozbehu som trochu sklamaný. Hoci som nemal hrudný pás, pri behu zvyčajne nedosahujem tepovú frekvenciu 180. Snímač má teda potenciál byť skvelý a je vidieť veľký posun, ale ešte treba počkať na ďalšie aktualizácie.

Zajímavé, že na expu jsem držel stejnou barvu jako teď testuju.:-)

Zaujímavé je, že som si zachoval rovnakú farbu na exp, ako mám teraz pri testovaní:-)

Čo sa týka ostatných senzorov, nájdeme tu klasiku v podobe akcelerometra, barometra, pulzného oxymetra a dvojpásmového GPS. Takže všetko, čo športovec potrebuje.

Je fajn, že Suunto hneď od uvedenia tohto modelu zapracovalo na presnosti GPS a zatiaľ som nezaznamenal žiadne problémy. Nastavenia satelitov zostali opäť rovnaké – najpresnejšie, najpresnejšie, v poriadku. Takže v technickej reči to bude asi iba Dual-Band, Multi-GNSS a GPS. Takto však vyzerala trasa:

Modrá – Suunto Race S, fialová – Garmin Edge 540

Modrá – Suunto Race S, fialová – Garmin Edge 540

Čo sa týka GPS a barometra, tieto dva snímače fungovali dobre od začiatku do konca. Nikde nebol žiadny problém a aj po moste s oceľovou konštrukciou bolo krásne vidieť "dva prúdy" – jeden na ceste tam a druhý na ceste späť.

Ďalší test bol v horách, kde mal Suunto niekoľko odchýlok, ale nič, čo by bolo potrebné riešiť. Počínali si skvele.

Fialová – Garmin Fenix 7X PRO, modrá – Suunto Race S

Fialová – Garmin Fenix 7X PRO, modrá – Suunto Race S

Výdrž batérie – skvelá, ale...

Spoločnosť Suunto rada hovorí, že má najdlhšiu výdrž batérie v oblasti hodiniek. Píšu to vo svojich propagačných materiáloch a chvália sa tým aj naživo počas prezentácií. Nie je to celkom pravda. Rovnako ako nie je pravda všetko, čo sa píše na internete.

Suunto Race S
Garmin Epix 2, 42 mm
Polar Vantage V3
V režime inteligentných hodiniek
7 dní (5 AOD)
10 dní (4 dni AOD)

10 dní (7 dní AOD)

Expedičný režim GPS
120 hodín (bez snímača srdcovej frekvencie)
9 dní
140 hodín
Príjem všetkých satelitov
40 hodín
21 hodín (16 hodín AOD)
53 hodín
Príjem všetkých satelitov (multifrekvencia)
30 h
13 h (10 h AOD)
43 hod.

AOD v hodinkách znamená "always-on display" (stále zapnutý displej) alebo trvalo svietiaci displej. Túto informáciu majú zapísanú len pre režim inteligentných hodiniek a majú ju zapísanú ako hviezdičku za číslami, že tieto hodnoty sú platné bez tréningových jednotiek. Takže pri tréningu 7-krát týždenne môžeme očakávať výdrž 2 - 3 dni v režime AOD a 3 - 4 dni v režime, keď je displej vypnutý. Údaje GPS sú tiež bez režimu AOD, čo znamená, že displej sa pre aktivitu neustále vypína. Polar to má tiež takto. Garmin vsadil na prehľadnosť a všetky údaje dobre využil a štandardne má nastavený režim AOD pre aktivitu.

Už pri pohľade na tabuľku je teda jasné, že hodinky nie sú až také dobré, ako tvrdia, a aj menšie Epiky dosahujú vyššie čísla. Polárky, ktoré sú o 1,7 milimetra väčšie, dosahujú oveľa vyššie čísla v režime športovej aktivity aj v režime inteligentných hodiniek. Ale áno, keďže 45 mm hodinky má len Suunto, sú najlepšie v triede 45 mm.

Športové aktivity – špecializované merania pre množstvo aktivít

Suunto sa snaží nasledovať čínsky model hodiniek a vo svojom repertoári má viac ako 95 aktivít. V mnohých z nich sa však snaží mať špecializované metriky a tým sa odlišuje od čínskych hodiniek. Okrem množstva aktivít sú tu však aj osvedčené klasiky ako cyklistika, plávanie, multisport a beh. Pri všetkých si môžete v telefóne zmeniť dátové polia a nastaviť si ich presne podľa svojich predstáv.

Testování proběhlo jak na MTB trailech, tak v trailu při běhu.:-) Oranžový řemínek na bike ladí pěkně!

Testovanie prebiehalo na MTB tratiach aj na bežeckých tratiach:-) Za zapožičanie bicykla ďakujeme českému zastúpeniu spoločnosti Orbea!

Suunto sa vie hrať s číslami a to je veľmi príjemné. Okrem tréningovej záťaže, VO2 Max a možno aj času regenerácie vám dokáže povedať aj tréningový progres, tréningovú záťaž pre vaše nohy a ďalšie špecializované metriky. Novo Suunto pridáva aj AI trénera, ktorý dokáže riadiť tréningové jednotky na základe záťaže, únavy a regenerácie.

Data z aplikace. Oceňuji hodně přehledy čísel, čas stoupání / klesání a další data potřebná k vyhodnocení!

Údaje z aplikácie. Oceňujem množstvo súhrnných čísel, čas stúpania/klesania a ďalšie údaje potrebné na vyhodnotenie!

Čo sa mi mega páči, je nová aktualizácia Suunto Vertical, Race, Race S a 9 Peak PRO, ktorá pomáha s mapami a ich priblížením na 100 m a oddialením na 20 km, ale hlavne ekvivalentom Garmin Climb Pro. Takže teraz už aj Suunto dokáže rozčleniť trasu na zjazdy, výjazdy a rovinky a ukázať vám, kde sa v danom úseku nachádzate, koľko prevýšenia (alebo metrov v zjazde) máte pred sebou a ukázať vám ho.

Mapové podklady

Mapové podklady zostali v podstate rovnaké, s výnimkou väčšieho zväčšenia. Ak okrem mapových podkladov používate aj navigáciu, oceníte menšie zobrazenie navigačných pokynov. Už sa nezobrazujú na celú obrazovku, takže nevidíte mapu, ale majú vyhranené miesto v spodnej časti mapy.

Inak som sa mapovým podkladom venoval v samostatnom článku, kde som rozobral všetky aspekty, takže vás pre podrobnosti odkážem priamo tam.

Mapové podklady a navigácia v smart hodinkách
10.7.2024 - Matěj Urbaczka
Mapové podklady a navigácia v smart hodinkách

Fitness funkcie – drobné zmeny

Fitness funkcie sa dočkali najväčších zmien pre nežnejšie pohlavie. A to pridaním menštruačného kalendára do aplikácie Suunto, ktorý je tu tiež prepojený so športovými funkciami. Tréner s umelou inteligenciou totiž sleduje aj menštruačný cyklus a plánuje ľahšie tréningy.

Inak zostali funkcie rovnaké. Kroky, kalórie, minúty intenzívnej aktivity, spánok a HRV. Teda všetko, čo človek potrebuje na správne fungovanie a tréning. Merania spánku a HRV sa celkom solídne zhodujú s Garminom na mojej druhej ruke, takže som spokojný. To isté platí aj o rannom hlásení, ktoré nás privíta na ďalší deň a povie nám, ako sme sa vyspali.

Inteligentné funkcie – rovnaké a užitočné základy

Inteligentné funkcie nedoznali žiadnych zmien. Ale to nie je celkom smerovanie Suunto. V hodinkách teda nájdeme notifikácie a možnosť odpovedať na ne (iba Android), kompas, počasie, stopky, budík a to je asi tak všetko.

Zatiaľ to nevyzerá, že by sa plánovalo pridanie NFC a/alebo hudby. Možno sa niekedy dočkáme druhej verzie Suunto 7, ktorá bude poháňaná systémom Wear OS a všetko tam bude opäť. Pretože ak by sa im podarilo vymyslieť, ako tam dostať väčšiu batériu, hodinky by boli úžasné.

Menšie alebo väčšie, to je otázka

Často som hovoril, že pri inteligentných hodinkách platí, že čím väčšie, tým lepšie. Ale tu si nie som taký istý. Áno, máme tu nižšiu výdrž batérie, ale kvalita prevažuje nad kvantitou. Vylepšený snímač srdcového tepu a super uni veľkosť dávajú tomuto zariadeniu nový šmrnc a silu bojovať s najlepšími. A kto vie, čo sa stane, keď sa spustia tie ďalšie dve diódy.

Čo sa týka výdrže, v režime smartwatch je slabá, ale v aktivite sa s týmito hodinkami dá nabehnúť veľa kilometrov, takže ich môžem pokojne odporučiť na ultra vzdialenosti.

Podčiarknuté a zhrnuté, ak by som si mal vybrať medzi hodinkami Suunto Race a Suunto Race S, vybral by som si menší variant. Je pohodlnejší na ruke, hodinky sa lepšie ovládajú a pôsobia prémiovejšie.

Ak by ste sa chceli rozhodnúť pre niečo v podobnom duchu, ale od inej značky, pozrel by som sa na Garmin Epix alebo Garmin Forerunner 965, ktoré majú o niečo širšiu ponuku inteligentných, fitnes a športových funkcií, alebo na Polar Vantage V3, čo je čisto športtester ako Suunto.

Ako sa vám páči nový Suunto?

Mohlo by vás zaujímať:

Garmin Epix 2 PRO recenzia - Nový tepák a svietidlo vo všetkých veľkostiach
20.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Epix 2 PRO recenzia - Nový tepák a svietidlo vo všetkých veľkostiach

Recenzia Polar Vantage V3 - Je táto fínska značka späť v hre?
15.11.2023 - Dominik Hok
Recenzia Polar Vantage V3 - Je táto fínska značka späť v hre?

Suunto Race recenzia – Závodník s korunkou na správnom mieste
8.11.2023 - Matěj Urbaczka
Suunto Race recenzia – Závodník s korunkou na správnom mieste

SÚBOJ: Suunto Race vs. Polar Vantage V3 vs. Garmin Forerunner 965
15.11.2023 - Matěj Urbaczka
SÚBOJ: Suunto Race vs. Polar Vantage V3 vs. Garmin Forerunner 965

Garmin Forerunner 965 recenzia – Do mesta pribehol nový kovový šerif
21.9.2023 - Matěj Urbaczka
Garmin Forerunner 965 recenzia – Do mesta pribehol nový kovový šerif

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre

Hodinky zmienené v článku

Novinka Október
373 € skladom
Novinka Október
448 € skladom
Novinka Október
448 € skladom
Novinka September
344 € skladom
Novinka Október
344 € skladom
Novinka August
351 € skladom
Novinka September
Rozbalené, zľava 3%
333,68 € skladom
Novinka September
344 € nedostupné
Novinka August
344 € nedostupné
Novinka September
Rozbalené, zľava 5%
326,80 € nedostupné